Sayfalar

28 Şubat 2011 Pazartesi

Macar Omleti ...

Macar omleti, servis aşaması.
 Benim gibi ilginç  kahvaltılık tarifi arayanlara duyrulur.Sütüme,sarelleme karışma! blog arkadaşımın  dünya mutfaklarından seçip, pişirip, yayınladığı bir tarif.Ben ve ev halkı çok beğendik, iki gün üst üste pişirdim, yoğun istek üzerine. Ben tarifte biraz değişiklik yaptım, orjinal tarif için arkadaşin bloğuna uğrayabilirsiniz. Benim pişirdiğim gibide çok lezzetli oldu. Aslında malzemeler çok tanıdık, hepimizin kahvaltı da değişik şekillerde kulandığımız  ürünler.Sadece servis şekli çok şık ve göz alıcı  tavsiye ederim...

1 orta boy kuru soğan.
2 diş sarımsak.
2 orta boy yeşil biber.
1 orta boy kırmızı biber.
3- 4 tane orta boy domates.
tuz.
taze çekilmiş karabiber.
kırmızı toz biber.
pulbiber.
çok az kekik.
çok az fesleğen.



Macar omleti, melemen  hali.


Macar omleti, omlet malzemesi.
Bütün sebzeleri küçük küçük doğruyalım, sırayka tavaya ekleyelim. ( Kuru soğan, yeşil ve kırmızı biber, sarımsak, domates) pişirelim.Tuzunu ve baharatlarınıda ekleyelim bir kaseye alalım.

Omlet:
Başka bir kasede 3 yumurta ya  tuz, taze çekilmiş karabiber, pulbiber ekleyelim ve güzelce çırpalım. Teflon tavamızın altına çok az sıvı yağ koyalım ( Ben ceviz yağı kullandım) Yumurta karışımını tavamıza ekleyelim. Orta hararetli ocakda  altını, üstünü  pişirelim.

Omletimizi servis tabağımıza alalım, pişirdiğimiz melemen malzemesinden bolca yarısına koyalım.Omletin diğer yarısını üzerine kapatalım, maydonoz yaprakları ile süsleyelim.
Macar omleti.


Afiyet olsun.

23 Şubat 2011 Çarşamba

Krem Şanti ve Fındıklı Kurabiye...

Krem şanti li kurabiye.
Krem şanti li kurabiye, pişmeden az önce.

Tamamen doğaçlama meydana gelen kurabiyelerimi baylaşayım dedim, zira tadanlardan tam not aldılar. Derneğimizdeki bayanlara çayın yanında yemek için kurabiye yapayım dedim. Öylesine malzemeleri ortaya koydum, nasıl bişey pişirsem diye düşünürken ortaya bu şirin ve lezzetli kurabiyeler çıktı. Doğaçlama tarafı kremşantisi :))) Malzemeleri sırayla yoğurma kabına koydum, vanilya şekeri almak için uzandığımda elime kremşanti poşeti geldi. Bende neden olmasın dedim ve fazla düşünmeden yoğurma kabının içerisine boşaltıverdim. Çok güzel ve özlü bir hamur oldu, daha yoğururken lezzetinin çok güzel olacağını hissettim ve yanılmadım. İlgilenenlere şiddetle tavsiye ederim :))


250gr margarin (oda sıcaklığında)
1,5 su bardağı pudra şekeri.
1 çay bardağı sıvı yağ.
1 çay bardağı nişasta ( ben mısır nişastası kullandım (piyale)
2 yumurta ( 1 tanesinin beyazı ayırılacak)
1 paket kabartma tozu.
1 çimdik tuz.
1 paket kremşanti (eğer ikili paketse ben 1 tanesini kullandım)
un göz kararı.

 Bir yumurtanın beyazı, un ve kabartma tozu hariç diğer malzemelerin hepsini büyükce bir karıştırma kabında karıştıralım. Yavaş yavaş kabartma tozu ve unu ekleyelim. Hamur kulak memesi yumuşaklığında olmalı, yani yuvarlarken parçalanmamalı. Hamurdan istediğimiz büyüklükde parçalar kopartıp yuvarlayalım ve tepsimize aralıklı olarak yerleştirelim. İkinci aşama olarak yuvarladığımız kurabiyeleri önce yumurta beyazına sonra iri çekilmiş fınfık parçalarına batıralım, tekrar tepsimize yerleştirelim.
180c* Hafif pembeleşene kadar pişirelim.
Krem şanti li kurabiye, piştikden az sonra.
Afiyet olsun.

20 Şubat 2011 Pazar

Ispanaklı Kıyır Poğaça...

Ispanaklı kıyır poğaça.
Bu poğaçaların hamuruna  ıspanak koyma fikrini bir blog da gördüm. fakat hangi blog olduğunu harırlayamıyorum, halen aramakdayım bulursam ekliyeceğim.Blog sahibi bana hakkını helel etsin. Gerçekden süper bir fikirmiş, çok beğendim. Tadan arkadaşlarım ve ev halkıda çok beğendi. Değişik ve kolay bir hamur işi arayanlar için harika bir fikir,  tavsiye ederim...

125 gr margarin ( oda sıcaklığında)
1 su bardağı yoğurt.
yarım su bardağı sıvı yağ.
3yumurta (2 tanesinin sarısını ayıralım, üzerine sürmek için)
1 su bardağından biraz fazla ıspanak.( mutfak robotunda çekilmiş)
1 paket kabartma tozu.
1 çay kaşığı silme karbonat
tuz.
aldığı kadar un.


Ispanaklı poğaça, pişmeden önce.

İç harcı:
1 su bardağı beyaz peynir.
1 su bardağı tuzlu köy peyniri.
1 su bardağı ıspanak.
1 tutam taze maydanoz.
1 tutam taze dereotu.
 1 tutam taze nane yada 1 çay kaşığı kuru nane.
1 tatlı kaşığı pulbiber.

Ispanakları güzelce yıkayıp kurutalım ve mutfak robotunda diri halacak şekilde çekelim. Karıştırma kabına koyalım, peynirleride robotda çekelim ve ıspanaklara ekliyelim. Taze maydanoz, dereotu, naneyi de malzemelerin içine doğruyalım. Pulbiber ekliyelim ve karıştıralım, iç malzememiz hazır.

ıspanaklı poğaça, iç harcı.

Önce ıspanakları yıkıyalım ve kurutalım, mutfak robotunda ufalayalım.( Ispanakların  suyu çıkmamalı)

Büyükce bir karıştırma kabına önce margarini koyalım, sıvı yağ, yoğurt, tuz, 1 tam ve 2 yumurta beyazını ekliyelim.
Elimizle güzelce karıştıralım, yavaş yavaş un, kabartmatozu ve karbonatı ekliyelim. Hamur kıvam almaya başlayınca  ıspanağı hamura ekliyelim ve güzelce yoğuralım.
Hamurdan istediğimiz büyüklükde parçalar kopartalım,  avucumuzun içinde açalım ve iç harcından  yerleştirip kapatalım. Tepsimize aralıklı olarak yerleştirelim.( Çatalla poğaçaların kenarlarını bastıralım, açılmaması için) Üzerine yumurta sarısı sürelim, susam ve çörek otu serpelim.
200c* de altı üstü kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun.
Ispanaklı poğaça hamuru.

15 Şubat 2011 Salı

Fındıklı Kurabiye...

Fındıklı kurabiye.
Bu kurabiyeleri uzun zaman önce pişirdim, evde hali hazırda uzun süre tazeliğini koruyan atıştırmalıklar olunca kendimi daha iyi hissediyorum. Plan da olmayan misafirler vada plansız aniden gidilmesi gereken ziyaretler için ideal. Çat kapı gelen sevdiğiniz bir arkadaşa kahve ile birlikde bir iki çeşit kurabiye ikram etmek yada ziyarete gideceğiniz dostlarınız için şirin bir kutuda bir iki çeşit ev yapımı kurabiye götürmek beni çok mutlu ediyor. Bu güzel kurabiyeleride bir arkadaş toplantısına götürmüşdüm tadan arkadaşlarım çok beğendi. En çok Ayten arkadaşım beğendi ve tarifini istedi, bende en kısa zamanda tarifi bloga yazacağımı söyledim, fakat araya başka tarifler girdi yazamadım. Bu tarif senin için Ayten ciğim, pişirdikce beni hatırla:))

250 gr margarin yada tereyağı ( oda sıcaklığında)
1,5 su bardağı pudra şekeri.
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı nişasta.
2 yumurta.
1 paket kabatma tozu.
1 paket vanilya şekeri.
bir cimdik tuz.
aldığı kadar un.
1 paket hafıf kavrulmuş file fındık.

Hafif kavrulmuş, file fındık.

Büyükce bir karıştırma kabına malyemelerimizi sıra ile koyalım. Oda sıcaklığında margarin, pudara şekeri, sıvı yağ, yumurta, tuz, vanilya şekeri güzelce karıştıralım. Nişasta yı ekliyelim, kabartma tozu ve unu  yavaş yavaş ilave edelim.En son file fındıklarımızı ekliyelim ve güzelce yoğuralım.
Hamurumuzu dörde bölelim, her parçayı avucumuzun içi ile yuvarlıyalım. İstediğimiz büyüklükde rulolar elde edelim ve bıçak yardımı ile istediğimiz kalınlıkda  keselim fırın tepsimize aralıklı olarak yerleştirelim.
180c* Hafif pembeleşene kadar pişirelim.
Afiyet olsun.

13 Şubat 2011 Pazar

Peynirli Poğaca...

peynirli poğaça.



Bu  poğaçaları Sevgi abla için pişirdim, çok yakın zaman önce babasını kaybetti. Bizde başsağlığı dilemek ve üzüntüsünü paylaşmak için ziyaretine gitmişdik. Bu zor günlerde  insan dostlarını, arkadaşlarını yanında görmek ister.  Duygular paylaşıldıkca hafifler, Allah Sevgi ablanın babasına ve bütün ölmüşlere  Rahmet etsin,  halen yaşamakda olanlarada  sağlık ve sabır versin...

150gr margarin ( oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ ( ben mısırözü yağı kullandım)
1 su bardağı yoğurt.
2 yumurta ( bir tanesinin sarısı üzerine sürülmek için ayrılıcak)
2 çorba kaşığı elma sirkesi.
1 paket kabartma tozu.
yarım çay kaşığı karbonat ( varsa)
1 su bardağı beyaz peynir ( böreklik, hamurun içinde erimeyen türden) (rendelenmiş)
1 su bardağı kaşar peyniri ( rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı pulbiber.
1 tatlı kaşığı kekik.
1 yarım tatlı kaşığı kuru nane.
yarım tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber.
yarım demet taze maydanoz.
bir tutam taze dereotu ( varsa)
tuz.
göz kararı un.

peynirli poğaça, fırına vermeden önce.


Büyükce bir hamur yoğurma kabına margarin, sıvı yağ, yoğurt, sirke, tuz, 2 yumurta ( Birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak) Koyup güzelce karıştıralım. Yavaş yavaş un ilave edelim bu arada kabartma tozu ve karbonat ekliyelim. Ele yapışmayan bir hamur yoğuralım, hamurun içine baharatları, peynirleri, taze maydanoz ve dereotunu ilave edelim ve tekrar güzelce yoğuralum. Peynirler ve hamur iyice karışıp özleşmeli.
Hamurdan istediğimiz büyüklükde parçalat koparıp yuvarlıyalım, fırın tepsimize aralıklı olarak yerleştirelim. Hamurlarımızın üzerine yumurta sarısı sürelim, susam ve çörekotu serpelim.
peynirli poğaça.
200c* Altı, üstü kızarana kadar pişirelim. Fırından çıkarıp tepside ılımasını bekliyelim, hafif ılık yada soğuyunca servis edelim ( İçini çekmiş, kıyır kıyır oluyor).
Afiyet olsun.

9 Şubat 2011 Çarşamba

Fırında Sebzeli Hamsi.

Fırında sebzeli hamsi, pişmeden önceki hali.
İlkkez denediğim ve çok beğenilen bir balık yemeği oldu fırında sebzeli hamsi. İsmi tam olarak nedir bilemiyorum, benimki tamanen doğaçlama oldu. Hazırlık aşaması oldukca uğraştırıcı, tadı mükemmel. Yemeğe başladığınızda iyiki pişirmişim dedirten türden.Denemek istiyenlere tavsiye ederim.

1 kg hamsi ( ayıklanmış, kılçıkları temizlenmiş, güzelce yıkanmış,suyu süzülmüş.)

yarım kg domates( minicik doğranılmış.)
2 orta boy kuru soğan( minicik doğranılmış)
2-3 tane yeşil biber (minicik doğranılmış)
2 tane kırmızı biber ( minicik doğranılmış)
1 küçük demet maydanoz ( minik minik doğranılmış)
1 limom.
4-5 tane defne yaprağı.
göz kararı. taze çekilmiş karabiber,kırmızı biber, pulbiber, kekik .
tuz.
çok az yeytinyağ.
çok az tereyağ.
Fırında sebzeli hamsi, yapım aşaması.
Sebze malzemelerinin hepsi güzelce ayıklanır, yıkanır, doğranır ve büyükce bir karıştırma kabına koyulur. Baharatları ilave edilir, biraz yeytinyağ gezdirilir tuzu ayarlanır ve güzelce karıştırılır. Pişirme kabımızın altına sebzeli karışımdan bulca serilir. Ayıklayıp kılçıklarını çıkardığımız ve güzelce yıkadığımız hamsilerimizi rulu şeklinde saralim ve pişirme kabımıza sık sık yerleştirelim. ( Bu aşama oldukca uğraştırıcı malum balıklar yapıları itibarı ile oldukca kaygan) Balıkların yerleştirme işi bitince kalan sebzeli karışimi üzerine orantılı bir şekilde serelim. 1 limonu ince ince dilimliyelim ve tepsimizin üzerine defne yeprakları ile yerleştirelim. Fırına vermeden önce minik minik tereyağı parcaları  tepsimizin üzerine orantılı bir şekilde yerleştirelim.
fırında 200c* de güzelce pişirelim.
Afiyet olsun


Fırında sebzeli hamsi.

3 Şubat 2011 Perşembe

Mücver ( Kabak ve Patatesli )

mücver.


Uzun zaman oldu mücver pişirmiyeli, geçenlerde evde uzun süredir bekliyen kabakları nasıl değerlendirsem diye düşünürken aklıma geldi mücver. Tabiki kızlara danıştım, Beyza ben yerim dedi. Ufaklık ben yemem makarna istiyorum diye tutturdu:)) eee malum ana yüreği dayanamadım, hem makarna hemde mücver pişirdim.
Sofrayı kurduk, ufaklık bizden daha çok sevdi mücveri hatta bayıldı. Savunmasıda çok komikdi ( Anne ben mücverin tadının bukadar güzel olduğunu nerden bileyim) demezmi. Ablasını ve beni çok güldürdü, yoğurda batırıp batırıp yedik çok lezzetli ve kolay bir yemek yada ara sıcak denilebilir. Pişirdigim makarnada sonraki gün fırın makarna olarak tüketildi :)))

mücver.

 Tarif:
 1 büyük boy kabak.
1 büyük boy patates.
1 büyük boy kuru soğan.
 1 yumurta.
 yarım demet maydanoz.
taze dereotu, taze nane. ( olmasada olur)
1 tatlı kaşığı kuru nane.
1 çay kaşığı pulbiber.
çok az karabiber.
1 tatlı kaşığı kabartma tozu.
tuz.
göz kararı un ( 3-4 çorba kaşığı kadar)


mücver.

 Büyükce bir karıştırma kabına yıkayıp soyduğumuz kabaklarımızı rendeleyelim. Patatesimizi ve soğanımızı da soyup rendeleyelim. Maydanozlarımızı minik minik doğruyalım ve karışıma ekliyelim, yumurtamızı içine kıralım. Baharatlarımızı ekleyelim  tuz, kabartma tozu ve  unumuzu ilave edip  güzelce karıştıralım.
Kızartma tavamıza göz kararı sıvı yağ koyalım. Çorba kaşığı yardımı ile mücverimizi tavadaki yağa bırakalım ve hafif yaydıralım. Her iki tarafınıda güzelce kızartalım, kağat mutfak havlusu serilmiş tabağa çıkartalım.( Fazla yağını kağat havlu cekecektir) Bu şekilde daha hafif bir kızartma oluyor, fazla yağı süzülünce servis tabağına alalım, sıcak servis yapalım. Yanında yoğurt yada koyu bir cacık oldumu  lezzet doruk noktasına çıkıyor:)))
afiyet olsun.

mücver.

Afiyet olsun...