Sayfalar

28 Ağustos 2012 Salı

Tavuklu, Koca Kulak Hamuru - Hamur aşı - Kulak mantı

Koca kulak hamuru.



Uzun bir aradan sonra, blog sayfama yeniden tarif yazıyor olmak çok güzel. Bizlerde Almanya da yaşayan her Türkiye kökenli insanlar gibi, okul tatilimizi memleketimizde geçirdik. Bu sene tam altı hafta tatilimiz vardı. Bu zamanın her anını ailemle birlikte geçirdik diyebilirim. Ramazan ayının tamamını ve Ramazan bayramını da yine ailemiz, dostlarımız ve sevdiklerimizle geçirdik. Herşey şok güzeldi, bir sürü anı, bir sürü yemek fotoğrafı biriktirdik :))
 Rabbimize çok sükürki sağ, salim evimize geldik. Temizlik, okul ve mutfak alışverişlerimizide bitirdik. Allah izin verirse bundan sonra daha sık blog sayfamı güncellemeyi düşünüyorum. Her şeyin hayırlısını diliyorum.

İlk tarif Türkiye den, annem, ablam ve benim beraber yaptığımız yöresel bir yemek. Hamur aşı, namı değer Koca Kulak Hamuru. Harika bir lezzet, biz çok severiz. Annemin çocukları, torunları, damatları toplandımı özellikle istenilen ve anneminde seve seve pişirdiği  davet yemeğidir...


Mantımızın önce iç harcını hazırlayalım :

Koca kulak hamuru,iç harcı


750gr kadar kemiksiz tavuk eti.
4 orta boy kuru soğan.
tuz.
bol karabiber.

Tavuk etlerimizi güzelce yıkayıp varsa derilerini ayıralım. Minik minik doğrayalım, tavamıza bırakalım ve pişirmeye başlayalım. Tavuk etimiz suyunu salıp tekrar çekene kadar bir müddet pişirelim. Ayıklayıp minik doğradığımız kuru soğanlarımızıda ilave edelim, Tuzumuzu damak tadımıza göre ekleyelim ve güzelce pişirelim. Bol karabiber serpelim tekrar karıştıralım ve ocağımızı kapatalım. İç harcımız hazır hala gelmiştir.



Mantımızın hamuru için :
2 yumurta.
1çorba kaşığı silme tuz.
yaklaşık 1,5 kg un.
oda sıcaklığında yeteri kadar su.

İstediğimiz miktarda unu hamur yoğurma kabımıza koyalım, ortasını açalım yumurtalarımızı kıralım, tuzumuzu serpelim. Azar azar su ilave ederek hamurumuzu yoğuralım ( Açılabilecek sertlikte bir hamur olmalı, yumuşak olmamalı.)
Hamurumuzu yoğurma işlemi bitince büyükce bezelere ayıralım ve avucumuzun içi ile yuvarlayalım.



Bezelere ayırdığımız hamurlarımızı altına, üzerine un serperek oklava yardımı ile açalım.



Açtığımız hamurumuzu bıcak yardımı ile  kare şeklinde keselim. ( Karelerimiz büyük olmalı)



Hazırladığımız iç harcımızdan her karenin ortasına yerleştirelim ve üçgen şeklinde katlayıp parmak uçlarımızla birleşen kısımları hafifce sıkıştıralım. Bu işlemi dikkatli yapmalıyız, ne çok sıkıştırıp ezelim nede haşlarken hamurumuz açılıp iç harcın dışına  çıkmasına müsade etmeyelim.




Üçgen şeklinde katladığımız mantılarımızı bir birine yapışmayacak şekilde müsait temiz bir yerde biriktirelim.




Mantıları katlamaya başlarken haşlıyacağımız suyumuzuda ocağımıza koymuş olalım. Büyük bir tencere tercih edilmeli ve bul suda haşlanmalı mantılarımız.

 Kaynamaya başlayan mantı suyumuza tuz ilave edelim ve üşer, beşer mantılarımızı suya salalım. Mantılarımız önce dibe çökecekler sonra pişmeye başladıkca tencerenin üzerine çıkacaklar.
Piştiğinden emin olduğumuz mantılarımızı süzgeçten geçirelim, ( Suyunu süzelim ) Süzgeçteki mantılarımızın üzerine çesmeden su gezdirelim. ( Yapış yapı olmasını engellemek için )
Derin bir servis tepsisine boşaltalım.

Biz yöresel olarak kaca kulak hamurunu kavrulmuş kaymak ile yeriz ve çok da lezzetli olur.

Kaymak Sosu :

kaymak ( Kaynatılmış sütün üzerinden toplanılan yağlı tabaka.)
sıvı yağ.
tuz.
tereyağ.
bir mıktar su.

Kaymağımızı tavamıza koyalım biraz sıvı yağ dökelim, tuz serpelim ve sürekli karıştırarak kavuralım. Kavruldukca kaymağımızın rengi değişecektir. Kahve rengi kıvamına gelince yarım cay bardağı kadar su ilave edelim ve biraz tereyağı ekliyelim. Bir iki dakika kaynatalım ve ocağımızı kapatalım.

 Kaymak sosumuzu tepsimize yerleştirdiğimiz kocakulak hamurumuzun üzerine orantılı bir şekilde dökelim. Sıcak sıcak servis yapalım.
Herkezin kişisel isteğine güre, sarımsaklı yoğurt, domates sos eşliğinde de servis yapabilirsiniz.

Bana sorarsanız en güzel hali kaymaklı halidir :)) Annemin evinde kaymak yoksa koca kulak hamuru pişmez okadar yakışıyor yani...




not: Biz küçükken annem koca kulak hamurlarının bir iki tanesine kuru nohut yada fasulye koyardı. Kim kısmetliyse ona çıkacak derlerdi. Bizde bana çıksın diye kapış kapış yerdik bu hamur aşını, annemle babam da bizim o hallerimize çok gülerlerdi. Bu hamur aşında da kısmetler vardı bizzat kendi elleimle yerleştirdim içlerine. Bu sefer bizim çocuklarımız kısmet peşine düştüler, çok komik ve eğlenceli idi...

Afiyet olsum...


2 yorum:

  1. Görüntü şahane çok başarılı olmuş bilassa tavuklu koca kulak hamuru emeğine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. gönenden sevgilerle ellerinize sağlık emel hanım

    YanıtlaSil