Domates Çorbası. |
Çorba tarifi yazmak yada birine tarif etmek benim için çok zor. Bizim evde hemen hemen her gün çorba pişer. Arşivimde de bir çok çorba tarifi mevcut, iş yazmaya gelince hep sonraya bırakıyorum. Dediğim gibi benim için zor çünkü çorbalarımı hep göz kararı pişiriyorum nasıl tarif yazacağımı da kestiremiyorum. Neyse Rabbim utandırmasın, tarifi deneyenlerde gözlerinin ve ellerinin kararını kullansınlar. Ben kaba taslak bir tarif vereyim, çorbayı az yada çok yapacaklar malzeme miktarını kendilerine göre ayarlasınlar.
Yaklaşık 3 çorba kaşığı tepeleme un.
1 kutu donates püresi (tomaten passiert) 400gr kadar.
Yarım çay bardağı sıvı yağ.
1 çorba kaşığı tereyağ.
Taze çekilmiş karabiber.
Pulbiber.
Kuru nane.
Fesleğen (isteğe bağlı)
Tuz.
Varsa et vada tavuk suyu.
Domates püresi. |
Domates çorbası. |
Üzeri için:
Taze kaşar peyniri.
Kızarmış ekmek.(ekmeklerimizi minik minik doğrayalım, teflon tavada tereyağı ile güzelce kavuralım)
Kurutulmuş maydanoz.
Çorba pişireceğimiz tenceremize sıvı yağımızı koyalım ve unumuzu ilave edelim, güzelce orta hararetli ocakda kavuralım. Un kavruldukdan sonra üzerine domates püresini ilave edelim. ( Bu arada tahta kaşıkla karıştıralım domates püresi ve un birleşince helva kıvanını alıyor panik olmayalım yakmadan kavuralım ) Göz kararı soğuk su ilave edelim ve tel çırpıcı ile güzelce çırpalım.( Varsa et vada tavuk suyuda kullanabiliriz, lezzetinde çok büyük değişiklik yapıyor.) Tuzunu, karabiberini, pulbiberini, nanesini ekleyelim. Sürekli çırparak kaynatalım ve kısık ateşde pişirelim. Piştekden sonra servis tabağına alalım ve üzerine kızarmış ekmek, kaşar peynirı ve kurutulmuş maydonoz ekleyelim. Sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun.