27 Şubat 2012 Pazartesi

Kaşık Pastası...

Kaşık pastası.
Neden kaşık pastası diye merak edenler olabilir. Bu pasta çatalla değil kaşıkla yeniyor, bu nedenden dolayı adı kaşık pastası olmuş. Çok lezzetli, hafif ve kolay bir pasta ravsiye ederim.

Kaşık pastası, kahve eşliğinde.


Kek malzemeleri:
3 yumurta.
1,5 çay bardağı toz şeker.
2,5 çay bardağı un.
1 paket kabartma tozu.

Yumurta ve şekeri mikserle güzelce çırpalım. Un ve kabartma tozu ekleyelim ve mikserin düşük deviri ile karıştıralım, tepsiye serelim.
 180C* Üzeri pembeleşene kadar pişirelim.


Kaşık pastası.


Kaşık pastası.



Alt taban kreması :
2 paket çiğ krema.( schlagsahne ) ( soğuk olmalı, buzdolabından)
2 paket krema sertleştirici. ( sahnefest )
2 paket schmand. ( ekşi krema )
2 paket vanilya şekeri.
1,5 çay bardağı toz şeker.

Çiğ kremayı çırpma kabına koyalım. Krema setleştirici, toz şeker, vanilya şekeride ekleyip katılaşana kadar çırpalım. Schmand ( ekşi krema ) ekleyelim tekrar güzelce çırpalım ve tepsimizn alt tabanına bu malzemeyi yayalım.


Kaşık pastası.

Yukarıdaki resimdeki gibi hazırladığımız kremayı tepsimizin tabanına serelim. Kremanın üzerine pişirdiğimiz kekimizi yerleştirelim ve en son çikulata sos dökelim.

Ben ( Başak ) marka çikolata sos kullanıyorum, çokda memnunum. Sosu üzerinde yazan tarife göre hazırlıyorum.

Kaşık pastası.

Ben alt taban kremasında biraz değişiklik yaptım :

2 paket çiğ krema.( schlag sahne )
2 paket krema sertleştirici.
2 paket vanilya şekeri,
1,5 çay bardağı toz şeker.
1 paket mascarpone.
400gr Quarg. ( yarım kg süzme yoğurt.)

mikserle yukarıdaki malzemeyo güzelce cırptım...


Kaşık pastası, kahve eşliğinde.


Afiyet olsun...

26 Şubat 2012 Pazar

Zeytinyağlı, İç Fasulyeli, Havuçlu, Bezelye...

Zeytinyağlı, iç fasulyeli, havuçlu, bazelye.


Evde pişirecek sebze yoksa eğer, benim gibi buzlukda beklettiklerinize müracat edebilirsiniz. Geçenlerde misafirlerim için pişirmiştim bu yemeği, ev halkı ve misafirler tarafından oldukca beğenildi. Belki sadece fasulye vada sadece bezelye pişirseydim bukadar beğenilmezdi :))  Oldukca lezzetli, pişirmesi kolay ve derin dondurucudan olduğu için içerisindeki vitaminleri ile donmuş sağlıkı sebzeler. Bu mevsimde daha sağlıklı ve lezzetlisini bulmak oldukca zor.

Malzemeler :

1 kase iç fasulye. ( Kase büyüklüğü nekadar pişireceğimize bağlı.)
1 kase bezelye.
2 orta boy havuç
2 orta boy kuru soğan.
4-5 tane orta boy domates.
2-3 diş sarımsak. ( olmasada olur.)
1 yesil- 1 kırmızı taze biber. ( olmasada olur.)
1 çorba kaşığı biber salçası.
taze çekilmiş karabiber.
pul biber.
kırmızı tatlı toz biber.
tuz.
çok az mısırözü yağ.

Üzerine :
Zeytinyağ.
Bohnenkraut. ( Fasulye baharatı, fasulyeli yemeklere lezzet veriyor.)

Zeytinyağlı, fasulyeli, havuçlu, bazelye...


Tenceremize, soğanlarımızı yemeklik doğrayalım, biraz mısırözü yağı ekleyip kavuralım. Havuçlarımızı soyalım, biberlerimizle birlikde mink minik doğrayıp soğanlarımıza ekliyelim ve birkilte biraz daha kavuralım. Bu karışıma sarımsak, fasulye ve bezelyelerimizide ekleyelim, karıştıralım, tenceremizin kapağını kapatalım ve ocağımızın altını kısalım. Tenceremizdeki sebzelerimizin rengi değişene kadar bir süre bu şekilde pişirelim. Minik doğradığımız domateslerimizi de ekliyelim, bu arada salçamızı, baharatlarımızı ve tuzumuzuda ilave edelim. Domateslerimiz yumuşayana kadar bir sürede bu şekilde kısık ateşte pişirmeye devam edelim. sonrasında bu karışıma sıcaksu ilave edelim.( Sebzelerimizin üzerini örtecek kadar.) yemeğimiz suyunu çekene ve fasulyelerimiz pişene kadar pişirmeye devam edelim.
Yemeğimizin piştiğinden eminsek eğer, ocağımızın altını kapatalım ve üzerine bir miktar zeytinyağ gezdirelim ve fasulye baharatı serpelim. kenarda bir süre demlendirelim...
Sıcak servis yapalım.

Fasulye baharatı.


bohnenkraut. ( fasulye baharatı.)


Fasulyeli, bezelye yemeği.

Afiyet olsun...

24 Şubat 2012 Cuma

vejetaryen pizza. ( sebzeli pizza.)

Vejetaryen pizza- Sebzeli pizza.

Pazartesi günü pişirdim bu sebzeli pizzayı.  Almanya da okullar tatildi, malumunuzdur belki burada karnaval kutlandı. ( Rosenmontag )  Biz ailece bu tarz etkinliklere katılmıyoruz. Bu tarz organizasyonlardaki aşırı içki tüketimi ve insanların sınırsız tavırlarının çocuklar için kötü örnek teşkil ettiğini düşünüyoruz. Farklı bir ülkede,  farklı bir kültürle iç içe yaşamak gerçekten zor. Hani anlatılmaz yaşanır denirya işte tamda öyle bir durum. Neyse her şeyin hayırlısı, bu günümüzede çok şükür...

Kızlara bir çok yiyecek pişirdim ogün :)) Bütün gün evde idik ve çok boş zamanımız vardı...
Nemi pişirdik ??? İlk olarak şimdi tarifini vereceğim sebzeli pizza, ay çöreği, zeytinli ve peynirli katmer poğaca...

Hepsi çok lezzetli oldu, ama ben çok yoruldum :(((

Vejetaryen pizza.


Hamur için katmer poğacanın hamurundan kullandım. ( İstediğiniz herhangi bir hamur kullanabilirsiniz. )

Malzemeler:

1 büyük boy havuç.
1 orta boy kabak.
1 küçük boy patlıcan.
1 kırmızı taze biber.
1 yeşil biber.
1 küçük çay bardağı çiğ krema. ( schlagsahne)
1 çorba kaşığı creamfresh. ( yada kahvaltılık kaymak olabilir.)
tuz.
taze çekilmiş karabiber.
pul biber.
çok az sıvı yağ.

üzerine :
maasdamer kase.
kars kaşar peyniri.
kekik.

vejetaryen pizza.



vejetaryen - sebzeli pizza.


Öncelikle tüm sebzeleri rendeden geçirdim. ( Bu arada doğum günü hediyemi de denemiş oldum.) Patlıcan ve biberleri bıcakla minik doramak daha mantıklı. Tavaya biraz sıvı yağ koydum ve sebzelerin hepsini birden tavaya ekledim. Kavurmaya başladım, sebzeler sularını salıp tekrar çekene kadar kavurdum. Bu aşamada baharatlarını ve çiğ kremasını ilave ettim. Bu şekilde bir müddet pişirdim, soğuması için kenarda beklettim.

Hamuru açtım, üzerine cream fresh ( kaymak ) sürdüm. Üzerine kavurduğum sebzelerimi yerleştirdim. Rendelenmiş kaşar peyniri,  kekik de serptim ve fırına sürdüm.
Ben genelde pizza pişirdiğimde eğer evde varsa iki çeşit peynir serpiyorum. Bana göre  Alman kasarı lezzet veriyor, Türk kaşarıda çok güzel kızarıyor.


Sebzeli pizza.



Sebzeli pizza.


200-250C* Altı, üstü kızarıncaya kadar pişirdim.
Ilık olarak servis yapalım. ( Pizza çok sıcak olusa damağımızda lezzet kargaşası olabilir. )  


Afiyet olsun...

22 Şubat 2012 Çarşamba

Fırında Tavuk Kanadı. ( Bol Baharatlı ve Patatesli )

Fırında patatesli, tavuk kanadı


Günün  yemeği :)) Bu gün pişirdim ve hemen yayınlamak istedim. Çünkü, çok kolay, pratik, lezzetli, besleyici, hafif ve çabuk pişen bir yemek oldu. Ev halkı çok beğendi. Hazırlaması yaklaşık on dakika, pişirmesi yaklaşık yarım saat. Sonrasında, beğenilip çabucak bitirilmesi ve övgüye layık bulunması çok güzel. Eee daha ne olsun :))
Şimdi büyük bir boşluk:)) Yarın ne pişireceğim???

Malzemeler :
1 kg tavuk kanadı ( güzelce yıkanmış, ortadan ikiye kesilmiş.)
1 kg patates. ( kabukları soyulmuş, ortadan ikiye kesilmiş.)
1-2 diş sarımsak.
1 çorba kaşığı yoğurt.
1 tatlı kaşığı biber salçası.
taze çekilmiş karabiber.
pul biber.
kırmızı toz biber.
kekik.
biberiye.
tuz. ( ben tavuk baharatlı tuz kullandım )

Patatesli, tavuk kanadı.


Büyükce bir kaba, yıkayıp ikiye kestiğimiz tavuk kanatların koyalım. Soyup, yıkayıp ikiye kestiğimiz patateslerimizide ekleyelim. Yoğurt, salça, ezilmiş sarımsaklarımızı ve baharatlatımızıda ilave edelim. Güzelce karıştırıp tepsimize yerleştirelim ve  fırına verelim.  ( Eğer vaktiniz varsa karıştırma kabında tüm malzemeyi yarım saat bekletelim, bu şekilde daha lezzetli oluyor.)

200- 250C* Pişirelim, sıcak sıcak servis yapalım.

Bol baharatlı, patatesli, tavık kanadı.

Afiyet olsun...

20 Şubat 2012 Pazartesi

Kıymalı, Soğan Dolması...

Kıymalı, soğan dolması.

Geçenlerde pişirdiğim biber dolmasının iç harcı artınca, harç ziyan olmasın diye bu soğanları doldurdum. Bu nedenden dolayı ilk kez soğan dolması pişirmiş oldum. Daha önce bir arkadaşımda yemiştim ve çok beğenmiştim. Ama ev halkının soğan dolması hakkındaki fikri ne olacak çok merak ediyordum. Sonuç kızlar pek beğenmedi, eşim beğendi ve her zaman yiyebileceğini söyledi.  Belki sıf soğan dolması pişirmem ama karışık pişirdiğim dolmalarıma bundan sonra soğanlarıda ilave edeceğim. Bence oldukca kolay ve lezzeti yerinde bir dolma. Soğan sevenlerin beğeneceğini düşünüyorum...

kuru soğan. ( yeteri kadar.)
pirinç.
kıyma.
kuru soğan.
taze kırmızı biber.
yeşil biber.
maydanoz.
dereotu.
domates.
biber, domates salçası.
tuz, taze çekilmiş karabiber, kırmızı toz biber, pul biber.


Kıymalı, soğan dolması.


Öncelikle yeteri kadar kuru soğanın kabuklarını soyalım. Kenarından, baştan aşağıya ortasına gelecek şekilde bıçakla keselim. Tenceremize koyalım ve üzerini örtecek kadar su ekleyelim. Soğanlarımız yumuşayana kadar haşlıyalım. Suyunu süzelim, soğanlarımızın katlarını ayıralım, ve kenarda bekletelim.

Yukarıdaki malzemelerden, istediğimiz çoklukda bir dolma içi hazırlayalım. Hazırladığımız dolma harcını katlarını ayırdığımız soğanların iç tarafına bolca koyalım ve kendi içinde kıvıralım. Tenceremize dizelim. Üzerine bir tabak kapatıp, tabağın üzerine gelecek kadar sıcak su ilave edelim ve  pişirelim. 
( Ben tencerede pişirdikten sonta soğan dolmalarımı fırın kabıma dizdim ve fırında üzeri kızarana kadar bir miktar pişirdim.) Bu şekilde daha lezetli olduğunu düşünüyorum... 

Soğan dolması.


Afiyet olsun...


19 Şubat 2012 Pazar

Bu Gün Benim Doğum Günüm :))

Minik kuşumun ( Berin ) benim için aldığı çiçek demeti:))



Kızlarımın hediyeleri...



Bu gün doğum günüm olması sebebi ile, oldukca güzel bir güne uyandım :)) Bana özel hazırlanmış, mumlar ve çiçeklerle bezenmiş kahvaltı sofrası, ilk süprizleri idi kızlarımın. Kahvaltıdan sonra, oturma odasında çay keyfi eşliğinde benim için hazırlanmış hediyelerimi açtım :))  Çok güzeldi. Bir anne başka ne isteyebilirki. Biliyorum, Rabbime nekadar şükretsem az, böyle güzel bir aileye sahip olduğum için ve böyle güzel evlatları bana nasıp ettiği için...
Beyza, benim için akşam pasta pişirmiş. Henüz pastayı kesmedik, akşam kahve eşliğinde ailece pastamızı yemeyi düşünüyoruz. Birazdan yoğun bir gün için ailece dışarıda olacağiz ...

Beyza nın benim için pişirdiği pastam,

Kızlarımın, benim için hazırladığı hediyeler:))


Hediyelerim...



Çiceklerim...
Rabbime  çok şükür, çok şükür, çok şükür...

17 Şubat 2012 Cuma

Kurabiye. ( Kuru Meyveli, Cevizli, Damla Çikolatalı.)

Kuru meyveli, cevizli, damla cikolatalı, kurabiye.


Bu kurabiyeleri pişireli oldukca uzun zaman oldu. Arşivimde unutulmuş bir lezzet :)) Uzun zaman olmasına ramen lezzerini çok iyi hatırlıyorum, içerisindeki kuru meyveler, ceviz, damla çikolata birleşince ortaya çıkan lezzeti artık siz düşünün. Düşünemiyorum diyorsanız deneyin. Malzemeleriniz evinizde mevcutsa hazırlaması ve pişirmesi yarım saat. Çaydanlığa suyu koyun ve ocağınıza yerleştirin. Su kaynayana kadar kuru meyveleri minik minik doğrayın ve diğer malzemeleri hazırlayın. Çayı demleyin, kurabiyelerinizi yoğurun ve fırına verin. Bardaklarınızı ve serviz tabaklarınızı hazırlayın. Bu arada kurabiyeleriniz pişmiş olacaktır. Ben yaptım oldu :))


Kurabiyemin ek malzemeleri.



Malzemeler :

1 paket tereyağ. ( oda sıcaklığında.)
2 yumurta. ( normalde 2 yumurta sarısı kullanılıyor. ama ben tam yumurta koyuyorum.)
1 çay bardağı sıvı yağ.
7 yemek kaşığı tepeleme toz şeker.
1 paket kabartma tozu.
1 paket vanilya şekeri.( isteğe bağlı.)
un. yarım kg kadar ( aşamalı olarak eklenecek.)

Ek malzemeler.

kuru incir.
kuru üzüm.
kuş üzümü.
kuru kayısı.
hurma.
çeviz.
damla çikolata.

Un ve kabartma tozu hariç diğer malzemeleri karıştırma kabına koyalım ve elimizle iyice karıştıralım. Şeker erimeye başlayınca, un ve kabartma tozunu aşamalı olara ilave edelim. Yumuşak bir hamur elde edelim ve bu hamura ek malzemeler listesindeki malzemelerimizi ekleyelim, yoğuralım. Hamurumuzun kıvamı normalden yumuşak ise un eklemesi yapabiliriz. Normal kurabiye kıvamına gelen hamurumuzdan parçalar kopartalım ve yuvarlıyalım. Tepsimize aralıklarla dizelim.
 180C* Pembeleşene kadar pişirelim.


Kuru meyveli kurabiye.


Afiyet olsun.

Etkinliklere devam.
 Porselen demlik çay saati etkinliği  guloannemutfakta.blogspot.com ev sahibesi Gülten hanım.
Çay kahve bahane etkinliği tombultarifler.blogspot.com ev sahibesi Elif hanım.
her iki etkinliğede bol katılım diliyorum...

15 Şubat 2012 Çarşamba

Hindistan Cevizli Muhteşem Kek :)) ( Kokosnuss kuchen )

Hindistan cevizli kek.

Kek pişirmeyi ve yemeyi sevenlere şiddetle tavsiye ediyorum. Görüntüsü çok gösterişli olmasada tadı muhetesem. Tarif arkadaşım Ayten den, damağımı  bu güzel kek le tanıştırdığı için Ayten e teşekkür ederim.
Sözü fazla uzatmadan hemen tarifi yazayım, eğer evinizde malzemeleriniz varsa sizi  hemen mutfağa ayım.

Malzemeler :
3 yumurta. ( ben 4 yumurta kullandım.)
1 su bardağı sıvı yağ.
1 su bardağı gazlı limonata ( fanta )
1,5 su bardağı toz şeker.
1 paket kabartma tozu.
1 paket vanilya şekeri.
500 gr kadar un. ( kek kıvamında olmalı.)
1 şişe limon aroması.
1 limon kabuğu.( rendenin ince tarafından rendelenecek.)

Üzerine :
2 su bardağı hindistan cevizi.
1 su bardağı toz şeker.
1 paket vanilya şekeri.

Fırından çıkınca üzerine :
1 kutu çiğ krema. ( schlagsahne )
1 çaybardağı süt.

Hindistan cevizli kek.


Hindistan cevizli kek.


Kek malzemelerini mikserle güzelce çırpalım. Önce yumurta, şeker ve vanilya şekerini güzelce çırpalım, sıvı yağ, limon aroması, limon kabuğu rendesi, fanta  ekleyip tekrar çırpalım. Son olarak un ve kabartma tozunu aşamalı olarak ekleyelim ve karıştıralım. Kek karışımını pişirme kağıdı serdiğimiz tepsimize yayalım.
Üzerine : Bir kapta karıştırdığımız 2 su bardağı hindistan cevizi, 1 subardağı toz şekeri ve 1 paket vanilya şekerini karıştıralım ve tepsideki kekimizin üzerine orantılı bir şekilde serpelim.


Hindistan cevizli kek.

170-180C* de Üzeri kızarana kadar pişirelim. ( Kürdan testinden geçirelim )

Fırından çıkar çıkmaz : Bir kasede karıştırdığımız çiğ krema ve sütü kaşık yardımı ile kekimizin üzerini azar azar  islatalım.

Hindistan cevizli kek.


Afiyet olsun...

Bu kek tarifimide,  Porselen demlik çay saati 72. hafta etkinliüine ev sahipliği yapan guloannemutfakta.blogspot.com  Gülten hanıma ve  Çay, kahve bahane etkinliğine ev sahipliği yapan http://tombultarifler.blogspot.com/  Elif hanıma gönderiyorum. İki etkinliğinde bol katılımlı olmasını diliyorum...

13 Şubat 2012 Pazartesi

Fırında Beşamel Soslu, Makarnalı, Sebze. ( Auflauf )

Fırında sebzeli, makarna. (auflauf)


Cumartesi günü derneğimizdeki öğretmenler için pişirdim bu bereketli, fazlası ile lezzetli, bol sebzeli makarnayı. Bu yemekde tek dezavantaj,  karnıbahar ve brokoli nin haşlarken çıkarttığı o kötü koku. Ben ve kızlarım bu tarz gıdaları çok severiz, bu nedenden dolayı çok sık pişiriyorum. Sevenler ve denemek isteyenler için tarifim.

Malzemeler:
1 küçük boy karnıbahar.
yarım kg kadar brokoli.
2 orta boy havuç.
5-6 tane orta boy patates.
yarım paket burgu makarna. ( ben bir gün önce pişirdiğim makarneyı kullandım. )
tuz.

Beşamal sos :
4 çorba kaşığı tepeleme  un.
1lt süt.
2 çorma kaşığı tereyağ.
biraz sıvıyağ.
taze çekilmiş muskat cevizi rendesi.
taze çelikmiş karabiber.
pulbiber.
tuz.

Auflauf.


Karnıbahar ve brokoliyi  ayıklayalım irili ufaklı parçalara ayıralım. Sirkeli su dolu derin bir kapta bir müddet bekletelim. Güzelce yıkayalım ve yine su dolu bir tencereye biraz tuz ekelim, alta karnıbaharlar üste brokoli ler gelecek şekilde haşlıyalım. Suyunu süzelim ve tepsimize yerleştirelim.
sebzelerimizin üzerine haşlanmış makarnalarımızı gelişi güzel yerleştirelim.
Havuçları be patatesleri soyalım, istediğimiz büyüklükde doğruyalım, tencereye koyalım. Üzerini örtecek şekilde su koyalım, biraz tuz serpelim. Havuçlar ve patatesler yumuşayana kadar haşliyalım. Haşladığımız sebzelerimizide karnıbahar, brokoli ve makarnalarımızın üzerine yerleştirelim.

Beşamel sos :

Tenceremize biraz sıvı yağ dökelim, 4 çorba kaşığı un koyalım ve kavurmaya başlıyalım. ( Unumuzun kokusu cıkana kadar kavuralım.) Bu karışıma süt ilave edelim ve tel çırpıcı ile hızlı ve sürekli bir şekilde karıştıralım. Kaynamaya başlayınca kıvamını konturol edelim eğer kıvam koyu ise bir miktar su ilave edelim. ( Salepten biraz koyu akışkan bir kıvamı olmalı.) İki çorba kaşığı tereyağ, muskat cevizi rendesi, karabiber, pulbiber ve tuzumuzu ekleyelim. Karıştıralım ve ocağımızın altını kapatalım.

auflauf.


Beşamel sosumuzu haşladığımız sebzelerimizin üzerine orantılı bir şekilde dökelim. Üzeribe kaşar peyniri, ( Ben biraz mozzarella, birazda gauda .) kullandım.
200 -250C* de üzeri kızarana kadar pişirelim.
sıcak servisyapalım...


Fırında sebzeli, beşamel soslu, makarna.


Fırında sebzeli, makarna.


Afiyet olsun...

12 Şubat 2012 Pazar

Kurutulmuş Sebze Kavurması.



Yaz mevsiminde, Türkiye de, henüz herşeyin bol ve ucuz olduğu zamanlarda, tamda mevsimiznde kurutuldu bu lezzetli  sebzeler. Benim için bu tarz ürünleri annem hazırlıyor. Bazıları kendi yetiştirdiği sebzelerden, bazıları sebze pazarından taze taze alınıp kurutulmuş.( Ellerin dert görmesin anneciğim.) Bende geçenlerde gelen misafirlerime hazırladım bu sebze kavurmasını. Oldukca rabet gördü, servis esnasında üzerine bol sarımsaklı yoğurt dökmüştüm fakat yoğurtlu şekilde fotorafını çekmemişim. Kuru sebzeleri seven ve pişiren varsa sarımsaklı yoğurt çok yakışıyor.

Malzemeler :

kurutulmuş sebzeler.( patlıcan, yeşil fasulye, biber, domates.)
2 büyük boy kuru soğan.
yarım çorba kaşığı biber salçası.
yarım çorba kaşığı domates salçası.
pul biber.
taze çekilmiş karabiber.
tuz.

Öncelikle kuru sebzelerimizi bol suda yıkayalım. Büyükce bir kaba koyalım ve sıcak su ilave edelim. Bu şekilde yaklaşık 1 saat bekletelim. Sebzelerimizin suyunu süzelim, tekrar yıkayalım. ( Sebzelerimiz duşarıda kuruduğu için yıkama aşamalarına biraz daha hassasiyet gösterelim.) Yıkadığımız sebzeleri, tenceremize koyalım ve üzerini örtecek kadar su ekleyelim. Sebzeler yumuşayana kadar haşlayalım ve süzelim.

Büyükce bir tavaya soğanları yemeklik şekilde doğruyalım.( Çok küçük doğramaya gerek yok.) Biraz sıvı yağ dökelim ve soğanlarımızı kavuralım. Domates ve biber salçalarınıda ekleyelim ve soğanlarla iyice karışmasını sağlayalım. Haşladığımız sebzelerimizi de ekleyelim. Tuz, karabiber, pulbiber de katıp iyice karıştıralım. Orta hararetli ocakda arada karıştırarak kavuralım.
 Servis tabağina yerleştirelim, ılık olarak sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis vapalım.

Afiyet olsun...

10 Şubat 2012 Cuma

Kereviz Salatası. ( Sarımsaklı, Yoğurtlu.)

Sarımsaklı, yoğurtlu kereviz salatası.

Kerviz ev halkı tarafından sevilen bir sebze değil.  Bu neden dolayı evde kereviz hiç pişmezdi. Türkiye de bir arkadaşımda tavuklu, cevizli, kereviz salatası yemişdim. Harika bir lezzeti vardı, o günden sonra kereviz bizim evede girmeğe başladı. İlk olarak sebze çorbalarına eklendi, sonra zaman zaman salata oldu. Eğer cesaretimi toplarsam bir günde portakallı kereviz pişirmeği düşünüyorum :))) Neyse tarif çok kolay, kısa sürede hazırlayabiliyorum. Evde kereviz, yoğurt ve sarımsak varsa hemen deneyin derim...

Melzemeler :
bir orta boy kerevizin yarısı.
yarım kg kadar yoğurt.
1-2 diş sarımsak.
tuz.

Üzeri için:
iri parçalanmış ceviz içi.
zeytinyağ.
dereotu.


Kereviz salatası.


Öncelikle sarımsaklı yoğurdumuzu hazırlayalım ve kerevizimizi rendeleyeceğimiz kabın yanına koyalım. Kerevizimizi ikiye bölelim, kabuklarını soyalım ve hemen rendelemeye başlayalım. Kararmaması için bir miktar rendeledikten sonra kerevizlerimizi hemen sarımsaklı yoğurda ekleyelim ve hemen yoğurtla karıştıralım. Kervizimiz bitene kadar bu işlemi yapalım. ( Eğet hemen yoğurtla buluşturup karıştırmazsak kerevizlerimiz kararır, bu da hoş bir görüntü oluşturmaz.)

Serviz yapacağımız tabağa yoğurtlu kereviz salatamızı yerleştirelim. Üzerine iri parçalanmış ceviz içi serpelim, dereotu ile süsleyelim ve en son zeytinyağ gezdirelim.

Afiyet olsun...

Porselen demlik çay saati 72. hafta  etkinliğine  bir tarif daha gödereyim. Ev sahibi guloannemutfakta.blogspot.com Arkadaşımıza kolaylıklar ve bol katılımlı bir etkinlik olmasını diliyorum.

9 Şubat 2012 Perşembe

Kıbrıs Tatlısı. ( Galeta Unlu Tatlı )- ( Paniermehl Tatlısı )

Kıbrıs tatlısı.

Bu güzel tatlıyı geçen hafta gelen misafirlerim için hazırlamıştım. Misafir soframı bir önceki postumda yayınladım. Şimdi sıra menüdeki tariflerde, tarifleri yayınlama sırasında Kıbrıs tatlısına öncelik vermek istiyorum. Çünkü, değerli bloger arkadasım Şükran hanım Kıbrıs tatlısının  tarifini yazmamı istemiş. Bende hemen tarife geçeyim.

Bu lezzetli tatlı tarifi ile Porselen demlik çay saati 72. hafta etkinliğine katılmak istiyorum. Ev sahibi guloannemutfakta.blogspot.com  Bol katılımlı bir etkinlik olması dileği ile...

Malzemeler :
4 yumurta.
Yarım su bardağı toz şeker.
1 su bardağından iki parmak eksik sıvı yağ.
1 su bardağı fındık, ceviz içi.
1 su bardağı hindistan cevizi.
1 su bardağu galeta unu. ( paniermehl )
1 paket kabartma tozu.

Şerbet için :
2 su bardağı su.
1,5 su bardağı toz şeker.
Biraz limon suyu.

Üzeri için :
2 paker çiğ krema. ( schlagsahne )
3 yemek kaşığı toz şeker.
1 paket vanilya şekeri. ( isteğe bağlı )

Kıbrıs tatlısı.

Öncelikle  şerbetimizi hazırlayalım, şerbetin tatlı ile buluşması sırasında soğuk olması gerekiyor.
Bir tencereye su ve şekerimizi koyalım ve karıştıralım. Kaynamaya başladığında ocağimızın altını
kısalım,  bir iki damla limon suyu ekleyelim ve 10 dalika kaynatalım.
Şerbetimiz hazır olmuştur, soğumaya bırakalım.


Kıbrıs tatlısı.

Tatlımızı çırpacağimiz kabımıza yumurtaları kıralım ve toz şeker ekleyelim. Mikser yardımı ile güzelce çırpalım. ( Şeker eriyip, yumurtalar kabarana kadar.) Sıvı yağ ve diğer malzemeleri ilave edelim karıştıralım. Yağlanmış borcama yada orta boy bir tepsiye hamurumuzu orantılı bir şekilde yayalım.
180C* Altı üstü kızarana kadar pişirelim.

Pişen tatlımızı fırından çıkartalım ve 5 dakika kadar bekletelim. Üzerine yavaş yavaş, orantılı ve aşamalı bir şekilde şerbetimizi ilave edelim. iyice soğumasını sağlıyalım.

Başka bir çırpma kabında 2 paket çiğ krema ve 3 kaşık toz şekeri çırpalım. Çiğ krema soğık olmalı, eğer oda sıcaklığında olursa çırpma esnasında kesilebilir. Eğer varsa vanilya şekeri ve krema sertleştiricisi ilave edebilriz.
 Kremamızı başarılı bir şekilde çırpıp ( Krem şanti ) kıvamında olmalı. Soğumuş tatlımızın üzerine orantılı bir şekilde yayalım. İstediğimiz büyüklükde keselim, üzerini yine istediğimiz her kangi bir malzeme ile süsleyelim. ( ben evde  olan kivileri kullandım.)
Not :  Bence meyve ile süslemek oldukca mantıklı. Çünkü, zaten şerbetli ve kremalı bir tatlı, üzerindeki soğuk meyveler tatlıyı hafif ve daha lezzetli bir hale getiriyor.
Tabiki kişisel tercihler önemli...

Afiyet olsun...

8 Şubat 2012 Çarşamba

Dostlarla, Çay Sofrasında Buluşma...

çay sofrası.

Çay sofrası.

Çay sofrası.


Geçen haftalarda arkadaşlarımı çaya davet etmiştim, sağ olsunlar beni kırmadılar ve davetime icabet ettiler. Onları bu sofrada ağırladık. Ağırladık diyorum, o gün Beyza da evde idi ve bana çok yardım etti. Sofrayı kurdu, fotoğrafları çekti, tatlı ve kahve servisini yaptı e daha ne olsun :)) Çocuklar büyüyürlar, annelerine yanlız olmadıklarını hissettiriyorlar...

Menümüzde :
Kısır. ( Çiğköfte baharatı ile tatlandırılmış.)
Kereviz salatası.( Sarımsaklı yoğurt, cevizi zeytinyağ, dereotu eşliğinde.)
Havuç, turp salatası.
Kurutulmuş sebze kavurması. ( Patlıcan, biber, taze fasulye, domates.) kuruları.
Galeta unlu sarma börek. ( Mercimek ve patates li iç harcı ile.)
Kuru yufka böreyi.(  Peynir ve maydanozlu.)
Kuru domates mezezi.
Acı biber turşusu.

Tatlı olarak:
Kıbrıs tatlısı. ( Galeta unlu tatlı.)
Vişneli kase kuchen. (  Vişneli, peynir pastası )

Çay sofrası.


Kolay gelsin...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...