|
Kuşkonmaz, soslu... |
Çarşamba günü pazara gittim, evdeki eksikleri gidermek için. Hemen hemen bütün tezgahlarda kuşkonmaz vardı. Galiba tam mevsimi :)) diye düşündüm. Kuşkonmaz bitkisi ile tanışıklığımız geçen sene başladı, yani bitkiyi tanıyorum ve lezzetini biliyorum fakat ilk olarak geçen sene pişirmeye başladım.
Bu sene ilk pişirdiğim kuşkonmaz çok lezzetli idi eşim yemedi ama biz kızlarımla bayıldık. Kızların damak tadı bana benziyor, onlarda çok sevdiler bu bitkiyi.
Ben kuşkonmazın baş taraflarını daha çok beğeniyorum, lezzet ve aroması daha belirgin oluyor. Pazarda bazı tezgahlarda kırık kuşkonmaz satılıyordu, satıcıya seçebilirmiyim diye sordum. seçmeme müsade etti, hemde yarı fiyatına satılıyordu. Tavsiye ederim hem lezzetli, hemde hesaplı :))
Tarif:
1 kg kuşkonmaz.( yıkanmış, kabukları tıraşlanmış )
2 tane kezme şeker
1tatlı kaşığı tuz.
tereyağ ( kibrit kutusu büyüklüğünde)
|
Kuşkonmazların haşlama aşaması. |
Kabukları soyulmuş kuşkonmazlar tencereye yerleştirilir. Üzerine tuz, şeker, tereyağ konulur, üzerini örtecek kadar su ilave edilir. Kuşkonmazlar yumuşayana kadar pişirilir.
Sos tarifi :
2 çorba kaşığı un.
1 çorba kaşığı tereyağı.
2çokba kaşığı sıvıyağ.
1 su bardağı süt.
tuz.
tane karabiber.
muskat vevizi ( rendelenmiş)
yeteri kadar kuşkonmazın haşlandığı suyu.
limon suyu ( isteğe bağlı)
|
Soslu kuşkonmaz. |
Tencereye sıvı yağ koyalım, unu ilave edelim orta hararetli ocakta kavurmaya başlayalım.Bu arada tereyağıda ilave edelim. Unun kokusu çıkana kadar kavuralım, üzerine soğuk süt ilave edip tel çırpıcı ile güzelce pürüssüz bir kuvam alana kadar çırpalım. Kuşkonmazları haşladığımız sudan ilave edelim, peşamel sos kıvamına gelene kadar bu işlemi yapalım. İstediğimiz kıvamı elde edince tuz, tane karabiber, muskat cevizi rendesi ekleyip pişirelim. Servis tabağına kuşkonmazları yerleştirelim, üzerine hazırladığımız sos dan bol bol koyalım.
sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun.
hiç tatmadığım bir lezzet açıkçası merak ediyorum:)
YanıtlaSilellerinize sağlık..
hayırlı cumalar dilerim..
merhabalar canım önce hayırlı cumalar diliyorum.
YanıtlaSilinanın hiç yemedim almaya da cesaret edemedim hatta şimdi sizde gördüm soyulup pişirildiğini:(ben öyle pişiyor sanıyordum resimli tarifin çok iyi oldu. deniyecem çok lezzetli görünüyor:))))
Ah taze bulsam buralarda süper olacak. konserveyi alıp yapmak istemiyorum. Çok canım çekti Emelcim. Ellerine sağlık
YanıtlaSilKuşkonmaz nefis görünüyor.Emeğinize sağlık.
YanıtlaSilemelcim kandilin mübarek olsun canim
YanıtlaSil