10 Eylül 2014 Çarşamba

Mayalı, Kırıntılı, Mürdüm Erikli TART.



Mayalı, kırıntılı, mürdüm erikli, 


En sevdiğim pastalardan biridir erikli tart. Almanya da şimdi tam Mürdüm eriği zamanı. Her sene bu zamanlarda bu tartdan yapmaya çalışırım. Ben mayalı hamurdan olan tartı daha çok seviyorum. Sizlerede tavsiye ediyorum, denemenizde fayda var, memnun kalabilirsiniz :))


Mayalı, kırıntılı, mürdüm erikli TART.

Malzemeler :

1 yumurta.
20 gr kadar yaş maya ya da 1 küşük paket instat maya.
50 gr kadar yumuşak tereyağı.
1 çay bardağı toz şeker.
1 tutam tuz.
1 su bardağı ılık süt.
2-3 su bardağı un. aldığı kadar, ele yapışmayan bir hamur olacak.

Yeteri kadar Mürdüm Eriği.

Üzeri için : (Kırıntıları hazırlamak için malzemeler.)
150 - 200 gr kadar oda sıcaklığında tereyağı.
yarım su bardağı toz şeker.
1 paker vanilya şekeri.
1 çay kaşığı kabartma tozu.
3-4 su bardağı kadar un.

Üzeri için olan ( kırıntılar) malzemeleri bir çırpma kabına koyalım ve mikser yardımı ile güzelce çırpalım. Bu malzemeden 1 su bardağı kadar ayıralım. ( Yoğurduğumuz hamurumuzun içine koyacağız.)


Mayalı, kırıntılı, erikli TART.

Hamur için olan malzemeleri yoğuralım ve 10 dakika kadar bekletelim. Sonra bu hamurun içine ( üzeri için hazırladığımızı kırıntılardan ayırdığımız 1 su bardağı kadar olan kırıntıları koyalım.)  Yumuşak hareketlerle hamuru fazla hırpalamadan tekrar yoğuralım. Hamurumuzu tepsimizin üzerine serelim ve yarım saat kadar bekletelim.


Mayalı, kırıntılı, erikli TART.

Daha önceden eriklerimizi yıkayıp, ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkartalım ve tekrar yarim eriklerimizi de ortadan keselim koparmadan. Bir kaseye koyalım ve üzerine bir miktat şeker serpelim ve 15-20 dakika bekletelim.

Mayalı, kırıntılı, erikli, TART

Şekerde beklettiğimiz eriklerimizi hamurumuzun üzerine dizelim, fotoğrafta görüldüğü gibi.


Mayalı, kırıntılı, erikli tart.

Önceden hazırladığımız kırıntılarıda eriklerimizin üzerine orantılı bir şekilde serpelim.


Mayalı, kırıntılı erikli TART.


180C* 40 Dakika kadar pişirelim. Üzeri kızarınca altıda pişmiş olur. ( Eğer fırınınız orantılı pişiriyorsa.)

Afiyet olsun...



9 Eylül 2014 Salı

Nutella lı KEK :)



Nutella lı KEK


Nutella lı KEK.


Nutella ve kek kulağa nekadar hoş geliyor değilmi ? İnanın damağa dahada hoş geliyor :) Muhteşem lezzetde bir kek. Ev halkı ve nasibi olupda tadan herkez çok beğendi :) kesinlikle denemenizi tavsiye ederim...

Malzemeler:

4 yumurta.
1 su bardağı toz şeker.
1 su bardağı sıvı yağ.
1 su bardağı süt.
3-4 yemek kaşığı kakao.
4 yemek kaşığı nutella.
2 su bardağı un.
2 yemek kaşığı nişasta.
1 paket vanilya şekeri.
1 paket kabartma tozo.

Nutella lı kek.

Yapılışı :

Yumurtalarımızın sarı ve bayazlarını ayıralım. İlk önce beyazları yarım su bardağı kadar şekerle iyice çırpalım.
Büyükce bir kapta yumurtanın sarısı ve kalan yarım su bardağı şekeri, şeker eriyene kadar çırpalım. Süt ve sıvı yağ ekleyip karışrıralım. Kakao, un, nişasta,vanilya, kabartma tozu ekleyip malzeme karışana kadar düşük devirde çırpalım. En son nutella ekleyelim, karıştıralım. ( Biraz yoğun bir kıvam oluyor.) Spatula yardımı ile yumurta aklarını kek karışımımıza söndürmeden yavaş hareketlerle yedirelim.
Kek kalıbımızı yağlayalım, ben yağladıkran sonra kalıba galetaunu serpiyorum. Eğer yoksa kalıbınızın kenarlarını yağlamayın. Kekimizin kabarırken kenarlara tutunması lazım, yoksa üstü yamuk, yumuk kabarıyor. :))

Nutella lı kek.

 Önceden ısıtılmış fırında 180C* de 45-50 dakika pişirelim.
Bir kasede yine 4 kaşık nutella yı eritelim. ( Benmari usulu)
Kalıptan çıkarttığımız, soğumuş olan kekimizin üzerini kaşık yardımı ile süsleyelim ve nutellaların donmasını bekleyelim.
Hiç vakit kaybetmeden hemen tadına bakalım ve bayılalım :)))))))

Afiyet olsun....

5 Eylül 2014 Cuma

İrmik li Köfte


İrmik li Köfte.


Yine ilkkez pişirip, lezzetini çok beğendiğim bir yemek var sırada. İrmikli köfte... ;)
Olurmu? demeyin hemede muhteşem oluyormuş, kesinliklle denemelisiniz...



İrmik li Köfte.

Malzemeler :

yarım kg köftelik kıyma.
2 orta boy kuru soğan.
2 diş sarımsak.
4 çorba kaşığı irmik.
1 küçük yumurta.
maydanoz.
taze çekilmiş karabiber.
pul biber.
kimyon.
çok az kekik.
yarım çay kaşığı karbonat.
3-4 damla limon.
kızartmak için çok az, tavayı yağlamak için zeytinyağ.

İrmik li Köfte.

Kuru soğan ve sarımsaklarımızı robottan geçirelim. Kıymamızı karıştırma kabımıza bırakalım. Soğan, sarımsak, irmik, yumurta, maydanoz, tuz ve baharatlarımızı ilave edelim. ( Küçük bir çay tabağına karbonatımızı koyalım, üzerine 3-4 damla limon sıkalım, köpürecektir.) Malzemelerimizin üzerine koyalım ve güzelce yoğuralım, uzun uzun iyice yoğuralım. Üzerini kapatalım ve yaklaşık 1-2 saat kadar buz dolabımızda bekletelim. ( Bu arada irmik şişecek ve kıymalı karışımımız katılaşacaktır.)


İrmik li Köfte.

İstediğimiz gibi şekillendirelim, ele yapışırsa elimizi biraz yağ sürelim. Varsa ızgara tavasında, yoksa herhangibir teflon tavada çok az zeytin yağda altını, üstünü çevirerek kızartalım.


İrmik li Köfte.


Afiyet olsun...

4 Eylül 2014 Perşembe

Tavuk Büryan


Tavuk Büryan.


Uzun zamandır aklımda olan bir yemekti tavuk büryan. Daha önce bu şekilde hazırlanan bir pilav yememiştim. Bence çok güzel ve başarılı oldu ;)  Çok da zor olmayan bu yemek, davet sofralarında oldukca ilgi çekebilir. Ben ev halkı için pişirmiştim, yemeğimi, fazla geldi bize. Kalan pilav ve tavuklardan miş gibi bol naneli tavuklu pirinç çorbası pişirdim :) hiç bir yiyeceğin ziyan olmasını istamiyorum. Eğer pilaviniz kalırsa sakın atmayın, hemen poşetleyip derin dondurucuya atın. sonra bu kalan pilavlardan mis gibi çorbalar pişirebilirsiniz.


Tavuk büryan.

Malzemeler :
6 tane tavuk incik.

2 su bardağı pirinç.

2 orta buy kuru soğan.
yeteri kadar ( kırmızı, yeşil, sarı ) kapya biber.
tereyağ.
zeytinyağ.
tuz.
taze çekilmiş karabiber.
pulbiber.
yaze biberiye ve feslehen. ( olmasada olur)
yeteri kadar, yaklaşık 3 su bardağı tavuk suyu.


Tavuk büryan.
Tavuklarımızı temizleyip, yıkayalım bol suda haşlayalım.
Haşlanmış tavuklarımızı fırın kabımıza yerleştirelim. Üzerine karabiber, pul biber, kekik serpelim  ve fırına verelim. Tavuklarımız kızarana kadar fırında tutalım ve biz bu arada pilavımızı hazırlayalım.

Tavuk büryan.

Pirinçlerimizi önceden tuzlu suda bekletelim, yaklaşık 15-20 dakika kadar. Sonra güzelce yıkayalım, nişastalı suyu gidene kadar, süzelim.
Tavamıza zeytinyağ, yemeklik doğradığımız soğanlarımızı koyalım ve kavurmaya paslayalım. Küçük doğradığımız biberlerimizi ekleyelim karıştırarak kavuralım. Süzdüğümüz pirinçlerimiz ve 1 çorba kaşığı kadar tere yağı ekleyelim güzelce orta ateşte kavuralım. Son olarak tuz, karabiber, pulbiber. ekleyelim ve ocaktan alalım.

Pilavımızı fırın kabımızdaki tavuklarımızın üzerine dökelim, yayalım.

Tavuk büryan.

Yaklaşık 3 su bardağı kadar sıcak tavuk suyu ekleyelim. Üzerine isteğinize bağlı olarak taze biberiye, feslehen ve pul biber serpelim. Fırın kabımızın üzerine örtelim. ( ısıya dayanıklı bir kapak yada aliminyum folyo) olabilir.

Pirinçler suyunu çekene, pişene kadar fırında tutalım.


Tavuk büryan.
Not : Eğer ben tavukları kızarmış severim diyorsanız. Fırında tavuk suyuna pilavınızı pişirin, aynı tarifle. Kızaran tavukları sonradan pilava gömün. Zira ben birdahaki sefere öyle pişirmeyi düsünüyorum.
Ev halkı kızarmış tavuğı daha çok seviyor...

Afiyet olsun...

1 Eylül 2014 Pazartesi

Ratatuy yada Ratatouille

Ratatuy.
Ratatuy.
Geçenlerde ilginç bir yemekle karşılastım :) İsmi 'Ratatuy' miş, bir Fıransız yemeği olduğunuda yine internetten öğrenmiş bulunuyorum. Bence bizim damak zevkimizede çok uygun. Bildiğimiz sebze dizmesi gibi görünsede öyle değil :)  Hem sıcak, hem ılık tüketilebilir,  hem davet sofralarına, hemde çay sofralarına çok yakışır bir yemek.
 Biz çok sevdik, deneyin sizde seversiniz belki...

Malzemeler :
Sebzelerde ölçü vermek istemiyorum, kaç kişilik yaparcaksanız ona göre sebze kullanmalısınız.
Patlıcan.
Kabak.
Patates.
Domates.

Sos Malzemeleri :

2-3 orta boy kuru soğan.
3-4 diş sarımsak.
5-6 tane orta boy domates.
1 irice kırmızı kapya biber.
2-3 yeşil biber.
tuz.
pulbiber.
taze çekilmiş karabiber.
Zeytinyağ
küçük bir dal taze biberiye ve feslehen. ( olmasada olur)

Üzeri için : Kaşar peyniri.



Ratatuy.
Sos malzemelerini küçük doğrayalım ve aynı menemen yapar gibi tavada pişirelim. ( Soğanlar, sarımsaklar, biberler, domatesler ve baharatlar.)
Fırında pişirme kabımızın alt tabanına serelim.

Ratatuy
Ratatuy
Patlıcan ve kabaklarımızı soyalım, yuvarlak doğrayalım. Tuz serpip bir süre bekletelimki acı suyu çıksın. Sonra sebzelerimizi yıkayalım ve birazcık elimizle sıkalım.
Patateslerimizi soyalım ve yuvarlak doğrayalım. Domateslerimizi kabukları ile yuvarlak doğrayalım.
Sosumuzu serdiğimiz fırın  kabına sıra ile yerleştirelim.

Ratatuy.
Üzerine isteğe bağlı olarak biraz tuz, pulbiber, taze biberiye ve feslehen serpelim.
Küçük 1 çay bardağı kadar su ilave edelim.
Üzerini aliminyum kağıt yada her hangibir ısıya dayanıklı kapakla kapatalım.



Sebzelerimiz yumuşayana kadar pişirelim. Sonra kapağı kaldıralım ve üzerinin hafif kızarmasını sağlayalım.

Ratatuy.
Fırından alalım ve üzerine kaşar peyniri serpelim, tekrar fırına verelim. Kaşar eriyene kadar fırında turalım. Ben biraz fazla tutmuşum :( Maleseffff...

Ratatuy.
Ratatuy.


Afiyet olsun....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...