30 Eylül 2010 Perşembe

Asli nin Sofrasi...

  Asli canim  benim...
Asli nin sofrasi
  Asli kizkardesim en kücügümüz, en kiymetlimiz eee dört kiz kardesin en kücügü olunca insan ablalari tarafindan coooook ama cooook seviliyor. Kiz kardesim Macaristan Budapeste de yasiyor, Almanya da yasayip izine yani Türkiye ye araba ila gidenler bilir. Izin yolu Budapeste den gecer, bizde bu sene ve iki sene önce arba ile gittik izine ve hem gidisde hem dönüsde Asli cigima misafir olduk. Cok da iyi yaptik, sag olsunlar esi ve kardesim bizi cok güzel misafir ettiler, bizi dinlendirdiler, yedirdiler, icirdiler, gezdirdiler. Birkerede blok  arciligi ile tesekkür etmek isterim kardesime ve esi Hasan a veeee kücük  Ömer e.  Ömer yigenim canim sesi kulaklarimdan,  bizim etrafimizda pervane olmasi gözümün önünden hic  gitmiyor, cok yasa mutlu yasa Ömer cik:)))

   Asli cigim bizim icin:

tavuklu dügün corbasi.
zeytinyag li yaprak sarmasi.
patlican salatasi.
domates salatasi.
marul salatasi.
köfte.
patates kizartmasi.

tatli olarak:

kemal pasa tatlisi.
havuclu, cevizli, cukulatali harika kek.

Hazirlamis ellerine saglik kardesim hepsi cok harika ve lezzetli idi.

                            

28 Eylül 2010 Salı

Firinda Peynirli Makarna.

Daha önce pisirdiginiz fakat ev halki tarafindan pek rabet görmeyen makarnaniz var ise, bu tarifi deneyin. Cok kolay, besleyici ve lezzetli.


1 paket haslanmis makarna ( ben daha önce pisirdigim burgu makarnayi kullandim)
2 yumurta.
1 paket 200gr cig krema.
250 gr beyaz peynir.
maydanoz.
pulbiber.
üzeri icin kasar peyniri.


Haslanmis ve sogumus makarnamizi büyükce bir karistirma kabina koyalim. Üzerine bütün malzemeleri ekliyelim. (Krema nin yagi ve peynirin tuzu nedeni ile yag ve tuz eklemiyoruz) Elimizle güzelce karistiralim, tepsimize pisirme kagidi serelim, üzerine makarna karisimini yerlestirelim. Avucumuzun ici ile bastirarak düzlestirelim. 200 derecede pisirelim, üzeri hafif kirarmaya baslayinca firindan cikarip kasar peyniri serpelim. Üzeri tamamen kizarinca firindan cikaralim, sicak sicak servis yapalim.
Afiyet olsun.

25 Eylül 2010 Cumartesi

Kurutulmus Domates...

  Kurutulmus domatesleri sevgili annecigim,  benim icin kendi bahcesinden toplayarak hazirladi. Normalde hazir kuru domates kulaniyorum. Bu sene Türkiye de konusu acilinca cok severek tükettigimizi söyledim, annemde madem seviyorsunuz ben sizin icin organik domateslerimden kuruturum dedi, bende seve seve kabul ettim. Bu salatayi yedigimizde hazir ve ev yapimi arasindaki farki bir kez deha anlamis olduk. Yani cok lezzetli oldu, tadanlar farki hemen anladi.
kurutulmus domates.


300 gr kurutulmus domates.
3-4 dis sarmisak.
yarim cay bardagi zeytinyag.
yarim cay bardagi elma sirkesi.
1 corba kasigi nar eksisi.
1 tatli kasigi kekik.
1 tatli kasigi pul biber vada isot.
biraz biberiye.
tuz.

Kuru domateslerimizi yikiyalim malum (disarda kurudugu icin toz olmus olabilir) Genisce bir kaba koyalim üzerini örtecek kadar sicak su ilave edelim yaklasim 10-15 dakika bekleyelim domateslerimiz yumusayinca suyunu süzelim. Ayri bir kaba sarmisaklari ezelim zeytinyag, sirke, nar eksisi,kekik, pul biber, biberiye ve tuzunu koyalim tuz eriyene kadar karistiralim. Suyu süzülen domateslerimizi kapakli bir kaba koyalim, üzerine sosumuzu yavas yavas gezdirelim karistiralim. Kapagini kapatip buzdolabina kaldiralim, istedigimiz zaman tüketelim. Emin olun durdukca daha lezzetli  oluyor, biz  kahvaltida da cok severek tuketiyoruz.
Afiyet olsun.

Taze Fasulye Sallamasi (Buschbohnen)

Alman ya da börülce bulmak zor hatta imkansiz, uzun zamandir burada yasiyorum hic görmedim. Ben Balikesir li oldugum icin, bilenler bilir bizim oralarda mevsimi geldiginde herkezin buzdolabinda halihazirda börülce sallamasi bulunur. Bende cok severim, eeee börülce bulamiyorsak bu lezzetden mahrummu kalalim dedim ve buschbohnen i kefettim. Aslinda bu fasulyenin bir kere yemegini pisirmistim fakat lezzeti pek hosuma gitmedi birdaha alip pisirmedim. Sekil olarak biraz börülceye benziyor zaten bende sallamasini yapmayi denedim iyikide denemissim cok begendim. Belki börülcenin yerini tutmaz ama denemenizi tavsiye ederim.

Yarim kg taze fasulye (buschbohnen)
4-5 dis sarmisak.
yarim cay bardagi elma sirkesi.
yarim cay bardagi zeytinyag.
yarim cay bardagi su
isot veya pulbiber.
tuz.

Fasulye lerimizi ayikliyalim istedigimiz büyüklükte dogruyalim, bol suda güzelce hasliyalim. Fasulye ler yumusayinca soguk su doldurdugumuz bir kaba aktaralim. Derin bir kaba sarmisaklarimizi ezelim diger malzemeleride ekliyelim,  tuz eriyene kadar sos malzememizi karistiralim fasulyelerimizin üzerine yavas yavas gezditelim ve  karistiralim. Kapakli bir kaba koyup buzdolabinda yaklasik bir hafta muhafaza edebilirsiniz,  durdukca lezzeti daha cok artiyor.
Afiyet olsun.








23 Eylül 2010 Perşembe

Taze ic Fasulye.

   Bizim oralarda süt fasulye de derler. Taze fasulyenin kuru fasulyeye dönmeden  önceki hali diyebiliriz. Almanya da tam zamani pazarda, markette bulunmuyor cok seviyorsaniz benim gibi ciflik ge gidip toplamalisiniz. Ben kis icinde toplayip buzluga koydum tavsiye ederim cok lezzetli oluyor.

 Taze fasulye gibi pisirdim:

.yarim kg ic fasulye.
.2 orta boy sogan.
.2 dis sarimsak.
.4 torta boy domates.
.yarim corba kasigi biber salcasi.
ic fasulye

.tuz.
.karabiber.
.kirmizi toz biber.
.pul biber.
.zeytinyag.
.misirözü yag.

Fasulye lerimizi  ayiklayalim yani dis kabuklarini cikaralim ve güzelce yikayalim. Tencere ye soganlarimizi, sarimsaklarimizi yemeklik dogruyalim. Biraz misirözü yagi ekleyip kavuralim, fasulyelerimizi ilave edelim, ocagimizin altini kisalim tenceremizin kapagini kapatip yaklasik 10-15 dakika pisirelim. Bu arada domatesleri yikiyalim kabuklarini soyalim ve minik minik dogruyalim. Salcayla birlikta domatesleri ve biraz zeytin yagi  tenceremize ekliyelim yine 10.15 dakika pisirelim tuzunu baharatlarini koyup kaynar su ilave edelim. Karistirip kapagini kapatalim pismege birakalim fasulyeler yumusayinca pismis demekdir. Su ayarini konturol etmeliyiz pisme esnasinda yemegimizin suyu azalmissa kaynar su ilave etmeliyiz.
 Afiyet olsun.

21 Eylül 2010 Salı

izmir köfte.

.KÖFTE.
.1 kg köftelik kiyma.
.3 tane orta boy sogan.
.3-4 dis sarmisak.
.1 yumurta.
izmir köfte
.Yarim demet maydanoz.
.Tuz.
.Taze cekilmis karabiber.
.Kirmizi toz biber.
.Pul biber.
.Kekik.
.Yeterince bayat ekmek ici yada galeta unu.

.GARNITÜR.
.1 kg patates.
.Yarim kg taze biber.
.Yarim kg domates.

.SOS.
.1 corba kasigi domates salcasi.
.1 corba kasigi biber salcasi.
.Yarim corba kasigi aci biber salcasi.
.4-5 tane domates rendesi.
.3 -4 dis sarmisak.
.Tuz.
.Karabibar.
.Kirmizi biber.
.Cok az kuru nane ve kekik.

Köfte icin büyükce bir kaba sogani ve sarmisagi rendeliyelim yada robotda cekelim. Yumurtayi ve baharatlari ekliyelim, maydonozlari güzelce yikayip minik minik dogruyalik. Yeterince ekmek ici ekliyelim  tuzunu koyalim güzelce yuguralim. Parmak uzunlugunda  ince uzin köfteler yapalim köftelerin üzerini avucumuzun ici ile bastirmayalim. Köftelerimizi güzelce kizartalim, kagit havlu üzerine  de bekletelim.

Patateslerin kabuklarini soyup elma dilimi seklinde dogruyalim ve kizartalim.
Biberleride yikayip temizleyelim ve istedigimiz büyüklükde dograyip kizartalim.
Domatesleride kikayip dograyalim ve kizartalim.
Kizarttigimiz sebzeleri kagit havlu üzerinde bekletelimki yagi süzülsün.

Temiz ve büyükce bir tavaya biraz sivi yag koyalim, salcalari ekliyelim ve biraz kavuralim. rendeledigimiz domatesleri ve ezilmis sarmisagi  ekliyelim, baharatlarini ve tuzunu koyalim.  Göz karari kaynamis su ilave edelim, 2-3 dakika kaynatalim.

 Benim gibi elektirikli büyük tavaniz varsa onu kullanin yoksa büyük firin tepsisi de olabilir. Önce kizarttigimiz  malzemeleri tavamiza  yerlestirelim, hazirladigimiz sosumuzu yavas yavas üzerine dökelim.
Sos tam olarak üzerine kaplamiya bilir  fakat oldukca sulu olmali zira bu sulu bir yemek sayilir. Sosu ilave ettiktan sonra,  tepside yaptiysak firina verip pisirelim, elektirikli tavada yaptiysak fise takip pisirelim. Malzemeler zaten pimis oldugu icin firinlama isi cok uzun olmuyacak. Pistikten sonra üzerine taze  dogranmis maydonuzla süsleyip sicak servis yapalim.
 Afiyet olsun.

19 Eylül 2010 Pazar

köy de kahvalti. karbonatli (sodali) ekmek. kaymak kavurmasi...

Sevgili annecigim ve babacigim bizleri yani cocuklarini ve torunlarine rahat ettirmek icin cok yoruldular. Sodali ekmek ve kaymak kavurmasi cocuklugumuzda en sevdigimiz lezzetlerden idi. bizim  cocuklarimiz da  bu lezzetlere bayiliyor, sofraya konuldugu anda kapis kapis yeniliyor. Annecigim bu ekmegi sabah erkenden pisirip sicak dursun diye sarmis sarmalamis, uyanip ekmegin kokusunu alanlarin mutlulugu görülmege degerdi dogrusu.





kaymak kavurmasi.
kahvalti soframiz.




KAYMAK KAVURMASI

.Istedigimiz miktarda kaymak( Türkiye de kaynayip sogumus süt ün üzerinde biriken koyu tabaka).
Tuz.
Biraz sivi yag yada tereyag.
Kaymak tavaya konulur orta hararetli ocakda sürekli karistirilarak kavrulur.
Rengi acik kahverengi olunca ocaktan alinir.
Ekmeginizi banarak afiyetle yenilir.

Ben Almanya da cig krema ile hazir satilan kahvaltilik kaymak kullaniyoru.lezzet Türkiye de yedigimizin  aynisi olmasada idare ediyor. Yani denemenizi tavsiye ediyorum.













.KARBONATLI (SODALI) EKMEK.
.1kg un.
.1 su bardagi yogurt.
.Yarim su bardagi sivi yag.
.1 kesme seker.
.1 corba kasigi tuz.
.1tatli kasigi karbonat (yemek sodasi) yada 2 paket kabartma tozu.
.1 yumurta istege bagli.
.Biraz su.
karbonatli(sodali) ekmek.

 Bir kapda un ve  karbonat i  karistiralim, genisce bir karistirma kabinda sivi yag, yogurt, seker, tuz ve yumurtayi karistiralim. Yavas yavas un ve karbonat karisimini ekliyelim .Ekmek hamuru kivamina gelene kadar yoguralim hamur sertse su yumusaksa un ilave edelim. Yagladigimiz tepsiye hamuru elimizle bastirarak yerlestirelim. Üzerine yogurt sürelim, kasik yardimi ile sekil verelim.
Afiyet olsun.

16 Eylül 2010 Perşembe

Teneke de Tavuk

Yine köyümüzden bir kesit, benim Israrlarimla pisirdigimiz Teneke de tavuk denemesi:))))
Uygun ortam buldugunuzda mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Aslinda cok kolay ihriyaciniz olan Teneke,Tavuk,Tuz, Karabiber ve bol Cali,Cirpi. En önemli mesele  cevreye ve insanlara  zarar vermeden ates yakabileceginiz korunakli bir alan. Eger bir köy eviniz ve buyük bir bahceniz varsa  herkeze afiyet olsun.

13 Eylül 2010 Pazartesi

Köy Hayirimiz...(Gödek) Kizartmasi.

    Biz her sene genis aile olarak köyümüzü senlendiriyoruz demisdimya:))))
Sevgili annem ve babam biz köy de iken, güzel köyümüzün sakinleri bizi sevgi,  hosgörü ve sabir ile kucaklamis iken, hem vefat eden aile fertleri hem köyümüzün sakinleri, hemde bizler icin bu hamurlari kizartip cuma günü namazdan cikanlara ve nasibi olan herkeze ikram edildi.
     Bu hayir imece usulu yapildi, konsu teyzeler, akrabalar etkenden geldi. Hamur  zaten sabah namazinda yuguruldu, kimisi eliyle acti kimisi pisirdi, cocuklar hic görmedikleri bu etkinlikden cok etkilendi. Sonra hep birlikte kahvalti yapildi. Sonraki hafta sira baska bir ailede idi.

9 Eylül 2010 Perşembe

hayirli bayramlar...

Bütün islam aleminin Ramazan bayramini kutluyorum. Bütün insanliga hayirlar ve huzur getirmesini diliyorum. Nice bayramlara  selam ve dua ile.

8 Eylül 2010 Çarşamba

Kuzine Soba (Masinga) da Sebzeli Balik.






Bu baliklari yine köyde pisirip yedik, harikaydi. Defne yapragini bile dalindan kopardik, yine hersey taze, gübresiz ve hormonsuz. Balik tepsisinin basinda genis ailem, unutulmayacak güzel zamanlar.

Biz genis aile oldugumuz icin büyük bir tepsi kullandik.
.6-7 tane büyük balik.
.3 orta boy sogan.
.Yarim kg kadar taze yesil biber.
.Bir kg kabuklari soyulmus domates.
.4-5-dis sarmisak.
.Bir demet taze maydanoz.
.1-2 tane limon.
.Defne yapragi.
.Karabiber.
.Pulbiber.
.Tuz.
.Zeytinyag.

.Baliklari güzelce yikiyalim, yatay olarak ikiye bölelim, tepsiye dizelim. Bütün teze malzemeleri istedigimiz büyüklükde dograyalim, yagini, tuzunu, karabiber ve kirmizi biberini koyalim. Güzelce karistiralim, tepsideki baliklarin üzerine serelim, defne yapragi ve limon dilimlerinide tepsinin üzerine yerlestirelim, firinda pisirelim. (Biz köyde kuzine sobada odun atesinde pisirdik, oldukca ferli isida pisti baliklar) normal firinda 200-250 derecede pisirilmeli.
Afiyet olsun.






7 Eylül 2010 Salı

NEHIR...

Cok üzgünüm, Zeynep Erden Beyazit in kizi NEHIR hayata gözlerini kapamis. Uzun süredir NEHIR i hastaligini ve gelismeleri takip ediyordum. Bu vefat beni cok etkiledi. Zeynep hanima ve ailesine bas sagligi diliyorum, Rabbim Beyzit ailesine sabir ve güc versin, selam ve dua ile.

5 Eylül 2010 Pazar

Patlican Salatasi.



Bu sene tatilimizin bir haftasini köyümüzde gecirdik. Bizim ve cocuklar icin hersey cok güzeldi, taze süt, yumurta, köy peyniri dalindan istedigimiz zaman topladigimiz hormonsuz, gübresiz sebze ve meyvalar. Annem, babam, ablam, enistem, yigenlerim, kuzenlerim ve temiz hava bol gida... daha ne olsun.
Bu patlican salatasini köyde yapmistim, bizimkiler cok begendi.

.3 tane közlenmis patlican.
.3 tane közlenmis domates.
.5-6 tane közlenmis biber.
.3.4 dis sarmisak.
.Zeytinyag.
.Tuz.
.Karabiber.
.Pulbiber.

Patlicanlarin kabuklarini soyup tahtanin üzerinde minik minik kiyalim, ayni islemi biberler ve domateslerede yapalim. Hepsini karistirma kabina alalim, sarmisaklari ezelim baharatlarini ve tuzunu ilave edelim. Zeytinyagin birazini ekliyelim güzelce karistiralim.servis tabagina yerlestirelim, üzerine biraz daha zeytinyag ekliyelim.
Afiyet olsun.

2 Eylül 2010 Perşembe

Taze Biber, Domates...





Ailemi ve bu güzellikleri Türkiye de birakip gelmenin üzüntüsünü, evde olmanin keyfini yasiyotum. Yani karisik duygular icindeyim.

Güncelleme...


Uzun bir aradan sonra, yeni tariflerimle blog dünyasindayim...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...