Sayfalar

12 Aralık 2010 Pazar

Aşure...(Allah ın izni ile, Hz Nuh un bereketi tüm dünyayı kuşatsın.)

  • aşure.
    Bu gün arkadaşlarla derneğimizde aşure pişirdik, her iki ayda bir derneğimizde sağlık seminerleri gerçekleşiyor. Psikolog arkadaşımız değerli bilgilerini bizimle paylaşıyor ve bizi bir çok konuda, özellikle temkinli olmamız  ve sakin kalmamız konusunda uyarıyor. Bize değerli vaktini ayırdığı için ve bilgilerini bizimle paylaştığı için arkadaşıma teşekkür ediyorum. Malum aşure ayı olması vesile ile ikramlıklarımızın arasına aşureyi de aldık ve de çok iyi bir seçim yaptığımızı tadanların iltifatları doğrultusunda görmüş olduk. Emeği geçen bütün arkadaşlardan Allah razı olsun, aşurenin bereketi tüm inananları kuşatsın.
Biz çok büyük bir tencerede pişirdik aşuremizi bu nedenle  ölçülerde fazla olabilir. Malzemelerin miktarı nekadar pişireceğinizle alakalı.

Malzeme Listesi:
1 kg aşurelik buğday ( 5-6 saat önce islatılmış, güzelce yıkanmış, geceden bol su ile 5 dakika kaynatılmış, ocağın altı ve tencerenin kapağı kapatılmış halde bıraktığınızda. Sabaha kadar buğdayınız aşure için hazır hale gelmiş oluyor.)
2 su bardağı pirinç ( Akşamdan bol su ile 5 dakika kaynatıp kapağını kapatıp demlenmeye bırakılmalı, sabah aşure için hazır hale gelmiş oluyor.)
1 kg kuru nohut. aksamdan  pişirilmiş.
1 kg kuru fasulye, akşamdan pişirilmiş.
Yarım kg kuru incir,( akşamdan kaynamış suda bekletilmiş. Sabah küçük küçük doğranılmış.)
Yarım kg kuru kayısı, (akşamdan kaynamış suda bekletilmiş.Sabah küçük küçük doğranılmış.)
Yarım kg kuru üzüm, (akşamdan kanamış suda bekletilmiş.)
400 gr  tuzsuz badem( sıcak suda bekletilmş, kabukları soyulmuş, teflon tavada güzelce kavrulmuş.)
600gr kabuksuz ceviz,( iri çekilmiş.)
2 portakal kabuğu (üst yüzeyi biçak yardımı ile incecik kesilip minik minik doğranmış.)
2 tane elma (kabukları soyulup küçük küçük doğranmış.)
1 çorba kaşığı dolu dolu karanfil.( Küçük bir tencerede bir miktar su ile kaynatılmış ve dinlendirilmiş)
Şeker yaklaşık 3 kg kadar fakat tadına sık sık bakılarak ayarlanmalı, hepsı birden dökülmemeli.
Bir çay kaşığı tuz.

Üzerini Süslemek İçin:
2 tane nar ayıklanmış.
Ceviz.
Kabuksız badem.
Tarcın isteğe bağlı.

Bizler malzemeleri paylaştık ve herkez kendi payına düşen malzemeyi evinde pişirip getirdi, bu nedenle aşuremiz çok çabuk bir şekilde hazırlandı. Sırayla tencereye neler koyduk onları yazıyorum.

Aşuremiz pişerken.
Bismillah diyerek başlıyalım aşuremizi pişirmeye, Allah ın izni, yardımı ve bereketini istiyerek pişirelim aşuremizi.
Yapılışı:
Kocaman bir tencereye önce aşurelik buğdayı koyalım. Pirinci, nohutu, fasulyeyi koyalım ve kaynamış su ilava edelim bolca. Şekerin bir kısmını koyalım ve karıştıralım ve tadına bakalım, incir, üzüm,kayısı, elma, portakal kabuğukoyalım bu arada su ve şeker ayarını yine göz kararı ve damak tadımıza göre ayarlıyalım. Tuz, karanfilin suyu, bademin bir kısmını, cevizin bir kısmını koyalım ve sürekli karıştırarak kaynamasını bekliyelim. Artık hemen hemen aşuramiz hazır sayılır. Bu arada tekrar su va şeker oranını konturol edelim, zaten malzemelerin hepsi pişmiş olduğu için çok fazla kaynatmamıza gerek yok kapağını kapatıp dinlendirmeye bırakalım.
Aşure.
Afiyet olsun.

12 yorum:

  1. Allah kabul etsin Emelcim. Ne güzel yapmışsınız.
    Aşureyi tadından çok insanlar arsında dostluğun pekişmesine ,mutluluğa , sevgiye sebep olduğu için seviyorum. Yapanların ellerine sağlık. Allah yiyenler de sağlık, afiyet versin.

    YanıtlaSil
  2. Allah kabul etsin.ellerinize emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. allah kabul etsin,afiyet olsun,benim de niyetimde haftaya var pisirmek

    YanıtlaSil
  4. selamlar arkadaşım.
    allahım kabul etsin evvela.
    ben de yapacağım inşallah hafta sonu.
    ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor ki aşure bana göre öyledir.bugün komşum getirmişti yedim.
    sevgiler arkadaşıma....

    YanıtlaSil
  5. ne güzel faliyetler ,aşurede emeği olanların eline sağlık yiyenlere afiyet şifa olsun

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık canım.Aşureyi önce yapmıştım ama görünce yine canım istedi.Çok nefis görünüyor.
    Muhabbetle...

    YanıtlaSil
  7. Allah kabul ettsin, ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
  8. Bol malzemeli nefis bir aşure olmuş,elinize sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. ellerine saglik, ben de simdi asure pisirmeye calisiyorum.

    YanıtlaSil
  10. emel ablacigim sayfani annemin tavsiyesi üzerine yeni kesfettim, cok basarili olmus..

    Asureye gelince bu sene bir cok asure yedim, ama tarifte belirttigin asure 1.numara idi, malzemesi bol, tadi tam kararinda idi...

    ayse

    YanıtlaSil