19 Mayıs 2011 Perşembe

Soslu Kuşkonmaz - Spargel mit Sauce

Kuşkonmaz, soslu...
Çarşamba günü pazara gittim, evdeki eksikleri gidermek için. Hemen hemen bütün tezgahlarda kuşkonmaz vardı. Galiba  tam mevsimi :)) diye düşündüm. Kuşkonmaz bitkisi ile tanışıklığımız geçen sene başladı, yani bitkiyi tanıyorum ve lezzetini biliyorum fakat ilk olarak geçen sene pişirmeye başladım.
Bu sene ilk pişirdiğim kuşkonmaz  çok lezzetli idi eşim yemedi ama biz kızlarımla bayıldık.  Kızların damak tadı bana benziyor, onlarda çok sevdiler bu bitkiyi.
Ben kuşkonmazın baş taraflarını daha çok beğeniyorum, lezzet ve aroması daha belirgin oluyor. Pazarda bazı tezgahlarda kırık kuşkonmaz satılıyordu, satıcıya seçebilirmiyim diye sordum. seçmeme müsade etti, hemde yarı fiyatına satılıyordu. Tavsiye ederim hem lezzetli,  hemde hesaplı :))

Tarif:
1 kg kuşkonmaz.( yıkanmış, kabukları tıraşlanmış )
2 tane kezme şeker
1tatlı kaşığı tuz.
tereyağ ( kibrit kutusu büyüklüğünde)
Kuşkonmazların haşlama aşaması.
Kabukları soyulmuş kuşkonmazlar  tencereye yerleştirilir. Üzerine tuz, şeker, tereyağ konulur, üzerini örtecek kadar su ilave edilir. Kuşkonmazlar yumuşayana kadar pişirilir.

Sos tarifi :

2 çorba kaşığı un.
1 çorba kaşığı tereyağı.
2çokba kaşığı sıvıyağ.
1 su bardağı süt.
tuz.
tane karabiber.
muskat vevizi ( rendelenmiş)
yeteri kadar kuşkonmazın haşlandığı suyu.
limon suyu ( isteğe bağlı)

Soslu kuşkonmaz.
Tencereye sıvı yağ koyalım, unu ilave edelim orta hararetli ocakta  kavurmaya başlayalım.Bu arada  tereyağıda ilave edelim. Unun kokusu çıkana kadar kavuralım, üzerine soğuk süt ilave edip tel çırpıcı ile güzelce pürüssüz bir kuvam alana kadar  çırpalım. Kuşkonmazları haşladığımız sudan ilave edelim, peşamel sos kıvamına gelene kadar bu işlemi yapalım. İstediğimiz  kıvamı elde edince tuz, tane karabiber, muskat cevizi rendesi ekleyip pişirelim. Servis tabağına kuşkonmazları yerleştirelim, üzerine hazırladığımız sos dan bol bol koyalım.
sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun.

17 Mayıs 2011 Salı

Ispanaklı Fırın Pidesi ve Çoçukların en sevdiği Boş Pide.

Köyde hemen  hemen herkesin bahçesinde olan odun fırını...

Çok kısa bir zaman önce Türkiye den geldiğim için. Arşivimde bekleyen tarifleri bir kenara birakıp taze taze yeni lezzetler paylaşmak istiyorum inşallah. Eeee malum benim çok sevdiğim ve beni çok sevdiklerine emin olduğum kişilerin yanından geliyorum. Ailem ve arkadaşlarım...

Ekmek hamurundan hazırlanmış boş pide. çoçukların favorısi idi:))
Bütün yeşillikler bahçeden, hep birlikde topladık, yıkadık, doğradık:))
Bu fırın pidesi imece usulü ile hazırlandı, yani herkezin eli deydi. Belki inanmayacaksınız ama yaklaşık iki fırın ıspanaklı pide hazırlandı ve pişirildi, arkasından bir fırın köy ekmegi ve çocuklar için boş pide. Hala tadı damağımda çok lezzetli idi. Kaç kişi idiniz diye soran olursa ben sayamadım yani çok kalabalıkdık. Her sene geleneksel olarak  bu köy gezisini yapıyoruz.  Bizi misafir eden Nadir dayıma ve Necla yengeme çok ama çok teşekkür ediriz. Seneye buluşmak ümidiyle...



Ispanaklı  iç harcı, Seher ablamın ellerinden, muhteşemdi...

Hazırlanılan tepsiler fırınlanmayı bekliyor, başındada bir sürü karnı aç insan :)))
Nihayet tepsiler fırında, muhteşem  koku her tarafı sardı.

Hamur trifi:
köy ekmeği için hazırlanmış,ekşi maya
un.
ılık su.
tuz.

İç harç:))
ıspanak.
taze soğan.
taze nane.
taze dereotu.
taze ısırgan otu.
ismini hatırlayamadığım bir ot daha vardı.
asıl lezzet katan malzeme köy kaymağı ve çir ( çiğ sütün üzerine biriken yağlı tabaka)bol bol katıldı.
karabiber.
pul biber.
tuz.

Malzemelerde miktar belirtmedim çünkü biz yaklaşık yarım çuvalı geçik  ıspanak, bir okadara yakın taze soğan kullandık. Diğer malzemelerde ıspanaklarla orantılı idi.
 Afiyet olsun.

Burasıda köye oldukca uzak bir tarla, pideleri burada yedik. Buraya nasılmı geldık bir tıraktör kasasında :))) Çok güldük, çok eğlendik. Muhteşemdi, papatyaların içindeki yiğenim  İrem. Fotoğraf çeken Hanife, arkadaki Nadir dayım ve en arkadakiler onun inekleri :))) köyde olmak çok hoş yaaaa....

16 Mayıs 2011 Pazartesi

Balıkesir in Meşhur Kaymaklı Ekmek Kadayıfı.



Uzun zamandır blog sayfama uğrayamadım. İki haftalığına Türkiye ye ailemi ziyarete gittim, benim için çok güzel ve doyurucu bir tatildi. Bol bol gezdik, yedik, içtik, alışveriş yaptık. Kısacası bu tatil bana çok iyi geldi :)))
 Resimdeki ekmek kadayıfıni sevgili babacığım kendi elleri ile hazırlamış. Eee kolaymı dört kızıda yanıbaşında idi o gün. Babam diye demiyorum damak tadı ve elinin lezzeti muhteşemdir. Kocaman tepiye hazırladığı  tatlıyı  itina ile kesti, kaymakladı ve ikram etti. Bizde afiyetle yedik. Tabi tatlı öncesi annemin ve ablamların hazırladığı yiyeceklerde çok lezzetli idi. Aslında bu tatlı babamın geleneksel olarak  kızları toplandığında hazırladığı bir lezzet. Babamın dediği gibi böyle tadı cıkıyor ( Anne, baba, dört kız kardeş) ve balıkesirin meşhur ekmek kadayıfı:)))

Malzemeler:
1 tane kuru ekmek kadayıfı.
şeker.( 3 kg )
su.( 3kg)
biraz limon suyu.
manda kaymağı. ( kaymak manda sütünden elde edilmiş köy kaymağı olmalı) orjinal lezzete ulaşmak için.

Şerbet için, büyükce bir tencereye 3 kg su ve 3 kg şeker koyup kıvam alana kadar uzun süre kaynatalım. Şekerlenmemesi için limon suyu ilave edelim. Büyükce bir tepsiye kadayıfı kızarmış tarafı alta gelecek şekilde yerleştirelim ve şerbetle  yavaş yavaş ıslatalım. Ekmek kadayıfı göz göz acılıp, kocaman olmalı. Babamın söylediğine göre üzerinde parlak bir görüntü elde edene kadar şerbetleme işine devam edilmeli.
aslında babam bir iki püf noktası söylemişdi fakat su an aklıma gelmiyor.öğrenip eklerim tarife inşallah...





Afiyet olsun.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...