Sayfalar

26 Aralık 2010 Pazar

Domates Çorbası...

Domates Çorbası.


Çorba tarifi yazmak yada birine tarif etmek benim için çok zor. Bizim evde hemen hemen her gün çorba pişer. Arşivimde de bir çok çorba tarifi mevcut, iş yazmaya gelince hep sonraya bırakıyorum. Dediğim gibi benim için zor çünkü çorbalarımı hep göz kararı pişiriyorum nasıl tarif yazacağımı da kestiremiyorum. Neyse Rabbim utandırmasın, tarifi deneyenlerde gözlerinin ve ellerinin kararını kullansınlar. Ben kaba taslak bir tarif vereyim, çorbayı az yada çok yapacaklar malzeme miktarını kendilerine göre ayarlasınlar.

Yaklaşık 3 çorba kaşığı tepeleme un.
1 kutu donates püresi (tomaten passiert) 400gr kadar.
Yarım çay bardağı sıvı yağ.
 1 çorba kaşığı tereyağ.
 Taze çekilmiş karabiber.
Pulbiber.
Kuru nane.
Fesleğen (isteğe bağlı)
Tuz.
 Varsa et vada tavuk suyu.
Domates püresi.

Domates çorbası.

 Üzeri için:
Taze kaşar peyniri.
 Kızarmış ekmek.(ekmeklerimizi minik minik doğrayalım, teflon tavada tereyağı ile güzelce kavuralım)
 Kurutulmuş maydanoz.

Çorba pişireceğimiz tenceremize sıvı yağımızı koyalım ve unumuzu ilave edelim, güzelce orta hararetli ocakda kavuralım. Un kavruldukdan sonra üzerine domates püresini ilave edelim. ( Bu arada tahta kaşıkla karıştıralım domates püresi ve un birleşince helva kıvanını alıyor panik olmayalım yakmadan kavuralım ) Göz kararı soğuk su ilave edelim ve tel çırpıcı ile güzelce çırpalım.( Varsa et vada tavuk suyuda kullanabiliriz, lezzetinde çok büyük değişiklik yapıyor.) Tuzunu, karabiberini, pulbiberini, nanesini ekleyelim. Sürekli çırparak kaynatalım ve kısık ateşde pişirelim. Piştekden sonra servis tabağına alalım ve üzerine kızarmış ekmek, kaşar peynirı ve kurutulmuş maydonoz ekleyelim. Sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun.

23 Aralık 2010 Perşembe

İki Renkli Kurabiye...

İki renkli kurabiye.
Bu kurabiyeleri çok değer verdiğim ve sevdiğim bir arkadaşım ve kızı için pişirdim. Ailece başlarından üzüntülü olaylar geçti. Allah tarafından büyük bir acı ile imtehan oldular, ben ve yakın dostları şahittir. Allah ın yardımı ile imtehanlarını kazandılar. Bu gün taziye için ziyeret ettik, sabır diledik.

Tarif:
250gr margarin ( oda sıcaklığında)
2 yumurta.
1,5 su bardağı pudraşekeri.
1 çay bardağı pirinçunu.
1 çay bardağı nişasta.
1çay bardağı mısırözü yağı.
1 paket kabartmatozu.
1 paket vanilya şekeri.
2 çorba kaşığı kakao.
un aldığı kadar.

Kakao, un ve kabartmatozu hariç malzemelerin hepsini genişce bir karıştırma kabına koyalım ve elimizle güzelce karıştıralım. Yavaş yavaş un ve kabartma tozunu ekliyelim,( kulak memesi yumuşaklığında )güzelce yoğuralım. Hamuru ikiye bölelim, yarısına kakao ekleyip tekrar yoğuralım (Ben kurabiyelerimin beyaz kısmının fazla olmasını istediğim için kakao ile yoğurduğum kısmı az tuttum)15- 20 dakika dinlendirelim.
Sade hamurun bir kısmını merdane ile yada elimizle bastırarak açalım.
Aynı işlemi kakao lu hamurdada yapalım.
Sade hamurun üzerine kakaolu hamuru yerleştirip rulo şeklinde saralım.
Bu rulo dan parçalar kopartıp avucumuzun içinde yuvarlıyalım. ( Neden böyle bir işlem yaptığımızı merak eden olursa,  bu şekilde kurabiyelerimizin içi dışı çok hoş şekiller alıyor.)
Eğer uğraşamam diyorsanız bir parça sade hamurdan,  bir parça kakao lu hamurdan kopartıp avcunuzun içinde yuvarlayıp şekil verebilirsiniz..
Tepsimize aralıklarla dizelim.
180c* 15 dakika pişirelim, fırının ısısını 150c* düşürelim 15 dakika daha  pişirelim ( kurabiyelerin altı ve üstü beyaz kalacak ) istenilirse servis yapmadan önce üzerine pudra şekeri serpilir.
Afiyet olsun.

21 Aralık 2010 Salı

Ispanak lı Börek...

Ispanaklı börek.
Ispanakları aldığımda aklımda, ıspanak yemeği pişirmek vardı. Son anda kayınvalidemin Türkiye den getirdiği yufkalar aklıma geldi ve çok sık pişirmediğim ama piştiğinde evde bayram havası estiren bu börekler ortaya çıktı. Ev halkından tam not aldım. Ben börek için ıspanakları kavurmadım, biz küçük iken  sevgili annem elinde yufkaları açarak hazırlıyordu bu börekleri. Çiğ krema hariç  iç harcı bu şekilde hazırlıyordu yanlış harırlamıyorsam ve bende bu şekilde daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Ve hemen ekliyorum çiğkrema gerçekden çok lezzet katıyor yemeklere, böreklere.

5 tane yufka ( benim yufkalarım Türkiye den.)

İç Harcı:
yarım kg ıspanak.( ayıkalnmış, yıkanmış, suları süzülmüş, doğranmış.)
1 orta boy soğan.(minik minik doğranmış.)
200gr çiğ krema.
250gr böreklik beyaz peynir( ufalanmış.)
1 yumurta.
yarım çay bardağı mısırözü yağı.
yarım demet maydanoz. (ayıklanmış, yıkanmış, doğranmış.)
bir tutam taze nane.( ayıklanmış, yıkanmış, doğranmış.)
taze çekilmiş karabiber.
pul biber.
tuz.

Üst Harcı:
1 su bardağı süt.
yarım su bardağı yoğurt.
yarım su bardağı sıvı yağ.
1 yumurta.
tuz.
Malzemeleri büyükce bir kasede tel çırpıcı yardımı ile güzelce çırpalım.

Yapılışı :
İç harç bölümündeki malzemelerin hepsini büyükce bir karıştırma kabında buluşturalım ve güzelce karıştıralım. Karıştırma işlemini yaparken ıspanaklarımızı fazla hırpalamıyalım. İçerisinde çiğ krema, yumurta, sıvı yağ olduğu için oldukca sos lu bir karışım olcakdır.
Yufkalarımızı masamızın üzerine açalım, ıspanaklı haçdan ve içindaki sostan orantılı bir şekilde serpelim. Dört tarafını içe doğru katlıyalım, önümüzdeki tarafdan başlıyarak rulo şeklinde saralım. Tepsimize yerleştirelim, beş yufkadan bir tepsi börek oluyor. 200c* Önceden ısıtılmış fırına verelim ve yaklaşık 10 dakika pişirelim. Tepsimizi fırından çıkaralım üst harç bölümündeki soslu karışımdan bol bol sürelim ve tekrar fırına verelim, altı üstü güzelce kızarana kadar pişirelim.

Ispanaklı börek, üzeri soslanmış.
Afiyet olsun.

Ispanaklı börek, fırına verilmeden önce.

19 Aralık 2010 Pazar

Makarna ve Burokoli yada makarnalı burokoli.

Makarnalı Burokoli.


Brokkoli yada Burokoli, bizim kızların en sevdiği kış sebzesi, gerçi Almanya da her mevsim uygun fiyatta bulabiliyoruz. Eee kızlar ve ben çok seviyoruz fakat babamız ağzına sürmüyor, ne yapalım bize burokoli babamıza başka bir alternatif yiyecek sorun çözülmüş oluyor. Her hafta mutlaka burokoli, sağlıklı, besleyici, pişirmesi çok kolay. Eh birde şu haşlarken evin her tarafını saran kötü kokusu olmasa. Her güzelin bir kusuru varmış diyorlarya atalarımız burokolinin kusuruda kokusu bence:)))

1 kg burokoli.( Tuzlu suda haşlayalım ve süzelim)
Yarım paket makarna ( Ben midye makarna kullandım, bir gün önce pişirdiğim makarnanın kalanını kullandım. Değerlenmiş oldu, ziyan olmadı.)

Sos:
200gr çiğ krema (schlagsahne)
2 çorba kaşığı  un.
2 çorba kaşığı yoğurt.
1 küçük çay bardağı süt.
Rendelenmiş muskat cevizi.
Taze çekilmiş karabiber.
Pul biber.
Tuz.

Sos  malzemelerini  karıştırma kabına koyalım, tel çırpıcı yardımı ile güzelce çırpalım. Haşlanmış burokoli ve makarnamızı fırın kabımızın içine yerleştirelim. Üzerine hazırladığımız sosu orantılı bir şekilde dükelim. Kaşar peyniri serpelim ve 200c* yarım saat pişirelim. Pişme süresine kendimiz karar vermeliyiz. Zaten burokoli ve makarna pişmiş olduğu için sosu içine çektimi yeterli olabilir ama ben kızarmış seviyorum diyorsanız türk kaşar peyniri kullanın derim.

üzeri için:
 yeteri kadar kaşar peyniri (ben gauda kase ) Hollanda peyniri kullandım, nekadar pişerse pişsin üzeri kızarmıyor ve sertleşmiyor.)
Afiyet olsun.



makarna ve brokoli  soslanmadan önce.
makarna ve burokoli fırına girmeden önce.

12 Aralık 2010 Pazar

Aşure...(Allah ın izni ile, Hz Nuh un bereketi tüm dünyayı kuşatsın.)

  • aşure.
    Bu gün arkadaşlarla derneğimizde aşure pişirdik, her iki ayda bir derneğimizde sağlık seminerleri gerçekleşiyor. Psikolog arkadaşımız değerli bilgilerini bizimle paylaşıyor ve bizi bir çok konuda, özellikle temkinli olmamız  ve sakin kalmamız konusunda uyarıyor. Bize değerli vaktini ayırdığı için ve bilgilerini bizimle paylaştığı için arkadaşıma teşekkür ediyorum. Malum aşure ayı olması vesile ile ikramlıklarımızın arasına aşureyi de aldık ve de çok iyi bir seçim yaptığımızı tadanların iltifatları doğrultusunda görmüş olduk. Emeği geçen bütün arkadaşlardan Allah razı olsun, aşurenin bereketi tüm inananları kuşatsın.
Biz çok büyük bir tencerede pişirdik aşuremizi bu nedenle  ölçülerde fazla olabilir. Malzemelerin miktarı nekadar pişireceğinizle alakalı.

Malzeme Listesi:
1 kg aşurelik buğday ( 5-6 saat önce islatılmış, güzelce yıkanmış, geceden bol su ile 5 dakika kaynatılmış, ocağın altı ve tencerenin kapağı kapatılmış halde bıraktığınızda. Sabaha kadar buğdayınız aşure için hazır hale gelmiş oluyor.)
2 su bardağı pirinç ( Akşamdan bol su ile 5 dakika kaynatıp kapağını kapatıp demlenmeye bırakılmalı, sabah aşure için hazır hale gelmiş oluyor.)
1 kg kuru nohut. aksamdan  pişirilmiş.
1 kg kuru fasulye, akşamdan pişirilmiş.
Yarım kg kuru incir,( akşamdan kaynamış suda bekletilmiş. Sabah küçük küçük doğranılmış.)
Yarım kg kuru kayısı, (akşamdan kaynamış suda bekletilmiş.Sabah küçük küçük doğranılmış.)
Yarım kg kuru üzüm, (akşamdan kanamış suda bekletilmiş.)
400 gr  tuzsuz badem( sıcak suda bekletilmş, kabukları soyulmuş, teflon tavada güzelce kavrulmuş.)
600gr kabuksuz ceviz,( iri çekilmiş.)
2 portakal kabuğu (üst yüzeyi biçak yardımı ile incecik kesilip minik minik doğranmış.)
2 tane elma (kabukları soyulup küçük küçük doğranmış.)
1 çorba kaşığı dolu dolu karanfil.( Küçük bir tencerede bir miktar su ile kaynatılmış ve dinlendirilmiş)
Şeker yaklaşık 3 kg kadar fakat tadına sık sık bakılarak ayarlanmalı, hepsı birden dökülmemeli.
Bir çay kaşığı tuz.

Üzerini Süslemek İçin:
2 tane nar ayıklanmış.
Ceviz.
Kabuksız badem.
Tarcın isteğe bağlı.

Bizler malzemeleri paylaştık ve herkez kendi payına düşen malzemeyi evinde pişirip getirdi, bu nedenle aşuremiz çok çabuk bir şekilde hazırlandı. Sırayla tencereye neler koyduk onları yazıyorum.

Aşuremiz pişerken.
Bismillah diyerek başlıyalım aşuremizi pişirmeye, Allah ın izni, yardımı ve bereketini istiyerek pişirelim aşuremizi.
Yapılışı:
Kocaman bir tencereye önce aşurelik buğdayı koyalım. Pirinci, nohutu, fasulyeyi koyalım ve kaynamış su ilava edelim bolca. Şekerin bir kısmını koyalım ve karıştıralım ve tadına bakalım, incir, üzüm,kayısı, elma, portakal kabuğukoyalım bu arada su ve şeker ayarını yine göz kararı ve damak tadımıza göre ayarlıyalım. Tuz, karanfilin suyu, bademin bir kısmını, cevizin bir kısmını koyalım ve sürekli karıştırarak kaynamasını bekliyelim. Artık hemen hemen aşuramiz hazır sayılır. Bu arada tekrar su va şeker oranını konturol edelim, zaten malzemelerin hepsi pişmiş olduğu için çok fazla kaynatmamıza gerek yok kapağını kapatıp dinlendirmeye bırakalım.
Aşure.
Afiyet olsun.

11 Aralık 2010 Cumartesi

Lorlu, Damla sakızlı Kurabiye...

Kurabiyeler bu gün pişti, sıcak sıcak fotoğraflandı, hafif ılık halde çayın yanında  bir kısmı tüketildi:)))


Lorlu kurabiyelerim.
Bu güzel kurabiyeleri ilk kez yaptım ve ilk kez tattım. Hep merak ediyordum lorlu kurabiyelerin tadı nasıl olur diye. Çok şey kaçırmışım malesef, henüz denemeyenler varsa tavsiye ederim. Malum ben Almanya da yaşıyorum burada tuzsuz lor bulmak zor, yani marketlerde satılmıyor. Ya Türkiye den getireceksiniz yada kendiniz yapacaksınız. Ben bu kurabiyelerde kullandığım loru Macaristan dan getirdim:)) Kız kardeşim Macaristan da yaşıyor oraya her gidişimde bu lor peynirini çok kullandığını farkettim,  bende bu sene izin dönüşünde uğradığımızda fazlası ile aldım getirip derin dondurucuya koydum. Her türlü hamur işinde kullanıyordum, bundan sonra kalanları sadece bu güzel kurabiyeler için saklıyacağım. 

Bu güzel kurabiyeleri sevgili hasret in kurabiye etkinliğine yolluyorum. Beni takip edemeyen
 arkadaşlarında bu lezzete ulaşması dileği ile. Sevgili  Hasret e kolay gelsin diyorum bol katılımlı bir etkinlik olsun.
İçi Dolgulu Lorlu Kurabiye.

Tarif:
250gr  tuzsuz lor.
2 yumurta (1 tanesinin beyazını ayırıyoruz)
1,5 su bardağı toz şeker.
3 çorba kaşığı tere yağ ( oda sıcaklığında)
yarım su bardağı mısırözü yağı.
2 çorba kaşığı yoğurt.
1 paket vanilya şekeri.
1 paket kabartma tozu.
2 parca damla sakızı ( toz halinde ezilecek)
 aldığı kadar un.

İç  harcı malzemesi:
100-150 gr tuzsuz lor.
2 çorba kaşığı pudra şekeri.
1 portakal kabuğu rendesi.
Lor pudara şekeri ve portakal kabuğu rendesini bir kapta güzelce karıştıralım.

Üzeri için: pudra şekeri.
                yeteri kadar susam.
Kurabiyeleri minik kuşum ile yaptık, BERİN.

Un ve kabartma tozu hariç diğer malzemeleri büyükce bir karıstırma kabına koyalım. Ve güzelce karıştıralım, ezip toz halina getirdiğimiz damla sakızı ileve edelim. Yavaş yavaş un ekleyelim,  bu arada kabartma tozunu koyalım. Ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Bu malzemelerle yaklaşık iki tepsi kurabiye çıkıyor.
Ben bir tepsi sade yani yuvarlak kurabiye yaptım önce yumurtaya sonra susama batırdım.
Diğer tepsiyi poğaça şeklinde yaptım ve içine iç harcı bölümündeki  karışımdan koydum.
180 c* üzeri hafif kızarana kadar pişirdim.

Afiyet olsun.
Fırından yeni çıkmış lorlu kurabiye.

Macaristan dan aldığım tuzsuz lor.

5 Aralık 2010 Pazar

Kavala Kurabiyesi yada ( Edirne nin ) Bademli Kurabiyesi...


Kavala kurabiyesi.

Kurabiye sevenlerin dikkatine, hala Kavala kurabiyesini denemediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz. Bu güzel kurabiyeleri ne zaman yapsam tadanlardan tam not alıyor ve tabiki övgüler, tebrikler ve her tadan murlaka tarifini almak istiyor. Ben tarifi anlarmaya başladığımda aman çok zormuş biz bununla uğraşamayız deyip topu bana atıyorlar:))) Yani sen pişir biz seve seve tüketiriz diyorlar. Bende halimden pek şikayetci değilim, çünkü bu kurabiyeleri çok seviyorum ve sık sık yapıyorum. Uzun süre tazeliğini koruyor olması benim için avantaj. Bu kurabiyeleri bayram için pisirdim, baklava kadar ilgi gördü diyebilirim:)) Israrla tavsiye ediyorum, deneyin bayılacaksınız:))

Kavala kurabiyesi, kolay bir kurabiye değil. Ben ön hazırlık bölümünü akşamdan yapıyorum, ozaman çok kolay oluyor tavsiye ederim.

Ön Hazırlık:
1 kg kadar unu büyükce bir tencere veya tavada hafif kavuralım ( Bu işlemi sürekli karıştırarak orta hararetli ocakda yepmalıyız. Kavrulmuş unun kokusu gelene kadar, hafif renk değiştirene kadar)
1 kg unun hepsini kullanmak zorunda değilsiniz, artarsa başka bir kurabiyedede kullana bilirsiniz.
 Yaklaşık 200-300 gr bütün bademi bıçak yardımı ile 3-4 parçaya bölelim. (İri kıyılmış badem ) yine büyükce bir tavaya bademleri koyalım, orta hararetli ocakda bademlerimizi güzelce kavuralım.
   Un ve bademler soğuk olmalı.
Eğer bademiniz yoksa ceviz veya fındıkla da yapabilirsiniz. Belki orjinal olmaz ama ben denedim gerçekden çok lezzetli oluyor.

Kavala kurabiyesi, fırından çıkmış hali.

Tarif:
250gr tereyağı yada margarin (oda sıcaklığında) ben tereyağı kullandım.
1,5 su bardağı pudara şekeri.
1 yumurta akı.(ben tüm koydum)
2 çorba kaşığı yoğurt. (ben cream fresh) de  koyuyorum yoğurt yerine  varsa.
1 çay bardağı sıvı yağ.
1 paket kabartma tozu.
1 paket vanilye şekeri.
yereri kadar kavrulmuş un.
 kavrulmuş badem.

Büyükce bir yoğurma kabına yumuşak tereyağ, pudra şekeri, yumurta, yoğurt, sıvı yağ, vanilya şekeri koyalım ve güzelce karıştıralım. Yavaş yavaş un ve kabartma tozunu ekliyelim  ve yoğuralım. Kurabiye kıvamını aldığında kavrulmuş bademleri ekliyelim tekrar yoğuralım bademler ve hamur iyice karışmalı. Hamur kulak memesi yumuşaklığında olmalı. Bardak yardımı ile ay şekli verelim tepsiye aralıklarla dizelim ve 180c* hafif pembeleşene kadar pişirelim.
Kurabiyeler ılık iken bol pudra şekeri serpelim, altı üstü bol pudra şekeri ile kaplansın.
NOT: Bu kurabiyeleri bu kadar lezzetli yapan, içerisine konulan  kavrulmuş un ve kavrulmuş badem. Bu kurabiyeleri yapmak istiyenler murlaka unu ve bademi kavurmalı, özellikle kavrulmuş un kurabiyeye helva lezzetide veriyor,  hatta hamura şekil verirken helva gibi göründüğü için azınıza bir parça atmak isteyebilirsiniz:)))
Kavala kurabiye  pişmeden önce.

Afiyet olsun.            

Blog ödülüm



 Sevgili arkadasım Seda bana bu güzel ödülü layık görmüş. Seda ya çok teşekkür ederim :)
Bende bu güzel ödülü tüm blogger arkadaşlarıma gönderiyorum...