Sayfalar

26 Aralık 2010 Pazar

Domates Çorbası...

Domates Çorbası.


Çorba tarifi yazmak yada birine tarif etmek benim için çok zor. Bizim evde hemen hemen her gün çorba pişer. Arşivimde de bir çok çorba tarifi mevcut, iş yazmaya gelince hep sonraya bırakıyorum. Dediğim gibi benim için zor çünkü çorbalarımı hep göz kararı pişiriyorum nasıl tarif yazacağımı da kestiremiyorum. Neyse Rabbim utandırmasın, tarifi deneyenlerde gözlerinin ve ellerinin kararını kullansınlar. Ben kaba taslak bir tarif vereyim, çorbayı az yada çok yapacaklar malzeme miktarını kendilerine göre ayarlasınlar.

Yaklaşık 3 çorba kaşığı tepeleme un.
1 kutu donates püresi (tomaten passiert) 400gr kadar.
Yarım çay bardağı sıvı yağ.
 1 çorba kaşığı tereyağ.
 Taze çekilmiş karabiber.
Pulbiber.
Kuru nane.
Fesleğen (isteğe bağlı)
Tuz.
 Varsa et vada tavuk suyu.
Domates püresi.

Domates çorbası.

 Üzeri için:
Taze kaşar peyniri.
 Kızarmış ekmek.(ekmeklerimizi minik minik doğrayalım, teflon tavada tereyağı ile güzelce kavuralım)
 Kurutulmuş maydanoz.

Çorba pişireceğimiz tenceremize sıvı yağımızı koyalım ve unumuzu ilave edelim, güzelce orta hararetli ocakda kavuralım. Un kavruldukdan sonra üzerine domates püresini ilave edelim. ( Bu arada tahta kaşıkla karıştıralım domates püresi ve un birleşince helva kıvanını alıyor panik olmayalım yakmadan kavuralım ) Göz kararı soğuk su ilave edelim ve tel çırpıcı ile güzelce çırpalım.( Varsa et vada tavuk suyuda kullanabiliriz, lezzetinde çok büyük değişiklik yapıyor.) Tuzunu, karabiberini, pulbiberini, nanesini ekleyelim. Sürekli çırparak kaynatalım ve kısık ateşde pişirelim. Piştekden sonra servis tabağına alalım ve üzerine kızarmış ekmek, kaşar peynirı ve kurutulmuş maydonoz ekleyelim. Sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun.

23 Aralık 2010 Perşembe

İki Renkli Kurabiye...

İki renkli kurabiye.
Bu kurabiyeleri çok değer verdiğim ve sevdiğim bir arkadaşım ve kızı için pişirdim. Ailece başlarından üzüntülü olaylar geçti. Allah tarafından büyük bir acı ile imtehan oldular, ben ve yakın dostları şahittir. Allah ın yardımı ile imtehanlarını kazandılar. Bu gün taziye için ziyeret ettik, sabır diledik.

Tarif:
250gr margarin ( oda sıcaklığında)
2 yumurta.
1,5 su bardağı pudraşekeri.
1 çay bardağı pirinçunu.
1 çay bardağı nişasta.
1çay bardağı mısırözü yağı.
1 paket kabartmatozu.
1 paket vanilya şekeri.
2 çorba kaşığı kakao.
un aldığı kadar.

Kakao, un ve kabartmatozu hariç malzemelerin hepsini genişce bir karıştırma kabına koyalım ve elimizle güzelce karıştıralım. Yavaş yavaş un ve kabartma tozunu ekliyelim,( kulak memesi yumuşaklığında )güzelce yoğuralım. Hamuru ikiye bölelim, yarısına kakao ekleyip tekrar yoğuralım (Ben kurabiyelerimin beyaz kısmının fazla olmasını istediğim için kakao ile yoğurduğum kısmı az tuttum)15- 20 dakika dinlendirelim.
Sade hamurun bir kısmını merdane ile yada elimizle bastırarak açalım.
Aynı işlemi kakao lu hamurdada yapalım.
Sade hamurun üzerine kakaolu hamuru yerleştirip rulo şeklinde saralım.
Bu rulo dan parçalar kopartıp avucumuzun içinde yuvarlıyalım. ( Neden böyle bir işlem yaptığımızı merak eden olursa,  bu şekilde kurabiyelerimizin içi dışı çok hoş şekiller alıyor.)
Eğer uğraşamam diyorsanız bir parça sade hamurdan,  bir parça kakao lu hamurdan kopartıp avcunuzun içinde yuvarlayıp şekil verebilirsiniz..
Tepsimize aralıklarla dizelim.
180c* 15 dakika pişirelim, fırının ısısını 150c* düşürelim 15 dakika daha  pişirelim ( kurabiyelerin altı ve üstü beyaz kalacak ) istenilirse servis yapmadan önce üzerine pudra şekeri serpilir.
Afiyet olsun.

21 Aralık 2010 Salı

Ispanak lı Börek...

Ispanaklı börek.
Ispanakları aldığımda aklımda, ıspanak yemeği pişirmek vardı. Son anda kayınvalidemin Türkiye den getirdiği yufkalar aklıma geldi ve çok sık pişirmediğim ama piştiğinde evde bayram havası estiren bu börekler ortaya çıktı. Ev halkından tam not aldım. Ben börek için ıspanakları kavurmadım, biz küçük iken  sevgili annem elinde yufkaları açarak hazırlıyordu bu börekleri. Çiğ krema hariç  iç harcı bu şekilde hazırlıyordu yanlış harırlamıyorsam ve bende bu şekilde daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Ve hemen ekliyorum çiğkrema gerçekden çok lezzet katıyor yemeklere, böreklere.

5 tane yufka ( benim yufkalarım Türkiye den.)

İç Harcı:
yarım kg ıspanak.( ayıkalnmış, yıkanmış, suları süzülmüş, doğranmış.)
1 orta boy soğan.(minik minik doğranmış.)
200gr çiğ krema.
250gr böreklik beyaz peynir( ufalanmış.)
1 yumurta.
yarım çay bardağı mısırözü yağı.
yarım demet maydanoz. (ayıklanmış, yıkanmış, doğranmış.)
bir tutam taze nane.( ayıklanmış, yıkanmış, doğranmış.)
taze çekilmiş karabiber.
pul biber.
tuz.

Üst Harcı:
1 su bardağı süt.
yarım su bardağı yoğurt.
yarım su bardağı sıvı yağ.
1 yumurta.
tuz.
Malzemeleri büyükce bir kasede tel çırpıcı yardımı ile güzelce çırpalım.

Yapılışı :
İç harç bölümündeki malzemelerin hepsini büyükce bir karıştırma kabında buluşturalım ve güzelce karıştıralım. Karıştırma işlemini yaparken ıspanaklarımızı fazla hırpalamıyalım. İçerisinde çiğ krema, yumurta, sıvı yağ olduğu için oldukca sos lu bir karışım olcakdır.
Yufkalarımızı masamızın üzerine açalım, ıspanaklı haçdan ve içindaki sostan orantılı bir şekilde serpelim. Dört tarafını içe doğru katlıyalım, önümüzdeki tarafdan başlıyarak rulo şeklinde saralım. Tepsimize yerleştirelim, beş yufkadan bir tepsi börek oluyor. 200c* Önceden ısıtılmış fırına verelim ve yaklaşık 10 dakika pişirelim. Tepsimizi fırından çıkaralım üst harç bölümündeki soslu karışımdan bol bol sürelim ve tekrar fırına verelim, altı üstü güzelce kızarana kadar pişirelim.

Ispanaklı börek, üzeri soslanmış.
Afiyet olsun.

Ispanaklı börek, fırına verilmeden önce.

19 Aralık 2010 Pazar

Makarna ve Burokoli yada makarnalı burokoli.

Makarnalı Burokoli.


Brokkoli yada Burokoli, bizim kızların en sevdiği kış sebzesi, gerçi Almanya da her mevsim uygun fiyatta bulabiliyoruz. Eee kızlar ve ben çok seviyoruz fakat babamız ağzına sürmüyor, ne yapalım bize burokoli babamıza başka bir alternatif yiyecek sorun çözülmüş oluyor. Her hafta mutlaka burokoli, sağlıklı, besleyici, pişirmesi çok kolay. Eh birde şu haşlarken evin her tarafını saran kötü kokusu olmasa. Her güzelin bir kusuru varmış diyorlarya atalarımız burokolinin kusuruda kokusu bence:)))

1 kg burokoli.( Tuzlu suda haşlayalım ve süzelim)
Yarım paket makarna ( Ben midye makarna kullandım, bir gün önce pişirdiğim makarnanın kalanını kullandım. Değerlenmiş oldu, ziyan olmadı.)

Sos:
200gr çiğ krema (schlagsahne)
2 çorba kaşığı  un.
2 çorba kaşığı yoğurt.
1 küçük çay bardağı süt.
Rendelenmiş muskat cevizi.
Taze çekilmiş karabiber.
Pul biber.
Tuz.

Sos  malzemelerini  karıştırma kabına koyalım, tel çırpıcı yardımı ile güzelce çırpalım. Haşlanmış burokoli ve makarnamızı fırın kabımızın içine yerleştirelim. Üzerine hazırladığımız sosu orantılı bir şekilde dükelim. Kaşar peyniri serpelim ve 200c* yarım saat pişirelim. Pişme süresine kendimiz karar vermeliyiz. Zaten burokoli ve makarna pişmiş olduğu için sosu içine çektimi yeterli olabilir ama ben kızarmış seviyorum diyorsanız türk kaşar peyniri kullanın derim.

üzeri için:
 yeteri kadar kaşar peyniri (ben gauda kase ) Hollanda peyniri kullandım, nekadar pişerse pişsin üzeri kızarmıyor ve sertleşmiyor.)
Afiyet olsun.



makarna ve brokoli  soslanmadan önce.
makarna ve burokoli fırına girmeden önce.

12 Aralık 2010 Pazar

Aşure...(Allah ın izni ile, Hz Nuh un bereketi tüm dünyayı kuşatsın.)

  • aşure.
    Bu gün arkadaşlarla derneğimizde aşure pişirdik, her iki ayda bir derneğimizde sağlık seminerleri gerçekleşiyor. Psikolog arkadaşımız değerli bilgilerini bizimle paylaşıyor ve bizi bir çok konuda, özellikle temkinli olmamız  ve sakin kalmamız konusunda uyarıyor. Bize değerli vaktini ayırdığı için ve bilgilerini bizimle paylaştığı için arkadaşıma teşekkür ediyorum. Malum aşure ayı olması vesile ile ikramlıklarımızın arasına aşureyi de aldık ve de çok iyi bir seçim yaptığımızı tadanların iltifatları doğrultusunda görmüş olduk. Emeği geçen bütün arkadaşlardan Allah razı olsun, aşurenin bereketi tüm inananları kuşatsın.
Biz çok büyük bir tencerede pişirdik aşuremizi bu nedenle  ölçülerde fazla olabilir. Malzemelerin miktarı nekadar pişireceğinizle alakalı.

Malzeme Listesi:
1 kg aşurelik buğday ( 5-6 saat önce islatılmış, güzelce yıkanmış, geceden bol su ile 5 dakika kaynatılmış, ocağın altı ve tencerenin kapağı kapatılmış halde bıraktığınızda. Sabaha kadar buğdayınız aşure için hazır hale gelmiş oluyor.)
2 su bardağı pirinç ( Akşamdan bol su ile 5 dakika kaynatıp kapağını kapatıp demlenmeye bırakılmalı, sabah aşure için hazır hale gelmiş oluyor.)
1 kg kuru nohut. aksamdan  pişirilmiş.
1 kg kuru fasulye, akşamdan pişirilmiş.
Yarım kg kuru incir,( akşamdan kaynamış suda bekletilmiş. Sabah küçük küçük doğranılmış.)
Yarım kg kuru kayısı, (akşamdan kaynamış suda bekletilmiş.Sabah küçük küçük doğranılmış.)
Yarım kg kuru üzüm, (akşamdan kanamış suda bekletilmiş.)
400 gr  tuzsuz badem( sıcak suda bekletilmş, kabukları soyulmuş, teflon tavada güzelce kavrulmuş.)
600gr kabuksuz ceviz,( iri çekilmiş.)
2 portakal kabuğu (üst yüzeyi biçak yardımı ile incecik kesilip minik minik doğranmış.)
2 tane elma (kabukları soyulup küçük küçük doğranmış.)
1 çorba kaşığı dolu dolu karanfil.( Küçük bir tencerede bir miktar su ile kaynatılmış ve dinlendirilmiş)
Şeker yaklaşık 3 kg kadar fakat tadına sık sık bakılarak ayarlanmalı, hepsı birden dökülmemeli.
Bir çay kaşığı tuz.

Üzerini Süslemek İçin:
2 tane nar ayıklanmış.
Ceviz.
Kabuksız badem.
Tarcın isteğe bağlı.

Bizler malzemeleri paylaştık ve herkez kendi payına düşen malzemeyi evinde pişirip getirdi, bu nedenle aşuremiz çok çabuk bir şekilde hazırlandı. Sırayla tencereye neler koyduk onları yazıyorum.

Aşuremiz pişerken.
Bismillah diyerek başlıyalım aşuremizi pişirmeye, Allah ın izni, yardımı ve bereketini istiyerek pişirelim aşuremizi.
Yapılışı:
Kocaman bir tencereye önce aşurelik buğdayı koyalım. Pirinci, nohutu, fasulyeyi koyalım ve kaynamış su ilava edelim bolca. Şekerin bir kısmını koyalım ve karıştıralım ve tadına bakalım, incir, üzüm,kayısı, elma, portakal kabuğukoyalım bu arada su ve şeker ayarını yine göz kararı ve damak tadımıza göre ayarlıyalım. Tuz, karanfilin suyu, bademin bir kısmını, cevizin bir kısmını koyalım ve sürekli karıştırarak kaynamasını bekliyelim. Artık hemen hemen aşuramiz hazır sayılır. Bu arada tekrar su va şeker oranını konturol edelim, zaten malzemelerin hepsi pişmiş olduğu için çok fazla kaynatmamıza gerek yok kapağını kapatıp dinlendirmeye bırakalım.
Aşure.
Afiyet olsun.

11 Aralık 2010 Cumartesi

Lorlu, Damla sakızlı Kurabiye...

Kurabiyeler bu gün pişti, sıcak sıcak fotoğraflandı, hafif ılık halde çayın yanında  bir kısmı tüketildi:)))


Lorlu kurabiyelerim.
Bu güzel kurabiyeleri ilk kez yaptım ve ilk kez tattım. Hep merak ediyordum lorlu kurabiyelerin tadı nasıl olur diye. Çok şey kaçırmışım malesef, henüz denemeyenler varsa tavsiye ederim. Malum ben Almanya da yaşıyorum burada tuzsuz lor bulmak zor, yani marketlerde satılmıyor. Ya Türkiye den getireceksiniz yada kendiniz yapacaksınız. Ben bu kurabiyelerde kullandığım loru Macaristan dan getirdim:)) Kız kardeşim Macaristan da yaşıyor oraya her gidişimde bu lor peynirini çok kullandığını farkettim,  bende bu sene izin dönüşünde uğradığımızda fazlası ile aldım getirip derin dondurucuya koydum. Her türlü hamur işinde kullanıyordum, bundan sonra kalanları sadece bu güzel kurabiyeler için saklıyacağım. 

Bu güzel kurabiyeleri sevgili hasret in kurabiye etkinliğine yolluyorum. Beni takip edemeyen
 arkadaşlarında bu lezzete ulaşması dileği ile. Sevgili  Hasret e kolay gelsin diyorum bol katılımlı bir etkinlik olsun.
İçi Dolgulu Lorlu Kurabiye.

Tarif:
250gr  tuzsuz lor.
2 yumurta (1 tanesinin beyazını ayırıyoruz)
1,5 su bardağı toz şeker.
3 çorba kaşığı tere yağ ( oda sıcaklığında)
yarım su bardağı mısırözü yağı.
2 çorba kaşığı yoğurt.
1 paket vanilya şekeri.
1 paket kabartma tozu.
2 parca damla sakızı ( toz halinde ezilecek)
 aldığı kadar un.

İç  harcı malzemesi:
100-150 gr tuzsuz lor.
2 çorba kaşığı pudra şekeri.
1 portakal kabuğu rendesi.
Lor pudara şekeri ve portakal kabuğu rendesini bir kapta güzelce karıştıralım.

Üzeri için: pudra şekeri.
                yeteri kadar susam.
Kurabiyeleri minik kuşum ile yaptık, BERİN.

Un ve kabartma tozu hariç diğer malzemeleri büyükce bir karıstırma kabına koyalım. Ve güzelce karıştıralım, ezip toz halina getirdiğimiz damla sakızı ileve edelim. Yavaş yavaş un ekleyelim,  bu arada kabartma tozunu koyalım. Ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Bu malzemelerle yaklaşık iki tepsi kurabiye çıkıyor.
Ben bir tepsi sade yani yuvarlak kurabiye yaptım önce yumurtaya sonra susama batırdım.
Diğer tepsiyi poğaça şeklinde yaptım ve içine iç harcı bölümündeki  karışımdan koydum.
180 c* üzeri hafif kızarana kadar pişirdim.

Afiyet olsun.
Fırından yeni çıkmış lorlu kurabiye.

Macaristan dan aldığım tuzsuz lor.

5 Aralık 2010 Pazar

Kavala Kurabiyesi yada ( Edirne nin ) Bademli Kurabiyesi...


Kavala kurabiyesi.

Kurabiye sevenlerin dikkatine, hala Kavala kurabiyesini denemediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz. Bu güzel kurabiyeleri ne zaman yapsam tadanlardan tam not alıyor ve tabiki övgüler, tebrikler ve her tadan murlaka tarifini almak istiyor. Ben tarifi anlarmaya başladığımda aman çok zormuş biz bununla uğraşamayız deyip topu bana atıyorlar:))) Yani sen pişir biz seve seve tüketiriz diyorlar. Bende halimden pek şikayetci değilim, çünkü bu kurabiyeleri çok seviyorum ve sık sık yapıyorum. Uzun süre tazeliğini koruyor olması benim için avantaj. Bu kurabiyeleri bayram için pisirdim, baklava kadar ilgi gördü diyebilirim:)) Israrla tavsiye ediyorum, deneyin bayılacaksınız:))

Kavala kurabiyesi, kolay bir kurabiye değil. Ben ön hazırlık bölümünü akşamdan yapıyorum, ozaman çok kolay oluyor tavsiye ederim.

Ön Hazırlık:
1 kg kadar unu büyükce bir tencere veya tavada hafif kavuralım ( Bu işlemi sürekli karıştırarak orta hararetli ocakda yepmalıyız. Kavrulmuş unun kokusu gelene kadar, hafif renk değiştirene kadar)
1 kg unun hepsini kullanmak zorunda değilsiniz, artarsa başka bir kurabiyedede kullana bilirsiniz.
 Yaklaşık 200-300 gr bütün bademi bıçak yardımı ile 3-4 parçaya bölelim. (İri kıyılmış badem ) yine büyükce bir tavaya bademleri koyalım, orta hararetli ocakda bademlerimizi güzelce kavuralım.
   Un ve bademler soğuk olmalı.
Eğer bademiniz yoksa ceviz veya fındıkla da yapabilirsiniz. Belki orjinal olmaz ama ben denedim gerçekden çok lezzetli oluyor.

Kavala kurabiyesi, fırından çıkmış hali.

Tarif:
250gr tereyağı yada margarin (oda sıcaklığında) ben tereyağı kullandım.
1,5 su bardağı pudara şekeri.
1 yumurta akı.(ben tüm koydum)
2 çorba kaşığı yoğurt. (ben cream fresh) de  koyuyorum yoğurt yerine  varsa.
1 çay bardağı sıvı yağ.
1 paket kabartma tozu.
1 paket vanilye şekeri.
yereri kadar kavrulmuş un.
 kavrulmuş badem.

Büyükce bir yoğurma kabına yumuşak tereyağ, pudra şekeri, yumurta, yoğurt, sıvı yağ, vanilya şekeri koyalım ve güzelce karıştıralım. Yavaş yavaş un ve kabartma tozunu ekliyelim  ve yoğuralım. Kurabiye kıvamını aldığında kavrulmuş bademleri ekliyelim tekrar yoğuralım bademler ve hamur iyice karışmalı. Hamur kulak memesi yumuşaklığında olmalı. Bardak yardımı ile ay şekli verelim tepsiye aralıklarla dizelim ve 180c* hafif pembeleşene kadar pişirelim.
Kurabiyeler ılık iken bol pudra şekeri serpelim, altı üstü bol pudra şekeri ile kaplansın.
NOT: Bu kurabiyeleri bu kadar lezzetli yapan, içerisine konulan  kavrulmuş un ve kavrulmuş badem. Bu kurabiyeleri yapmak istiyenler murlaka unu ve bademi kavurmalı, özellikle kavrulmuş un kurabiyeye helva lezzetide veriyor,  hatta hamura şekil verirken helva gibi göründüğü için azınıza bir parça atmak isteyebilirsiniz:)))
Kavala kurabiye  pişmeden önce.

Afiyet olsun.            

Blog ödülüm



 Sevgili arkadasım Seda bana bu güzel ödülü layık görmüş. Seda ya çok teşekkür ederim :)
Bende bu güzel ödülü tüm blogger arkadaşlarıma gönderiyorum...





28 Kasım 2010 Pazar

kandil simiti...

Kandil Simiti
Kandil Simiti (pişmeden önce.)
Bu minik simitleri bayram için hazırlamışdım, uzun süre tazeliğini koruyor. Bizim gibi yurt dışında yaşayanlar fırın ve pastane ürünlerinden mahrummu kalsın değilmi ama. Gerçekden ben türkce tabiri ile kurupastayı çok severim, özellikle un kurabiyesi, kandik simiti favorimdir. Türkiye ye her gidişimde bu lezzetlerden bol bol yemek isterim. Kendim de evde sık sık yaparım,  misafir gelince hazırda birşeyler olsun isterim. Tarif ( 1) yaklaşık 18 senelik, Sevgi isminde bir arkadaşımdan almışdım kulakları çınlasın. kendisi Türkiye ye yerleşdi, uzun yıllar oldu görüşmüyoruz. Bu simitleri her yapışımda Sevgi yi hatırlarım.

Tarif defterimde iki tane kandil simiti tarifi var. Ben ikisinide yapıyorum, iki tarifde çok lezzetli oluyor. Evdeki malzemelere göre tercih edebilirsiniz. Ben iki tarifide yazmak istedim, şimdiden kolay gelsin.

Kandil Simiti (1)

250 gr margarin (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ.
1 yumurta. (sarısı içine beyazı üzerine)
Yarım çay bardağı elma sirkesi.
Yarım çay bardağı su.
1 paket kabartma tozu.
Tuz.
Aldığı kadar un.

Üzeri için: susam.

Kandil Simiti (2)

1 paket 250 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
1 su bardağı sıvı yağ.
1 yumurta (sarısı içina bayazı üzerine)
1 paket kabartma tozu.
1 limon ( Limonun suyu sıkılacak bir su bardağına konulacak, bardağın kalan kısmı su ile doldurulacak.)
Tuz.

Üzeri için: susam.

Büyükce bir hamur yoğurma kabına, susam ve yumurta beyazı hariç diğer malzemeleri koyalım ve güzelce yoğuralım. Kurabiye hamuru kıvamında olcak yani sert olmamalı şekil verirken  hamur parçalanır, ele yapışan bir hamurda olmamalı kulakmemesi yumuşaklığında:)) diyelim. Hamurdan küçük parcalar kopartıp hamur tahtasının üzerinde iki elimizin içi ile yuvarlıyalım, iki ucunu birleştirip simit şeklini verelim. Önce yumurtanın beyazına sonra susama batıralım tepsiye belli aralıklarla dizelim.
180 c* Hafif pembeleşene kadar pişirelim.
Afiyet olsun.

22 Kasım 2010 Pazartesi

Bayram = Baklava...

Baklava,  şebetlenmeden önce.


Kurban bayramı için kayınvalidem ile hazırladığımız baklava. Her bayram birlikde yaparız balavamızı, bir elin nesi var iki elin sesi var hesabı:))) Çocuklar okula ben kayınvalideme, önce kahvaltı, baklavanın ön hazırlığı, yapım aşaması, yağ laması, çabucak bitirdik. Herkez kendi evinde pişirdi baklavasını malesef pişme süresi bir saati aşkın sürüyor. Fakat buna değiyor, açıkcası baklavanın bir ağarlığı var helede evde yapıldı ise lezzetide yerinde ise hemen misafirlerin ilgi odagı oluyor.

Tarif biraz ilginç, yani kalabalık.

2 yumurta.
2-3 çorba kaşığı yoğurt.
1 çay bardağı sıvı yağ.
1 cay bardağı çiğ krema.
1-2 çorba kasığı elma sirkesi.
1 çay bardağı sade ( maden suyu)
1 paket kabartma tozu.
1 tatlı kaşığı tuz.
aldığı kadar un.

Üstüne:
250 gr tereyağ.
1 çay bardağı sıvı yağ.
Tereyağını ve sıvı yağı küçük bir tencerede pişirelim. (yani teryağın yanmasına fırsat vermeden bir taşım kaynatalım.)

Açmak için:
Nişasta yeteri kadar.

İç malzemesi:
Bol iri dövülmüş ceviz.

Şerbet:
1kg şeker.
1kg su.
limon.

Un hariç diğer malzemeleri büyükce bir yoğurma kabına koyalım ve karıştıralım. Azar azar un ilave edelim, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim. Hamurumuzu yarım saat dinlendirelim.
 Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp  yuvarlıyalım, 1 tepsı için  40 bezeye ihtiyacımız var.
 40 bezeyi  4 e bölelim yani her kat 10 beze olcak.
 Bezelerimizi nişasta yardımı ile merdaneyle açalım, nekadar açılıyorsa okadar.
10 bezeyi açıp üst üste dizelim, sonra merdane ile açtığımız on bezeyi birden açalım, burda oldukca güç kullanmamız lazım yani ince açmamız lazım. Açtığımız yufkayı tepsimizin içina yerleştirelim, fazlalıklarını bıçak yardımı ile keselim, kestiğimiz yufka parçalarını orantılıbir şekilde içine serelim. Bol ceviz serpelim.
Aynı işlemi 40 beze bitene kadar yapalım.

Kesme va yağlama:
 En üste gelen bezenin mümkün olduğınca  düzgün olmasına dikkat edelim. Bıçak yardımı ile istediğimiz büyüklükde ve desende keselim. Erittiğimiz yağımızı baklavanın üzerine orantılı bir şekilde kaşık yardımı ile dökelim.( Mümkün ise mutlaka tereyağı kullanın ) gerçekden çok lezzet veriyor baklavaya.

Pişirme:
 Önce kızgın fırına verip (200c*)10 dakika kadar kabarmasını sağlıyalım. Sonra fırının ayarını 180c* düşürelim yarımsaat kadar pişirelim sürekli konturol edelim. 150c* pişmeye bırakalım, toplam 1 saat 10 dakika pişirdim. Tabiki bu benim fırınım için geçerli denemek istiyenler kendi taktiklerini kullanabilir.

Şerbet:
1 kg su, 1kg şekeri tencereye koyup kaynatalım bu işlem oldukca uzun sürüyor. Şerbet kıvam almaya başlayınca içine göz kararı limon sıkalım, limon fazla olursa tatlımızın tadı bozulur. Limon tadı ağızda hissedilmemeli.
Şerbetimizi ılık hale gelmesi için bekletelim, parmak testi yapalım yani parmağımızı içine batırıp bekletelim eğer içinde uzun süre tutuyorsak ılık hale gelmişdir, yani soğuk a yakın bir ılıklık.
Tatlımız soğuk, şerbetimiz ılık olmalı, yavaş yavaş kepce yardımı ile şerdetimizin yarisini orantılı bir şekilde dökelim. Yarım saat bekletelim, sonra tenceredeki şerbetimizi tekrar ısıtalım bu sefer daha sıcak olmalı tekrar tatlımızın üzerine azar azar dökelim. Şerbet fazla gelebilir bir miktarını ayırıp başka bir tatlı için kullanabiliriz.

Not: Baklavada en önemli aşama şerbetleme eğer kıvam tutmaz ise  yada şerbet sıcak olur ise tatlımız hamur olur. Bu nedenle ayrıntılı yazmaya çalışdım.
 Tarifi deneyen herkeze başarılar diliyorum ve afiyet olsun diyorum.
şerbetlenmiş ve ikram edilmeye hazır.

21 Kasım 2010 Pazar

Gecikmiş Bayram Mesajı...

Tüm Müslümanların geçmiş kurban bayramı mubarek olsun. Rabbim hepimizi yeni bayramlara sağlık, sıhat ve hoşgörü ile ulaştırsın. Sevgi ile kalın mutlu kalın, selam ve dua ile...

5 Kasım 2010 Cuma

Peynirli Su Böreği...

Peynirli su böreği



Su böreği pişirrmek bir çok bayana zor gelir, hatta korkutur. Açıkca söleyeyim bende o öyle düşünüyordum:)) Biz arkadaş gurubumuzun içinde üç dört bayan bu konuda yardımlaşıyoruz. Çocukların okulda olduğu zaman içinde su böreği yapmak isteyen arkadaşta toplanıyoruz.dokuz, on tepsi hazırlıyoruz.( Kahvaltımızı su böreği ile yapıyoruz, börekler bitip eve gideceğimiz zaman pişen böreklerden  paket yapıyoruz evdekiler için. Oldukca yorgun oluyoruz birde yemek telaşı olmasın diye düşünüyoruz. Ev sahibi kaç tepsi istiyorsa iki tepsi fazlasını hazırlıyoruz  üstelik çok eyleniyoruz, sohpet, muhabbet harika oluyor. Yani su böreği tek başına hiç çekilmez.
Hazırladığımız böreklerimizi derin dondurucuya koyup acil durumlarda rahat rahat tüketiyoruz. Ben  bir kısmını pişmiş halde bir kısmını pişirmeden  buzluğa koyuyorum.
Pişirmeden koyduğum börekleri yaklaşık altı yedi saat önce buzlukdan çıkartıp fırın tepsisinin üzerine koyup buzunun çözülmesi için bekletmeliyiz. Buzu çözülünce normal börek gibi pişirelim, bu hali gerçekden yeni hazırlanmış kadar lezzetli oluyor.

TARİF:
8 yumurta.
1 kg un.
tuz ( tuzlu bir hamur olmalı, tuz ayarını fazla tutmalıyız)
soğuk su göz kararı.

yağ:
yarım paket tereyağ.
1 cay bardağı sıvıyağ.
biz biraz çiğ kreme ekliyoruz (ısteğe bağlı)

iç malzemesi:
beyaz peynir.
maydanoz.

Malzemeleri su hariç  hamur yoğurma kabına koylım. Güzelce yoğuralım, katı bir hamur olmalı su ayarını buna göre yapmalıyız.
Biraz dinlendirelim, istediğımiz böyüklükde  bezeler yapalım,  açmadan önce biraz dinlendirelim daha kolay acılıyor.
Büyükce bir tencereye su ve bol tuz koyalım kaynamaya bırakalım.( Yufkaları pişirirken su hep kaynamalı, bu arada su azalabilir üzerine kaynamış su takviyesi yapalım)
Büyükce bir kaba (leğene) soğuk su dolduralım, tenceremizin yanına yerleştirelim. Haşladığımız yufkalarımızı tencereden alıp hemen suğuk suya bırakalım.( Suyun soğukluğu çok önemli, zamanla su ısınabilir hemen döküp soğuk su doldurmalıyız.)

Eğer tek başınıza yapacaksanız önce 10 tane bezeyi acıp yufka yapın, ince olmalı. Kalın olursa haslama suyuna atıldığında hemen anlaşılıyor. Yufkayı ince açmaya özen gösretmeliyiz.
Eğer bezeler büyükse yufkamız büyük olur, haşlarken zorluk çekmemek için ikiye yada dörde bölebiliriz.
Eğer küçükse bütün haşlayabiliriz.

 Tepsimizin altına pişirme kağıt ı koyalım, bir beze açıp hemen tepsimizin altına serelim ( haşlamadan)
Üzerine kaşıkla erittiğimiz yağ dan gezdirelim.
Haşladığımız, soğuk suya bırakıp aldığımız yufkamızı yerleştirelim.
Peynirli iç malzememizden serpelim.
Bu işlemi 5. sıraya kadar yapalım.yani bir sıraya yağ, bir sıraya peynir.
5. sırada haşlamadan yufka koyalım.
Devamında yine aynı işlemi yapalım bir sıra yağ bir sıra peynir.
10. sıra yani son sıradaki yufkamızıda haşlamadan yerlestirelim.
Üzerine bol yağ sürelim.
200-250 derecede altı üstü kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun.

NOT:  Eğer  uğraşamam sayamam diyorsaniz, yufkaların hepsini haşlıyarak tepsiye yerleştirebilirsiniz.
          Peynirli içi de sadece ortasına ( 5. sırada) bol miktarda koyabilirsiniz.
          Sıcak sıcak hemen yemek için kıymalısı da çok lezzetli oluyor, fakat derin dondurucuda saklamak için tavsiye etmem.
          Peynirli suböreğini uzun süre dondurucuda saklayabilirsiniz.

 Fotoğraftaki börekleri dün misafirlerim  için pişirmişdim, fakat telaşeden dün fotoğraflıyamadım. Bu gün çektim  fotoğrafları, yani börekler soğuk.( Bol yağlı bir börek olduğu için sıcak servis yapılmalı ) tabiki sıcak iken fotoğraf çekilmeli :)))

1 Kasım 2010 Pazartesi

Mandalin li Pasta (Beyza nın Pişirdikleri)

 Pasta Beyza dan ,birazdan ailece sevdiğimiz bir arkadaşımızı  ziyarete gidizoruz. Ailece  Beyza nın pastasını oraya götürmeye karar verdik. Ufaklık yani Berin hanım buna çok bozuldu, hemen tadına bakmak istemişdi pastanın bende bütün haliyle götürmak istedim, neyse sabretmeyi  biliyor benim minik kuşum ses çıkarmadı:)))

tarifi Beyza yazdı, tarif Alman  pasta kitabından.

 malzemeler:
3 yumurta
3 kasık sıcak su
100 gr şeker
1 paket vanilya şekeri
125 g un
1 paket backpulver (kabartmatozu)

crema icin

1 paket vanilyalı Pudding
2 konserve kutusu mandalin
400 ml Sahne (çiğ krema)
2 paket sahnesteıf (krema sertleştirici)


Yapılışı:

Vanilyalı Pudingi üzerindeki tarife göre yaptıktan sonra soğumaya bırakın.
Yumurta ve sıcak suyu karıstırın sonra şeker ve vanıiya şekeri  mikserle yüksek ayarda çırpın.
Unu ve backpulver ( kabartmatozunu)  üzerine elleyin.
20 veya 25 dakka 200 derecede pişirin,
çıkardıkdan sonra soğumaya bırakın.

Mandalin leri süzelim, çiğ krema ve krema sertleştiriciyi ve 2 çorba kaşığı şekerle karıştır mikserle çırp. Bu malzemeyi vanilya puding le karıştır. Pişmiş kekimizi iki ye keselim, puding den  arasına sürelüm diğer yarısını üzerine kapatalım ve hertarafını pudink le kaplıyalım. Üzerine mandalin leri istediğimiz şekilde dizelim.soguk servis yapalım,
Afiyet olsun.

29 Ekim 2010 Cuma

Bruschetta ...

İlk denemem perşembe kahvaltısı için Bruschetta mız.

Tarif ( hünerlibayanlar.blogspot.com ) sevgili Müge den. Müge hanımda  (www.hafiftarif.com ) adresinden faydalandığını yazmış. Bende iki arkadaşımızın tarifini inceledim, dün yukarıda fotoğrafladığım bruschetta yı hazırladım kahvaltı için. Harika bir lezzet idi ailece çok beğendik, bu günde aşağıda fotoğrafladığımı hazırladım. Bende kendimce bişeyler kattım katışdırdım, lezzet konusunda garanti verebilireim. Tabi sarımsak seviyorsanız.
Tarif:
3 tane ortaboy domates.
2 diş sarımsak.
1 küçük baş mor soğan ın yarısı.
yarım çay kaşığı fesleğen (basilikum)
1 çay kaşığı kuru maydanoz (petersilie)
1 çay kaşığı pulbiber.
tuz.
zeytinyağ.


Domatesler yıkanır, soyulur minik minik doğranır bir kaba koyulur. Yarım mor soğanımızı da ince ince doğrayıp domateslere ekliyelim. Üzerine sarımsağı ezelim, fesleğen, maydanoz, pulbiber, zeytinyağını, tuzunu ekleyip karıştıralım.( Ben domatesin suyunu süzmedim hazırladığım bruschetta yı servis tabağında ortaya koydum. Kızarmış ekmekleri bizimkilerin tabaklarına servis yaptım herkez kendi ekmeğinin üzerine nekadar koymak istiyorsa okadar koydu. Hatta hızımızı alamadık bruschetta mızın suyuna ekmeklerimizi batırıp öyle yedik :)))
Cuma kahvaltısı , servis tabağında Bruschetta mız.
Bruschetta için kızarmış ekmeklerimiz, (tahıllı, çavdar ekmeği ve haşhaşlı, çekirdekli ekmek)
bruschetta mızın son hali, yemeden az önce çekildi :)))
Afiyet olsun...

28 Ekim 2010 Perşembe

Tavuklu, Bezelyeli PİLAV...

Tavuklu, Bezelyeli PİLAV


Bu gün pişti sıcak sıcak beğenerek yedik çocuklarla. Böyle güzel ve lezzetli pilavı sizde denemek isterseniz tarifi hemen yazayım.

2 parca tavuk but ( ben kemiksiz but kullandım)
2 su bardağı pirinç.
1 su bardağı bezelye ( ben dondurulmuş kullandım)
biraz mısırözü yağı.
2 corba kaşığı tereyağ.
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber.
tuz.
3-4 su bardağı sıcak su ( ben yarı su, yarı tavuk suyu kullandım)

Pirinç lerimizi ılık tuzlu su da yarım saat bekletelim. Tavuk etimizi bol suda haşlıyalım, istediğimiz büyüklükde parçalıyalım.Bezelyelerimizide  5 dakika haşlıyalım.
 Pirincimizi teflon tenceremize koyalım, biraz mısırözü yağı ekleyip kavuralım, kavrulan pirinci başka bir kaba aktaralım. Aynı tencereye haşlayıp, parcaladığımız tavuklarımızı koyalım ve harlı ateşde tavuk etimizi kızartalım. Tavuklarımız kızarınca tereyağı ve  kavurduğumuz pirinç lerimizi üzerine aktaralım. Haşlanmış bezelyelerimizide pirincimizin üzerine serpelim. Yavaş yavaş sıcak su ve tavuk suyu  ekliyelim, tuzunu, karabiberini koyalım. Önce yüksek ateşde bir taşım kaynatalım, ocağımızın altını kısalım pilavımızı pişmeye bırakalım.( Bu arada pilavımızı hiç karıştırmıyoruz) Pilavımız suyunu çekince üzerine iki kat kağıt havlu koyalım kapağını sıkıca kapatıp demlenmesini bekliyelim. Servis için uygun bir tepsiye ters çevirelim, sıcak servis yapalım.
Tavuklu Pilavın ters çevrilmeden önceki hali
Afiyet olsun.

26 Ekim 2010 Salı

Havuçlu, Kuru üzümlü, Yaban mersinli, Cevizli KEK...

Havuç lu kek


Çok sevdiğim, severek pişirdiğim havuçlu kek im. Bu keki ev için pişirmedim, arkadaş toplantısına giderken yanımda götürmek için  pişirdim. Bu nedenle dilimlenmiş halini fotoğraflıyamadım. Arkadaşlarım çok beğendi, nemli bir kek oldu.
TARİF.
4 yumurta.
1,5 su bardağı şeker.
1 çay bardağı sıvı yağ.
2 çorba kaşığı margarin (oda sıcaklığında)
200gr çiğ krema.
1 paket kabartmatozu.
1 paket vanilya şekeri.
un göz kararı (çok koyu bir kıvam olmamalı)
yaklaşık 2 su bardağı rendelenmiş havuç.
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz.
1 çay bardağı kuru üzüm.
1 çay bardağı kuru yaban mersin.

Kek çırpma kabımıza yumurta larımızı kıralım, şekerimizi ilave edelim. Mikser yardımı ile güzelce çırpalım, yaklaşık toz şeker etiyene kadar. Sıvı yağ, margarin, çiğ krema yı ve vanilya şekerini ılave edelim çırpalım.Un ve kabartma tozunu yavaş yavaş ileve edelim, çok az çırpalım. Mikserimizi kenara bırakalım, spatula yardımı ile havuçlarımızı, kuru üzüm, kuru yaban mersini, ceviz içimizi ekleyip çok az karıştıralım. Kek kalıbımızı güzelce margarinle yağlıyalım, kek hamurumuzu orantılı şekilde kalıbımıza dökelim.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 50 dakika pişirelim, kürdan testi ile pişip pişmediğini  konturol edelim.
Afiyet olsun.

23 Ekim 2010 Cumartesi

Schogetten Çukulatalı, Fındıklı Kurabiye...

Schogetten kurabiyeler.


Blog dünyasında  kurabiye tariflerine öylesine bakarken bu kurabiyeler gözüme çarptı. İlk ikizlerinannesi.blogspot.com da gördüm, oda pastacı.blogspot.com dan almış tarifi. İki arkadaşımızada teşekkür ederim.
Tarif:
1,5 su bardağı un.
2 su bardağı toy fındık.
250gr margarin.
2 su bardağı pudra şekeri.
2 yumurta (büyük ıse 1 tane yeterli)
1 çay kaşığı (silme) karbonatç
1 çay kaşığı tarçın ( ben koymadım)
Üzeri için Schogetten çikolata ( yeteri kadar)

Hamur yoğurma kabımıza önçe un, fındık tozu, pudraşekeri, karbonat koyalım ve harmanlıyalım. Sonra buzdolabından çıkardığımız margarinimizi kare kare kesip koyalım, yumurtamızı kıralım.
( Ben iki hata yaptım sız dikkatli olun. Benim margarinim oda sıcaklığında idi ve yumurtalarım büyükdü, iki tane kırdım) Bu sebebden dolayı orjinal gibi olamış olabilir. Yinede tadı çok güzeldi, daha fazla un koymak zorunda kaldım. Kurumasından endişe ettiğim için 20 dakika buzlukda beklettim. Hamurımuzu merdane ile ıstediğimiz kalınlıkda açalım yuvarlak kurabiye kalıbı ile keselim. Schgetten leri üzerine yerleştirip biraz bastıralım.
180 derecede 20 dakika pişirelim.

Aynı hamurdan farklı bir uygulama:))) Aslında schgetten çukulatam bitti yani yetmedi.Bu kurabiyelerde çok rabet gördü.
Afıyet olsun.

21 Ekim 2010 Perşembe

FIRIN SÜTLAC..

firin sütlac.
1 litre süt.
1 su bardagi pirinc (100 gr)
1,5 su bardagi ( 250 gr toz seker)
3 yemak kasigi pirinc unu yada nisasta.
3 su bardagi su.
1 cimdik tuz.


Pirinc lerimizi güzelce yikiyalim, 3 su bardagi su ve cok az  tuz ile güzelce hasliyalim. Pirinc ler iyice haslaninca tahta kepce ile güzelce,  birazda ezerek karistiralim. Sekerimizi, sütümüzü ekliyelim.Pirincunumuzu bir kaseye koyalim üzerine süt yada su ilave edip güzelce karistiralim. (Pürüssüz yani topak olmayan) bir kivam elde edelim. Tenceremizdeki pirincli karisima ilave edelim, orta hararetli ocakda sürekli karistirarak pisirelim. Kivaminin geldigine emin olunca isiya dayanikli kaselerimize paylastiralim. Derin bir firin tepsisine yeteri kadar su koyalim, sütlac li kaselerimizi icine yerlestirelim, önceden isittigimiz yüksek isidaki firinimiza koyalim.
NOT: Firin sütlaclarin hepsi ayni anda pismiyor, bu nedenle gözümüz hep firinda olmali. Üzeri kizaran sütlaclari hemen firindan cikarmaliyiz. Oda sicakliginda sogutup,  buzdolabinda bekletelim, soguk servis yapalim.
Afiyet olsun.

17 Ekim 2010 Pazar

Elma lı, Nektarin li, Cevizli Kek


elma lı, nektarin li, cevizli kek

4 tane orta boy elma.
2 tane nektarin.
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz.
1 çay bardağı toz şeker.

Malzemelerimizin hepsini tavaya koyup hafif kavuralım.

Kek:
4 yumurta.
1 su bardağı sıvı yağ ( ben mısırözü kullandım)
1,5 su bardağı toz şeker.
1 su bardağı süt.
1 paket kabartmatozu.
1 paket vanilya şekeri.
1 su bardağı fındık tozu.
1 cay bardağı hindistan cevizi.
göz kararı un.

Malzemelerimizi sıra ile güzelce mikserle çırpalım. (Yumurta, toz şeker, sıvıyağ, süt, vanilya, fındık tozu, hindistan cevizi, un, kabartmatozu).
Pişireceğimiz tepsi mizin tabanına yağlı kağıt yerleştirelim. Tavada hafif pişirdiğimiz ve soğuttuğumuz meyvalarımızı tabana güzelce yayalım. Meyvaların üzerine minik minik teryağı serpiştirelim. Hazırladığımız kek hamurunu meyvaların üzerine orantılı bir şekilde dökelim. 
180 c* yaklaşık 40 dakika pişirelim. (Pişme süresi herkezin fırınına göre değişebilir) 
Kek imiz pişince yaklaşık yarım saat bekleyelim, başka bir tepsiye ters cevirip yağlı kağıdı cıkartalım. Soğuyunca istediğimiz büyüklükde kesip servis yapalım.
(Üzerine pudra şekeri serpebiliriz yada hindistan cevizi).
Afiyet olsun.

Sebzeli Pilav (Basmati Pirinç)



garnitür:

2 orta boy havuç.
1 su bardağı konserve mısır.
1 su bardağı bezelye (dondurucudan)
2 çorba kaşığı tereyağ.
tane karabiber.
tuz.

pilav:

2 su bardağı pirinç (basmati)
4-5 su bardağı su.( et vada tavuk suyu olursa daha lezzetli olur yada hazır bulyon olabilir)
biraz sıvı yağ.
2 çorba kaşığı tereyağ.
tuz.

Pirinç lerimizi ılık tuzlu suda yarım saat bekletelim, güzelce yıkıyalım ( suyu berraklaşana kadar) Teflon tenceremize biraz sıvıyağ koyalım, yıkayıp süzdüğümüz pirinç lerimizi ekliyelim. Orta harlı ocakda güzelce kavuralım, tereyağı ve tuzunu ekleyip sıcak su ilave edelim. 2-3 dakika harlı ocakda kaynatıp altını kısalım, karıştırıp kapağını kapatalım pişmeye bırakalım.

Önce havuçlarımızı soyalım, minik minik doğruyalım. Tencere ye havuçlarımızı, bezelyelerimizi, mısırlarımızı koyalım üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edelim. Havuçlar yumuşayana kadar haşlıyalım, süzelim.
Teflon tavamıza tereyağımızı koyalım, haşlayıp süzdüğümüz sebzelerimizi ilave edelim, güzelce kavuralım tuzunu ve tane karabiberini ekliyelim ocağımızı kapatalım.

Pilavımız suyunu çekince hafif hareketlerle biraz karıstıralım. Kavrulan sebzelerimizi üzerine güzelce yayalım. Üzerine iki kat havlu kağıt koyup kapağını kapatalım, yarım saat demlendirelim. Servis yapmadan önce güzelce karıştıralım, sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun.

16 Ekim 2010 Cumartesi

Waffeln...




Çocukların hayır diyemiyeceği, yapımı kolay, sağlıklı bir atıştırmalık. Uzun yıllardır hep aynı tarifle hazırlıyorum, şimdiye kadar lezzetde ve kıvamda bir sorun yaşamadım.
 Tavsiye ederim.
Benim waffeln makinam (KRUBS dicke waffelautomat) Waffel makinası almak istiyenlere tavsiye ederim, ben çok memnunum.

3 yumurta.
125 gr toz şeker.
80 gr tereyağ.
380 ml süt.
300 gr un.
1 paket vanilya şekeri.
yarım paket kabartma tozu.

Yumurta ve şekeri mikser ile güzelce çırpalım. Erimiş tereyağ, süt ve vanilya şekerini ekleyip çırpalım. Un ve kabartma tozunu ekleyip çok az çırpalım, waffel makinasında pişirelim. Üzerine pudra şekeri serpelim.
Afiyet olsun.

15 Ekim 2010 Cuma

peynirli poğaca...

peynirli poğaca


4 yumurta.
1 su bardağı sıvı yağ.
1 su bardağı süt.
1 su bardağı yoğurt.
1 kutu 200gr schlagsahne (ciğ krema) olmasada sorun değil.
5 tatlı kasıgı toz şeker.
2 tatlı kaşığı tuz.
1 paket yaş maya (40g)
1 kg un.
tereyağ.

iç malzemesi: peynir ve maydonoz karışımı.

Unu büyükce bir hamur yoğurma kabına koyalım. Ortasını açalım diğer malzemeleri içine ekliyelim. (Yumur tanın ikisini tam, ikisinin sadece beyazını koyalım).( Sarısını poğaçalarımızın üyerine sürmek için ayrı bir kaseye koyalım) Güzelce yoğuralım eğer çok yumuşak bir hamur olursa un ekliyelim, sert olursada biraz süt ekliyelim. 1 saat kadar kabarması için bekliyelim, hamurumuzdan istediğimiz büyüklükde parçalar koparalım. Çay tabağı büyüklüğünde elimizle açalım, üzerine oda sıcaklığında teryağı sürelim yuvarlayalım tekrar bezeliyelim. Bekletelim bezelerimiz kabarmaya başlayınca ortasını bastıralım, peynir ve maydonoz karışımından koyalım ve kapatalım. Üzerine yumurta sarısı sürelim, susam ve cörekotu serpelim. 200-250 c* altı, üzeri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun.