28 Nisan 2013 Pazar

İki Renkli, Rulo Kurabiye.

İki renkli, rulo kurabiye.


Kurabiyelerimi gelinimiz Merve için pişirdim ;)  Geçen haftalarda küçük Yazgan ailesini ziyarete gittik. Ziyaret ettiğimiz arkadaşlarımıza, dost ve akrabalarımıza kendi ellerimle hazırladığım ürünleri götürmeyi çok seviyorum. Merve içinde güzel bir kurabiye tabağı hazırladım. Genç çift ile bol sohbetli güzel bir akşam geçirdik. Kurabiyelerim okadar bereketli olduki, etrafımda tadına bakmayan kalmadı neredeyse. Tadan herkez çok beğendiğini söyledi.
Benim düşüncelerim ise : Lezzeti yerinde, hazırlaması kolay, görsel olarakda tam istediğim gibi oldu.
Tavsiye ederim :))

Tarife gelice,  benim standart kurabiye tarifim sadece şekil değişikliği yaptım diyebilirim :)

Malzemeler :
500 gr margarin ( oda sıcaklığında )
250 gr pudra şekeri.
1 çay bardağı sıvı  yağ.
1 çay bardağı nişasta.
2 yumurta.
1 paket kabartma tozo.
1 paket vanilya şekeri.
1 kg kadar un.

Yukarıda yazdığım malzemelerle baya fazla kurabiyeniz olabilir, eğer daha az olmasını istiyorsanız, malzemeleri yarı yarıya indirgeyebilirsiniz.

İki renkli kurabiye.

Büyük bir karıştırma kabına margarin, pudra şekeri, sıvı yağ, yumurtaları koyalım ve güzelce karıştıralım. Diğer malzemeleride ekleyelim ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım.

Hamurumuzun yarısına 2-3 çorba kaşığı kakao koyalım, yoğuralım. Kakaolu bir hamur elde etmiş olalım.

Her iki renkdeki hamurumuzdan büyükce bir parça kopartalım ve merdane yardımı ile açalım.
 ( Bu işlemi iki tane pişirme kağıdının arasında yapalım.  Böylelikle hamurumuz açtığımız masaya ve merdaneye yapışmamış olacak ).  Her iki hamurumuzu açtıktan sonra beyaz hamur altta, kakaolu hamur üste gelecek şekilde üst üste koyalım ve sıkı bir rulo yapalım. İstediğimiz büyüklükde keselim ve pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsimize aralıklarla yerleştirelim.

170 C* Hafif pembeleşene kadar pişirelim.


Kurabiye tabağı.

Ziyaret edeceğiniz dostlarınıza büyle bir tabak hazırlayıp, şeffaf folyo ile paketleyip götürürseniz. Güzel paylaşımlarda bulunmuş olursunuz. Bu paylaşım benim için çok değerli....


26 Nisan 2013 Cuma

Fırında Bol Soslu kuzu.

Fırında bol soslu kuzu.



Bu yemeğin hikayesi oldukca ilginç :) Yemeği çalıştığım pansiyonun mutfağında pişirdim.
O dönemlerde Kilis' den bir gurup misafir ediyorduk ( Tarım ) gurubu. Gelen konuklardan bir tanesi kurban kesmek istemiş ve bir şekilde bunu gerçekleştirmiş. Bana pişirebilirmisiniz diye sorulduğunda zaten bütün bir kuzuyu önüme koymuşlardı bile :) Ne yapalım, başa gelen çekilir dedim. Üstelik bizim mutfakta kuzuyu parçalamak için satır bile yokdu. Neyse abiler yardım etti, normal bıçakla biraz sorunluda olsa parçaladık.
Ben hiç kuzu pişirmemiş birisi olarak ( Hemde bütün bir kuzu ) karşımdaki manzaraya uzun uzun bakarak bir müddet düşündüm. Ve öncelikle kuzu etlerini yıkayıp büyük bir tencereye yerleştirdim.
( Bu aşamada daha geçpişecek etleri tancerenin altına dizmemiz gerekiyor. Bu önemli yoksa orantılı pişmeyebilir, mesela ben kaburga bölümlerini tencerenin üst tarfına yerleştirdim.) Sabah kahvaltı hazırlamak için gelen ablaya güzelce haşlamasını söyledim.
Akşam eve geldim ve baya bir araştırma yaptım...



Fırında soslu kuzu.


Sonrasında kuzuyu pişirdim, suyunada harika bir plav pişirdim. Mükemmel olmuştu, yaklaşık 50 kişi yedi ve çok beğendiklerini söyleyip beni tebrik ettiler. Tabiki bende çok mutlu oldum, nede olsa bütün bir kuzuyu parçalayarak da olsa pişirmiştim ve tadanlardan tam not almıştım.
Kendi kendime, yemek konusunda artık kimse beni tutamaz  dediğimi hatırlıyorum :))



Fırında bol soslu kuzu.



Malzemeler :

1 adet kuzu. ( Büyükce parçalanmış ve bol suda  yeteri kadar tuz ilave ederik haşlanmış.)

Sos İçin :
Miktarlarını hatırlayamadığım için sadece ne koyduğumu yazacağım. Zaten sosunuz fazla gelirse kalan sosu derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Sos için, her zaman et ve tavuk yemeklerimde kullandığım malzemeleri terciğ ettim. Bu lezzeti zaten biliyordum, risk almak istemedim.

Yoğurt.
Sarımsak.
Biber salçası. ( tatlı )
Biber salçası. ( acı )
Domates püresi. ( yoksa bir miktar domates salçası.)
Karabiber.
Pulbiber.
Kekik.
Biberiye.
Tuz.
Sıvı yağ.

Fırında bol soslu kuzu.



Bütün malzemeleri mutfak robutuna koydum ve iyice karışmasını sağladım.

Sonrasında yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi kuzu etlerimizi iyice ve bol bol sosladım. Tepsimize  yeyerleştirdim ve yaklasık bir saat kadar beklettim ki sos etlerin içine iyice işlesin.


Fırında soslu kuzu.



Soslanmış ve bekletilmiş kuzu etlerimizi 250 C* altı, üstü kızarana kadar pişirdim. Etlerimiz önceden haşlandığı için fırında çok da uzun tutmamıza gerek kalmadı.

Afiyet olsun...



Sadece Somon :)

Sadece Somon :)


Geçen haftalarda, ailece sadece gezmek için yola çıktık. Planda yakın bir şehir vardı, ama trafiği hesaba katmadığımız için otoyola bile geçemedik. Bizde madem çıktık yola metro markete uğrayalım dedik. Öylesine gezerken balık reyonunda yukarıda görünen somon lara resmen vurulduk :) Dört kişilik bir aile olduğumuz için dört parça aldık, yaklaşık bir kilo ikiyüz gr geldi. Eve gelir gelmez pişirdik ve afiyetle yedik. Mükemmel ötesi bir lezzetti, eğer olanaklarınız varsa ve balık tezgahında somon bulursanız mutlaka alın derim...

Yemeğimin ismine 'Sadece Somon' dememin sebebi ise şudur. Balıklarımıza hiç bir ön uygulama yepmadım. yani mazinasyon, baharatlama gibi ve yine herhangi bir sos da hazırlamadım.

Malzemeler :

1 kg Somon.
Tuz.
Taze çekilmiş karabiber. ( isteğe bağlı )


Kızartmak için:
 Sıvı yağ.
Çok az tereyağ. ( isteğe bağlı )



Somon kızartma.

Baliklarımızı  güzelce yıkayalım ve havlu kağıt ile kurulayalım. Tavamıza bir miktar sıvı yağ koyalım ve iyice ısınmasını sağlayalım. Balık larımızı tavamıza yerleştirip üzerine tuz serpelim ve kesme şeker büyüklüğünde tereyağı koyalım. Mühürleme tekniği ile balıklarımızı pişirelim. ( Bir tarafı iyice kızaran balıklarımızın dikkatli bir şekilde öbür tarafını çevirelim, birmiktar kızarınca tavamızın altını orta hararete getirelim ve kapağını kaparalımlıki içi de pişsin.)
Balıklarımızın her iki tarafı güzelce kızartalım.


Sade somon balığı kızartması.

Piştiğine emin olduğumuz balıklarımızı kağıt havlu üzerine bırakalım. Fazla yağını aldığımız balıklarımızı servis tabağımıza yerleştirelim ve sıcak sıcak ikram edelim...
Afiyet olsun...


23 Nisan 2013 Salı

Sena' ya Özel Sofra :)

Sena ya özel sofra.



Geçen haftalarda çok sevdiğimiz ve bizim için çok değerli olan bir aileyi misafir ettik. Çok değerli Baş ailesi. Sena ile hikayemiz facebook dan, beni bilenler bilir face sayfam yemek fotoğrafları ile dolmuş durumda :)  Ben yemek yapmayı seven, çok misafir ağırlayan, çok gezen, çok becerikli arkadaşları olan ve  birde kilo problemi olmayan ender insanlardanım :))
Sena cığım face paylaşımlarımın altına yorum birakıyordu.' Emel teyze bende istiyorum' gibi :))
Bende ona 'Söz sana özel sofra kuracağım Sena' diyordum. Geçen hafta iki aileninde müsait olduğu bir gün konuğumuz oldular. Çok güzel ve eğlenceli zaman geçirdik.
Akşamın ilerleyen saatlerinde Muhsin abi bize çiğ köfte yoğurdu. Muhteşem ötesi bir lezzetti, ellerin dert görmesin Muhsin abi, tekrarını bekliyoruz en kısa zamanda...

Sena ya özel sofra.


Menümüzde :

Sarımsaklı,sirkeli soslu etli düğün çorbası.
Püreli tavuk.
Şehriye pilavı.
Havuç mezesi.
Koyu cacık.
Yoğurtlu kabak.
Acılı ezme.
Patlıcan salatası.

Çiğ köfte.

Kadayıflı kek tatlısı.
Sütlaç.

Sena ya özel sofra.
çiğ köfte sofrası :))
biraz garip bir fotoğraf olmuş :))

kolaylıklar diliyorum...





20 Nisan 2013 Cumartesi

Lokum Kek.

Lokum KEK.



Çok lezzetli bir okadarda bereketli bir tatlı, pasta arıyorsanız tam istediğiniz ve aradığınız tarif burada. İlkkez denedim ve çok beğendim, bir çok kişide nasiplendi bu güzel lezzeten ve herkez çok beğendi. Hala tadını ve tarifini bilmeyenler varsa tavsiye ederim, şimdiden afiyet olsun...

Malzemeler :

4 yumurta.
1,5 su bardağı toz şeker.
1 su bardağı sıvı yağ.
1 su bardağı süt.
1,5 paket kabartma tozu.
1 paket vanilya şekeri.
1 limon kabuğu. ( rendenin ince tarafı ile rendelenicek.)
1 portakal kabuğu. ( rendenin kalın tarafı ile rendelenecek.)
un göz karari. (normal kek kıvamında olmalı.)

Sos Malzemesi :

4 su bardağı süt.
2-3 çorba kaşığı kakao.
1 su bardağı toz şeker.
1 paket vanilya şekeri.
100 gr kadar kuvertüre  çikolata.

Üzeri için: Yeterince ( 2 su bardağı kadar ) Hindistan cevizi.

Vanilya şekeri ve çikolata hariç diğer malzemeleri tenceremize koyalım ve arada kariştırarak 2-3 dakika kadar pişirelim. Tenceremizi ocaktan alalım ve çikolatamızı ve vanilyamızı ekleyelim ve arada karıştırarak soğumasını sağlıyalım.

Lokum kek.



Yumurta ve şekeri güzelce çırpalım, şeker eriyip yumurtalar kabarıp, köpürene kadar. Süt, sıvı yağ, vanilya şekeri, portakal, limon kabuğu rendesi ekleyelim çırpalım. Un ve kabartma tozunu da ilave edelim çok az çırpalım. Pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsimize biraz sıvı yağ dökelim ve yağı kağıda iyice sürelim. kek karışımımızı tepsimize dökelim ve yaydıralım.

180C* Önceden ısınmış fırınımızda kekimizi pişirelim.
Kürdan testi yaparak pişip pişmediğini konturol edelim.
Tepsimizi fırından çıkartalım ve iyice soğumasını bekleyelim.

. Pişmiş olan kekimizin kenarlarını bıçak yardımı ile keselim. Sonra istediğimiz büyüklükte karelere keselim.
. Soğumus olan sos karışımımıza kare kestiğimiz kek parçalarını barırıp çıkartalım. ( Ben bu işlemi çatalla yapmayı denedim ama cok yavaş ve sıkıntılı oldu, keklerim çataldan çıktı ve sosun içinde kek avladım resmen :)) Bende elime plastik bir mutfak eldiveni taktım ve parmaklarımı kullanarak çabucak keklerimi sosladım.
. Sosumuza batırdığımız kek parçalarımızı temiz bir pişirme kağıdının üzerinde biriktirelim.
. Soslama işlemi bitince. 2 Su bardağı hindistan cevizi koyduğumuz kabımızın içerisine sıra ile sosladığımız kek parçalarını bırakalım ve ileri, geri sallayarak hindistan cevizimizin keklerimize iyice yapışmasını sağlıyalım ve saklama kabımıza yada servis tabağımıza yerleştirelim.

Lokum kek.


Afiyet olsun...


16 Nisan 2013 Salı

Cocostar ( Hindistan Cevizi Dolgulu Kara Kurabiye :))

Cocostar kurabiye.


Uzun zamandır bu kurabiyeleri denemek istiyordum, kısmet oldu bu hafta ilk kez denedim ve bu sayede tadınada bakmış oldum :) Çok güzel, lezzetli, yapımı kolay ve süprizlerle dolu bir kurabiye daha ne olsun ;) Konuklarınızı biraz şaşırtmak istiyorsanız mutlaka deneyin derim...

Malzemeler :

250 gr oda sıcaklığında margarin.
125 gr pudra şekeri.
2 yumurta. ( beyazı iç harcı için ayrılacak.)
yarım çay bardağı sıvı yağ.
2 çorba kaşığı nişasta.
1 paket vanilya şekeri.
1 paket kabartma tozu.
3-4 çorba kaşığı kakao ( artırma ve eksiltme yapabiliriz )
aldığı kadar un.

İç harcı :

2 su bardağı hindistan cevizi.
1 çay bardağı pudra şekeri.
1-2 yumurta bayazı.
iç harç malzemelerini karıştıralım ve bu karışımı kurabiyelerimizin içine paylaştıralım.

Üzerine:
 çikolata.

Cocostar kurabiye.


Yukarıda yazdığım malzemelerle kakaolu güzel bir hamur yoğuralım. Hamurumuz yumusak bir hamur olmalı, eğer biraz sert olursa iç harcını koyup kapatırken hamurda çatlama olabilir, birde işiniz daha zorlaşır. Hamurumuzdan istediğimiz büyüklükde parçalar kopartalım avucumuzun içinde açalım ve iç harcımızdan bolca koyalım.  Güzelce kapatalım ve kapattığımız tarafı alta gelecek şekilde tepsimize yerleştirelim. ( Kurabiyelerimiz yuvarlak olmalı )
180C* Yaklaşık yarım saat pişirelim.
Kurabiyelerimiz soğuyunca üzerine eritilmiş çikolata ile süsleyelim ;)
Afiyet olsun...









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...