|
Peynirli su böreği |
Su böreği pişirrmek bir çok bayana zor gelir, hatta korkutur. Açıkca söleyeyim bende o öyle düşünüyordum:)) Biz arkadaş gurubumuzun içinde üç dört bayan bu konuda yardımlaşıyoruz. Çocukların okulda olduğu zaman içinde su böreği yapmak isteyen arkadaşta toplanıyoruz.dokuz, on tepsi hazırlıyoruz.( Kahvaltımızı su böreği ile yapıyoruz, börekler bitip eve gideceğimiz zaman pişen böreklerden paket yapıyoruz evdekiler için. Oldukca yorgun oluyoruz birde yemek telaşı olmasın diye düşünüyoruz. Ev sahibi kaç tepsi istiyorsa iki tepsi fazlasını hazırlıyoruz üstelik çok eyleniyoruz, sohpet, muhabbet harika oluyor. Yani su böreği tek başına hiç çekilmez.
Hazırladığımız böreklerimizi derin dondurucuya koyup acil durumlarda rahat rahat tüketiyoruz. Ben bir kısmını pişmiş halde bir kısmını pişirmeden buzluğa koyuyorum.
Pişirmeden koyduğum börekleri yaklaşık altı yedi saat önce buzlukdan çıkartıp fırın tepsisinin üzerine koyup buzunun çözülmesi için bekletmeliyiz. Buzu çözülünce normal börek gibi pişirelim, bu hali gerçekden yeni hazırlanmış kadar lezzetli oluyor.
TARİF:
8 yumurta.
1 kg un.
tuz ( tuzlu bir hamur olmalı, tuz ayarını fazla tutmalıyız)
soğuk su göz kararı.
yağ:
yarım paket tereyağ.
1 cay bardağı sıvıyağ.
biz biraz çiğ kreme ekliyoruz (ısteğe bağlı)
iç malzemesi:
beyaz peynir.
maydanoz.
Malzemeleri su hariç hamur yoğurma kabına koylım. Güzelce yoğuralım, katı bir hamur olmalı su ayarını buna göre yapmalıyız.
Biraz dinlendirelim, istediğımiz böyüklükde bezeler yapalım, açmadan önce biraz dinlendirelim daha kolay acılıyor.
Büyükce bir tencereye su ve bol tuz koyalım kaynamaya bırakalım.( Yufkaları pişirirken su hep kaynamalı, bu arada su azalabilir üzerine kaynamış su takviyesi yapalım)
Büyükce bir kaba (leğene) soğuk su dolduralım, tenceremizin yanına yerleştirelim. Haşladığımız yufkalarımızı tencereden alıp hemen suğuk suya bırakalım.( Suyun soğukluğu çok önemli, zamanla su ısınabilir hemen döküp soğuk su doldurmalıyız.)
Eğer tek başınıza yapacaksanız önce 10 tane bezeyi acıp yufka yapın, ince olmalı. Kalın olursa haslama suyuna atıldığında hemen anlaşılıyor. Yufkayı ince açmaya özen gösretmeliyiz.
Eğer bezeler büyükse yufkamız büyük olur, haşlarken zorluk çekmemek için ikiye yada dörde bölebiliriz.
Eğer küçükse bütün haşlayabiliriz.
Tepsimizin altına pişirme kağıt ı koyalım, bir beze açıp hemen tepsimizin altına serelim ( haşlamadan)
Üzerine kaşıkla erittiğimiz yağ dan gezdirelim.
Haşladığımız, soğuk suya bırakıp aldığımız yufkamızı yerleştirelim.
Peynirli iç malzememizden serpelim.
Bu işlemi 5. sıraya kadar yapalım.yani bir sıraya yağ, bir sıraya peynir.
5. sırada haşlamadan yufka koyalım.
Devamında yine aynı işlemi yapalım bir sıra yağ bir sıra peynir.
10. sıra yani son sıradaki yufkamızıda haşlamadan yerlestirelim.
Üzerine bol yağ sürelim.
200-250 derecede altı üstü kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun.
NOT: Eğer uğraşamam sayamam diyorsaniz, yufkaların hepsini haşlıyarak tepsiye yerleştirebilirsiniz.
Peynirli içi de sadece ortasına ( 5. sırada) bol miktarda koyabilirsiniz.
Sıcak sıcak hemen yemek için kıymalısı da çok lezzetli oluyor, fakat derin dondurucuda saklamak için tavsiye etmem.
Peynirli suböreğini uzun süre dondurucuda saklayabilirsiniz.
Fotoğraftaki börekleri dün misafirlerim için pişirmişdim, fakat telaşeden dün fotoğraflıyamadım. Bu gün çektim fotoğrafları, yani börekler soğuk.( Bol yağlı bir börek olduğu için sıcak servis yapılmalı ) tabiki sıcak iken fotoğraf çekilmeli :)))