27 Haziran 2013 Perşembe

Fırında Beşamal Soslu sebze. ( Patates, Karnıbahar, Brokoli, Spargel- Kuşkonmaz.)

Fırında beşamal soslu sebze.


Çocuklarımın ve benim çok severek tükettiğimiz bir yemek çeşiti, fırında beşamel soslu sebze. Her çeşit sebze ile hazırlayabiliriz. İçerisine koyduğumuz sebzelere göre lezzetide farklılaşıyor.
Bu tarifde başrolde Spargel- Kuş Konmaz var. Çok severiz, bu ara tamda mevsimi. Lezzetli ve besleyici daha ne olsun :)


Fırında sebze.


Malzemeler :

Patates.
Karnıbahar.
Brokoli.
Spargel - kuş konmaz.


Beşamal Sos :

Sıvı yağ.
2 çorba kaşığı un.
1 çorba kaşığı tereyağ.
Yeteri kadar süt.
Tuz.
Karabiber.
Pulbiber.
Muskat cevizi tozu.

Fırında sebze.


Sebzelerimizi ayıklayalım, yıkayalım ve haşlayalım. Fırındada pişeceği için haşlama kıvamını iyi ayarlamak gerekiyor.
Ben spargel lerimi ayrı hasladım. Spargellerimizi güzelce soyalım, tencereye koyalım, üzerini örtecek kadarda su koyalım. Bir çorba kaşığı tereyağ, 2 keşme şeker, çeğrek limon ve tuz koyalım ve yumuşayana kadar haşlayalım.

Diğer sebzelerimide: büyükce bir tencereye önce patatesleri koydum haşlamaya başladım, üzerine karnıbaharlarımı koydum ve bir süre haşlandıktan sonra en üste brokolilerimi koydum. ( Brokolilerim haşlama suyumun üzerinde kaldı ve buharıyla hafif pişti. Sonrasında suyunu süzdüm ve fırın kabıma yerleştirdim.

fırında beşamel soslu sebze.


Küçük bir tencerede sıvıyağımızın içine unumuzu koyalım ve kokusu çıkana kadar kavuralım. Sütümüzü ilave edelim ( İsteğe bağlı olrak yarı su, yarı süt de kullanabilirsiniz.)  Tuz ve diğer baharatlarımızıda ekleyelim ve pişirelim.  Hemen hemen boza kıvamında olmalı.
Beşamal sosumuzu haşladığımız sebzelerimizin üzerine orantılı bir şekilde dökelim ve 200-250 C* İlk etapta 15 dakika kadar pişirelim. Sonrasında fırından alıp üzerine kaşar peyniri serpelim ve tekrar fırına verelim. Kaşar peyniri eriyene ve üzeri hafif kıza kadar pişirelim...
Afiyet olsun...


19 Haziran 2013 Çarşamba

Mercimek Köftesi.

Mercimek köftesi.


Mercimek köftesi çok sevdiğim, genelde çay davetlerimde oldukca sık hazırladığım bir tarif. Söylediğim gibi çay sofralarına çokda yakışıyor. Her hazırladığımda misafirlerim ve ev halkı tarafından çok beğeniliyor. Bu nedenden dolayı herkeze tavsiye edebilirim.
Ben hep aynı tarifle hazırlıyorum, yıllardır ve hiç hayal kırıklığına uğramadım diyebilirim. Tabi bu kullandığımız mercimeğin, bulgurun lezzeti ve mercimeğin haşlandığındaki kıvamı ilede alakalı.

Malzemeler :

2 su bardağı kırmızı mercimek.
5 su bardağı su.
2 su bardağı ince bulgur.

3 tane orta boy kuru soğan.
2 diş sarımsak ( isteğe bağlı )
1,5 çorba kaşığı biber salçası.
1 çorba kaşığı domates salçası.
maydanoz.
taze soğan sapı.
kimyon.
pulbiber.
tuz.
1 adet limon suyu.
nar ekşisi. ( isteğe bağlı )

Servis için :
Marul yaprakları.


Mercimek köftesi.


Öncelikle tenceremize 5 su bardağı su, biraz tuz koyalım ve aynı bardakla 2 su bardağı mercimeğimizi de ilave edip mercimeklerimiz iyice suyunu çekip, haşlanıncaya kadar pişirelim.
Mercimeğimizin piştiğine emin olunca, yine aynı bardakla 1 bardak bulgur koyalım ve güzelce
karıştıralım. ( Eğer kıvamda sorun olursa biraz daha bulgur ilave edebiliriz.)
Bulgurun şişmesine ve biraz soğumasını bekliyeleim.


Bu arada tavamıza biraz sıvı yağ koyalım ve kuru soğanlarımızı minik doğrayıp içine ekleyelim ve güzelce kavuralım. Salçalarımızı ilave edelim, kavurmaya devam edelim ve sarımdak, baharatlarımızı, biraz daha tuz koyalım.

Tavamızdaki karışımı ve tenceremizdeli karışımı birbirine ekleyelim. Elimizle güzelce karıştıralım
 ( yoğuralım). Kıvamından emin olduğumuz zaman, minik doğradığımız maydonoz ve taze soğan saplarımızıda ekleyelim ve limonumuzu sıkalım, isteğe bağlı olarak bir miktar nar ekşisi ilave edebiliriz.
Mercimekli köfte karışımımızın kıvamı ve tadı tam olarak yerindeyse istediğimiz büyüklükde köfteler yapalım ve marul yapraklarının üzerinde servis yapalım...

Afiyet olsun...










18 Haziran 2013 Salı

Fırında Sebzeli Erişte.

Fırında sebzeli, erişte.


Kolay, güzel bir lezzet, biz çok sevdik.
Ben bu yemekde bir gün önceden pişirdiğim, rabet görmeyen kavurma erişte pilavını kullandım. İnanın bu şekilde daha çok beğenildi ve severek tüketildi.
Benim gibi bir gün önceden erişteniz, makarnanız varsa hiç araya gitmesine müsade etmeyin, hemen fırına verin ve ev halkına ikram edin ;)

Fırında sebzeli, erişte.


Malzemeler :

Erişte pilavı.

1 paket buzluk sebze garnitürü.
1 paket 200 gr çiğ krema.
1 çay bardağı süt.
Tuz.
Karabiber.
Pulbiber.

Üzeri için kaşar peyniri.

Fırında sebzeli, erişte.


Tavamıza ocağımıza alalım, biraz sıvı yağ koyalım. Sebze garnitürümüzü ilave edip kavurmaya başlayalım. Sebzelerimiz kavrulunca üzerine çiğ krema, bir miktar süt  ve baharatlarımızı ilave edelim ve bir taşım kaynatalım.
Sonrasında bu karışımı erişte pilavımıza ekliyelim ve iyice karıştıralım. Fırın kabımıza yerleştirelim ve fırına verelim.

Fırında sebzeli, erişte.

Fırında sebzeli, erişte

Fırında bir süre pişirdiğimiz eriştemizi çıkartalım ve üzerine kaşar peyniri yerleştirip tekrar fırına verelim. Kaşar eriyene kadar pişirelim.

Fırında sebzeli, erişte.

200-250 C* Altı, üstü kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun...


16 Haziran 2013 Pazar

Kapalı Pizza - Calzone.

Kapalı pizza - calzone.

Geçenlerde eşimle güzel bir İtalyan restorantında pizza yedik. Çeşitlerin içinde bu kapalı pizzalardanda vardı. Benim baya ilgimi çekti, üzerine baya sohbet ettik. Birde dikkatimi çeken nokta, kapalı pizzalar diğerlerinden daha pahalıydı. Bende eşime "onu pişirmekte ne var ben sana pişiririm, üstelikde daha güzel olur" diye bir idda ortaya atı verdim. Kendileride bana, "ben yemeden birşey diyemem" demezmi.
Yani anlıyacağınız bu iş birazda inata bindi ;)
Bende bu güzel pizzaları hazırladım, sonuç muhteşemdi :) Eşim beyefendiden her zamanki gibi tam not aldım ;)


Kapalı pizza - calzone. ( malzemeleri )

Malzemeler :
Pizza hamuru.
 ( Herhangibir mayalı hamur yada ekmek hamuru olabilir.)

Yaklaşık ölçüler :

Ben 1 kg un.
1 paker 20gr yaş maya.
Tuz.
Yarım litre kadar ılık su.
2 tane kesme şeker.
Bir miktar sıvı yağ.
Kullanarak güzel bir hamur yoğurdum.



Kapalı pizza - calzone ( pişmiş halı)

Sos malzemesi ;
1 su bardağı domates püresi.
1 tatlı kaşığı biber salcası.
1 diş sarımsak.
Kekik.
Pulbiber.
Karabiber.
Çok az zeytinyağ.


1. Kapalı pizza - calzone.


İç malzemesi :
İstediğiniz evinizde olan herhangi bir pizza içi malzemesi.
Sos.
Sucuk.
Ton balığı.
Yeşil, kırmızı biber.
Kuru soğan.
Kaşar peyniri.
Mozzarelle peyniri.
Minik domates.
Pastırma.
Pizza baharatı yada kekeik.
Çekirdeksiz zeytin.


1. Kapalı pizza - calzone.

Hamurumuzdan portakal büyüklüğünde parça kopartalım, beze yapalım, merdane ile açalım.
Bir tarafına sosumuzdan 2-3 çorba kaşığı sürelim, üzerine istediğimiz kadar sucuk, biber, kuru soğan dilimi, minik domates dilimi ve son olarak kaşar peyniri, pizza baharatı serpelim.
Hamurumuzun diğer tarafını iç malzeme yerleştirdiğimiz tarafın üzerine kapatalım. Kenarlarını sıkıca kapatalım ve pişirme tepsimizin üzerine yerleştirelim.


2. Kapalı pizza - calzone.

2.  Fotoğrafta yine aynı şekilde hazırlanmış, ton balıklı kapalı pizza mevcut.


3. Kapalı pizza - calzone.

3. Fotoğrafta yine aynı şekilde hazırlanmış, domatesli ve mozzarella peynirli kapalı pizza görüntüsü mevcut.

4. kapalı pizza - calzone


4. Foroğrafta yine aynı şekilde hazırlanmıs, sucuklu, pastırmalı, mozzarela ve kaşar peynirli kapalı pizza görüntüsü mevcut.


Kapalı pizza - calzone.

Ton balıklı pizzanın yakından görüntüsü.
Not : Lezzeti, tadı çok güzeldi biz çok beğendik;) Bu pizza, normal pizzaya göre biraz daha meşakatli.

 200-250 C*  Altı, üstü kızarana kadar pişirelim.
İsteğe bağlı olarak piştikten sonra pizzalarımızın üzerine tereyağı sürebiliriz.

Afiyet olsun :)


1 Haziran 2013 Cumartesi

Çay Sofram...

Çay sofrası.


Geçen hafta gelen konuklarım için hazırladığım sofram.  Güzel ve oldukca verimli bir gün geçirdik arkadaşlarımla. Evime, soframa konuk olup bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederiz :))



Çay sofrası.

Çay sofrası.


Menümüzde neler vardı :

Yoğurtlu kereviz salatası.
Yoğurtlu havuç salatası.
Maş fasulyesi salatası.
Yeşil salata.
Mercimek köftesi.
Peynirli poğaca.
Simit.

Tatlı Olarak :
Tiramisu.
Şekerpare.

Kolaylıklar diliyorum...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...