Sayfalar

28 Ocak 2014 Salı

Fırın Poşetinde, Tavuk Dolması ( İç Pilavlı)

Fırın poşetinde, tavuk dolması.


Bu gün pişirdim, hemde ilk kez :) Sonuç çok başarılı ;) Ev halkı beğendi, artık davet yemekleri listeme ekleyebilirim.
İnsanın alıştığı ve pişirmekten hiç çekinmediği yemekler vardır. Hani telefonda 'Sizi ziyaret etmek istiyoruz' cümlesini duyar duymaz aklınıza geliverir. Birde  bir yerlerde yemişsinizdir, beğenmişsinizdir, araştırıp tarif almışsınızdır ama eliniz o yemeği pişirmeye bir türlü gitmez.
Bu tavuk dolması da benim için pişirmek istediğim ama nedense biraz çekindiğim bir yemek di.
 Bu günden itibaren aynı düşüncede değilim. Hazırlaması, pişirmesi çok kolay, üstelik çok ihtişamlı bir yemek. Tepsiyi sofraya koyduğumda ev halkının gözlerindeki şaşkınlık, görülmeye değerdi :))
Ve tabiki tebrikleri toplamak bana kaldı ;)



Fırın poşetinde, tavuk dolması.


Malzemeler :
1 orta boy bütün tavuk.

Üzerine Sürdüğüm SOS için :
1 çorba kaşığı yoğurt.
pul biber.
kırmızı toz biber.
taze çekilmiş karabiber.
kekik.
biberiye.
1 diş sarımdak rendesi.
tuz.

Öncelikle tavuğumuzu temizleyelim ve güzelce yıkayalım. Sos malzemelerimizi karıştıralım, tavuğumuzun her tarafına güzelce sürelim. Pilavımız hazır olana kadar, buz dolabında bekletelim.

İç Pilav için Malzemeler :
2 su bardağı pirinç.
1 orta boy kuru soğan.
sıvıyağ.
tereyağ.
kavrulmuş badem.
kuş üzümü. ( 2 çorba kaşığı kadar )
tuz.
taze çekilmiş karabiber.
maydanoz.

Tavuk dolması için, iç pilav.

Tavamıza sıvı yağımızı koyalım, yemeklik doğradığımız kuru soğanlarımızı ilave edelim ve güzelce kavuralım. Ayıklayıp, yıkadığımız pirincimizi ekleyelim ve kavurnaya devam edelim. Yeteri kadar kavrulduğuna emin olunca tuz, karabiber ve kuş üzümünü ekleyelim ve suyunu verelim.
 ( 2 bardak pişince 2,5 bardak sıcak su ilave ettim.)

 tavuk dolması için iç pilav.

Pilavımız suyunu çekince bademlerimizi ve küçük doğradığımız maydanozlarımızı ilave edelim ve karıştıralım.

Fırın poşetinde, tavuk dolması.
Tavuğumuzun içini, hazırladığımız iç pilavla güzelce dolduralım.

Fırın poşetinde, tavuk dolması.
Kürdan yada başka bir malzemeyle kaparalım.

Fırın poşetinde, Tavuk dolması.

Fırın poşetine yerleştirelim, isteğimize bağlı olarak poşetin içine soyulmuş patates yerleştirebiliriz. Oldukca lezzetli patateslerimiz oldu bizim :)
250C* Yaklaşık 45 dakika kadar pişirelim.

Afiyet olsun....


26 Ocak 2014 Pazar

Susamlı, Minik Kuru Pasta.

Susamlı kuru pasta.

Harika, bayatlamayan mini minnacık kuru pastalar. Yapımı kolay, yemesi kolay, servisi oldukca şık. Çayin, kahvenin yanında her  daim ikram edebileceğimiz atıştırmalıklar...

Malzemeler:

1 yumurta sarısı.
1 paket 250gr tereyağı. ( oda sıcaklığında)
yarım su bardağa sıvı yağ.
yarım su bardağı su.
2,5 yemek kaşığı tepeleme toz şeker.
1 tatlı kaşığı silme tuz.
1 paket kabartma tozu.
aldığı kadar un.
1 çay bardağı susam ( hamurun içine)

üzeri için :
1 yumurta beyazı.
susam.

Susamlı kuru pasta.

Tüm malzemeleri karıştırıp güzel, yumuşak bir hamur hazırlayalım. Minik parçalar kopartıp fotoğrafta görüldüğü gibi şekil verelim. Yumurta beyazına ve susama batıralım, tepsimize aralıklı dizelim.

Susamlı minik kuru pasta.

250 C* de güzelce pişirelim.

Afiyet olsun....


24 Ocak 2014 Cuma

İtalyan Usulü TON Balıklı Makarna.

Italyan usulu ton balıklı makarana.


Bu günlerde İtalyan restaurantında makarna yemeği, nerdeyse alışkanlık haline getirince. Bu böyle olmaz, bize biraz pahalıya mal olur düşüncesi ile başladım araştırmaya. Güzel ve lezzetli makarna nasıl yapılır ? Mümkünse İtalyan usulü :)
Güzel bir sayfa buldum, makarna pişirmenin püf noktaları üzerine. Ama sos benim tarifim, evde ne varsa usulü ;) En sevdiğimden.
Sonuç muhteşem oldu; Ucuz, lezzetli, bol, doyurucu, sağlıklı daha ne olsun....


Ton balıklı makarna.


Kısaca Püf Noktaları:
1. Makarna bol suda haşlanacak.
2. Makarna suya tuz tamamen eriyince bırakılacak.
3. Kesinlikle, makarna suyuna herhangi bir yağ ilave edilmeyecek.
4. Makarna süzülünce keşinlikle soğuk suya tutulmayacak.
5. Makarna üzerinde yazan zaman süresine kadar pişirilecek.
6. 8-10 Dakikadan daha az sürede pişen makarna, kaliteli bir makarna değildir. ( Makarnanın kaliteli olmasının, lezzetli olmasında büyük payı var.
7. Ve en önemlisi. makarna piştikten sonra 5 en fazla 10 dakika arasında tüketilmesi gerekiyor.

Kaliteli bir makarna.

Ton balıklı SOS  Tarifi :
Malzemeler :
1 orta boy kuru soğan.
1 er tane sarı, yeşil, kırmızı biber.
3 -4 tane orta bot domates.
1 kutu konserve ton balığı.
2 diş sarımsak.
karabiber.
pulbiber.
tatlı kırmızı toz biber.
tuz.
bir tutam feslehen.


Ton balıklı makarna sosu.

Tavamıza minik doğranmış soğanlarımızı koyalım ve az zeytin yağda kavuralım. Biberlerimizi, sarımsaklarımızı da ekleyelim kavurmaya devam edelim.


Ton balıklı makarna sosu.

Minik doğranmış domateslerimizi, baharatlarımızı da ekleyip. Domateslerimiz yumuşayana kadar pişirelim.

Ton balıklı makarna sosu.

Ton balıklarımızın suyunu süzelim ve tavamıza ilave edelim. Kontrollu tuzumuzu koyalım, ton balığnda tuz olduğu için dikkatli olalım.


Ton balıklı makarna sosu.

Güzelce karıştıralım ve sıcak sıcak, taze pişirdiğimiz makarnamızın üzerinde servis yapalım.


Ton balıklı makarna.


Afiyet olsun...



19 Ocak 2014 Pazar

Haşlanmış Patates Kavurması.

Haşlanmış patates kavurması.

Bu ara bizim evde en favori besin haşlanmış patates. Bence nedeni uzun süredir patatesi ev halkına bu şekilde ikram etmememdir. Size ne pişireyim dediğimde, patates haşla diyorlar, şaşırtıcı ama öyle. Patatesleri sıcak sıcak yemeği seviyorlar. Kalan patateslerde malesef rabet görmüyor. Akşamdan kalan patatesleri kahvaltıda değerlendirmek istedim ve doğaçlama olarak,  var olan malzemelerden hazırladığım bu yemeğe ev halkı bayıldı diyebilirim...

Malzemeler :

6-7 tane orta boy haşlanmış patates. ( kabukları soyulmuş, kücük doğranmış.)
1 büyük baş kuru soğan.
2 diş sarımsak.
kırmızı, sarı, yeşil biber.
8-10 tane minik domates. ( dörde bölünmüş.) olmasada olur.
pulbiber.
kırmızı toz, tatlı biber.
taze çekilmiş karabiber.
biberiye.
zeytinyağ.
tuz.

Haşlanmış patates kavurması.

Tavamıza küçük doğradığımız soğanlarımızı ve zeytin yağımızı koyalım, kavurmaya başlayalım. Biberlerimizi ve sarımsaklarımızı ekleyip kavurmaya devam edelim. Patateslerimizi, tuzumuzu ve baharatlarımızı ilave edelim ve yüksek ateşte güzelce kavuralım. Son olarak domateslerimizi koyalım ve karıştırıp ocaktan alalım. ( hiç domates koymasakta olur.) Sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun...








Bademli AY Kurabiyesi.

Bademli AY kurabiye.

Bu kurabiyeler bir harika, hani 'yemede yanında yat 'denirya işte tamda ondan. Bir arkadaşımda,
 ( Güler Balyer ) de yemiştim ve anında vurulmuştum. Tabikide hemen tarifi alıverdim.
Daha önce pişirmiştim ama bir sorun oldu. ( Ben yumurta sarısı yerine yanlışlıkla yumurtanın beyazını kullanmışım, tamamen dalgınlık. Onlarda fena olmadı ama olması gerektiği gibide olmadı malesef. ) Tam bir hayal kırıkığı :(
 Neyse bu hafta orjinal tarifi uyguladım, hemde tekrar tekrar konturol ederek. Sonuç muhteşem oldu diyebilirim. Yani ben çok sevdim, hemde hazırlamasıda çok meşakatli değil.
Tavsiye ederim hemde şiddetle :))


Bademli AY kurabiye.

Malzemeler :

3 yumurta sarısı.
500gr margarin.
3 paket vanilya şekeri.
1 paket kabartma tozu.
1 su bardağı pudra şekeri.
3 yemek kaşığı süt.
yaklaşık 1 kg un.
2 paket dilim badem. ( 1 pakeri toz badem de olabilir.) ( badem paketleri 200gr)

Bademli AY kurabiye.

Öncelikle teflon tavada, bademlerimizi hafif kavuralım ve soğumasını sağlıyalım...


Bademli AY kurabiye.

Karıştırma kabımıza margarin, pudra şekeri, yumurta sarısı, süt ve vanilya şekerini koyalım ve güzelce karıştıralım. Aşamalı olarak un ve kabartma tozumuzu ekleyelim. Son olarak bademlerimizide  ekleyip yoğuralım.
Hamurumuzdan parça kopartalım ve elimizle bastırarak parmak kalınlığında açalım. Çay bardağı yadımı ile ay şekli verim. Fırın tepsimize aralıklı olarak yerleştirelim.


Bademli AY kurabiye.

180 C* Hafif pembe, beyaz olacak şekilde pişirelim. Henüz ılıkken bol pudra şekeri koyduğumuz kasede iyice pudra şekerine bulayalım. ( Yani altı, üstü her tarafi pura şekerine bulanmalı.
Saklama kabımıza yerleştirelim...

Afiyet olsun...



17 Ocak 2014 Cuma

Sibel İçin Özel, Kahvaltı Soframız ;)

Sibel için özel kahvaltı soframız

Soframızı Türkiye den gelen konugumuz Sibel hanım için kurduk :) Sibel hanım Ankara dan geldi ve evimize, soframıza konuk oldu :) Biz onu çok sevdik, iki gün boyunca birlikte gezdik, tozduk, yedik, içtik ama en önemlisi bol bol ve her konuda sohbet ettik.
 Bu sayede, 'Birbirini fazla tanımayan insanların birlikte çok güzel ve içten zaman geçirebileceğini bir kez daha analamış oldum. ' En güzelide yeni bir dost, arkadaş kazanmış oldum en tatlısından ;)
Teşekkür ederiz efendim, yine bekliyoruz inşallah....


Sibel'e özel kahvaltı.

Sibel'e özel kahvaltı.

Önce firınlanmış, sonra mum alevinde sıcaklığı korunmuş
sucuk.

Peynir tabağı.

Peynir tabağı.

Ispanak çanağında yumurta.

Reçel - çikolata - tereyağı - kaymak - krem peynir.

Sibel'e özel kahvaltı.



Kolaylıklar diliyorum...

Ispanak Çanağında Yumurta.

Ispanak Çanağında Yumurta.

Kahvaltı için hazırladığım kolay, lezzetli bir tarif. Üstelik akşamdan ıspanak çanaklarını hazırlayıp buz dolabına kaldırırsanız. Sabah sadece yumurtaları kırıp, fırınlamak kalır. Buda sabah yapmanız gereken işlere daha fazla zaman kalması demek. Kesinlikle tavsiye ederim, hem görsel olarak sofraya renk katıyor, hemde oldukca beğeni topluyor...

Malzemeler :
ıspanak yarım kg kadar. ( sedece yaprakları.)
1 orta bor kuru soğan.
tuz.
karabiber.
pulbiber.
cok az sıvı yağ.
yeteri kadar yumurta.
Ispanak çanağında yumurta.
Kuru soğanımızı minik doğrayalım, çok az sıvı yağ koyduğumuz tavamızda biraz kavuralım. Ayıklayıp, yıkadığımız ve doğradığımız ıspanakları ilave edelim. Tuz serpelim ve tavamızın kapağını kapatalım. Çok kısa bir sürede ıspanaklarımız sularını salıyor ve azalıyor. Sonra karıştırarak kavuralım, ıspanaklar saldığı suyu geri çekene kadar. Karabiber, pul biber serpelim ve ocakdan alalım.
Soğuyunca ıspanaklarımızı fırın kabımıza çanak şekli vererek yerleştirelim. ( Eğer kahvaltı için pişirecekseniz, bu şekilde üzerine folyo kapatarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.)

Ispanak çanağında yumurta.


 Ispanakların orta kısmına birer tane yumurta kıralım, çok az tuz ve pulbiber serpelim. Sıcak olan fırının  üste yakın bölümüne koyalım. Yumurtalarımızın beyazı piştimi hemen fırından çıkartalım. Sarısı az pişmiş olunca ekmeğinizi batırarak yemesi çok daha lezzetli oluyor.


Ispanak çanağında yumurta.


Afiyet olsun....