3 Şubat 2012 Cuma

Kıymalı Tarhana Çorbası. Namı Değer ( Dede Çorbası.)

kıymalı tarhana çorbası.


Blog sayfamda daha önce tarhana çorbası tarifi yayınlamıştım. Kayınvalidemin hazırlayıp kuruttuğu  muhacir tarhanasının tarifi idi, bu ise  annemin hazırlayıp kuruttuğu bizim yöreye ( gönen )  has bir tarhana. Biz ailece iki çeşir tarhanayıda severek tüketiyoruz. İkiside tarhana, ama lezzet olarak oldukca farklılar.
 Gelelim neden dede çorbası diye not düştüğüme. Bu çorbayı babam çok ama çok güzel pişiriyor. Hatta bence onun pişirdiği çorbanın lezzetine kimse ulaşamaz. Eğer evde tarhana pişecekse, gözler direk babama çevrilir. Oda sağolsun bizleri hiç kırmaz, hemen anneme hanım malzemeleri çıkar diye seslenir. Tabiki bizim kızlarda bu lezzeti tadıp, çok sevdikleri için çorbanın adını dede çorbası koydular.
Uzun zamandır bizim evde  tarhana çorbasına dede çorbası, süzme mercimek çorbasınada anneanne çorbası denir :)) buda benim çok hoşuma gidiyor, annemi ve babamı hatırlayıp mutlu oluyororum...

Balıkesir, Gönen tarhanası.
Babam tarhana çorbasını nasıl pişiriyor tam olarak bilemiyorum. pişirirken yanında durup şahit olmadım, ama tahminim bu şekilde pişiriyor. Genelde babam mutfakta yemek pişiriyorsa annemde ona yardımcılık yani (yamak) lık yapar :)) Ben Türkiye ye gittiğimde özel bir istek olmayınca  pek  mutfağa girmem. Annem, babam, ablalarım çok güzel yemekler pişiriyorlar. bende zaten  onların yemeklerini çok özlüyorum.
Neyse bu tarifle kızlar dede çorbası lezzetini yakalıyor :))

Malzemeler :
200-250 gr kıyma.
1 tane kırmızı biber.
1 tane yeşil sivri biber.
1 tane carliston biber.
3-4 tane domates. ( rendeleniş )
yarım çorba kaşığı biber salçası.
taze çekilmiş karabiber.
pul biber.
kırmızı toz biber.
1 çorba kaşığı tereyağı.
biraz sıvı yağ.
tuz.
 tarhana.

Kıymalı tarhana çorbası.
Tarhana çorbasında kullandığım domatesler ve biberler.


Rendelenmiş domates ve biber salçası karışımı.

Tenceremize bir miktar sıvı yağ koyalım ve kıymamızı kavurmaya başlayalım. Kıyma suyunu salıp tekrar çekince minik doğradığımız biberlerimizi ilave edelim. Orta hararetli ocakta kıyma ve biberlerimizi iyice kavuralım. Bu karışıma rendelediğimiz domateslerimizi ve biber salçamızı ilave edlim ve güzelce uzun bir süre pişirelim. Baharatlarımızı, tuzumuzu ve tereyağımızı koyalım karıştıralım. Suyumuzu ve tarhanamızı da ekleyelim ( Çorbanın suyu sıcak yada soğuk olması fark etmez, önemli olan sürekli çırpıcı ile karıştırmak. Yoksa sıcak su tarhanayı topaklandırır.) Sürekli karıştırarak kaynamasını bekleyelim. Çorbamızın altını kısalım, kapağını kapatalım ve uzunca bir süre pişirelim. Nekadar uzun pişerse lezzetide okadar iyi olacaktır.
 ( Az pişen yemek sası olur)  Buda kayın validemin sözü, kendisi çok lezzetli yemekler pişirir.

Kepek ekmeği eşliğinde, kıymalı tarhana çorbası.



Kıymalı, tarhana çorbası.

Afiyet olsun...

4 yorum:

  1. Emel kandilini kutluyor mutlu saglikli günler diliyor Berlinden sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  2. Mmmm şu soğuklarda nefis bir çorba olmuş. Ellerine sağlık canım. Hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
  3. tarifi caldim canim haberin olsun :-)

    off cok isterdim simdi bu corbayi

    cok sogukkkk

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık
    çok lezzetli görünüyor

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...