21 Aralık 2012 Cuma

Etli Nohut, Yahnisi.

Etli, nohut yahnisi.


Bol kepçe tarifler bölümüne bu ikinci tarifim. Etli nohut yemeği, yahnisi de diyebiliriz. Çok lezzetli bir yemek oldu ve 70 kişilik guruptan hemen hemen herkez beyenerek yedi.  70 kişilik tohur yemeği tarifim...

4 kg kuru nohur. ( akşamdan ılık sıya ıslatılmış.)
2,5 - 3 kg kadar küçük doğranmış tosun eti.
4 büyük baş kuru soğan. ( oldukca büyük baş.)
4 çorba kaşığı tepeleme acı biber salçası.
4 çorba kaşığı tepeleme tatlı biber salçası.
4 çorba kaşığı tepeleme domates salçası.
mevsiminde ise robotta çekilmiş domates eklenebilir.
2 çorba kaşığı pulbiber.
2 çorba kaşığı tatlı toz biber.
1 tatlı kaşığı karabiber.
250 gr tereyağı.
1 su bardağı sıvı yağ.
tuz.
Etli nohut, yahni.


Ayıklayıp, yıkadığımız ve akşamdan ılık suda beklettiğimiz kuru nohutlarımızı, bol suda yumuşayana kadar haşlayalım.

Ayrı bir tencerede etlerimizi güzelce yumuşayana kadar pişirelim. Pişen ve suyunu iyice çeken etlerimize  1 su bardağı sıvı yağ ve minik doğradığımız kuru soğanlarımızı ( Ben murfak robotunda çektim.)  Ekleyelim ve orta hararetli ocakda güzelce kavuralım.

Ben salçaları ve baharatları mutfak robotuna koydum ve özleşene kadar robotta çektim, sonrasındada salçalı karışımı kavurduğumuz et ve soğanlarımıza ekledim. Bu şekildede güzelce kavurdum. Bu karışımı, güzelce haşlanmış nohutlarımıza ekledim, tuzumuzu da ilave edip güzelce karıştırdım. Kısık ateşte iyice pişip özleşene kadar pişirdim.

Güzel bir pirinç pilavı eşliğinde, sıcak sıcak servis yapalım. Yanında karışık bir turşuda hiç fena olmaz :)))

Günün Menüsü :

Yayla çorbası.
Etli, nohut yahni.
Pirinç pilavı.
Karışık turşu.

Afiyet olsun...


13 Aralık 2012 Perşembe

Bol Kepçe Tarifler - Yemek Menüleri.

Bu ara yine çalışıyorum, blog sayfamlada fazla ilgilenemiyorum :(( Evde neredeyse hiç yemek pişirmiyorum diyebilirim. Pişirdiklerimde öylesine sıradan, basit yiyecekler. Arşivimi karıştırıp bekleyen tariflerimi paylaşabilirim ama pek içimden gelmiyor :((
Bende bu hafta itibari ile bol kepçe tarifler kategorisi hazırlamak istedim. Bu işe başlarken çok zorlandım. İnternette baya bir araştırma yaptım, ama elle tutulur bir veri bulamadım diyebilirim. Tabilot menüleri buldum, hemde fazlası ile ama kaç kişilik, hangi ölçülerde, neyi, nekadar koyacağımı, nekadar zamanda pişireceğimi bulamadım malesef.
Bu sıkıntı beni oldukca fazla zorladı, babamın arkadaşının tabilot menü hazırlayan mütevazi bir lokantası var. Babamda ara ara burada arkadaşına yardım ediyor. Telefon edip çalışanlardan kabaca ölçü istedim :)) Bana büyükler için 80gr, küçükler için 50 gr hesapladıklarını söylediler. İlk etapta kabacada olsa bu ölçüler baya işime yaradı. Sonrasında zaman içinde kendi değerlendirmelerim doğrultusunda kendi ölçülerimi ve göz kararımı oluşturdum. Şimdi hiç sıkıntı olmadan 50- 60 kişiye kadar menü oluşturup, pişirebiliyorum.
Yemeklerimizi bir arkadaşimla birlikte hazırlayıp pişiriyoruz, birbirimize karar verme konusunda oldukca yardım ediyoruz. Hergün hem öğlen, hemde akşam yemeği hazırlayıp, pişiriyoruz.
 Öğlen yemeği hazırlayıp pişirmek ve servis yapıp, toparlamak ve akşam yemeği hazırlayıp pişirmek bizim sorumluluğumuzda. Bu da yaklaşık 5 saat civarı sürüyor. Artısı ve eksisi tabiki oluyor, pişirdiğimiz yemeğin meşakatine bağlı olarak.

Eğer benim gibi sonradan bol kepçe yemek pişirmeye başlayan yada arada nişan, düğün, mevlüt organizasyonu için evinde yemek pişrmek isteyen olursa, bende bu konuda yardımcı olabilirsem ne mutlu bana :))

Bu kategoride hem tarif hemde menü vermeye çalışacağim. Bu arada hazırladığımız yemekleri, konuklarımız çok beğeniyor. Tat, tuz, kıvam konusunda artık profosyonel olduk diyebilirim. konuklarımızın memnuniyeti, bizide çok motive ediyor...


Et kavurma.

Et kavurma :

50 kişi için 7-8 kg civarı tosun etinden kavurma pişirdik.

7-8 kg tosun eti.
biraz sıvı yağ.
250 gr tereyağ.
tuz. ( 4 çorba kaşığı )
pulbiber. ( 2 çorba kaşığı )
tatlı toz biber. ( 2 çorba kaşığı )
karabiber. ( 2 tatlı kaşığı )
kekik. ( 2 çorba kaşığı )

Et Kavurma.



Pişireceğimiz kabımıza etlerimizi koyalım, pişirmeye başlayalım. Etlerimiz su salacaktır, kendi suyunda orta hararetli ocakra arada karıştırarak pişirelim. ( Eğer etlerimizin suyu kesilirse ve halen pişmemişse biraz sıcak su ilave edebiliriz. ) İstediğimiz kıvamda piştiğine emin olduğumuz etlerimizin içerisine biraz sıvı yağ, bir paket tereyağ ve tuz ekleyip kavurmaya başlayalim.  Güzelce kavrulan etlerimize, pulbiber, tatlı kırmızı biber, karabiber, kekik serpelim. Güzelce harmanlıyalam ve sıcak servis yapalım...

Günün menüsü :

Mercimek corbası.
Et kavurma.
Şehriyeli pirinç pilavı.
Cacık.
Mevsim meyvesi.


Kolaylıklar dilerim...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...