Sayfalar

5 Kasım 2010 Cuma

Peynirli Su Böreği...

Peynirli su böreği



Su böreği pişirrmek bir çok bayana zor gelir, hatta korkutur. Açıkca söleyeyim bende o öyle düşünüyordum:)) Biz arkadaş gurubumuzun içinde üç dört bayan bu konuda yardımlaşıyoruz. Çocukların okulda olduğu zaman içinde su böreği yapmak isteyen arkadaşta toplanıyoruz.dokuz, on tepsi hazırlıyoruz.( Kahvaltımızı su böreği ile yapıyoruz, börekler bitip eve gideceğimiz zaman pişen böreklerden  paket yapıyoruz evdekiler için. Oldukca yorgun oluyoruz birde yemek telaşı olmasın diye düşünüyoruz. Ev sahibi kaç tepsi istiyorsa iki tepsi fazlasını hazırlıyoruz  üstelik çok eyleniyoruz, sohpet, muhabbet harika oluyor. Yani su böreği tek başına hiç çekilmez.
Hazırladığımız böreklerimizi derin dondurucuya koyup acil durumlarda rahat rahat tüketiyoruz. Ben  bir kısmını pişmiş halde bir kısmını pişirmeden  buzluğa koyuyorum.
Pişirmeden koyduğum börekleri yaklaşık altı yedi saat önce buzlukdan çıkartıp fırın tepsisinin üzerine koyup buzunun çözülmesi için bekletmeliyiz. Buzu çözülünce normal börek gibi pişirelim, bu hali gerçekden yeni hazırlanmış kadar lezzetli oluyor.

TARİF:
8 yumurta.
1 kg un.
tuz ( tuzlu bir hamur olmalı, tuz ayarını fazla tutmalıyız)
soğuk su göz kararı.

yağ:
yarım paket tereyağ.
1 cay bardağı sıvıyağ.
biz biraz çiğ kreme ekliyoruz (ısteğe bağlı)

iç malzemesi:
beyaz peynir.
maydanoz.

Malzemeleri su hariç  hamur yoğurma kabına koylım. Güzelce yoğuralım, katı bir hamur olmalı su ayarını buna göre yapmalıyız.
Biraz dinlendirelim, istediğımiz böyüklükde  bezeler yapalım,  açmadan önce biraz dinlendirelim daha kolay acılıyor.
Büyükce bir tencereye su ve bol tuz koyalım kaynamaya bırakalım.( Yufkaları pişirirken su hep kaynamalı, bu arada su azalabilir üzerine kaynamış su takviyesi yapalım)
Büyükce bir kaba (leğene) soğuk su dolduralım, tenceremizin yanına yerleştirelim. Haşladığımız yufkalarımızı tencereden alıp hemen suğuk suya bırakalım.( Suyun soğukluğu çok önemli, zamanla su ısınabilir hemen döküp soğuk su doldurmalıyız.)

Eğer tek başınıza yapacaksanız önce 10 tane bezeyi acıp yufka yapın, ince olmalı. Kalın olursa haslama suyuna atıldığında hemen anlaşılıyor. Yufkayı ince açmaya özen gösretmeliyiz.
Eğer bezeler büyükse yufkamız büyük olur, haşlarken zorluk çekmemek için ikiye yada dörde bölebiliriz.
Eğer küçükse bütün haşlayabiliriz.

 Tepsimizin altına pişirme kağıt ı koyalım, bir beze açıp hemen tepsimizin altına serelim ( haşlamadan)
Üzerine kaşıkla erittiğimiz yağ dan gezdirelim.
Haşladığımız, soğuk suya bırakıp aldığımız yufkamızı yerleştirelim.
Peynirli iç malzememizden serpelim.
Bu işlemi 5. sıraya kadar yapalım.yani bir sıraya yağ, bir sıraya peynir.
5. sırada haşlamadan yufka koyalım.
Devamında yine aynı işlemi yapalım bir sıra yağ bir sıra peynir.
10. sıra yani son sıradaki yufkamızıda haşlamadan yerlestirelim.
Üzerine bol yağ sürelim.
200-250 derecede altı üstü kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun.

NOT:  Eğer  uğraşamam sayamam diyorsaniz, yufkaların hepsini haşlıyarak tepsiye yerleştirebilirsiniz.
          Peynirli içi de sadece ortasına ( 5. sırada) bol miktarda koyabilirsiniz.
          Sıcak sıcak hemen yemek için kıymalısı da çok lezzetli oluyor, fakat derin dondurucuda saklamak için tavsiye etmem.
          Peynirli suböreğini uzun süre dondurucuda saklayabilirsiniz.

 Fotoğraftaki börekleri dün misafirlerim  için pişirmişdim, fakat telaşeden dün fotoğraflıyamadım. Bu gün çektim  fotoğrafları, yani börekler soğuk.( Bol yağlı bir börek olduğu için sıcak servis yapılmalı ) tabiki sıcak iken fotoğraf çekilmeli :)))

7 yorum:

  1. Oldukça uğraş gerektiren bir börek...Tabii tadına doyum olmuyor.Ellerinize sağlık cok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. Süpermiş :) su böreği günü yani :)
    Yardımlaşınca herşey ne kadar kolay ve güzel oluyor..
    Allah muhabbetinizi daim eylesin..
    Börekler de harika gözüküyor,ellerinize sağlık..
    Afiyetle..

    YanıtlaSil
  3. harika hem börek ,hem beraber yapmaniz,hepinizin ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  4. Ya evet aynen bende hep yapamam beceremem derim bu su böregi icin,ama cokta severim,belki annem gelince firsat bulur birlikte yapariz,nefistir su böregi,ama mutlaka yapip ögrenicem,elinize saglik,yardimlasma gibisi varmi,harika birsey sizinki!Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. emelcim oh sefanız olsun ne güzel valla imreniyorum ben böyle
    malesef komşularımla görüşemiyorum hoş evde bile bulamıyorum bir helva dağıtmak istediğimde dahi bu nedenle imrendim bende sanamı komşu olsam ne yapsam :))
    su böreği de yenmmezmi hele kahvaltıda ay arkadaşım valla çok canım çekti yahu :)

    YanıtlaSil
  6. börek harika görünüyor
    ellerine saglik canim
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  7. Canim benim... Ellerine saglik... Bayilirim su böregine....

    YanıtlaSil