aşure.
Biz çok büyük bir tencerede pişirdik aşuremizi bu nedenle ölçülerde fazla olabilir. Malzemelerin miktarı nekadar pişireceğinizle alakalı.
Malzeme Listesi:
1 kg aşurelik buğday ( 5-6 saat önce islatılmış, güzelce yıkanmış, geceden bol su ile 5 dakika kaynatılmış, ocağın altı ve tencerenin kapağı kapatılmış halde bıraktığınızda. Sabaha kadar buğdayınız aşure için hazır hale gelmiş oluyor.)
2 su bardağı pirinç ( Akşamdan bol su ile 5 dakika kaynatıp kapağını kapatıp demlenmeye bırakılmalı, sabah aşure için hazır hale gelmiş oluyor.)
1 kg kuru nohut. aksamdan pişirilmiş.
1 kg kuru fasulye, akşamdan pişirilmiş.
Yarım kg kuru incir,( akşamdan kaynamış suda bekletilmiş. Sabah küçük küçük doğranılmış.)
Yarım kg kuru kayısı, (akşamdan kaynamış suda bekletilmiş.Sabah küçük küçük doğranılmış.)
Yarım kg kuru üzüm, (akşamdan kanamış suda bekletilmiş.)
400 gr tuzsuz badem( sıcak suda bekletilmş, kabukları soyulmuş, teflon tavada güzelce kavrulmuş.)
600gr kabuksuz ceviz,( iri çekilmiş.)
2 portakal kabuğu (üst yüzeyi biçak yardımı ile incecik kesilip minik minik doğranmış.)
2 tane elma (kabukları soyulup küçük küçük doğranmış.)
1 çorba kaşığı dolu dolu karanfil.( Küçük bir tencerede bir miktar su ile kaynatılmış ve dinlendirilmiş)
Şeker yaklaşık 3 kg kadar fakat tadına sık sık bakılarak ayarlanmalı, hepsı birden dökülmemeli.
Bir çay kaşığı tuz.
Üzerini Süslemek İçin:
2 tane nar ayıklanmış.
Ceviz.
Kabuksız badem.
Tarcın isteğe bağlı.
Bizler malzemeleri paylaştık ve herkez kendi payına düşen malzemeyi evinde pişirip getirdi, bu nedenle aşuremiz çok çabuk bir şekilde hazırlandı. Sırayla tencereye neler koyduk onları yazıyorum.
Aşuremiz pişerken. |
Bismillah diyerek başlıyalım aşuremizi pişirmeye, Allah ın izni, yardımı ve bereketini istiyerek pişirelim aşuremizi.
Yapılışı:
Kocaman bir tencereye önce aşurelik buğdayı koyalım. Pirinci, nohutu, fasulyeyi koyalım ve kaynamış su ilava edelim bolca. Şekerin bir kısmını koyalım ve karıştıralım ve tadına bakalım, incir, üzüm,kayısı, elma, portakal kabuğukoyalım bu arada su ve şeker ayarını yine göz kararı ve damak tadımıza göre ayarlıyalım. Tuz, karanfilin suyu, bademin bir kısmını, cevizin bir kısmını koyalım ve sürekli karıştırarak kaynamasını bekliyelim. Artık hemen hemen aşuramiz hazır sayılır. Bu arada tekrar su va şeker oranını konturol edelim, zaten malzemelerin hepsi pişmiş olduğu için çok fazla kaynatmamıza gerek yok kapağını kapatıp dinlendirmeye bırakalım.
Aşure. |
Afiyet olsun.
Allah kabul etsin Emelcim. Ne güzel yapmışsınız.
YanıtlaSilAşureyi tadından çok insanlar arsında dostluğun pekişmesine ,mutluluğa , sevgiye sebep olduğu için seviyorum. Yapanların ellerine sağlık. Allah yiyenler de sağlık, afiyet versin.
Allah kabul etsin.ellerinize emeğinize sağlık...
YanıtlaSilcanım çekti yaaaaa.... :)
YanıtlaSilallah kabul etsin,afiyet olsun,benim de niyetimde haftaya var pisirmek
YanıtlaSilselamlar arkadaşım.
YanıtlaSilallahım kabul etsin evvela.
ben de yapacağım inşallah hafta sonu.
ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor ki aşure bana göre öyledir.bugün komşum getirmişti yedim.
sevgiler arkadaşıma....
ne güzel faliyetler ,aşurede emeği olanların eline sağlık yiyenlere afiyet şifa olsun
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.Aşureyi önce yapmıştım ama görünce yine canım istedi.Çok nefis görünüyor.
YanıtlaSilMuhabbetle...
Allah kabul ettsin, ellerine saglik canim
YanıtlaSilBol malzemeli nefis bir aşure olmuş,elinize sağlık,sevgiler...
YanıtlaSilellerine saglik, ben de simdi asure pisirmeye calisiyorum.
YanıtlaSilemel ablacigim sayfani annemin tavsiyesi üzerine yeni kesfettim, cok basarili olmus..
YanıtlaSilAsureye gelince bu sene bir cok asure yedim, ama tarifte belirttigin asure 1.numara idi, malzemesi bol, tadi tam kararinda idi...
ayse
elinize saglik
YanıtlaSil