30 Mart 2010 Salı
Meksika Fasulyeli Salata.
Misafiriniz gelecekse ve haftalik alisveris yapilmadiysa, evde yeterli salata malzemeniz yoksa, hic sorun degil.Yedekde bulundurulan konserve gidalar (bende konserve gidalarin saglikli olmadigini düsünenlerdenim) imdadiniza yetisiyor. Kisir icin dogradigim yesillikler,misafirlarimin istegi dogrultusunda salata oldular.
1 kutu konserve meksika fasulyesi.
3 tane yesil sogan.
Yarim demet maydanoz.
Dereotu(derin dondurucudan)
Sumak.
Yarim limonsuyu.
1 tatli kasigi nareksisi.
1 tatli kasigi elma sirkesi.
Zeyzin yag.
Tuz.
Soganlar ve maydanozlar yikanir, ince ince dogranir, karistirma kabina birakilir. Meksika fasulyeleri güzelce yikanir,yesilliklere eklenir.Kücük bir kasede limonsuyu,nareksisi,elma sirkesi,sumak,zeytinyag,tuz güzelce karistirilir.Fasulyelere eklenir yine güzelce karistirilir, servis tabagina aktarilir.
Afiyet olsun.
27 Mart 2010 Cumartesi
Bahara Merhaba. DONDURMA...
Buralarda henüz agaçlar çiçek açmadı, fakat havalar ısındı.Bizde ailece dondurma sezonunu açtık, çocuklarla eglenceli, güzel vakit geçirdik.
Balik Fleto.
Evde Nordsee keyfine devam:)))
4 parca balik fleto(kilciksiz büyük balik)
2 yumurta.
Karabiber.
Kirmizi toz biber.
Pul biber.
Tuz.
Galeta unu.
Sivi yag.
Ketchup.
Mayonnaise.
Remoulade.
Delikatess-senf.
Balik fletolarini güzelce yikiyalim, kagit havlu ile kurulayalim.Büyükce bir kaseye yumurtalari kiralim. Baharatlari ve tuzu ekliyelim, cirpmateli ile güzelce karistiralim. Galeta unumuzu genis bir tabaga dökelim. Tavamizi ocaga koyalim sivi yag ekliyelim. Baliklarimizi önce yumurtaya sonra bol galeta ununa batiralim, kizmis olan tavamiza birakalim. Iki tarafinida güzelce kizartalim,istedigimiz sekilde servis yapalim.
Afiyet olsun.
26 Mart 2010 Cuma
Mantarli, Kuru Domatesli Et.
250gr mantar(kücük kültür mantari)
2 ortaboy kuru sogan.
Yarim kg kusbasi tosun eti.
10 tane kuru domates.
Tane karabiber.
Kirmizi biber.
Pulbiber.
Kekik.
Biberiye.
Yarim cay kasigi köri.
Sivi yag.
Tuz.
Etimizi önceden pisirelim,suyunu süzelim.Büyükce bir tavaya soganlari istedigimiz büyüklükte dogruyalim, sivi yag ekliyerek kavuralim. Mantarlarimizi yikayalim ve ikiye keselim, soganlara ilave edelim. Sogan ve mantarlari güzelce kavuralim,kuru domatesleri istedigimiz büyüklükte dograyip tavaya ekleyelim. Mantarlar pismek üzereyken etimizi tavaya ilave edelim. Baharatlarimizi da ekleyelim, tuzumuzu koyalim, güzelce karistiralim. Yaklasik 10 dakika orta hararetli ocakta pisirelim. Sicak servis yapalim.
Afiyet olsun.
25 Mart 2010 Perşembe
Dostlarla Kahvalti.
Cig kremali, közlenmis kirmizi biber.
1kg kirmizi biber,közlenmis kabuklari soyulmus,istenilen büyüklükde dogranmis.
200gr cig krema.
Yarim corba kasigi un.
Kirmizi toz biber.
Karabiber.
Muskat cevizi tozu.
Biraz bul biber.
Sivi yag.
Tuz.
Közlenen,kabuklari soyulup dogranan kirmizi biberler teflon tavaya koyulur.Biraz sivi yag eklenir orta ateste yavas yavas kavrulmaya birakilir.Kasik yardimi ile üzerine un serpilir.Un ve biberler kavrulurken cig krema eklenir, sürekli karistirilarak kivam almasi beklenir. Bu arada baharatlar ve tuz eklenir. Besamel sos kivamina gelince ocaktan alinir. Sicak, sicak servis yapilir.
22 Mart 2010 Pazartesi
Firinda Bütün Tavuk,Patates.
Orta boy bütün tavuk,pilic.
Patates,istenilen miktarda.
SOS:
1 tatli kasigi biber salcasi.
1 tatli kasigi domates salcasi.
1 corba kasigi yogurt.
1 cay kasigi köri
1 corba kasigi soya sos.
1 büyük dis sarmisak.
Karabiber.
Kirmizi biber.
Kekik.
Biberiye.
Pul biber.
Zeytin yag.
Tuz.
.Tavuk güzelce temizlenir,yikanir.Sos malzemeleri bir kasede karistirilir,sarmisak ezilerek sosa eklenir.Tavuk büyük bir kaba alinir icine disina her tarafina sos sürülür.Patatesler soyulur,istenilen büyüklükde dogranir.(Ben patatesleri büyük dogradim,tavugun pisme süresi uzun olacagi icin.)Hazirladigimiz sosun kalanini patateslere ekleyip karistiralim.Kapakli firin kabimiza önce patatesleri yerlestirelim,üzerine tavugumuzu yerlestirelim, 1 cay bardagi su ilave edelim.Firin kabimizin kapagini kapatalim, önce 250c* de yarim saat pisirelim sonra 200c*tavuk pisene kadar firinda tutalim.Firindan cikarmadan 15 dakika önce kapagi alalimki tavuk daha güzel kizarsin.
Afiyet olsun.
21 Mart 2010 Pazar
19 Mart 2010 Cuma
Bulgurlu Pirinc Pilavi.
Bugün büyük kizim Ingiltere den geliyor.Allah izin verirse,okul gezisi icin gitmisti. Bir haftadir evde degil, yoklugu cok hissediliyor.Kizim icin seviniyorum cok isteyerek gitti,baska bir ülkede insanlar nasil yasiyor görecek.Kültür, sanat, ekonomi ve en önemlisi Ingilizce dil egitimi üzerine fikir sahibi olacak.Kizimi önce Allah a, sonra kendine emanet ettik ve mutlu, mesut yolladik.Sonra bize sabirla ve dua ile beklemek kaldi.Bir haftayi gecirdik fakat 4-5 saat gecmiyor.Hayirlisi ile gitti, hayirlisi ile dönecegini umut ediyorum.
.Nohut yemeginin yaninda yapmistim bu pilavi,yayinlamak bugüne kismet oldu.Bulgurlu pirinc pilavi olurmu demeyin, ben yaptim oldu hemde cok güzel ve lezzetli oldu tavsiye ederim.
2 su bardagi pirinc.
1 su bardagi pilavlik bulgur.
Biraz siviyag.
Göz karari tereyag.
Tane karabiber.(kirilmis)
Tuz.
Et suyu.
Pirincleri ilik tuzlu suda yarim saat bekletelim.Güzelce yikiyalim nisastasi gidene (yikama suyu berreklasana) kadar.Pilavi yapacagimiz tencereye(ben teflon tencere kullandim) sivi yag koyalim.Pirincleri ilave edelim. Orta hararetli ocakda yavas yavas kavuralim.Bulguru da sudan gecirelim,pirinclerin icine koyalim kavurmaya devam edelim.Karabiber,tuz ve tereyag ekliyelim.Göz karari et suyu ve normal su koyalim (göz karari diyorum evimizdeki pirincin ve bulgurun cinsine göre) önce yüksek ateste cok az kaynatalim, sonra tencerenin altini kisalim yavas, yavas pisirelim.Pirincler suyunu cekince hafifce karistirip pismismi diye konturol edelim.(pismediyse cok az su ilavesi yapabiliriz).Pilavimizin üzerine kagat mutfak havlusu koyalim,kapagimizi kapatalim demlenmeye birakalim.
.Afiyet olsun.
16 Mart 2010 Salı
Etli Nohut (kuru domatesli,kuru aci biberli)
Kis aylarinda sevilerek tüketilen,genelde ev hanimlarinin kurtaricilarindan olan ürünlerdir kuru gidalar. Hem saglikli, hem besleyici, hemde yapimi cok kolay.
.Nohut (güz karari) kac kisi icin pisireceginize bagli.
Sogan 2 orta boy.
1 corba kasigi domates salcasi.
1 corba kasigi biber salcasi.
Kuru domates(ben 7-8 tane kullandim)
Kuru aci cicek biberi.
Et(tosun eti göz karari)
Sivi yag, 1 corba kasigi ter yag da eklenebilir
.Aksamdan nohutlar yikanir ve büyükce bir kaba alinir.Üzerini örtecek kadar su eklenir, üzeri örtülür sabaha kadar birakilir.
.Nohutlar yikanir,düdüklü tencerede nohutun cinsine göre pisirilir.(ben düdük sesi duyulduktan sonra orta hararetli isida yarim saat pisirdim).Etler istedigimiz büyüklükte dogranir,onlarda düdüklü tencerede etin cinsine göre pisirilir.(Ben yirmi dakika kadar pisirdim).
.Nohut ve etler pisince,büyükce bir tencereye sivi yag koyulur, soganlar minik minik dogranir, salca lar ilave edilir.Nohutlar ve et ilave edilir.Nohutun suyundan ve etin suyundan göz karari eklenir.Kuru domatesler iki üc parcaya bölünür,aci bibirler bütün olarak eklenir.Tuzunuda ekleyip tahta kasik yardimi ile karistirilir.Tencerenin agzi kapatilir,özlesene kadar pisirilir.
afiyer olsun.
15 Mart 2010 Pazartesi
Balik Ekmek Desemmi?
Alışverişe gittiğimizde, çocuklar "Nordsee" adlı balık restorantında birseyler atıştırmayı çok seviyorlar. Malum devir hesap devri, bende onlara evde Nordsee keyfi yaşatmaya çalıştım.. Hemde çok eğlendik :)))
.Bir paket Iglo Fischtäbchen( balık köftesi)
.Yeteri kadar tost ekmeği.
.Ketchup.
.Remoulade veya mayonez.
.Domates, salatalık, mor soğan, konişon turşu, maydanoz.
.Hazır patates -kızartmalık- (Pommes frites)
.sebzeler istenilen büyüklükte doğranır ve Balik köfteleri kızatılır. Bir yandan da patatesler kızartılır.
.Masa hazırlanır, tost ekmekleri en son teflon tavada yağsız bir şekilde kızartılır. Yiyecekler masaya yerleştirilir, masadakilar kendi balık ekmeklerini kendisi yapar ve cok eğlenilir. Yemeği ve sofrayı hazırlamak ve toplamak anneye kalır:))
.afiyet olsun.
14 Mart 2010 Pazar
Yaratıcı Blogger Ödülüm:)
Sevgili Asli (Pembe Tatlar) beni bu güzel ödüle layık görmüş :)
Kendisine buradan teşekkür ediyorum ve sevgilerimi gönderiyorum...
Kendisine buradan teşekkür ediyorum ve sevgilerimi gönderiyorum...
Pembe Tatlar --> http://pembetatlar.blogspot.com/
Her ödülde olduğu gibi bu ödülünde kuralları var.
-Sizi ödüllendirene teşekkür edin
-Sizi ödüllendiren arkadaş veya arkadaşların blog linkini yayınlayın
-Ödülün logosunu yayınlayın
-7 yaratıcı bloggerı ödüllendirin
-7 blogun linkini yayınlayın
-Kendi hakkınızda 7 ilginç şey yazın
Blogger ödülünü verdiğim 7 arkadaşım
Her ödülde olduğu gibi bu ödülünde kuralları var.
-Sizi ödüllendirene teşekkür edin
-Sizi ödüllendiren arkadaş veya arkadaşların blog linkini yayınlayın
-Ödülün logosunu yayınlayın
-7 yaratıcı bloggerı ödüllendirin
-7 blogun linkini yayınlayın
-Kendi hakkınızda 7 ilginç şey yazın
Blogger ödülünü verdiğim 7 arkadaşım
Pelince (http://pelincelezzetler.blogspot.com/),
Damak tadi (http://damak-tad.blogspot.com/),
Ezo Mutfakta (http://ezomutfakta.blogspot.com/),
Emelce yemek (http://emelceyemek.blogspot.com/ ,
Münster (http://petunyalarim.blogspot.com/),
eyas'cookies (http://eyas-cookies.blogspot.com/), ve
(:
Kendi hakkimda yedi ilginc seyi, biraz düsündükten sonra yazmak istiyorum.
Selamlar ve Sevgiler
Emel Kurt
13 Mart 2010 Cumartesi
Bonibon lu Kurabiye
2 yumrta
1 paket tereyagi( oda sicakliginda)
1,5 su bardagi pudra sekeri
1cay bardagi sivi yag
1cay bardagi nisasta
1paket kabartma tozu
1 paket vanilya sekeri
2 corba kasigi kakao
yeterince bonibon (ben hamurunada koydum)
file kavrulmus findik
yeteri kadar un (kulak memesi kivami)
yapilisi:
malzemeleri sira ile yugurma kabina koyalim.(yumurta,pudarasekeri,tereyagi,nisasta,siviyag,kabartmatozu,vanilya,kakao)güzelce yoguralim kakao lu kurabiye hamuru gibi oluyor icine file findik ve bonibon larin bir kismini ekliyelim.yine yugurup yuvarlak sekil verelim avucumuzun ortasi ile üzerine bastiralim.üzerine renkli bonibonlari yerlestirelim.hafif bastiralim tepsiye dizelim 180 derecede önceden isitilmis firinda 15-20 dakika pisirelim.
Not:merak edenler olabilir bonibanlar erimiyor.cok lezzetli bisküvi tadinda kitir kitir kurabiye oluyor.
12 Mart 2010 Cuma
Turuf
150gr findik ezmesi(haselnuss-nugat)
Kalan kek ve kurabiye.
Kivam ayarlamak icin yeterince süt veya cig krema.
Findik ezmesini buharda eritelim,kalan kekimizi elimizle ufaliyalim, ben kurumeyvali kakaolu kek kullandim.Kurabiyeleri robutta cekelim, ben fistik ezmeli kurabiye kukkandim.Malzemeleri karisriralim eger kati ise süt koyalim ele yapisiyorsa biraz daha kek yada kurabiye koyalim. Ele yapismayan avucumuzda yuvarliyabilecegimiz kivama gelince, ceviz büyüklügünde toplar yapalim.Istegimize göre( hindisten cevizi, findik tozu,kakao) ya bulayalim.Ben servis icin kücük mafins kagidi kullandim .
10 Mart 2010 Çarşamba
Beyaz Lahana Salatasi(Weisskohl)
Eger her bitkiyi mevsiminde tüketelim diyorsaniz,kis icin cok ideal bir salata. Lezzetli, besleyici,saglikli ve yapilisi cok kolay.
.Beyaz lahana (weisskoll) göz karari.
2 tane orta boy havuc.
Zeyzin yag.
Elma sirkesi.
Balsamico sos yada nar eksisi.
Kurutulmus maydanoz.
Tuz.
.Beyaz lahanayi kesme tahtasinin üzerinde ince ince dogruyalim.Karistirma kabina alalim,biraz elma sirkesi ve tuz koyalim. Elimizle lahanalar yumusayana kadar ovalim,10 dakika bekletelim.Lahanalarimizi bol suyla güzelce yikayalim, süzülmesi icin süzgece koyalim.Karistirma kabina yikanmis, kabuklari soyulmus havuclarimizi rendenin iri tarafi ile rendeliyelim.Süzülmüs lahanalarimizi da ekliyelim. Zeytin yag,balsamico sos,kurutulmus maydonoz ve göz karari tuz koyalim. Güzelce karistiralim sos ve sabzeler iyice özlesmeli, 10 dakika kapakli bir kapta buzdolabinda bekletelim.Servis tabagina yerlestirelim.
Afiyet olsun.
7 Mart 2010 Pazar
künefe
500gr kadayıf.
125gr tereyag.
mozzarella peynir(125gr paketlerden 5 tane kullandım.)
serbet
2 su bardagı su.
1,5 su bardagı şeker.
3-4 damla limon suyu.
.500gr kadayıfı büyükce bir kaba alalım,güzelce ufalayalım.tereyağımızı eritelim,kadyıfımızın üzerine dökelim.elimizle tereyağını güzelce kadayıfa yedirelim.kadayıfımızın yarısını tepsimizin altına döşüyelim,ince ince dildiğimiz mozzarella peynirimizi üzerine yerleştirelim.kalan kadayıfımızı peynirimizin üzerine yerleştirelim.elimizle güzelce bastıralım.mümkünse üzerine ağırlık koyarak 1-2 saat bekletelim.(ben kadyıf tepsime temiz bir poşet geciriyorum başka bir tepsiyle üzerine ağırlık veriyorum.)
200 c* üzeri kizarana kadar pisirelim.
şerbet: şekeri, suyu bir tencereye koyalim.Kaynamaya bırakalım yaklasık yarım saat kaynatalım. Limon suyunu sıkalım. beş dakika daha kaynatıp soğumaya bırakalım.(Ben künefe yaptiğim gün şerbeti sabahtan yapiyorum.yani iyice soğumus oluyor.)
.Tatlı fırından cıkınca şerbetliyelim,sıcak olarak servıs edelım.
Cig Köfte,Acili Ezme,Künefe
Çiğ köfteyi eşimin arkadası yaptı, çok lezzetli ve emek isteyen bir yiyecek. Çiğ köfteyi yapan abimizin ellerine sağlık. Acılı ezmede çiğ köfte kadar lezzetli idi.
Künefeyi ben evde hazırladım, şerbetinide evde kaynatıp misafir olduğumuz evde pişirdik ve sıcak sıcak afiyetle yedik. Güzel sohbet ve lezzetli yiyecekler eşliğinde harika bir akşam geçirdik. Bizi misafir eden arkadaşlarımıza çok teşekkür eder ve en kısa zamanda tekrar buluşmak ümidi ile ayrıldık....
5 Mart 2010 Cuma
Mutlu Olalim
Mutlu Olalım, devlet ve üniversite hastanelerinde yatmakta olan çocuklarımızın tedavileri sırasında, sadece bedenen değil aynı zamanda ruhen de sağlıklı olmaları ve morallerinin arttırılması için sürekli ve özel günlerde etkinliklerin düzenlenmesi amacıyla kurulmuş bir dernektir.
Sevgili Yetenek Sizin adlı blog yazarı arkadaşımız ile Dernek Yekilisi Özlem Hanım bloglar arası bir kampanya düzenlemeye karar vermişler. Kibrit Kutusu etkinliği. Bu fikrin mimarı ise sevgiliKelebek Atölyesi sayesinde çok güzel işler çıkıyor.
Sizde bu küçük kutuları çocuklarımıza uyarlayıp göndererek sevindirebilirsiniz. Ayrıca bu kutucukları hazırlanırken hem siz eğleneceksiniz hemde çocuklarımız aldıkları kutu ve içindeki minik hediyelere çook sevinecekler.
Yapacağınız şey çok basit lütfen onları sevindirelim. Ben kibrit kutusu yapamam diyorsanız derneğin sitesini ziyaret ederek ihtiyaç listesinden birini göndererekte destek olabilirsiniz.
Bilmeyenler için kibrit kutusu nasıl süslenir? İçine neler konulabilir? onları bi sıralayalım!
Yukarıda gördüğünüz klasik kibrit kutusunu alıyoruz yada benzer bi kutu buluyoruz. Üzerini çeşitli malzemelerle süslüyoruz. İçine çocukların hoşuna gidebilecek minik objeler koyuyoruz. Detaylı araştırmayı Kelebek Atölyesinin sitesinden de yapabilirsiniz.
İstediğiniz kadar yapabilirsiniz, isterseniz 1 adet, isterseniz 5 adet!
Tek koşul, kampanyanın daha çok alana yayılması için herkesin bu etkinliği blogunda duyurması! Lütfen bir iyilik yapın, minicikde olsa bir destek olun, onların morale ve sevgiye ihtiyacı var.
Haydi yüzlerini gülümsetmeye...
Kampanyaya katılıp, blogunda duyuranları bir süpriz bekliyor. Kutu hazırlayıp aşağıda ki adrese gönderecek olan ayrıca katılmayıp, duyuru yaparak katkı sağlayan herkesin dahil olacağı bir süpriz!
(Göndereceğim yada destek olacağım diyenler buraya yorum bıraksınlar)
Kutuları en geç 23 Nisan tarihine kadar yollayabilirsiniz. Önümüzde kocaman bir süre var! 23 Nisana kadar toplanan kutular onların bayramında,onlara hediye gidecektir!
Kibrit Kutusunun Gönderileceği Adres:
Mutlu Olalım Derneği
Özlem Şengir
Adres: M. Kemal C. Burak Apt. No 44 D 4 Bornova-İzmir
Anneanne Tarifi Firinda Kabak.
Bu yemegi biz kücükken rahmetli anneannem yapardi.Bizim köyde ekmegi bayanlar yapar,haftada yada on günde bir büyük ekmek teknelerinde hamur yogrulur.Bahce deki büyük firin tutusturulur,önce günün yemegi secilir,genellikle firinda pisecek bir yemekdir.Sonra ekmek hamurundan hemen yemek icin basit ici bos pideler yapilir.Cay demlenir,kahvaktilik lar hazirlanir.Bu arada iki kisi pideler firindan cikinca ekmekleri firina verir,firinin kapagi kapatilir,ekmekler uzun uzun pismeye birakilir.Hep birlikde teze pide ve cay esliginde yorgunluk atilir.Kimin kismeti varsa bu pidelerden buyur edilir.
.Anneannem vefat edeli yaklasik 14 sene oldu,dayim ve yengemde vefat ettiler Allah rahmet eylesin.Simdi ücüncu kusak yani dayimin oglu ve yengem bu evde yasiyorlar ve biz her sene izine gittigimizde bütün aile bu evde toplanip bu merasimi yasiyoruz.Vefad edenleri Rahmet le aniyoruz.Yani bütün torunlar, torunlarin cocuklari, uzak akrabaglar, komsular.Öyle güzel ve eylenceli geciyorki anlatilmaz yasanir.
.Bu yemegi anneannem o günlerden birinde yapmisdi, bizde severek yemisdik.Yillar sonra evde bulunan kabaklari pisitmek icin mutfaga gittim, ne yapsam diye düsünürken bu yemek aklima geldi.Hemen anneme telefon edip tarifi aldim,pisirdim kabak sevenler icin muhtesem bir lezzet tavsiye ederim.
ben genellikle bayan misafirlerim caya geldiginde yapiyorum.simdiye kadar deneyip de beyenmiyen olmadi.
.Gelelim tarife:
1 kg kabak (cinsi önemli degil)
200gr cig krema(normalde köyde kaymak ile yapiliyor)
2-3 corba kasigi un.
Tuz.
Dere otu.
Taze cekilmis kara biber.
Cok az pul biber.
Kabaklarimizi yikayalim,kabuklarini soyalim,karistirma kabina yuvarlak dogruyalim ve tuzluyalim.(Tuz ayari damak tadimiza göre olmali kabaklarimizi sonradan yikamayacagiz).Yaklasik yarim saat bekletelim,kabaklar suyunu salana kadar.Kabaklar suyunu salinca unumuzu üzerine serpelim elimizle cok hirpalamadan unu kabaklara yedirelim.Cig kremayi kabaklara ekliyekim,karabiber,pul biber dökelim.Dere otlarini yikayip kücük kücük dogtuyalim.güzelce karistiralim tepsiye yerlestirelim.
.200c*kizarana kadar pisirelim.
Afiyet olsun.
Zebra Kek
4 yumurta.
7 fincan seker (türk kavesi fincani)
3 fincan sivi yag.
9 fincan un.
1 paket kabartma tozu.
1 sise maden suyu.
2 corba kasigi kakao.
Kakao haric malzemeleri kek yapar gibi sira ile cirpalim.(Yumurta,seker,sivi yag,maden suyu,un kabartma tozu)hazirladigimiz hamurumuzu ikiye bölelim.
.Böldügümüz hamurun birine kakao dökelim yine cirpalim.Iki hamurun da kivaminin ayni olmasina dikkat edelim.Tepsimizi güzelce yagliyalim,tepsimizin tam ortasina sade kek karisimindan kepce yardimi ile dökelim.Sade kek hamurumuzun tam ortasina kakaolu kek karisimindan dökelim.Iki hamurumuzda bitene kadar bu islemi sürdürelim.
.Hamurumuz bitince 180c*önceden isitilmis firinda pisirelim.
.Afiyet olsun.
2 Mart 2010 Salı
Kiymali,Eristeli Yesil Mercimek.
Eristelerim Türkiye den, ennemin becerikli ellerinden.Her sene bütün kuru gida ihtiyacimizi annem ve babam bizim icin tedarik eder.Biz bavullari toparlamaya basladigimizda.Kuru fasulye,nohut,eriste,tarhana,ev yapimi biber ve domates salcasi. Bizim oralarin meshur Manyas kelle piyniri, ailecek bayiliriz.Ve hatta sarimsak(ben TR de yetisen sarmisagi daha lezzetli buluyorum.)bavullarimizin yanina gelir.benim düsünemedigim her sey hazirlanip paketlenmis.
Annecim ve babacigim yazlari köyde geciriyor,evimizin bahcesinde sebze yetistiriyorlar nane, kekik ve kuru cicek biberlerim de tr den.Annecim, babacim sizleri cok seviyorum Allah sizleri bizim basimizdan eksik etmesin.Bütün ailemi cok seviyorum.
.
Sira geldi tarife ben bu yemegi misafirlerim icin yaptim, bu nedenle malzemeler biraz cok olabilir. Yani ben büyük bir tencere yaptim.
.
Yarim kg yesil mercimek.
Kiyma göz karari.
Sogan 2 orta boy.
1 corba kasigi domates salcasi.
1 corba kasigi biber salcasi.
Nane.
Teze cekilmis karabiber.
Kirmizi biber(tatli)
Pul biber.
Tarhun (varsa )
Eriste.
Tuz.
Sivi yag.
.
Mercimeklerimizi ayikliyalim,yikayalim tencereye koyalim.Üzerini örtecek kadar su koyalim ve haslamaya birakalim.Arada bir karistiralim ki mecimeklerimizin hepsi ayni zamanda pissin.
Baska bir tencereye soganlarimizi minik minik yemekli dogruyalim,sivi yag koyalim .Soganlar kavrulmaya basladiginda kiymamizi ilave edelim, güzelce karistirarak sogan ve kiymayi kavuralim.Biber ve domates salcamizi da ekleyelim biraz daha kavuralim.
Haslanmis mercimeklerimizin suyunu süzelim.
Diger tenceredeki kiyma karisimina ekleyelim,baharatlarimizi ve tuzumuzu da ekliyelim.Göz karari sicak su ilave edelim,5 dakika kadar pisirelim.
.
Eristelerimizi elimizle kiralim yani kücültelim.Tenceremize ilave edelim Ben buzdolabimda bulunan haslanmis kuru fasulyeyide ilave ettim.Eristeler pisince tencereyi ocakdan alalim.
Bu arada su ilavesi yapabiliriz cünkü eristeler su cekecegi icin yemegimizin suyu azalabilir.Bu yemek corba olarak servis edilecekse corba kivaminda olmali yani daha sulu.Yemek olarak servis edilecekse yemek kivaminda olmali,sicak servis edilmeli.
.
Afiyet olsun
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)