Sayfalar

19 Kasım 2015 Perşembe

Fırında Ispanaklı Yumurta


Fırında ıspanaklı yumurta.

Kahvaltı sofralarımız için sağlıklı, lezzetli, şık bir sunum arıyorsanız birde böyle deneyin derim.
Biz çok beğendik, şimdiden afiyet şifa olsun ….

Malzemeler :
yarım kg kadar ıspanak.
1 orta boy kuru soğan.
tuz.
teze çekilmiş karabiber.
pulbiber.
zeytinyağ.
yeteri kadar yumurta.

Fırında ıspanaklı yumurta.

Tavamıza biraz zeytinyağ ve minik doğradığımız kuru soğanlarımızı koyalım ve kavuralım.
Güzelce yıkadığımız, sirkeli suda beklettiğimiz ıspanaklarımızı küçük küçük doğrayalım ve soğanlarımızın üzerine bırakalım. Tuzumuzu serpelim ve tavamızın kapağı kapalı şekilde bir süre pişirelim. Ispanaklarımız sularını salacak ve azalacaktır, ıspanaklar suyunu çekene kadar pişirelim baharatlarımızı ekleyelim ve soğumaya bırakalım.

Fırında ıspanaklı yumurta.

Soğuyan ıspanaklarımıza elimizin yardımı ile kuş yuvası şeklini verelim ve ısıya dayanıklı fırın kabına yerleştirelim.  Şekillendirdiğimiz ıspanakların çukur yerine yumurtalarımızı kıralım, çok az tuz ve pulbiber serpelim.
Önceden ısıtılmış fırınımıza yerleştirelim ve yumurtalar pişene kadar fırında tutalım.

Not : Fırında pişirme zamanına dıkkat edelim, eğer fırında fazla kalırsa lezzetli kaçabilir.
Birde sabah kahvaltısı için düşünürseniz tavada kavurma bölümünü akşamada yapabilirsiniz.
 Ben hep bu şekilde yapıyorum, sabah işim çok kolay oluyor.


Fırında ıspanaklı yumurta. 

Afiyet olsun...

16 Kasım 2015 Pazartesi

Kiymalı Bürüksel Lahanası

Kıymalı Bürüksel lahanası.


Bürüksel lahanası herkezin damak tadına uygun bir sebze değil sanırım. Bence sağlıklı ve çok lezzetli. Şifa niyetine bile yenilmesi lazım diye düşünüyorum. 
 
Kıymalı Bürüksel lahanası


Malzemeler :

yarım kg bürüksel lahanası.
150-200 gr kadar yemeklik kıyma.
1 büyük boy kuru soğan.
2 diş sarımsak.
1 kırmızı kapya biber.
1 yeşil sivri biber.
3-4 tane büyük boy domates.
1 tatlı kaşığı domates salçası.
1 talı kaşığı biber salçası.
zeytinyağ yada aycicek yağı.
tuz.
taze çekilmiş karabiber.
pulbiber.

ayrıca suda bekletmek için :
tuz
sirke
limon suyu.

Yapılışı :

Öncelikle küçük lahanalarımızı temizleyelim, ( Üsteki taç yaprakları ayıklayalım.) ikiye keselim.
Bol suyun içine tuz, limon suyu, sirke ve lahanaları koyalım ve en az 1-2 saat bekletelim. 
( Bürüksel lahanasının kendine has buruk bir tadı var ben bu şekilde suda beklettiğimde o buruk tat olmuyor.) tavsiye ederim. 

Temceremize sıvı yağ, kıymamızı koyalım. Kıymamız suyunu salıp tekrar çekene kadar sürekli karıştırarak kavuralım.  Yemeklik doğradığımız soğanlarımızı, minik doğradığımız biberlerimizi, sarımsaklarımızı ekleyelim kavurmaya devam edelim. Bu arada salçalarımızı ve baharatlarımızıda ekleyelim karıştıralım. Sudan çıkartıp duruladığımız Bürüksel lahanalarımızı tenceremize koyalım, üzerine minik doğradığımız domateslerimizi serelim, yeteri kadar tuz serpelim. Tenceremizin altını kısalım ve kapağımızı kapatalım. Lahanalarımızın rengi biraz değişene kadar pişirelim. 
( Aynı teze fasulyede yaptığımız gibi börtürelim)
Yemeğimizin suyunu kontrol edelim, lahanalarımızın hafif üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyelim.
Bundan sonra lahanalarımız pişince yemeğimiz servise hazır hale gelmiş olur.


Kıymalı Bürüksel lahanası
Kıymalı Bürüksel lahanası.

Afiyet olsun...

14 Kasım 2015 Cumartesi

Fırında Porsiyonluk Menemen


Fırında porsiyonluk menemen.

Kahvaltı sofralarımız için çok lezzetli ve kolay bir tarif. Ben daha önce hiç bu şekilde menemen servisi yapmamıştım, ama bu tariften sonra sunum favorim oldu.
Sizde deneyin memnun kalacaksınız inşallah.

Fırında porsiyonluk menemen.

Malzemeler :
Biber ( çarliston, kapya, sivri acı ) istediğiniz biberi yada karışık kullanabilirsiniz.
Domates ( kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış.
1-2 diş Sarımsak.
Yumurta.
Tuz.
Taze çekilmiş karbiber.
Kırmızı toz biber.
Pulbiber
Zeytinyağ.


Fırında porsiyonluk menemen.

Biberlerimizi yıkayalım, ayıklayalım ve istediğimiz büyüklükte doğrayalım.
Tavamıza zeytinyağımızı ve biberlerimizi ekleyelim güzelce kavuralım. Kabuğu soyulmuş küp küp doğranmış domatesleri, minik doğranmış sarımsakları ve tuzumuzu, baharatlarımızı ekleyelim, domatesler suyunu salıp tekrar çekene kadar pişirelim.
Hazırladığımız karışımı ısıya dayanıklı küçük kaplara paylaştıralım.
Her kabımıza bir yumurta kıralım, yumurtalarımızın üzerine tuzluk yardımı ile biraz tuz serpelim.
Hazırladığımız fırın kaplarımızı fırın telimizin üzerine itina ile yerleştirelim.
Önceden ısıtılmıs fırınımızın üste yakın rafına yerleştirin.
Yumurtalar pişince  fırından çıkartalım. Hemen yumurtalarımızın üzerine taze çekilmiş karabiber ve kırmızı toz biber serpelim.
 Not : ( dikkat edelim fırında çok tutarsak lezzetinde sorun olabilir.)


Fırında porsiyonluk menemen.

Afiyet olsun...



13 Kasım 2015 Cuma

Mayıs Kahvaltısı


Mayıs kahvaltısı.
Mayıs kahvaltısı.
Mayıs kahvaltısı.

Yine arşivde bulduğum bir kahvaltı sorası :)
Sanırım Mayıs ayında, bu sofrada ' Gurup Yürüyüşü ' misafir etmiştik. Güzel zamanlardı, inşallah yine gelirler ve evimizi, soframızı şenlendirirler…

Biraz fikir vermek için detay verelim.

peynir tabağı
zeytinyağında zahter
ev yapımı kahvaltılık biber salçası.
zeytin çeşitler.
bal çeşitler, kaymak, fıstık ezmesi, nutella, reçel çeşitler
kuru incir, kuru kayısı
Mayıs kahvaltısı
Mayıs kahvaltısı
sebze tabağı
pastırma
meyve tabağı
porsiyonluk melemen
Mayıs kahvaltısı.
Kolaylıklar Diliyorum…

29 Ekim 2015 Perşembe

Tahinli Çıtır Rulo Kurabiye.

Tahinli çıtır rulo kurabiye.
Tahinki çıtır rulo kurabiye.

Yine çok kolay ve lezzetli bir kurabiye tarifi paylaşmak istedim.

Malzemeler :
1 paket hazır baklavalık yufka.
1 su bardağı kadar tahin.
1 su bardağı tuz şeker. ( tatlı seviyorsanız daha fazla ilave edin)
1 su bardağı eritilmiş tereyağ
yarım cay bardağı sıvı yağ.

İç malzemesi :
ceviz, fındık, fıstık, badem
Evde ne varsa övüterek  kullanabilirsiniz.

Üzeri için :
bolca susam
pudra şekeri (isteğe bağlı.)


Tahinli çıtır rulo kurabiye
Tereyağını tavada eritelim, sıvıyağ ve şekeri ilave edelim şeker eriyene kadar karıstıralım. Tahini de ekleyelim ve karıştıralım.

İç makzemesinide robotta çekelim.

Tahinli çıtır rulo kurabiye.
Tahinli çıtır rulo kurabiye
Baklava yıfkasını tezgaha serelim, hazırladığımız sıvı karışımdan azar azar ve orantılı sürelim. Üç kat yufka hazırladıktan sonra bolca ceviz serpelim ve sıkıca saralım.

Tahinli çıtır rulo kurabiye.

İstediğimiz büyüklükte keselim ve tepsimize dizelim. Tüm yufkalar bitene kadar aynı işlemi devam edelim.
İsterseniz 2 yufka ilede yapabilirsiniz ve daha gevşek sarabilirsiniz size kalmış.


Tahinli çıtır rulo kurabiye.

Kalan sıvı karışımıda rulo kurabiyelerimizin üzerine sürelim ve bolca susam serpelim. ( Susam çok güzel bir lezzet veriyor.)

Tahinli çıtır rulo kurabiye.
200C* de altı üstü güzelce kızarana kadar pişirelim.
Eğer tadı az gelirse üzene pudra şekeri serpebilirsiniz.

Afiyet olsun...

28 Ekim 2015 Çarşamba

fındıklı kadayıf sarma

Fındıklı kadayıf sarma

kadayıf tatlınızı birde böyle deneyin, memnun kalacaksınız.
Tatlımızın yapımı çok kolay ve eğlenceli. Servisi  dikkat çekici. Tadı ise muhteşem çıtır çıtır ve lezzetli, daha ne olsun...


Malzemeler:
yarım kg kadayıf
yeteri kadar bütünfındık
250 gr tereyağ
yarım çay bardağı sıvı yağ

Şerbet için :
1kg şeker
1kg su
1 tatlı kaşığı taze limon suyu.


fındıklı Kadayıf sarma
Öncelikle şerbetimizi hazırlayıp soğutalım. Şeker ve suyu kaynatalım kaynama noktasına gelince limon sıkalım ve orta hararetli ocakta yarım saat kadar kaynatalım.

Tereyağımızı eritelim, içine yarım çay bardağı sıvı yağ koyalım.
Kadayıftan sarılabilecek şekilde bir miktar ayırıp serelim ve fırça yardımı ile bolca yağ sürelim. Arasına fındıklarımızı yerleştirelim ve güzelce sarma sarar gibi kenarını topayarak sıkıca saralım ve tepsiye yerleştirelim. 

Fındıklı kadayıf sarma

Tepsimiz dolana kadar kadayıflarımızı saralım, kalan yağımızı da kaşık yardımı ile kadayıf sarmalarımızın üzerine orantılı paylaştıralım.


Fındıklı kadayıf sarma

Önce 200C* de hafıf kızarana kadar pişirelim. Sonra 180C* altı üstü iyice kazarana kadar pişireşim.
Şerbet oda sıcaklığında soğuk, tatlı sacağa yakın ılık olacak.
Afiyet şifa olsun...


31 Mart 2015 Salı

Kahvalti Soframız...

Emel mutfakta kahvaltısı.


Geçen haftalarda bu sofrada Arzu cuğumu ve komşularını misafir etmiştim. Çok güzel ve bol sohbetli ber sabah oldu hepimiz için. Iyiki geldiniz, soframızı şenlendirdiniz, teşekkür ederiz...
 Fotoğraf makinamın hafıza kartı dolu olduğu için, fotoğrafları cep telefonu ile iki arada bir derede çektim. Bu sorada böylece tarihe geçmiş oldu :))

Emel mutfakta Kahvaltısı.


kahvaltı menüsü :


Kahvaltı.
fırında baharatlı patates.
lahana turşusu kavurması.
Karışık kızartma ve domates sosu.
sebze tabağı.
Özel  sızma zeytinyağ ve iki çeşit zahter.
yeşil salata.
Kahvaltı sofram.
Kolaylıklar diliyorum...


30 Mart 2015 Pazartesi

Portakallı, Zeytinyağlı KEREVİZ.

Portakallı, zeytinyağlı Kereviz.

Yıllarca Kereviz sebzesine mesafeli durmuş bir kişi olarak, çok şey kaçırmış olduğumu farkettim.
Gerçi kerevizi yoğurtlu salata olarak ve sebze çorbasında kullanıyorum, ama yemeğini pişirmeyi hiç düşünmemiştim. Geçen ay Türkiye den gelen ablam ve arkadaşımız Bediha sayesinde bu güzel ve lezzetli zeytinyağlı ile tanışmış oldum.
Bundan sonra çok sık pişireceğime eminim. Eğer sizde henüz bu yemeği pişirmediyseniz mutlaka deneyin diyorum...

Malzemeler :
1 orta boy kereviz.
2 ortaboy patates.
2 ortaboy havuç
2-3 diş sarımsak.
2 orta boy kuru soğan.
1 su bardağı dondurucudan bezelye.
2 büyükce portakal.
1 limon. ( soyulmuş kerevizler kararmaması için limonlu suda bekletilmeli.)
2 tane kesme şeker.
yeteri kadar tuz.

üzeri için :
taze dereotu.
taze maydanoz.
limon dilimi.


pişirdiğim kerevizin büyüklüğü.

soyulup, doğranıp, limonlu suda beklettiğim  kerevizlerim.
Kervizleri soyalım, istediğimiz büyüklükte doğrayalım. Hemen kararmaması için limonlı suya bırakalım.
Soğan, havuç, patates ve sarımsak malzemelerimizi temizleyip, soyalım ve küçük doğrayıp genişce bir kaba bırakalım. Bezelyelerimizi, şekerimizi, tuzumuzu, 1 çay bardağı kadar sızma zeytinyağımızı ve 2 tane taze sıkılmış portakal suyumuzuda ekleyip karıştıralım.
Düdüklü yenceremize yerleştirelim.


Garnitürler Düdüklüdeki Durumu.
Kerevizlerimizi Garnitürümüzün Üzerine Dizelim.
Kerevizlerimizin üzerine birazcık tuz serpelim, yarım portakal sıkalım ve düdüklümüzün kapağını kapatalım.
Tenceremiz kaynama noktasına gelince, yani düdüğü ötünce 5 dakika kaynatıp ocaktan alalım.
Havası iner inmez hemen açalım.

Pişmiş Kerevizlerimizi Servis Tabağına İtina ile Dizelim
Düdüklü tenceremizi açalım ve kerevizlerimizi servis tabağına itinalı bir şekilde dizelim.  Sonrasında altta olan garnitürümüzü üzerine orantılı bir şekilde yerleştirelim.
Taze dereotu, taze maydanoz ve limon dilimleri ile süsleyelim.
Sıcak, ılık, soğuk servis yapabiliriz. Kişisel tercihe bağlı olarak.

Portakallı, Zeytinyağlı Kereviz.

Portakallı, Zeytinyağlı Kereviz.

Bediha arkadaşımın bizim için hazırladığı portakallı kereviz.
Bezelye ve dereotu yok.
Her şekilde muhteşem bir lezzet...


Afiyet Olsun...