19 Ekim 2011 Çarşamba

Çiğ kremalı, Elmalı, Bademli Kek.




Tek kelime ile mükemmel bir lezzet. Uzun zamandır pişirmediğim bir tarifi biraz değiştirdim ve ortaya bu harika kek çıktı. Orjinal tarifide en kısa zamanda pişirip blog sayfama yüklemem lazım. Değişiklik olarak tarife elma ekledim birde pişirme aşamasında değişiklik yaprım, malzemeler hemen hemen aynı. Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun.



Malzemeler :

1 kutu çiğ krema ( 200 gr)
1 su bardağı toz şeker.
3 yumurta.
1 paket vanilya şekeri.
1 buçuk paket kabartma tozu.
yaklaşık 4 su bardağı un.( kek hamurundan oldukca koyu bir hamur olmalı.)

5-6 tane elma ( soyulmuş, çekirdekleri çıkartılmış, parmak kalınlığında dilimlenmiş.)
1 çorba kaşığı esmer şeker.( elmaların üzerine serpmek için)( normal toz şekerde olabilir)


Tarif:
1 Paket çiğ kremayı çırpma kabina koyalım ve mikserle güzelce çırpalım. ( Kremşanti kıvamına gelene kadar çırpalım.) Üzerine toz şeker, yumurta, vanilya şekeri koyalım ve çırpalım. Un ve kabartma tozunu azar azar ekleyelim ve koyu kıvamlı bir kek hamuru elde edelim. Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye güzelce yayalım. Spatula yardımı ile üzerini düzlüyelim. Dilimleyip şekerde beklettiğimiz elmalarımızı hamurumuzun üzerine yerleştirelim.
Önceden ısıtılmış 200C* 10 dakika pişirelim. Isı ayarını 180C* düşürelim ve yaklaşık 30 dakika daha pişirelim.
Sonra üzerine tereyağ da kavrulmuş bademlerimizi serpelim.

Kavrulmuş bademli sos :

125ğr tereyağı.
100gr dilim badem.
100ğr kalem badem.
yarım su bardağı toz şeker.
6-7 yemek kaşığı süt.

 Yapılışı aşağıda ayrıntılı fotoğraflarda :))


Tavamıza tereyağımızı ve şekerimizi koyalım.



Bademlerimizi ilave edelim, orta hararetli acağımızda sürekli karıştırarak kavuralım.



Bademler pembeleşene kadar kavuralım, üzerine 6-7 çorba kaşığı süt ilave edelim.




Kavrulma işi biten bademlerimizi fırında pişirdiğimiz elmalı kekimizin üzerine orantılı bir şekilde yayalım. Sonra tepsimizi tekrar fırına verelim ve 10 dakika daha pişirelim.


Afiyet olsun...

12 Ekim 2011 Çarşamba

Lokumlu Kurabiyeler...

Lokumlu kurabiye.
Kurabiyeleri  bu gün çok sevdiğim bir arkadaşım için pişirdim. Kendisi ve eşi Allah izin verirsi hac  vazifelerini eda etmek için kutsal topraklara gidecekler. Bizde ailece onlara hayırlı yolculuklar dilemek ve kutsal topraklara selamımızı götürmelerini rica etmek  için ziyaret ettik. Çok da güzel bol sohpetli bir akşam geçirdik. Rabbim bütün hacı adaylarının yollarını açık etsin, Allah için bu yolculuğa çıkanlara ve geride bıraktıklarına sabır ve sağlık versin, amin...

Tarif:
2 yumurta.
100-150 gr kadar margarin (oda sıcaklığında)
2 çay bardağı toz şeker.
2 çay bardağı yoğurt.
1 çay bardağı sıvı yağ.
2 çorba kaşığı nişasta.
1 limon kabuğu.( rendenin ince tarafı ile rendelenecek.)
1 limonun suyu.
1 paket vanilya şekeri.
1 paket kabartmatozu.
yarım çay kaşığı karbonat.
1 kg un. ( ele yapışmayan yumuşak bir hamur olacak)

İçine koymak için lokum ( Ben antep fıstıklı çifte kavrulmuş lokumu tercih ettim.)





Büyükce bir hamur yoğurma kabında bütün malzemeleri karıştıralım. Önce sıvı malzemeler, sonra kabartma tozu, karbonat, un.  Kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir hamur olacak. Hamurdan istediğimiz büyüklükde parçalar koparalım, içine lokum yerleştirelim ve yuvarlıyalım. Tepsimize aralıklarla dizelim.


Lokumlu kurabiye.

180 C* Altı, üstü pembeleşene kadar pişirelim. Fırından çıkarttığımız kurabiyelerimizin üzerine sıcakken pudra şekeri serpelim.

Afiyet olsun.

10 Ekim 2011 Pazartesi

Baklava Yufkasında Kadayıf Sarma.

Kadayıf sarma


Neredeyse Kurban bayramı geliyor ben daha Ramazan bayramında hazırladığım tatlımı blog sayfama  koymamışım. Tatlı çok kolay, lezzetli ve hafif. Eğer şerbet kıvamı  tutturulursa bir seferde beş altı tane yenebilir. Ben tepsimin yarısını cevizli yarısınıda fındıklı sardım. Ceviz sevmeyenlere  fındıklı, fındık sevmeyenlerede cevizli servis yaptım.




1 paket hazır baklavalık yufka.
1 paket 500gr kadayıf.
ceviz.
fınfık.

üzeri için :
250 gr eritilmiş tereyağı.
1 çay bardağı sıvı yağ.

şerbet için:
1 kg toz şeker.
6 su bardağı su.
4/1 limon suyu.


Öncelikle şerbetimizi kaynatalım. 6 su bardağı suya 1kg toz şeker ilave edelim, kaynamaya başlayınca biraz limon sıkalım ve yarım saat kadar kaynatalım. Soğumaya bırakalım.

Sıvı yağ ve teryağını  küçük bir tencerede kaynatalım, tereyağındakı beyaz tortu bibine çökene kadar ve tereyağının kokusu çıkana kadar. Bu yağı ince bir süzgeçten geçirelim beyaz peynirimsi tortu tatlımıza karışmamalı.

Kadayıfımızı parmaklarımız yardımı ile güzelce didikleyelim. Cevizlerimizi iri kalacak şekilde parçalıyalım. Baklava yufkamızı paketinden çıkartalım ve katlarını açalım.
 İki tane yufkayı üst üste koyalım ve  yufkamızın önümüzde duran tarafına bolca kadayıf yerleştirelim, kadayıfın üzerine bolca ceviz serpelim ve yufkalarımızın yartılmamasına dikkat ederek sıkı sıkı saralım. Sonrasında iki parmak eninde keselim ve tepsimize boşluk kalmayacak şekilde yerleştirelim. Bu işlemi yufkamız bitene kadar yapalım. 1 paket yufkadan tam 1 tepsi tatlı çıktı.

Tatlımızın sarma işlemi bitince eritip süzdüğümüz tereyağımızı orantılı bir şekilde tatlılarımızın üzerine paylaştırmalıyız. Bu aşamada kaşık kullanmak işimizi kolaylaştırır.

Önce 200C*  10 dalika kadar daha sonra 180C*  altı üstü kızarana kadar pişirelim.

kadayıf sarması.
 Fırından çıkarttığımız tatlımızı  biraz bekletelim sonra oda sıcaklığında olan şerbetimizi aşama aşama tatlımıza dökelim. eğer çıtır çıtır olmasını istiyorsak, iyice soğuyana kadar  tatlımızın üzerini kesinlikle kapatmıyoruz.

Afiyet olsun...

7 Ekim 2011 Cuma

Hamur Kızartması.

Hamur Kızartması.


 Kahvaltıya, 5 çayının yanına, ramazanda sahur sofralarına çok uygun bir yiyecek hamur kızartması. Hazırlaması ve pişirmesi çok kolay ve çabuk. Biz ailece çok severiz helede yanında ( peynir, zeytin, domates, salatalık.) varsa birde tabiki olmazsa olmaz çayımız olmalı, dahane olsun. Sonrasında bolca Allah a şükür etmeli, hesapsız ve sorgusuz verdiği nimetler için...

Tarif:
2 yumurta.
2 su bardağu yoğurt.
1 paket kabartma tozu.
1 çay kaşığı toz şeker.
tuz . damak tadınıza göre ( yaklaşık 1 tatlı kaşığı tepeleme)
aldığı kadar un ( ele yapışmayan bir hamur olmalı)

Mümkünse  malzemeler odasıcaklığında olsun.

Kızartmak için sıvı yağ


Hamur kabımıza yumurtaları kıralım, yoğurdumuzu ve tuzumuzu koyalım. Elimizle gelişi güzel karıştıralım. Azar azar un ve kabartma tozunu ilave edelim, yoğuralım. Ne sert nede yumuşak bir hamur olacak ele yapışmayan kıvamda.

Hamurumuzu ikiye bölelim, bir bölümünü un serpilmiş  tezgahda oklava yardımı ile açalım. Yaklaşık 1 santim kalınlığında olmalı, istediğimiz şekilde keselim ve kızgın yağda yanmamasına dikkat ederek her iki tarafınıda  kızartalım.
Hamur kızarması.


Afiyet olsun.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...