30 Haziran 2011 Perşembe

Tavuk göğsü ( Patatesli, Biberli, Soğanlı.)

tavuk gösü...

Ev halkı tarafından çok beğenilen bir yemek. Bu tarz yemek pişirdiğimde yanına başka bir yiyecek pişirmiyorum. Et  ve  garnitür  aynı tavada pişmiş oluyor,  bu da işlerimi kolaylaştırıyor.
Yanında mevsim salatası ve lezzetli bir yoğurt ile gayet besleyici ve doyurucu bir öğün oluyor.
Şimdiden afiyet olsun...

1 tane büyükce tavuk göğüs eti.
5-6 tane orta boy patates.
2-3 tane orta boy kuru soğan.
2 tane yeşil biber.
1 tane kırmızı biber.
tuz.
sıvı yağ.
2 diş sarımsak.

Bol baharat :
taze çekikmiş karabiber, pul biber, kırmızı biber, kekik, biberiye.

Eğer evde var ise:
köri, soya sos ( olmasada olur)



Tavuk güğsünü istediğimiz büyüklükde ve şekilde doğrayalım, tavamıza koyalım. Pişme esnasinda tavuk su bırakacakdır, suyunu takrar çekene kadar pişirelim. Sonrasında kabuklarını soyup doğradığımız patatesleri ekleyelim, bol bol baharat ve tuz ilave edelim.

Tavuk eti ve patatesleri bir miktar kavuralım.( Bu arada kavurmak için biraz sıvı yağ ekleyelim) İri iri doğradığımız soğanlarımızı ve biberlerimizi ekleyelim karıştıralım, kapağını kapatıp orta hararetli ocakda pişmeye birakalım.



Tavuk göğüs etinin ve sebzelerin piştiğinden emin olunca acakdan alalım, sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun...

24 Haziran 2011 Cuma

Fıstıklı Kurabiye.

Fıstıklı kurabiye.
Hiç aklımda yokken bir kurabiye pişireyim evin her tarafı kurabiye koksun dedim. Nasibi olanlarda bu lezzetden tatsın. Uzun süredir evde olan ve ev ahalisi tarafından beyeni görmeyen fıstıklar artık kurabiye olmalı ve ev ahalisine yedirilmeli :))) Fıstıklı kurabiye diye başladım fakat rahat durmadım, kavanozlarda kalan kuru üzüm, hindistan cevizi, fındık kırığı da ekleyiverdim. Hiç fena olmadı, ev ahalisi beyendi. Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun, kolay gelsin.

2 yumurta.
2 su bardağı pudra şekeri.
100 gr margarin (oda sıcaklığında)
100 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ.
2-3 çorba kaşığı nişasta.
1 paket vanilya şekeri.
1 paket kabartma tozu.
un.
1 limon kabuğu rendesi.
fıstık kırığı.
fındık kırığı.
kuru üzüm.
hindistan cevizi.





Büyükce bir karıştırma kabına malzemeleri sıra ile koyalım ve yoğuralım.( Yumurta, tereyağ, margarin, sıvı yağ, limon kabuğu rendesi, vanilya şekeri, un ve kabartma tozu.) Kurabiye kıvamı alınca içerisine diğer malzemeleri ekleyelim.( Fıstık, fındık, kuru üzüm, hindistan cevizi ) Tekrar yoğuralım ve istediğimiz büyüklükde ve şekilde yuvarlıyalım, tepsimize aralıklı dizelim.
180C* de beyaz kalacak şekilde pişirelim.
Fıstıklı kurabiye, pişmeden önce.

Fıstıklı kurabiye, piştikten sonra.
Afiyet olsun...

20 Haziran 2011 Pazartesi

Islak Kek (Vişneli )

Vişneli ıslak kek...
Bu sene içinde bu keki okadar çok pişirdimki, sayısını ben bile hatırlamıyorum. Her seferinde tadanlardan tam not aldı, çok beğenildi. Hem çok kolay, tepside pişirildiği için pişme süresi kısa. Hemde üzerindeki ıslaklığı sağlayan sos ve içindeki vişne konservesi sayesinde pasta tadında bir kek.
Bu resimdeki ıslak keki pişirken  biraz sıkıntı yaşadım. Malzemeleri çıkarıp keki çırpmaya başladım. Evdeki kakao stoku hemen hemen bitmiş bir çorba kaşığı kalmış, çok şaşırdım. Bir an panik oldum ne yapsam, ne katsamda kakao nun yerini doldursam diye düşünürken aklıma bir fikir geldi. Hiç düşünmeden uyguladım, evde bulunan çikolata sosunu kek karışımına  koydum.Tabiki biraz endişelendim sonucun ne olcağı konusunda hiç bir fikrim yoktu.Sonrasında kekimi  hazırladım, pişirdim, servis yaptım ve sonuç muhteşem oldu. kekimden tadanlar  tarif konusunda israr edince bende çabucak paylaşmak istedim.

 4 yumurta.
 2 su bardağı toz şeker.
 1 su bardağı süt.
 1 su bardağı sıvı yağ.
 1 paket vanilya şekeri.
 1 paket kabartma tozu.
 3-4 çorba kaşığı kakao.( ben başak marka çikolata sosu kullandım)
 1 kavanoz konserve vişne.
 1 su bardağı konservedeki  vişne suyu.

Frına girmeden önce.
 Büyükce bir çırpma kabına yumurtaları kıralım, toz şekeri ekleyip güzelce çırpalım. Yumurtalar kar gibi kabarıp, şekerde eriyince süt, sıvı yağ, kakao ekleyelim ve yeniden güzelce çırpalım. Bu karışımdan 1 su bardağı ayıralım. Kalan kek hamuruna vanilya şekeri, kabartma tozu ve göz kararı un ekleyelim. Keki pişireceğemiz tepsiye pişirme kağıdı serelim ve tam ortasına biraz sıvı yağ damlatalım. Kek hamurumuzu damlattığımız  sıvıyağın ortasına dökelim ( Bu şekilde kek tepsiye çok daha rahat ve orantılı dağılıyor.) Sonrasında konserve vişnelerimizi yerleştirelim.

ıslak kek.

Önceden ısıtılmış fırında 180C* yaklaşık 40 dakika pişirelim.( Piştiğini anlamak için kürdan testi yapalım)
Fırından aldığımız kekimizi 5 dakika kadar  bekletelim, vişne suyumuzu kaşık yardımı ile üzerine azar azar dökelim. Sonrasında ayırdığımız 1 su bardağı sos dan orantılı olarak sürelim. Bu işlemi fırça yardımı ile yapalım ve sosu sürdükten sonra fırçamızla 5 dakika sonra üzerinden geçelim.( Çünkü  sosu kekin üzerine sürünce köpüklü bir tabaka oluyor, fırça ile kekin  üzerinden geçince bu tabaka kayboluyor.)


çikolata sosu.
Afiyet olsun...

Beyaz Peynirli, Dilim Zeytinli poğacalar...

Peynirli, dilim zeytinli poğaca.
Bu tarz poğacaları hazırlamak çok kolay ve eylenceli. Mayalı poğacada olduğu gibi bekleme aşamaları yok, dolayısı ile hazırlama ve pişirme aşamaları çok kısa sürüyor. Mesela bir arkadaşınız telefon etti, bir iki saate sendeyim dedi. Hiç panik yapmaya gerek yok, nerede ise çay demlenene kadar hazırlayıp fırına vermiş olursunuz.
Birde bu pağacaların en sevdiğim tarafı, evde ne varsa onunla hazırlayabilmek. Yada hayal  gücünüzü  çalıştırıp, kendi istediğiniz, farklı gıdalar  ekleyebilmek. Deneyin, damak zevkinize uygun poğacalar pişirin, şimdiden afiyet olsun...



Poğaca hamurunun ana malzemesi :
100 gr tereyağı ( oda sıcaklığında)
100 gr margarin (oda sıcaklığında)
1 su bardağı yoğurt.
1 çay bardağı sıvı yağ.
3 yumurta ( 2 yumurta sarısı ayırılacak, poğacaların üzerine sürmek için )
2 çorba kaşığı elma sirkesi.
1 paket kabartma tozu.
1 çay kaşığı karbonat ( olmasada olur)
tuz.
un.

Benim hamura eklediğim gıdalar.( tamamen pişirenin damak zevkine bağlı )
ufalanmış beyaz peynir.
dilimlenmiş siyah zeytin.
dilimlenmiş yeşil zeytin.
taze dereotu.
taze nane.
taze maydanoz.
pul biber.
taze çekilmiş karabiber.
kekik.
kuru nane.

Üzerine serpmek için :
susam
çörekotu
haşhaş tohumu.

Peynirli, poğacalar.
Hamur bölümündeki malzemelerle, güzel bir hamur yoğuralım. Hamura  evde bulunan istediğimiz malzemeleri ekleyelim.( Ben bu ekleme bölümünde zeytinler hariç hepsini ekledim. Hamuru tekrar yoğurdum ve ikiye böldüm. Bir bülümünü ayırdım ve kalanına zeytinleri ekledim ve tekrar yavaş hareketlerle yoğutdum.) Yani poğacalarımın 1 tepsisi peynirli, 1 tepsisi hem peynirli hem iki çeşit zeytinli oldu  ve oldukca da bereketli oldu. Hamurdan parçalar koparıp istediğimiz gibi şekil verelim. ( Ben peynirlileri ince uzun yuvarladım, zeytinlileri de yuvarlak şekillendirdim) 200 C* Altı üstü kızarana kadar pişirelim, hafif ılık servis yapalım.



Afiyet olsun...

12 Haziran 2011 Pazar

Elmalı - Armutlu Peynir Pastası ( Käse Kuchen)-( Cheese Cake )

Käse kuchen.


Uzun süre talep görmeyen elma ve armutlar buruşmaya yüz tutunca,  Ziyan olmamaları için biraz düşünmek ve harekete geçmek yeterli. Sıradan elmalı kek ler artık çocukların ilgisini çekmiyor. Bende elimde olan güzel bir (käsee kuchen) tarifine elma ve armut ekleyerek yeni bir tarif oluşturdum ve bu oluşumu  yuvarlak kek kalıbında değil daha bereketli olsun diye tepside hazırladım. Sonuc konusunda endişelerim vardı, nasıl bir lezzet olacağı konusunda hiç bir fikrim yokdu. Pasta pişip tazgahın üzerine çıkınca, pişme esnasında evi saran muhteşem koku sayesinde kızlar soğuyup dinlenmesine bile müsade etmediler :)) Daha sıcakken birer parça yediler, bende tadına baktım, hiç fena değil diye düşündüm.
(Bu işin uzmanları  bu tarz pastaların normalde bir gün önce hazırlanıp iyice dinlendirip, soğutulması gerektiğini söylüyorlar ve bu şekilde tüketildiğinde daha da lezzetli olacağını tavsiye ediyorlar. Bence de uzmanlar çok haklı, yani bir bildikleri varki paylaşıyorlar.)
Evet pasta sıcakken hiç fena değil, o günün akşamında soğuduğunda  çok lezzetli, ama asıl muhteşem lezzeti sonraki gün buzdolabında iyice soğuyup dinlendiğide ortaya çıkıyor. Bu şekilde tüketilmesini  bende tavsiye ederim. Şimdiden afiyet olsun...




Alt taban  malzemeleri:

1 yumurta.
70 gr toz şeker.
70 gr tereyağı.
200 gr un.
1 çay kaşığı kabartma tozuç (ben bir paket koydum)

Tereyağını  eritelim sonrasında biraz soğutalım. Diğer malzemeleri de ekleyip güzel, kıvamlı bir hamur hazırlayalım. Hamurumuzu  kalıbımızın kenarlarına ve tabanına orantılı ve ince bir şekilde yayalım. Hamuru yaydığımız kalıbımızı kenarda bekletelim.



4-5 tane orta boy elma.( kabulakarı soyulmuş, küp küp doğranmış.)
2-3 tane armut.( kabukları soyulmış, küp küp doğranmış)
1-2 çorba kaşığı toz şeker ( isteğe bağlı )
Elma ve armutları bir kabın içine doğrayalım, üzrine toz şeker serpip karıştıralım. Kenarda beklettiğimiz  kalıba, hamurun üzerine yerleştirelim.








İç harç :

1 yumurta.
200 gr toz şeker.
500gr Quark ( tuzsuz labne peyniri - süzme yoğut ) olabilir.
1 çay bardağı sıvı yağ.
yarım litre süt.
1 paket  vanillepudding pulver. ( hazır pakette  içinde şeker olmayan vanilya puding tozu )
1 paket vanilya şekeri.

Malzemeleri mikser yardımı ile güzelce çırpalım.( Yumurta, şeker, Quark, sıvı yağ, vanilya şekeri, vaniya puding tozu. Hepsini güzelce çırptıktan sonra karışıma  yarım litre süt ekleyelim, tekrar çırpalım. Karışımı kalıba yerleştirdiğimiz elma ve armutların üzerine dökelim. ( Karışımın kıvamı oldukca cıvık oluyor, panik yapmaya gerek yok, pişince katılaşıyor.)

175C* 50 Dakika pişirelim.

NOT: Bu yazdığım tarif normal yuvarlak kek kalıbı için. Ben tepside pişirdiğim için bazı malzemelerde çoğaltma yaptım. Mesela ( 2 paket vanilya puding tozu kullandım, süt oranını da buna göre artırdım. yaklaşık 1 litre kadar süt kullandım.)

Afiyet olsun.

10 Haziran 2011 Cuma

Tavuklu Karnıyarık.

Tavuklu karnıyarık.

Yine bu günden bir sunum, tarifleri sıcağı sıcağına yazmak çok daha kolay. Genelde yemeklerimi gözkararı  pişirdiğim için vade kendimce aklıma gelen değişiklikler yaptığım için hemen yazmak daha mantıklı galiba :))


2 tane iri tombul patlıcan ( çizgili soyulmuş, tuzda acı suyu çıkarılmış.)

İÇ harcı:
2 tane kemiksiz tavuk butu.
3 tane orta boy kuru soğan.
2 tane yaşil biber.
2 tane sarı biber.
2 tane kırmızı biber.
3-4 tane domates.
tane karabiber.
kırmızı biber.
pul biber.
kekik.
köri ( isteğe bağlı )
tuz.

İç harcını aynı tavuk sote gibi hazırlayalım. Derisi ayrılan tavukları istediğimiz büyüklükde doğruyalım, tencereye koyalım suyunu salıp tekrar çekene kadar pişirelim. Kuru soğanları iri iri doğrayalım va tavuklara ekleyelim. Ardından biberleri ekleyip iyice pişirelim, sonrasında domatesleri ve baharatları ekleyelim ve pişirelim.

Patlıcanları soyalım iki parmak kalınlığında halka halka keselim. Tuz serpelim ve bekletelim acı suyu çıkınca durulayalım ve suyunu sıkalım. Ben teflon tavada kısık ateşde çok az sıvı yağ koyarak pişirdim, bu şekilde çok hafif oluyor.

Pişen patlıcanlar pişirme kabına yerleştirilir. Kaşık yardımı ile ortaları açılır. Hazırladığımız iç harcından yeteri kadar doldurulur. Üzerine dilimlenmiş minik domates ve biber yerleştirilir.

SOS:
Küçük bir tava yada tencerede yarım kaşık domates salçası ve bir kaşık biber salçası eklenir çok az sıvı yağ ile kavrulur. Üzerine sıvak su ve yeterince tuz ilave edilir bir taşım kaynadımı ocakdan alınır.  Pişirme kabındaki tavuklu patlıcanların üzerine yavaş yavaş gezdirilir. 200-250 C* Fırına verilir, üzerindeki domates ve biberler kızarana kadar pişirilir.



Tavuklu karnıyarık.
Afiyet olsun...

7 Haziran 2011 Salı

Elmalı - Portakal Reçelli Kurabiye...

Elmalı kurabiye.
 Son anda planlanan günü güzel geçirmek için lezzetli yiyecekler kurtarıcıdır. Minik kuşun ( Berin) iki arkadaşı dün bizdeydi, akşamüstü benim arkadaşım geldi, sonrasında gece oturmasına bir arkadaşım geldi. Yedik içtik güzel sohpetler yaptık, plan yapsam bukadar güzel bir gün olmazdı diye düşünmeden edemiyorum...
Dünden beri gözüme takılan buruşmuş elmalar ziyan olmadan değerlendirsem diye düşünüyordum. Hemen harekete geçip bu güzel kurabiyeleri pişirdim. Kurabiyeler tadanlardan tam not aldı, hatta muhteşem bulundu bende arşivde bir yerde kaybolmadan hemen tarifi yazayım dedim.

İç harcı:
5-6 tane orta boy elma.
1 çay bardağı toz şeker.
1 su bardağı fındık vada ceviz ( mutfak roburunda iri çekilmiş)( ben fındık kullandım)
yarım çay kaşığı tarçın.

Elmaları soyalım, ayıklayalım, rendenin büyük tarafı ile rendeleyelim. Tavaya elmaları koyalım ve kavurmaya başlayalım. Bu arada toz şekeri ve fındıkları ilave edelim. elmalar suyunu salıp tekrar çekene kadar arada bir karıştırarak pişirelim. En son tarçın ekleyelim karıştıralım ve soğumaya bırakalım.


1 paket oda sıcaklığında tereyağı.
1,5 su bardağı pudara şekeri.
2 yumurta.
1 çay bardağı sıvı yağ (ben mısır özü yağı kullandım)
2-3 çorba kaşığı nişasta.
1 paket vanilya şekeri.
1 paket kabartma tozu.
aldığı kadar un.

Malzemelerin hepsini hamur yoğurma kabına sıra ile koyalım ve ele yapışmayan bir hamur olana kadar un ekleyelim. ( Hamur çok zor şekilleniyor, bu aşamada baya uğraşmak gerekiyor. Şekiller çok düzgün olmasada lezzet mükemmel ) Hamurdan parçalar koparıp elimizde açalım içine hazırladığımız elmalı harç dan koyalım ve kapatalım.( Dediğim gibi kapatma işlemi biraz uğraştırıcı ) Tepsiye pişirme kağıdı serelim va kurabiyeleri aralıklı olarak yerleştirelim.
180C* de Hafif pembeleşene kadar pişirelim, ılık iken üzerine pudra şekeri serpelim.

portakal kabuğu reçelli kurabiye.


Hamurun bir kısmını reçelli kurabiye yaptım, portakal kabuğu reçeli kullandım. Tavsiye ederim çok farklı bir lezzet oldu...


Afiyet olsun...

6 Haziran 2011 Pazartesi

Pizza.

pizza.


Yorucu bir gün, yemeksiz bir mutfak ve aç çocuklar :))) Ardından muhteşem bir pizza. Pazar gününün kısa özeti.
Uzun zaman oldu blog sayfama yeni tarif eklemeyeli, arşivim oldukca kabarık fakat tariflari yüklemeğe vakit yok. Allah izin verirse bu gün kesin kararlıyım bir tarif yazmadan  günü tamamlamayacağım. En kısa yolu tercih ettim. bu gün çocuklara pişirdiğim  pizza en ideal olan tarif, çünkü tadı hala damağımda duruyor....



Pizza hamuru, ben daha önce yaptığım ve fazlasını buzdulabında sakladığım poğaca hamurunu kullandım.

Eğer pizza için hamur yoğuracaksam : Un, ılık su, yaş maya, tuz ve çok az şeker kullanıyorum.

Üst malzemeleri :
domates sosu ( hazır)
1 kutu konserve ton balığı.
bol kaşar peyniri.
yeşil, kırmızı, sarı biber.( renkli, tatlı dolmalık biber)
1 küçük baş kuru soğan.
2 diş sarımsak.
10 tane minik domates.
10 tane siyah zeytin
dağ kekiği.


Hamuru  açalım, fırın tepsisine pişirme kağıdının üzerine yerleştirelim. Üzerine bol domates sosu sürelim, biraz kaşar peniri serpelim. Ton balığı konservesini açalım, süzelim, sosun üzerine orantılı bir şekilde yerleştirelim. Devamında yazdığım malzemeleri sıra ile yerleştirelim ( Ayıklanmış, küp küp doğranmış biberler, ayıklayıp yarım ay şeklinde doğradığımız kuru soğanlar, ikiye kesilmiş minik domatesler, domateslerin üzerine yerleştirilmiş sarımsak dilimleri ( Harika bir lezzet veriyor, murlaka domateslerin üzerine yerleştirelim) Zeytinler, bol kaşar peyniri ve son olarakda kekik)
Sonrasında hiç beklemeden 200-250c* fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim.



Afiyet olsun...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...