Sayfalar

26 Aralık 2013 Perşembe

Somon Şiş Izgara.

Somon şiş ızgara.


Geçen hafta ev halkı için hazırladığım akşam yemeği :) Oldukca kolay, lezzetli ve tabikide besleyici ;)
Denemenizi tavsiye ederim. Fotoşop kullanmadığım ve havada erken karardığı için,  fotoğraflarım istediğim gibi olmuyor malesef :((

Malzemeler :

Yarım kg somon balığı. ( küp küp doğranmış.)
2 diş sarımsak.
Tuz.
Taze çekilmiş karabiber.
Pulbiber.
Biberiye.
Kekik.
Zeytinyağ.

Somon şiş ızgara.

Somon balıklarımızı  büyükce, küp kalinde doğrayalım. Zeytinyağ, tuz, ezilmiş sarımsal ve baharatlarla marine edelim. Yarım saat kadar dinlendirelim. Sonrasında balıklarımızı şişlerimize dizelim. Kızdırdığımız ızgaramızda zedelemeden pişirelim.

Somon şiş ızgara.

Somon şiş ızgara.


Afiyet olsun...


19 Aralık 2013 Perşembe

Mısırlı, Nohutlu, Buğday Çorbası.

Mısırlı, nohutlu, buğday çorbası.


En sevdiğim çorbalardan birisidir. Kesinlike çok lezzetli ve şifalı, tam bir hasta çorbası. İnsanın içini ısıtan, aynı zamanda ferahlık veren ve miğdeyi yormayan bir çorba. Yada ben çok sevdiğim için, bana öyle geliyor :)  Bence pişirin ve kendi fikriniz oluşsun.



Mısırlı, nohutlu, buğday çorbası.


Malzemeler:

1çay bardağı aşurelik buğday. ( yarma)
1 çay bardağı kırık mısır.
1 çay bardağı haslanmış nohut.
yarım kg yoğurt.
1 yumurta sarısı.
1 çorba kaşığı tepeleme un.
tuz.
(isteğe bağlı olaraka yarım tablet tavuk bulyon.)

Üzeri için :
1 çorba kaşığı tereyağı.
3 çorba kaşığı zeytinyağ.
1 cay kaşığı pulbiber.
1 çay kaşığı kuru nane.

Yarım limon.

buğday ( yarma)
kırık mısır.


Mısırlı, nohutlu, buğday çorbası.


Öncelikle buğday ve mısırımızı güzelce yıkayalım, ılık suda bekletelim. Bu işlemi akşamdanda yapabiliriz. Düdüklü tencerede 10 dakika kadar pişirelim, daha azda olabilir.
Çorbamızı pişireceğimiz tenceremize yoğurdumuzu, yumurta sarımızı, unumuzu koyalım ve iyice çırpalım. Haşlamış olduğumuz buğday, mısır karışımını ( benimki soğuktu) ekleyelim. Güzelce karıştıralım. Su ısıtıcımızda kaynattığımız sıcak suyumuzu  azar azar ilave edelim ve bir taraftan karıştırmaya devam edelim (Mümkünse aynı yöne doğru karıştıralım.)  Haşlanmış nohutumuzu, tavuk bulyonumuzu ekleyelim. Orta hararetli ocakta sürekli karıştırarak kaynamasını sağlıyalım. Ocağımızn altını kısalım ve çorbamıza tuzumuzu ekleyip pişmeye bırakalım.

Küçük tavamıza tereyağımızı koyalım, ocağımızın üzerine bırakalım. Tereyağı eriyip, köpük köpük olunca zeytinyağımızı koyalım. Nane ve pulbiber ekleyelim. Baharatlarımızın kokusu çıkınca hemen ocaktan alalım ve hemen pişen çorbamıza ilave edelim.
Hani şu cazzzz sesi varya işte onu duymalıyız ve o anda çıkan o hoş kokuyu.
Sıcak sıcak servis yapalım, ekşi seviyorsanız servis esnasında üzerine limon sıkabilirsiniz.

Afiyet olsun...


16 Aralık 2013 Pazartesi

'Taytekin' Ailesi Hanımlarına Özel Çay Soframiz.

Badiye abla ve kızları için, çay soframız.

Badiye abla, kızları ( Ebru ve Dilara ). Ben, kızlarım ( Beyza ve Berin ) ile çok güzel bir akşam geçirdik, bu sofranın etrafında. Çok konuştuk, çok güldük, çok yedik :))
 Çok değerli Taytekin ailesinin herbir üyesi bizler için çok değerli. Her daim, her halükarda onlarla bir arada olmak ve hoş sobetlerine, özellikle mutluluklarına ortak olmak çok güzel.
Siz hep bize gelin lütfennnnn .... :))


Soframızda nelermi vardı :


Üç, iki, bir poğaca.
Peynirli, baharatlı, bol otlu poğaça.
Bol yeşilikli kısır.
İçli köfte.

Havuçlu, kereviz salatası.

Marlenka pasta.
Kavala kurabiyesi.
Çilekli pudunkli kurabiye.
Susamlı kıyır kurabiye.

Kolaylıklar dilerim...

13 Aralık 2013 Cuma

En Kolayından Bizküvili Pasta.



Her zaman en sevdiğim misafir, arayıp aynı gün içinde ziyaretimize gelemek isteyen misafirdir. İşte bu zamanlarda kendimi aşıyorum diyebilirim. Hemen organize oluyorum kendiliğinden yemek menüsü olusuyor. Evim çabucak derlenip, toplanıp misafire hazır hale geliyor. Birde üstüne dinlenip kahve içmeye bile vakit bulabiliyorum desem yeridir.
Çarşamba günü sabah kahvaltıda misafirlerim vardı, daha kahvaltıya oturmamıştıkki telefonum çaldı. Perşembe günü gelecek konuklarım, mümkünse bu gün gelebilirmiyiz diye sorunca, ben önce biraz duraksadım, sonra buyrun gelin dedim. Uzun lafın kısası, sabah gelen konuklarımı haberdar etmeden güzelce kahvaltımızı yaptık. çay keyfi, kahve keyfi çocukların okuldan çıkış saatıne kadar güzel ve verimli bir sabah geçirdik. Misafirlerimi uğurladım, hemen diğer konuklarıma hazırlık yapmaya başladım. Bu oldukca kolay pasta da o günden kalma. Bende misafirlerimde çok beğendik. Malzemeleriniz varsa hemen deneyin....

Bisküvili pasta.


Malzemeler :
1 paket. Dr. Oetger Muhallebi.
1. paker. Dr.Oetger kazan dibi.
1,5 kg süt.
yeteri kadar kepekli bisküvi.
Bolca hindistan cevizi.

Süt, muhallebi ve kazan dibi tozlarını tencereye koyalım ve orta hararetli ocakta karıştırarak pişirelim.
Kalıbımızın altına pişirdiğimiz muhallebiden bir miktar serelim. Bisküvilerimizden yerleştirelim, tekrar muhallebiden serelim, tekrar bisküvi yerleştirelim. Son olarak kalan muhallebimizi serelim, üzerine bolca hindistan cevizi serpelim.
Henüz sıcakken üzerine aliminyum folyo ile kaplayalım ki bizküviler yumuşasın. Soğuyunca derin dondurucuya koyalım ve güzelce soğumasını sağlıyalım.

Bisküvili pasta.

Afiyet olsun...


10 Aralık 2013 Salı

Kıymalı Kolay Poğaça. ( Karaköy Poğaça )

Kıymalı kolay poğaça - karaköy poğaça.


Çok çabuk hazırlanan ve çok beğenilen bir poğaça. Genelde peynirli pişiriyorum, ama kıymalının tadıda bir başka oluyur sanki. Bence biraz 'Karaköy' poğaçaya benziyor, deneyin tavsiyemdir.

Malzemeler :

125 gr yumuşak tereyağı.
125 gr yumuşak margarin.
1 çay bardağı sıvı yağ.
2 yumurta.
1 su bardağı yoğurt.
1 paker instat maya.
1 paket kabartma tozu.
aldığı kadar un.

İç harcı :
300-400 gr kıyma.
2 -3 orta boy kuru soğan.
maydanoz.
pulbiber.
kırmızı toz biber.
karabiber.
tuz.
çok az sıvı yağ.

Hamurumuzu güzelce yoğuralım, yarım saat kadar dinlendirelim. Bu arada iç harcımızı hazırlayalım.

Tavamıza biraz sıvı yağ ve kıymamızı koyalım. Kıymamız suyunu salıp tekrar çekene kadar karıştırarak kavuralım. Minik doğradığımız soğanlarımızı, tuz ve diğer malzemeleri ekleyelim, birlikte güzelce kavuralım. Ocağımızın altını kapatalım minik doğradığımız maydanozları ekleyelim ve karıştıralım.
soğumaya bırakalım....

Hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartalım ve iç harcımızdan bolca koyup, poğaça şekli verelim.

Kıymalı kolay poğaça- karaköy poğaça.


Üzerine yumurta sarısı sürelim, susam, çörek otu serpelim.
200 C* Altı üstü kızarana kadar pişirelim...

Afiyet olsun...


6 Aralık 2013 Cuma

Peynirli Yumurta.

Peynirli yumurta.

Hafta sonları için ideal bir seçim olabilir. Bizim gibi yemek masanız mutfaktaysa ve ağar kokular içinde kahvaltı etmek istemiyorsanız. Peynirli yumurta pişirin derim.  Biz çok severiz ve oldukca sık pişiriyoruz...


malzemeler :

1 çay bardağı beyaz peynir yada tuzlu köy peyniri.
yarım çay bardağı kaşar peyniri.
5 tane yumurta.
tuz.
karabiber.
pulbiber.
yarım çorba kaşığı tereyağı.


Peynirli yumurta.

Tavamıza tereyağımızı koyalım, erimeye baslayınca peynirlerimizi ilave edelim. Peynirlerimiz eriyince yumurtalarımızı kıralım. Tuz ve karabiber ekleyelim. Yavaş hareketlerle karıştıralım.


Peynirli yumurta.

üzerine pulbiber serpelim. sıcak sıcak servis yapalım.


Peynirli yumurta.

Afiyet olsun...

5 Aralık 2013 Perşembe

Yoğurtlu, Havuçlu, Kereviz Salatası - Mezesi.

Yoğurtlu, havuçlu, kereviz salatası.


Bu hafta iki kere hazırladım,  konuklarım çok ama çok beğendiler. Ben  bu mevsimde özellikle bu salatayı hazırlamayı tercih ediyorum. Çünkü çok kolay, besleyici ve lezzetli. Özellikle çay davetlerine, hamur işlerinin yanına çok yakışıyor.

Malzemeler :
büyükce bir kerevizin dörtte biri. ( 1/4 kereviz )
2 orta bor havuç.
yarım kg yoğurt.
2 diş sarımsak.

Süslemek için :
zeytinyağ
ceviz.
dereotu.
taze nane.


Öncelikle sarımsaklarımızı soyalım ve ezelim, yoğurda karıştıralım, tuz ilave edelim.
Kerevizimizi soyalım ve rendeleyelim.  ( Kereviz çabuk kararan bir sebze olduğu için, hazırladığımız yoğurda rendelediğimiz kerevizleri hemen katıp karıştırmalıyız.) Sonrasında rendelediğimiz havuçlarımızı katalım ve karıştıralım. Servis tabağına yerleştirelim, üzerine sızma zeytinyağ dökelim. İstediğimiz malzemeyle süslüyelim.

Yoğurtlu,havuçlu, kereviz salatası.


 Afiyet olsun...

26 Kasım 2013 Salı

Tavuklu, şehriyeli Düğün Çorbası.

Tavuklu, şehriyeli düğün çorbası.


Çok lezzetli ve sağlıklı olan bu çorbayı oldukca sık pişiriyorum. Özellikle davet sofralarımda ilk sırada yer alır. Deneyin beyeneceksiniz....

Malzemeler :
2 tane tavuk butu. ( haslanmış, kemiklerinde ayrılmış, küçük parçalara ayrılmış.)
1 çay bardağı kadar arpa şehriye.
1 çorba kaşığı un.
biraz sıvı yağ.
bir miktar tereyağ.
1 su bardağı haşlanmış nohut.
kekik.

Terbiye İçin :
Bir yumurta sarısı.
Yarım limon suyu.

Sos İçin :
Zeytinyağ.
Pul biber.

Tavuklu, şehriyeli düğün çorbası.


Tenceremize sıvı yağ koyalım ve şehriyelerimizi ilave edelim, güzelce kavuralım. Pembeleşince un ilave edelim bir miktarda un ile kavuralım. Tenceremize soğuk su ilave edelim, unumuzun topak olmaması için güzelce çırpalım. Üzerine kıvam alana kadar tavuk suyu ilave edelim. Nohutumuzu ilave edelim, biraz kekik serpelim. Çorbamızın piştiğine emin olunca, yarım limon suyu ve bir yumurta sarısı çırpalım. çorbamıza ilave edelim.
Servis esnasında üzerine pulbiber ve zeytinyağ gezdirelim.
Yada eritilmiş tereyağı ve pulbiber.

Afiyet olsun...


24 Kasım 2013 Pazar

Fırında Mantarlı, Sebze Auflauf.

Fırında mantarlı, sebze auflauf.


Arşivden bir yemek, nezaman pişirdiğimi hatırlamıyorum bile. Tarif yayınlayacağım zamanlarda sürekli karşıma çıkıyor. Sanki beni burda unuttun dergibi :))
Bende bu gün öneceliği bu renkli yemeğe verdim.

Malzemeler .

500 gr brokoli.
2-3 orta boy havuç.
4-5 orta boy patates.
500 gr kültür mantarı.

Sos malzemesi :
bir kutu 200gr çiğ krema.
1 corba kaşığı un.
1 çay bardağı süt.
tuz.
karabiber.
pulbiber.
muskat.

Üzeri için :
Kaşar peyniri.

Fırında mantarlı, sebze auflauf.
Fırında mantarlı, sebze auflauf.

Öncelikle tüm sebzelerimizi yıkayalım, ayıklayalım ve istediğimiz şekilde, büyüklükte doğrayalım. Büyükce bir tencerenin en altına havuçları, patatesleri, brokolileri yerleştirelim. Su ilave edelim ve haşlayalım. Çok fazla haşlanmasına gerek yok.
Kevgir yardımı ile sebzelerimizi tencereden alalım ve pişirme kabımıza yerleştirelim. Tenceremizdeki  kaynamış suyun içine yıkayıp, doğradığımız mantarlarımızı koyalım. 3-5 dakika kadar haşlayalım ve pişirme kabımıza yerleştirelim. ( Ben  tepsinin yarısına mantar koydum, yarısına koymadım. Bizim evde mantar sevmeyen çok malesef :)

Fırında mantarlı, sebze auflauf.


Sos için gerekli olan malzemeleri güzelce karıştıralım. (Malzemenin azlığına, çokluğuna göre sos malzemesinide azaltıp, çoğaltmalıyız.)
Hazırladığımız sosu haşladığımız sebzelerin üzerine orantılı bir şekilde dökelim.
 200-250 C* Yarım saat kadar pişirelim.
Fırından çıkartalım, üzerine kaşar peyniri koyalım ve tekrar fırına verelim. Üzeri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun...

19 Kasım 2013 Salı

Kurutulmuş Domates Ezmesi.

Kurutulmuş domates ezmesi.


Bu tür kahvaltılıklar bizim evde çok tutulur. Helede o gün taze taze hazırlanıp sofraya konulmuşsa, ev halkının ilgi odağı oluverir. Kahvaltıda, akşam yemeklerinde meze olarak sofraya koyabiliriz.
Bir hafta, on gün kadar buzdolabında muhafaza edebiliriz.

Kurutulmuş domates ezmesi.


Malzemeler :

15-20 tane kurutulmuş domates.
1 çay bardağı ceviz.
1 çorba kaşığı biber salçası. ( hafif acılı, adana yöresine ait, ev tipi.)
2-3 diş sarımsak.
Nane.
Kekik.
Biberiye.
Pulbiber.
Kırmızı toz biber.
Zeytinyağ.

Üzeri içini :

Zeytinyağ.
Kekik.
Biberiye.
Pulbiber.

Kururulmuş domates ezmesi.


Öncelikle kurutulmuş domateslerimizi sıcak suda bekletelim, yumuşayana kadar.
Yada benim gibi, daha önce hazırladığım, kuru domates mezesini kullanabilirsiniz.
Yada hazır kavanozda satılan kuru domates mezesi kullanabilirsiniz.


Kurutulmuş domates ezmesi.


Önce kuru domatesleri robota koyalım ve bir miktar parçalayalım. Cevizleri, sarımsakları, biber salçasını, baharatlarımızı ekleyelim ve tamamen püre haline gelene kadar robotta çekelim.
Servis tabağımıza yerleştirelim, ortasına kaşıkla çukur açalım ve bu bölgeye bolca zeytinyağ koyalım ve bolca baharat serpelim.

Afiyet olsun...



18 Kasım 2013 Pazartesi

Soğan Kebabı.

Soğan Kebabı.

Çok değerli eşime özel bir yemek. Kendisi bu yemeği pişirmemi özellikle istedi, şaşırtıcı olan genelde yemek konusunda istekte bulunmaz. Ama demekki bu yemeği gerçekten tatmak istemiş. Bende tecrübem olamamasına nazaren pişirdim. Gayet güzel bir yemek oldu ve öyle tahmin edildiği gibi çokta zahmetli bir yemek değil. Sevenler için tam bir davet yemeği olabilir...


malzemeler :
yeteri kadar küçük kuru soğan. ( tatlı soğan olmalı)

Kıymalı harç :

yarım kg kıyma. ( az yağlı.)
1 orta boy kuru soğan.
2 diş sarımsak.
1 domates.
2 adet yeşil biber.
karabiber.
kırmızı biber.
pul biber.
1 tatlı kaşığı biber salçası.
maydanoz.
tuz.

Servis esnasında :
Nar ekşisi.


Soğan Kebabı.


Soğanlarımızı soyalım ve ikiye bölelim, kenarda bekletelim.

İç harcımızı hazırlayalım.  Kıymamızı kabımıza koyalım. Robotta çektiğimiz, kuru soğan, sarımsak, domates, yeşil biberi ekleyelim. Baharatlarımızı, salçamızı, maydanozumuzu da ekleyip elimizde güzelce yoğuralım.

İkiye böldüğümüz soğanlarımızın arasına irice yuvarladığımız köftelerden yerleştirelim ve tepsimize sıkışık sekilde dizelim.
Eğer benim gibi soğanlarınız yeterli olmazsa, domates kullanabilirsiniz. Bu şekildede çok lezzetli oluyor.

Bie kasede, çok az domates, biber salçası, biraz sıvı yağ ve çok az tuz koyalım, sıcak su ekleyelim ve güzelce çırpalım. salçamızın iyice erimesini sağlıyalım.  Bu sosu tepsimizdeki soğan kebabına orantılı bir şekilde paylaştıralım. Çok olmaması lazım, soğanlarda pişerken oldukca fazla su salıyor.

Tepsimizin üzerine aliminyum folye saralım ve 200-250C* pişirelim. Fırından almadan yarım saat önce folyomuzu açalım ve üzerinin kızarmasını sağlıyalım.

Sıcak servis yapalım, servis sırasında üzerine nar ekşisi gezdirebiliriz. Gayet güzel bir lezzet katıyor yemeğimize.


Afiyet olsun...











17 Kasım 2013 Pazar

Yüksektepe Ailesi ile Kahvaltı.

Yüksektepe ailesi ile kahvaltı.

Kahvaltı soframızı Yılmaz abi ve Nebahat abla için hazırladık. Bir nevi Yılmaz abiye veda kahvaltısı oldu bizimkisi. Bizim için Yılmaz abi ve Nebahat ablanın kıymeti çok büyüktür. Yılmaz abiyi iş için Türkiye ye uğurladık. Allah yolunu açık etsin...
Çok güzel, hoş sobetli bir kahvaltı geçirdik. Fotoğraflarda o günden bize hatıra kaldı.
Her zaman diyorumya, değerli dostlarla, güzel ve bereketli sofralarda hoş sobbet etmek kadar güzel bir zaman varmıdır acaba ?
Çok şükür Rabbimize, verdiği nimetler ve değerli dostlar için...


Yüksektepe ailesi ile kahvaltı.


Sebze tabağı.

Bol baharatlı fırında patates.

Fasulye turşusu kavurması.

Dilim kaşar peynir.

Biberli sucuk.

bal ve fındık, ceviz, kuru kayısı.

Yüksektepe ailesiyle kahvaltı.

Yüksektepe ailesiyle kahvaltı.
Kolaylıklar diliyorum...

14 Kasım 2013 Perşembe

Portalallı Şeker Pare Kurabiye.

Portakallı Şeker pare kurabiye.

Bildiğimiz anne yada anneanne kurabiyesi, ben ismini değiştirdim Şeker pare kurabiyesi koydum :)) Görünüşü şeker pareye benzediği için.
Benim sevdiğimden, yumuşak puf puf, portakal ve limon aromalı. güzelmi güzel, daha ne olsun...


Portakallı Şeker pare kurabiye.

Malzemeler :
3 yumurta.
2 su bardağı toz şeker. ( orjinal tarifta 1,5 su bardağı.)
1 su bardağı sıvı yağ.
1 su bardağı yoğurt.
125 gr yumuşak margarin. ( orjinal tarifde yok, ben kendim ekledim.)
1 paket vanilya şekeri.
1, 5 paket kabartma tozu.
2 portakalın suyu ve kabuğunun rendesi. ( Orjinal tarifde yoktu ben ekledim.)
1 limon kabuğu rendesi.
un ( 1 kg kadar.)

Portakallı şeker pare kurabiye.

Un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeleri karıştıralım. Azar azar un ve kabartma tozonu ilave edelim ve yumuşak bir hamur yoğuralım. Elimizi biraz sıvı yağ ile yağlayalım, hamurdan mandalin büyüklüğünde parçalar kopartalım ve yuvarlayalım. Önce toz şekere batıralım, tepsiye aralıklı olarak dizelim. Üzerine fındık batıralım ve fırına verelim.


Portakallı şeker pare kurabiye.

200C* Altı, üstü kızarana kadar pişirelim. ( Pişirme sırasında kurabiyelerin kabarmasından dolayı, fındıklar havalanıyor. Ben hafif kızarmaya başlatınca fırından alıp fındıkların üzerine parmağımla bastırdım ki fındıklar düşmesinler. )
Afiyet olsun....