20 Ocak 2011 Perşembe

Cevizli, Bademli, İrmik Helvası...

irmik helvası, servis şncesi.


Yine bir tatlı kırizi sonunda pişirdiğim irmik helvası.Tarif kayınvalidemin arkadaşı Zehra teyzeden. İrmik helvasını çok severim, sık pişirmem fakat pişirdiğimde de kocaman bir tabak yerim üstelik sıcak sıcak. Yıllar önce Almanya ya ilk geldiğim zamanlarda Zehra teyze ye ziyarete gitmişdik, bu helvayı pişirmiş. Bayılarak yedim üzerine birde tarifini aldım ve tarif defterime özenle kaydettim. Ogün bugün hep aynı tarifle pişiririm lezzeti, tadı, kokusu harika olur. İrmik helvası sevenlere duyurulur, şimdiden afiyet olsun.

tarif:
2 su bardağı irmik (ben piyale irmik kullanıyorum.)
 2 su bardağı toz şeker.
1,5 su bardağı süt.
1,5 su bardağı  kaynamış sıcak su.
yarım paket (125gr) tereyağı.
1 su bardağı kalem badem.
yarım su bardağı ceviz ( iri kıyılmış)

irmik helvası, kavrulma aşaması.
irmik helvası, sütlü şerbetin eklenme aşaması.
irmik helvası, pişmeye yakın.


Kalem bademleri yağsız teflon tavada hafif pembeleşene kadar kavuralım. 1 çay bardağı kadarını ayıralım, (helvamız piştıktan sonra ekliyeceğiz.) Kavrulan bademlerin üzerine cevizleri, tereyağını ve 2 su bardağı irmik ileve edelim ve kısık ateşde irmiklerin rengi değişene kadar kavuralım.( Bu aşama biraz uzun sürüyor.)Ayri bir kaba 2 su bardağı şekeri koyalım, üzerine 1,5 su bardağı kaynamış sıcak su ileve edelim. Tel çırpici yardimi ile şeker eriyene kadar karıştıralım, 1,5 su bardağı süt ileve edelim. Bu arada irmiklerimizde kavrulmuş ise  şeker, süt, su ile hazırladığımız karışımı yavaş yavaş ileve edelim. Tahta kasik yardımı ile güzelce karıştıralım, kapağını kapatalım pişmeye bırakalım. ( Bu aşama çok kısa sürüyor) Başında bekleyip sık sık karıştırarak konturol edelim. Helvamız suyunu cektiyse ayırdığımız 1 çay bardağı kalem bademi de ekleyip son kez karıştıralım, kapağını kapatıp ocakdan alalım ve tavamızın  üzerine mutfak havlusu örtüp demlenmeye bırakalım. ( yarım saat yeterli) İstediğimiz şekikde servis yapalım ( sıcak sıcak çok lezzetli oluyor) tavsiye ederim.
Afiyet olsun.

4 yorum:

  1. Emel Hanım,
    ellerinize emeklerinize sağlık:)
    yemişli irmik helvası eminim ki nefis olmuştur:)

    YanıtlayınSil
  2. böyle tatli krizlerini ben de yasiyorum maalesef,kalori bombalari,ama harika

    YanıtlayınSil
  3. Ynında dondurma süper olur elelrine sağlık emelciğim...

    YanıtlayınSil
  4. bugün iftar için yapıcam çok teşekkür ederim :)

    YanıtlayınSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...