18 Ağustos 2011 Perşembe

Fırında Baharatlı Domates.




İki gün önce iftar için balık pişirmiştim, bir gün öncedende çorbamız vardı. Sonrasında  balığin yanına hafif garnitür kıvamında basit bir yiyecek pişirmek istedim. Hemen domatesler gözüme ilişti,  evde dolapta ne varsa tamamen doğaçlama bir lezzet çıktı ortaya. Ailece çok beğendik ama en çok ben beğendim domatesler,  sarımsak , soğan ve bol baharat mutlaka deneyin derim.





domates.
sarımsak.
kuru soğan.
taze çekilmiş karabiber.
dağ kekiği.
biberiye.
pulbiber.
 kars kaşarı.
zeytinyağ.
haşlanmış patates.
zeytin.


Domatesleri yıkayalım, ortadan ikiye keselim. Tepsiye dizelim sarımsakları ince ince doğrayıp domateslerin üzerine yerleştirelim. Kuru soğanları halka hakla dilimleyelim ve sarımsakların üzerine yerleştirelim.
Sonra soğanların üzerine baharatları istediğimiz miktarda serpelim. Zeytinyağ gezdirelim, haşlanmış patatesleri soyalım dörde bölelim domareslerin etrafına gelişi gözel koyalım. Kalan kuru soğanı doğrayıp üzerine serpelim, zeyrinleride istediğimiz miktarda koyalım. Fırına verelim, 200 c* de domatesler yumuşayana kadar pişirelim.




Domateslerimiz yumuşayınca fırından alıp küp küp doğradığımız kaşar peynirinden domateslerin üzerine yerleştirelim ve tekrar fırına verelim. Kaşar peyniri kızarınca fırından alıp sıcak sıcak servis yapalım
 afiyet olsun.

16 Ağustos 2011 Salı

lor tatlısı.


Pazartesi günü yine derneğimizde iftarda idik. Bizim aile bu gün iftar için tatlı hazırladı, sıradan bir tatlı olsun istemedim. Riskleride göz önünde bulundurarak ilk kez lor tatlısı pişirdim. Lezzetinin nasıl olcağı konusunda hiç bir fikrim yoktu. Fakat denemek istedim, eğer her hangi bir sorun olursa aklımda cabucak hazırlanacak daha önce denenmiş bir tatlı fikri zaten vardı. Tatlımı pişirmeden önce baya bir araştırma yaptım bloglarda. Tarifler hemen hemen aynı idi biriki fark dışında bende kendimce bişeyler katıp karıştırdım. Sonuç  gayet iyi idi, tadanlar çok beğendi hatta hiç kalmadı. benim gibi cesur olan arkadaşlar varsa tarifi hemen  vereyim.

500 gr tuzsuz lor peyniri.
1 su bardağı toz şeker.
4 yumurta.
1 çay bardağı irmik.
2 çorba kaşığı oda sıcaklığında margarin.
1 su bardağı pirinç unu.
1 paket kabartmatozu.
1 paket vanilya şekeri,
1 limon kabuğu rendesi.
aldığı kadar un ( yaklaşık 2 su bardağı kadar)

şerbet:
4 su bardağı toz şeker.
4,5 su bardağı su.
yarım limon suyu.( ben kabuğu ile koydum tencereye)


Yumurtaları ve toz şekeri bir karıstırma kabına koyalım ve mikser ile güzelce çırpalım. Yumurtalar kabarıp şeker de erimiye başlayınca diğer malzemeleri sıra ile koyalım.( Margarin, irmik, vanilya şekeri, pirinç unu, limon kabuğu rendesi ( rendenin küçük tarafı kullanılmalı ) En son kabartma tozu ve un.) Un ayarı konusunda net bir ölçü yazamıyorum hamur elle yuvarlanabilecek kıvamda olmalı ama kesinlikle sert olmamalı.






Hamurumuz hazırlanınca sıkma tornasına yerleştitelim ve belli aralıklarla pişirme kağıdı serdiğimiz tepsimize sıkalım. ( Ben basit bir pasta şiringası kullandım ve oldukca zorlandım.) Eğer ikiside yoksa elimizi ıslatarak yuvarlak şekil verelim.
180c* de pişirelim.

Tatlımıza başlamadan önce şerbetimizi pişirelim. 4 su bardağı toz şekere, 4,5 su bardağı su ekleyelim ve ocağımıza koyalım karıştıralım. Şerbet kaynamaya başlayınca yarım limon sıkalım ve yaklaşık 20 dakika kaynatalım ocaktan alalım ve ılımaya bıralalım.



Fırından çıkarttiğimiz tatlılarımızı  yaklaşık 5 dakika kadar bekletelim ve tencerenizdeki ılık şerbetin içine bırakalım, hırpalamadan biraz karıştırıp bekletelim. Kevgir yardımı ile tatlılarımızı çıkartıp tepsimize yetleştirelim.Pişen tatlılarımızı bu işlemden geçirelim ve kalan şerbetimizi tatlı pepsimizin üzerine orantılı bir şekilde dökelim.

Afiyet olsun.

13 Ağustos 2011 Cumartesi

Tavuk Sote.



Ramazan da her hafta cumartasi ve pazartesi günler derneğimizde iftar yapıyoruz ,oruçlarımızı açıyoruz. Gecen cumartesi iftar için tavuk sote pişirdim. Bu organizasyonları imece usulü ile gerçekleştiriyoruz, belirlenen yemek listesinden her aile bir  yiyecekle katılıyor, tabi bir çok misafirimizde oluyor. Gerçekten çok bereketli ve bir okadarda  kıymetli geçiyor iftarlarımız.

5 kg kemiksiz tavuk but.
yaklaşık 1 kg kadar kuru soğan.
yaklaşık 1 kg kadar biber ( kırmızı dolmalık, çarliston, sivri yeşil )
1kg domates.
3-4 diş sarımsak.
taze çekilmiş karabiber.
pul biber.
kırmızı biber.
kekik.
maydanoz.
taze soğan sapı.( isteğe bağlı )



Tavuk etimizi yıkayalım, derisini çıkartalım, doğrayalım.( Ben miktar fazla olduğu için elektirikli tavada pişirdim)
Tavamızı ısıtalım, tavuk etlerimizi tavamıza koyalım ve orta ısıda kavurmaya başlayalım. Tavuk etlerimiz oldukca fazla su salacaktır, bu su ile pişimeye bırakalım sık sık karıştıralım. Pişmeye yakın hala içerisinde oldukca fazla tavuk suyu olacaktır, bu suyu dikkatli bir şekilde başka bir kaba boşaltalım.



Suyu alınan tavuklara, soyup yemeklik doğradığımız kuru soğanlarımızı ve sarımsaklarımızı  ilave edlim, biraz karıştırarak kavuralım.


Sonrasında yıkayıp ayıkladığımız biberlerimizi de doğrayıp tavamıza ilave edelim, güzelce soğanlar ve biberler pişene kadar kavuralım.


Daha sonra yemeklik doğradığımız domateslerimizi ilave edelim. ( Ben domateslerin kabuklarını soymadan doğradım.)  Baharatlarımızı, tuzumuzu da ekleyelim karıştıralım. Artık kapağını kapatıp tavuk etleri ve sebzeleri güzelce pişirelim.

Yemeğimizin piştiğinden emin olunca ocağımızın altını kapatalım. Maydonozlarımızı yıkayalım suyunu süzdürelim ve doğrayalım. Pişmiş olan yemeğimizin üzerine serpelim, ben meydonozlarla birlikde taze soğan sapıda doğrayıp serptim ( Daha yeşillikli olsun istedim, bu tamamen  benin kendi isteğim ) Soğan sapı koymak zorunlu değil.
Afiyet olsun.

10 Ağustos 2011 Çarşamba

Tavuk Şinitzel

tavuk şinitzel.

Aslında çok sevdiğim fakat uzun zamandır hiç pişirmediğim bir lezzet tavuk şinitzel. Geçenlerde almış olduğum tavuk göğüs etini  ani bir kararla şinitzel olarak pişirdim, çok da iyi yapmışım diye düşünüyorum. Ev halkınnan tam not aldı, çok beğendiler ve en kısa zamanda takrar pişirmemi istediler. Bende bu isteklere katılıyorum en kısa zamanda takrar pişirmeliyim...

1 büyük tavuk göğüs eti.
2 yumurta.
gerektiği kadar galeta unu ve mısır unu.
tuz.
taze çekilmiş karabiber.
pul biber.



Tavuk göğüs etimizi yıkayalım, güzelce suyunu süzelim, ortasından ikiye keselim ve tam ortadakı kıkırdak kemiği çıkaralım, ince ince dilimliyelim. Dilimlediğimiz  tavuk filetolarımızı et döveceği ile inceltelim.



Bir tabağa iki yumurta kıralım, tuz, taze çekilmiş karabibir, pul biber ekleyelim ve güzelce çırpalım.( Tuz, biber oranını kişisel damak tadımıza göre ayarlıyalım)  Hafif döverek incelttiğimiz tavularımızdan bir parça alalım ve yumurtalı karışıma bırakalım ( güzelce bulayalım).



Genişce bir tabağa galeta unu ve mısır unu ( Benim kullandığım mısır unu karadenizden geldi, lezzeti harika) karışımı koyalım çok az tuz ilave edelim ve karıştıralım. Yumurtalı karışıma batırdığımız tavuk filetolarımızı alalım ve galeta unu ve mısır unu karışımına batıralım hertarafını iyice unluyalım. Sıvı yağ koyduğumuz tavamızda her iki tarafı kızarana kadar pişirelim.

Tavuk şinitzel.
Afiyet olsun...

2 Ağustos 2011 Salı

Zeytinyağlı, Bulgurlu, Beyaz Kabak.


Mevsimine göre severek tükettiğimiz lezzetli bir sebze. Eşim sevmesede kızlarım ve ben bayılıyoruz, özellikle bu şekilde pişirilmiş haline.

2 tane orta boy beyaz sakız kabak.
2 orta boy kuru soğan.
1 tane  büyük boy kırmızı salçalık biber.
2 tane çarliston biber.
2 tane yeşil sivri biber
4-5 tane orta boy domates.
taze nane.
taze maydanoz.
bol taze dereotu ( kabağa çok yakışıtor)
pul biber.
kırmızı tatlı toz biber.
karabiber ( taze çekilmiş )
1 küçük çay bardağı zeytinyağ.
tuz.
2 diş sarımsak ( isteğe bağlı )
pilavlık bulgur.



Kabakları soyalım, küp küp doğrayalım ve üzerine biraz tuz sepip bir kenarda bekletelim. Soğanları soyalım, yemeklik doğrayalım, bir miktar zeytin yağda kavurmaya bırakalım. bu arda biberleride ayıklayıp minik minik doğrayalım ve soğanlara ekleyelim. Biberler ve soğanlar kavrulunca, kenarda beklettiğimiz kabaklarımızın üzerine su tutalım, süzdürelim ve tencereye ilave edelim. Kısık ateşde kapağı kapalı bir şekirde kabaklarında kavrulmasını sağlıyalım. Bu arada domateslerimizi yameklik doğrayalım ve tenceremize ekliyelim. Baharatlarımızı, tuzumuzu ekleyelim. Bir süre daha tencerenin ağzı kapalı şekilde kısık ateşte pişirelim. Sonrasında nerdeyse pişmiş olan kabaklarımızın üzerine pilavlık bulgur serpelin ve göz karalı sıcak su ilave edelim. Yemeğimiz suyunu çekene kadar pişirelim, pişince yeşilliklerimizi doğrayıp ilave edelim ve bir miktar daha zeytinyağ ekleyelin. dinlenmeye bırakalım, ılık olarak servis yapalım.

Afiyet olsun...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...