22 Kasım 2010 Pazartesi

Bayram = Baklava...

Baklava,  şebetlenmeden önce.


Kurban bayramı için kayınvalidem ile hazırladığımız baklava. Her bayram birlikde yaparız balavamızı, bir elin nesi var iki elin sesi var hesabı:))) Çocuklar okula ben kayınvalideme, önce kahvaltı, baklavanın ön hazırlığı, yapım aşaması, yağ laması, çabucak bitirdik. Herkez kendi evinde pişirdi baklavasını malesef pişme süresi bir saati aşkın sürüyor. Fakat buna değiyor, açıkcası baklavanın bir ağarlığı var helede evde yapıldı ise lezzetide yerinde ise hemen misafirlerin ilgi odagı oluyor.

Tarif biraz ilginç, yani kalabalık.

2 yumurta.
2-3 çorba kaşığı yoğurt.
1 çay bardağı sıvı yağ.
1 cay bardağı çiğ krema.
1-2 çorba kasığı elma sirkesi.
1 çay bardağı sade ( maden suyu)
1 paket kabartma tozu.
1 tatlı kaşığı tuz.
aldığı kadar un.

Üstüne:
250 gr tereyağ.
1 çay bardağı sıvı yağ.
Tereyağını ve sıvı yağı küçük bir tencerede pişirelim. (yani teryağın yanmasına fırsat vermeden bir taşım kaynatalım.)

Açmak için:
Nişasta yeteri kadar.

İç malzemesi:
Bol iri dövülmüş ceviz.

Şerbet:
1kg şeker.
1kg su.
limon.

Un hariç diğer malzemeleri büyükce bir yoğurma kabına koyalım ve karıştıralım. Azar azar un ilave edelim, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim. Hamurumuzu yarım saat dinlendirelim.
 Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp  yuvarlıyalım, 1 tepsı için  40 bezeye ihtiyacımız var.
 40 bezeyi  4 e bölelim yani her kat 10 beze olcak.
 Bezelerimizi nişasta yardımı ile merdaneyle açalım, nekadar açılıyorsa okadar.
10 bezeyi açıp üst üste dizelim, sonra merdane ile açtığımız on bezeyi birden açalım, burda oldukca güç kullanmamız lazım yani ince açmamız lazım. Açtığımız yufkayı tepsimizin içina yerleştirelim, fazlalıklarını bıçak yardımı ile keselim, kestiğimiz yufka parçalarını orantılıbir şekilde içine serelim. Bol ceviz serpelim.
Aynı işlemi 40 beze bitene kadar yapalım.

Kesme va yağlama:
 En üste gelen bezenin mümkün olduğınca  düzgün olmasına dikkat edelim. Bıçak yardımı ile istediğimiz büyüklükde ve desende keselim. Erittiğimiz yağımızı baklavanın üzerine orantılı bir şekilde kaşık yardımı ile dökelim.( Mümkün ise mutlaka tereyağı kullanın ) gerçekden çok lezzet veriyor baklavaya.

Pişirme:
 Önce kızgın fırına verip (200c*)10 dakika kadar kabarmasını sağlıyalım. Sonra fırının ayarını 180c* düşürelim yarımsaat kadar pişirelim sürekli konturol edelim. 150c* pişmeye bırakalım, toplam 1 saat 10 dakika pişirdim. Tabiki bu benim fırınım için geçerli denemek istiyenler kendi taktiklerini kullanabilir.

Şerbet:
1 kg su, 1kg şekeri tencereye koyup kaynatalım bu işlem oldukca uzun sürüyor. Şerbet kıvam almaya başlayınca içine göz kararı limon sıkalım, limon fazla olursa tatlımızın tadı bozulur. Limon tadı ağızda hissedilmemeli.
Şerbetimizi ılık hale gelmesi için bekletelim, parmak testi yapalım yani parmağımızı içine batırıp bekletelim eğer içinde uzun süre tutuyorsak ılık hale gelmişdir, yani soğuk a yakın bir ılıklık.
Tatlımız soğuk, şerbetimiz ılık olmalı, yavaş yavaş kepce yardımı ile şerdetimizin yarisini orantılı bir şekilde dökelim. Yarım saat bekletelim, sonra tenceredeki şerbetimizi tekrar ısıtalım bu sefer daha sıcak olmalı tekrar tatlımızın üzerine azar azar dökelim. Şerbet fazla gelebilir bir miktarını ayırıp başka bir tatlı için kullanabiliriz.

Not: Baklavada en önemli aşama şerbetleme eğer kıvam tutmaz ise  yada şerbet sıcak olur ise tatlımız hamur olur. Bu nedenle ayrıntılı yazmaya çalışdım.
 Tarifi deneyen herkeze başarılar diliyorum ve afiyet olsun diyorum.
şerbetlenmiş ve ikram edilmeye hazır.

2 yorum:

  1. Canim benim, gecmis bayramin mübarek olsun... Baklava bagiriyor, "ye beni, ye beni" diye... Bense sadece bakip yutkunuyorum... Ellerinize saglik.... Afiyetler olsun tüm yiyenlere...

    YanıtlaSil
  2. of of nefis bir lezzet eline sağlık

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...