Sayfalar

10 Nisan 2011 Pazar

AÇMA...

AÇMA.
En sevdiğim pastane ürünlerinden biridir açma. Evde sık sık pişiririm fakat fırından aldığım açmaların  lezzeti yakalayamam. Geçen hafta Oktay usta nın programı Yeşil elmada açma pişirdiler. Programa sonuna kadar bakamadım,  tarifide not etmedim. Aklımda kaldığı kadarı ile bu açmaları pişirdim.Oldukca lezzetli ve hafif oldular, biz ve tadan arkadaşlarım çok beğendik. Orjinal tarıf için yeşil elma ya uğrayın derim...

Hamur için yaklaşık tarif, un ve süt oranında göz kararı uygulanır.
1kg un.
yarım kg ılık süt.
40 gr yaş maya.
1 çorba kaşığı tuz.
2 çokba kaşığı toz şeker.
200 gr yumuşak margarin.
2 yumurta beyazı ( hamurun içine )
2 yumurta sarısı ( açmaların üzerine)

Un hamur yoğurma kabına dökülür, ortası havuz şeklinde açılır. Ortasına maya parçalanarak koyulur üzerine şeker, tuz, yumurta sarısı, margarin eklenir. Yavaş yavaş süt ilave edilerek yoğurulur. Yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurun ılık bir ortamda kabarması beklenir. Kabaran hamurdan yuvarlak bezeler yapılır, yepsiye dizilir bekletilir.

Açma, şekillendirme aşaması.

Bir miktar oda sıcaklığındaki margarin sıvı yağ ile karıştırılır. Bu malzeme açılan bezelerin arasına sürülür. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi katlanır ve sarılır.( Bu işlem sıra ile yapılır yani beze elle açılır, üzerine margarin ve sıvı yağ karışımı sürülür ve katlanıp sarılır. Tepsiye sıra ile yerleştirilir, işlem bitince ilk yaptığımız  hamurdan tekrar başlanır ve bu sefer  açma formu verilir.)

Açma, şekillendirme aşaması.


Açma, fırına girmeden önceki hali.
Açma formu verilen hamurlarımızın kabarması beklenir. Üzerine yumurta sarısı sürülür, susam ve çörek otu serpilir.
Açma, fırından çıkmış hali.
200c* Altı üstü kızarana kadar  pişirilir.
Afiyet olsun...

6 yorum:

  1. Selam Emelciğim
    bende yetişip alamamıştım ama her zaman kullandığım açma hamuruyla aynıymış seninki sadece yapım aşamaları farklı benimkilerin belki böyle yapılınca değişiyordur daha tel tel oluyordur birdahaki sefere de bu şekilde yapıcam teşekkürler canım güzel görünüyor
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Cok orjinal görünüyorlar. Bir o kadar da lezzetlidir eminim. Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  3. Canim ellerine saglik nefis görünüyor afiyetler olsun hayirli aksamlar

    YanıtlaSil
  4. Denemeye hiç cesaret edemediğim ama benimde çok sevdiğim bir lezzet.denemek için cesaretim geldi diyebilirim.ayrıntılıda fotoğraflamışsın yapım aşamalarını,ellerine sağlık,teşekkürler..

    YanıtlaSil
  5. AYNEN PASTANE USULÜ ELLERİNE SAĞLIK ÇOK ANLAŞILIR BİR ŞEKİLDE RESMETMİŞSİN SAĞOL CANIM
    AFİYET OLSUN SİZLERE

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık harika olmus benim açmalarım hiç kabarmıyor ve sekli çok kötü oluyor,seninkiler harika..

    YanıtlaSil