19 Kasım 2014 Çarşamba

Zeytinyağlı Şeker Bezelye

Zeytinyağlı şeker bazelye.


Zeytinyağlı, sebze sevenler için güzel bir alternatif. 
Her zaman bulabildiğimiz bir sebze deği taze bezelye. Bulabildiğim zaman, fiyatı biraz pahalıda olsa alıyorum. Senede bir veya iki kere anca pişiriyorum. 
Ama şunu kesinlikle söylemeliyimki çok lezzetli. 
kesinlikle tavsiye ederim...


Zeytinyağlı şeker bezelye.


Malzemeler :
yarım kg taze şeker bezelye. ( ayıklanmış, yıkanmış.)
2 orta boy kuru soğan. ( kabukları soyulmuş, minik doğranmış.)
1 kırmızı biber. (çekirdekleri ayıklanmış, minik doğranmış.)
yarımkg kadar kabukları soyulmuş minik doğranmış domates.
2 diş sarımsak ( işteğe bağlı)
1 kesme şeker.
yarım çay bardağı kadar zeytinyağ.
tuz.
pulbiber.
taze çekilmiş karabiber.


Zeytinyağlı şeker bezelye.

Tenceremize zeytinyağımızın yarısını koyalım, soğanlarımızı ekleyelim ve kavurmaya başlayalım. Bezelyelerimizi, biberlerimizi de ekleyelim  ve kısık ateşte, tenceremizin kapağı kapalı şekilde kavurmaya devam edelim. 
Kesme şeker, tuz, domateslerimizide ekleyelim karıştıralım. Kapağı kapalı şekilde bezelyelerimizin rengi dönene kadar kısık ateşte kavuralım.  Karabiber, pulbiber ilave edelim, eğer ihtiyaç varsa bir miktar sıcak su ilave edelim. Tekrar kapağını kapatım ve artık pişirelim.

Zeytinyağlı şeker bezelye.


Bezelyelerimiz yumuşayana kadar pişirelim. Tenceremizin altını kapatalım, kalan zeytinyağımızı üzerine gezdirelim. 
Sıcak, ılık, soğuk servis yapabiliriz...

Afiyet olsun...



16 Kasım 2014 Pazar

Kuru Kayısı Tatlısı.

Kuru Kayısı tatlısı.


Ramazan ayında, misafirlerimize ikram ettiğimiz ve oldukca beyeni toplayan tatlılarımızdan biride kuru kayısı tatalısı. Sadece evimizde olan kayısıları değerlendirmek için hazırlamış olduğum bu tatlı, yöresel bir tatlıymıs. İsmi nedir, hangi yöreye ayittir bilemiyorum :) Sadece hafif, lezzetli ve çok kolay bir tatlı.
Tavsiye ederim...

Kuru kayısı tatlısı.


Malzemeler :

yarım kg kuru kayısı. 
1 çay bardağı kuru üzüm.
1 çay bardağı toz şeker.
1-2 çorba kaşığı tereyağ.
ceviz.

Kayısı tatlısı.

Yapılışı :

Kuru kayısılarımızı güzelce yıkayalım ve ılık suda bekleyelim. Sonra ayni suyun içerisine yıkadığımızı kuru üzümlerimizi ekleyelim ve kayısılarımızla birlikte yumuşayana kadar kaynatalım.  Suyunu süzelim, ama dökmeyelim ( Başka bir şekilde değerlendirmek için ayıralım.) 
Tavamıza tereyağımızı koyalım, kayısılarımızı ve toz şekerimizide koyalım ve orta hararetli ocakta karıştırarak kavuralım.  Toz şeker, tereyağ ve kayısılardan sızın su karemelize olunca tatlımız hazırdır. Servis tabağımıza yerleştirelim ve üzerine bolca ceviz serpelim. Sıcak, ılık, soğuk servis yapabiliriz...

Afiyet olsun...


13 Kasım 2014 Perşembe

Ballı, Cevizli MUZ Tatlısı

Ballı, cevizli, MUZ tatlısı


Bu meyvalı tatlının bir adı varmı bilmiyorum.
Biz balın ve cevizin bol bol tüketildiği bir evde büyüdük. Babamın ailesi bir dönem uzun süre arıcılıkla uğraşmıştı ve köyümüzde bizim ailemize ayit ceviz ağaçlarımız vardı. Bu da bizim bal, pekmez, ceviz ve buna bağlı yöresel lezzetleri bol bol tüketmemize, hatta bıkmamıza sebep olmuştur :)))
Bizim evimizde, özel günlerde babamın bizim için hazırladığı bir tatlı olarak biliyorum :)
Başkada hiç bir yerde raslamadım şimdiye kadar.
Ben, eşim ve çocuklarımda bu hafif ve vitamin dolu tatlıyı çok seviyoruz.
Genel olarak Ramazan ayında her İftar sofram için hazırladım ve soğuk soğuk kimse sofradan kalkmadan servis yaptım. söylememe gerek varmı bilmiyorum ama anında bitmiş ve çok beyenilmiştir. sizlerede tavsiye ederim, kesinlikle denemelisiniz....


Ballı, cevizli, muz tatlısı.

Malzemeler .

Muz.
Bal.
Ceviz.

Yapılışı :

İstediğimiz miktarda muzumuzu soyalım ve sitediğimiz şekilde doğrayalım. Servis tabağımıza muzumuzun yarısını koyalım ve yaydıralım. Orantılı bir şekilde bal gezdirelim ve iri parçaladığımız cevizlerimizden serpelim. Kalan muzumuzu üzerine koyalım ve yaydıralım. Yine bal gezdirelim, bolca ceviz serpelim.
 isteğe bağlı olarak süslemek için yeşil fıstık serpelim.

soğuk servis yamalım.



Ballı, cevizli muz tatlısı.


Afiyet olsun...



11 Kasım 2014 Salı

Yaz Mevsiminden Kalma Kahvaltı Soframız :)

kahvaltı...

Bu kahvaltı soframızda yazdan kalma :) Arşivi karıştırırken buldum :)
Çok güzel bir sabah olduğunu hatırlıyorum ama :)))  Badiye abla, güzel kızı Betül, Betül ün kızı Nevra Su ve Sevgi abla konuklarımdı.
Çok seviyorum yaaa, böyle güzel ve özel dostlarla bir sofrada oturup muhabbet etmeyi. Fotoğrafları seçerken bile o günü hatırladım ve mutlu oldum, iyiki gelmişler ve mutfağımı şenlendirmişler....


Kahvaltı.
Nelermi hazırlamışım konuklarıma ?

Peynirli su böreği.
Zeytinyağlı yaprak sarması.
Sebze kızartması
sebze tabağı.

Kahvaltı.
kahvaltı.

Bal, reçel çeşitleri.
Kuru yemiş.
Meyva 
Pastırma.
Zeytin çeşitleri.
Ev yapımı salça, çemen, baharatlı zeytinyağ.

Kolaylıklar diliyorum...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...