25 Mart 2011 Cuma

Tek Kişilik Kahvaltı.

Tek kişilik kahvaltı.



Uzun ve yorucu bir güne başlamadan önce kahvaltı şart diyor uzmanlar. Herkez bu şartı nekadar dikkate alıyor tartışılır.

 Kahvaltı bizim evde çok sevilen bir öğün. Malum çocukların okulu, eşimin vardiyalı çalışması her zaman dört kişilik ailemizi bir sofrada toplamamıza fırsat vermiyor. Ne yapalım gönüller bir olsun, sağlık olsun.
Sabah okul öncesi herkezin yaşadığı malum telaş:)) Almanya da yaşıyoruz fakat  Türkiye de yaşıyanlar kadar şanslı değiliz. Mesela okul servislerimiz yok, herkez çocuklarını okul nekadar uzak olursa olsun kendi imkanları ile götürüyor.
 Bir çok okulda kantin yok, ekmeklerini, sularını  evden koyuyoruz. Malum telaş dediğim tamda bu. Anne telaş ve acele ile mutfağa girer fakat çocuk o gün ekmeğine ne sürüleceğine karar vermemişdir:)) Buzdolabındaki bütün kahvaltılıklar sayılır, çocuk hepsine burun kıvırır. Mesela tahıllı ekmek yemek istemez, favorisi beyaz ekmektir. Üzerine mutlaka nutella sürülmesini ister. Anne çocuğu ikna etmek için dil döker, çocuk inatlaşır.
Zaten  uykudan kaldırıldığı için anneye kızgındır, yüzünü yıkamak istemez, dişini zorla fırçalar, annenin özenle seçtiği cici kıyafetleri reddeder, renk uyumuna dikkat etmeden bir kot ve eski bir tişört secer.( Bu arada bizim minik kuş bütün kış kısakollu tişört ile okula gitti) Saçını taratmaz, kendi tarar. Saçları uzundur  toka taktırmaz, genelde taç takar. Anne telaş içinde sorar çantan hazırmı? Ses yok, Allah tan genelde hazırdır:))
 Çocuk sorar neden hep aynı çeketi giyiyorum? Anne anlatır çünkü mevsimlerden kış, genelde çocukların bir en fazla iki çeketi olur, çünkü çocuklar çok çabuk büyür ve kışlık çekerler eskimeden küçülür.
 Çocuk bıkmaz sorar, neden hep botlarımı giymem lazım? balerina ayakkabılarımı giymek istiyorum. Anne anlatır, hava soğuk, yağmur, kar yağabilir. Ayakların ıslanır hasta oltsun.
 Şapka ve atkı asla takmaz  çünkü saçına taktığı tacın üzerine sapka takılmayacağına karar vermişdir. Atkı buynunu gıdıklıyormuş. Anne takar çocuk çıkarır,  anne yenilir.  Sadece hasta olursan sana bakmıyacağım der.
İtiş, kakış evden çıkılır, daha arbaya yaklaşırken önde oturacağım diye tutturur, anne artık inatlaşmaz çünkü sonuç belli. Çocuk koltuğu öne yerleştirilir, çocukda koltuğa yerleşir. Çocuk müzik dinlemek ister, anne müsade etmez. Çünkü sınıfda  kulağında bir müzik takıntısı olsun istemez. Çocuğa anlatır fakat çocuk bunu bir türlü anlamaz. Okula varılır, araba park edilir. Çocuk çantasını annesine taşıtır, okulun bahçesine girmeden çantayı alır. Çünkü öğretmen kendi eşyalarınızı kendiniz taşıyacaksınız diye tembih etmiştir. Zilin çalması beklenir, bu arada okul bahcesi kalabalıklaşır. Anneler, babalar, çocuklar. Herkez kızlarını süzlemiş püslemiş getirmiş ne hoş diye iç geçirir anne. Çoçuk özgür ruhlu, başı dik, çirkin ördek yavrusu gibi :)))
Zil çalar, anne çocuğu yanaklarından öper. Öğretmenini iyi dinle anlamadığın bir şey olursa öğretmenine sor der. Çocuk kafasını sallar , anne cocuğu Allah a emenet eder.
anne bu süreci her sabah yaşıyordur
 Arabaya biner eve gelirken düşünür. İki çocuk sahibidir,  ilk çocukda bunları hiç yaşamamışdır. Büyük çocuk  artık 15 yaşındadır ergen olmasına ramen  uysaldır, çalışkandır, yardım severdir, çok okur, çok yazar, sevgi doludur, iyi bir okula gidiyor derslerinde oldukca başarı gösteriyordur. Anne  ikisinide ben büyütüyorum ufaklık neden bukadar  inatlaşıyor diye düşünmekden kendini alamaz.

Daha eve gelmeden minik kuşu özlediğini fark eder. Rabbine çok şükreder, çocuk sağlıklıdır  ve kendi kararlarının arkasında sağlam duruyordur.

Anne eve gelir, ev işlerine başlamaya hazırlanırken uzmanların kahvaltı etmeden güne başlamayın sözünü hatırlar. Mutfağa girer kendine güzel bir ekmek arası hazırlar. Bir bardak portakal suyu koyar. Ekmeğini ve suyunu alır oturma odasında rahat bir koltığa yerleşir. Televizyonu açar, tek kişilik kahvaltısını  zevke tüketir. Ev işlerini, hangi yemeğin pişirileceğini ve gün içinde çocukları nasıl eylendireceğini düşünür. Bu arada kahvaltı bitmişdir, anne start verir. Artık akşama kadar oturmuyacakdır.

Tek kişilik kahvaltı, yanında portakal suyu.




1 küçük ekmek.
3 dilim ince kesilmiş köy peyniri.
3 dilim domates.
3-4 tane çekirdeksiz biberli yeşil zeytin.
1 tutam taze maydanoz.
1 tutam taze dereotu.
ekmeğe sürmek için kahvaltılık tereyağ.

Aslında tarife pek gerek yok. 2 dakikada evde bulunan kahvaltılıklarla  kendinize bir ekmek arası hazırlayabilirsiniz.
Uzmanlar boşuna konuşmuyor, böyle bir lezzet yediğimde kendimi çok enerjik, mutlu ve sağlıklı hissediyorum. Önümüz yaz bu güzel ekmeğin içini bol bol doldurabiliriz.

3 yorum:

  1. ahh ahh tam beni anlatmissiniz agziniza saglik benimde iki kizim var büyük ne kaadar uysal caliskansa kücükte tam tersi ama allah saglik uzun ömür versinde onlara gerisi bos sevgiler

    YanıtlaSil
  2. aynen inanirmisin,benim de büyük kizim 14 yasinda ve cok uysal fakat 8 yasindaki oglumla ,araba koltugu disinda bütün sorunlari yasiyoruz .böyle bir kahvalti da ancak yeter sanirim bu stresi yenebilmeye.ama cok tatlilar ne olursa olsun,allah onlara saglikli,mutlu uzun ömürler versin .bak ben de özledim cocuklarimi simdi.

    YanıtlaSil
  3. 30 Mart - 25 Nisan 2011 tarihleri arasında HOBİ DÜNYAM .WOMENFORUM.NET ve http://www.papatya68.blogspot.com tarafından düzenlenen yemek etkinliklerinin 12.'si olan "45 Dakikalık Tarifler" etkinliğine ben http://www.tarifkolik.com ev sahipliği yapacağım.
    Siz değerli arkadaşlarım ve katılmak isteyen herkesi etkinliğime davet ediyorum.
    Bunun için yapmanız gerekenler:
    Siteniz varsa; Sitenizde tarifinizi yayınladıktan sonra benim linkimi verip hobidünyam yemek etkinliği için olduğunu belirtmeli ve bana yorum bırakarak yada mail atarak haber
    vermelisiniz. Herkesin bu etkinlikten haberdar olabilmesi için sayfamdan html kodunu alarak etkinlik bannerını sayfanıza eklemeyi lütfen unutmayın.
    Siteniz yoksa; oznur@tarifkolik.com adresime isminizi ve tarifinizi fotoğrafıyla beraber mail atmanız yeterlidir. İstediğiniz kadar tarifle katılabilirsiniz.
    Haydi hazırlanması ve pişmesi 45 dakikayı geçmeyecek pratik tariflerinizi 25 Nisan'a kadar gönderin ve ne kadar hızlı olduğunuzu gösterin.
    Bu davetiyeyi ulaştırabildiğim, ulaştıramadığım herkes etkinliğimize davetlidir. Siteniz olsun olmasın paylaşmak istediğiniz değerli tariflerinizi bekliyorum. Şimdiden katılımcı arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.
    NOT:hobidünyam etkinliklerine ev sahibeliği yapmak isteyenler
    http://papatya68.blogspot.com/ adresine başvurabilirler...
    GÜZEL PAYLAŞIMLARLA BULUŞMAK DİLEĞİYLE
    SEVGİLER..
    ÖZNUR

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...