Kısır. |
Bu haftadan bir tarif. Beş çaylarının olmazsa olmazı, namı eğer kısır :)) Çok sık hazırlamasamda, biz ailece çok severiz. Genelde samimi arkadaşlarıma yaparım, yanınada çok çeşit hazırlamam. Çünkü doya doya, tadına vara vara yemek isterim. Resimdeki kısırda onlardan biri. Bol bol, doya doya yedik arkadaşlarla, çokda beğendik.
Her kısır hazırlayışımda fotoğraf çekiyorum, ama blogda yayınlamak bu güne kısmetmiş. bence herkesin kendine göre bir tarifi vardır, buyrun birde benimkine göz atın... :))
Malzemeler :
2 su bardağı kısırlık ince bulgur.
1 çorba kaşığı domates salçası.
1 çorba kaşığı biber salçası.
1 çorba kaşığı acı biber salçası.
1 orta boy kuru soğan.
2-3 diş sarımsak.
nar ekşisi.
sıvı yağ.
tuz.
taze çekilmiş karabiber.
kırmızı toz biber.
pul biber.
ısot.
kimyon.
kuru nane.
sumak.
Kısır. |
Önce bulgurumuzu kısır hazırlayacağımız kabımıza koyalım. Tuz ilave edelim ve üzerini örtecek kadar kaynar su dökelim. Kabımızın üzerini örtelim ve bulgurun suyunu çekip kabarmasını bekliyelim. Suyunu çeken bulgurumuzu karıştıralım ve elimizi yakmıyacak sıcaklığa gelmesini bekliyelim.
Kabaran bulgurumuza sıra ile salçalarımızı, minicik doğradığımız kuru soğanımızı, ezilmiş sarımsağımızı koyalım ve elimizle güzelce karışrıralım, salçalar ve bulgurumuz iyice karışsın.
Bu karışıma yine sıra ile baharatlarımızı, nar ekşimizi, sıvı yağımızı ileve edelim ve güzelce acucumuzun içi ile özleşene kadar karıştıralım.
Kısır. |
Kısır. |
Kısırımızın yeşillik malzemeleri :
1 küçük boy göbek marulu.
1 küçük demet maydanoz.
1 demet taze soğan.
bir tutam taze nane.
varsa bir tutam dereotu.
1 orta boy salatalık.
2-3 orta boy domates.
tuz.
zeytinyağ.
limon suyu.
Kısır. |
Tüm malzemeleri ayıklayalım, yıkayalım, minik doğrayalım. Doğradığımız sebzelerimizin üzerine zeytinyağ, limon suyu, birazda tuz dökelim ve harmanlayalım.
Son olarakda hazırladığımız bulgur ve doğradığımız sebzelerimizi güzelce karıştıralım ve servis kabımıza yerleştirelim.
NOT : Kısırımızı kendi damak tadımıza göre hazırlamamız gerekiyor, bu nedenle baharat, tuz, ekşi ölçüsü vermedim tamamen kendimize kalmış neyi ve nekadar katacağımız...
Kısır. |
Afiyet olsun...