|
Ev yapımı lahmacun. |
Dün Beyza nın arkadaşları için pişirdim bu lahmacunları. Kızlar bayıldılar, ev halkı zaten bu tada aşina. Her hafta pişirsem hiç hayır demezler :))) Çok lezzetli, üstelikde sağlıklı çünkü kullandığım malzeme ve yapım aşaması oldukca hijyenik. Bizler yani Almanya da yaşayan Türkiye kükenli insanlar, damak tadımıza uygun helal ve hijyenik lezzetlere her zaman ulaşamıyoruz. Güvendiğimiz bir kaç restoran dışında başka bir yerden hazır gıda tüketmiyoruz. Buralarda genelde döner ve pizza ağarlıklı mekanlar. Bu nedenle bir çok gıdayı evde kendimiz hazırlayıp pişiriyoruz. Evet biraz yorucu oluyor ama damak tadımızı fazlasıyla tatmin etmiş oluyoruz. Bizler gibi bu tarz ürünleri evde pişirmek isteyen arkadaşlar varsa tarifi hemen vereyim...
Duydumki blog dünyasında bir etkinlik daha varmış. Bu tariflimide çay kahve bahane etkinliğine ev sahipliği yapan
mutfakincisi.blogspot.com günderiyorum. Bol katılımlı bir etkinlik olmasın diliyorum...
Hamur Tarifi:
1kg un.
1 palet yaş maya.
yarım kg sıvı karışım. ( ılık su ve süt karışımı.)
1tane kesme şeker.
tuz. ( 1 çorba kaşığı kadar.)
yarım çay bardağı sıvı yağ.
Hamur yoğurma kabımıza, mayamızı elimizde parçalayalım ve 1 tane kesme şekerimizi koyalım. Üzerini örtecek kadar ılık su ekleyelim. Hemen üzerine iki üç çorba kaşığı un serpelim ve 2-3 dakika bekleyelim. Sonra tuzumuzu ve yavaş yavaş biraz sıvı karışımdan biraz undan ekleme yapıp hamurumuzu oluşturalım. Un ve su ayarında artırma yada eksiltme yapabiliriz. ( Kesinlikle kıvam olarak oldukca sert bir hamur olması lazım, yoksa hamurumuzu açarken çok zorlanabiliriz) Yoğurma işleminin sonuna doğru sıvı yağ ile elimizi yağlayıp hamurumuzu yumruklayalım, toparlayalım. Hamur iki katına çıkana kadar mayalanmasını bekleyelim. Hamurumuzdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayalım. Tepsiye un serpip aralıklı olarak yerleştirelim, üzerine hafif nemli bir murfak bezi örtelim vada tepsiyi temiz bir poşete geçirelim. hamurların üzeri sertleşmemesi lazım.
|
lahmacun hamuru ( bezelenmiş) hali. |
İç Harç Malzemesi:
750gr kadar kıyma ( Kasabınızdan lahmacunluk kıyma diye iteyebilirsiniz.)
4-5 tane orta boy kuru soğan.
3-4 diş sarımsak.
2-3 tane kırmızı biber.( Salcalık kırmızı biber den.)
3-4 tane yeşil sivri biber.
yarım kg domates.
yarım demet maydanoz.
1 çorba kaşığı domates salçası.
2-3 çorba kaşığı ev tipi biber salçası. ( Bu miktar artırıla bilir, lahmacun harcının oldukca kırmızı bir rengi olmalı. biber salçası zaten lahmacuna çok lezzet katıyor.)
1 çorba kaşığı pul biber. ( Benim kullandığım pul biber çok acı değil ve lezzetli bu nedenle fazla fazla kulanıyorum.)
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber.
tuz ( Sağlık sorununuz yoksa, tuzu belirgin olmalı.)
1 çay bardağı sıvı yağ.
Serviş Önerileri .
Soğan salatası.( Mor soğan, maydanoz, sumak, zeytinyağ, tuz.) oluşturulmuş.
Yeşil salata.( Marul ve roka )
Koyu kıvamlı cacık. ( Salatalık, kuru nane, tuz ve sarımsaklı yoğurt.) oluşturulmuş.
Kıymamızı büyükce bir karıştırma kabına koyalım. Soğan, sarımsak, kırmızı biber,sivri yeşil biber, domatesleri sıra ile mutfak roborunda çekelim ve kıymamıza ilave edelim. Salçalarımızı, pul biber, karabiberi ve ince, ince doradığımız maydonozumuzu ekleyip güzelce karıştıralım. Ben elimle karıştırıyorum, malzemeler bir birine daha iyi karışıyor. Aşamalı olarak tuz ve sıvı yağ ekleyelim, bu arada karıştırmaya devam edelim. Hamurun üzerine sürülecek kıvama gelince lahmacunlarımızı hazırlamaya başlayalım.
Ben lahmacunlarımı mulex denen bir pişirme aparatında pişiriyorum. Dikdörtgen bir pişirme haznesi var bu nedenle hamurumu oval şekilde açıyorum. Hamurumuzu merdane ile incecik açalım. Hazırladığımız iç harçtan üzerine orantılı ve kararınca sürelim. ( Ne çok kalın nede ince olmalı )
Eğer varsa özel bir pişirme aparatınız gerçekten çok tatmin edici ve lezzetli lahmacunlarınız oluyor. Ama eğer yoksa fırında da pişirilir. yada bürükce kapaklı bir teflon tavada işinizi görebilir.
|
Mulex de ev yapımı lahmacun. |
Bu pişirme aparatı ile bir kişi, rahatlıkla lahmacunları hem hazırlayap, hemde pişirebilir. Bir lahmacunu makinaya koyduğunuzda diğerini açıp iç malzemesini sürene kadar diğeri pişmiz oluyor. Normal bir tempoda hareket edilirse çok rahat rahat hem acıp, hem sürüp, hem pişirebilirsiniz.
|
Ev yapımı lahmacun. |
Güzel pişmiş, daha dumanı üzerinde ev ortamında ve rahatlığında lahmacun keyfi. Saymadım ama okadar çok lahmacunumuz olduki herkez hesapsız, kitapsız bol bol yedi. Böylelikle maddi olarakda çok karlı olduğunu düşünüyorum.
|
Ev yapımı lahmacun. |
Eğer benim gibi fazla lahmacununuz oldu ise, sonraki gün teflon tavada ısıttığımızda sanki ogün pişmiş gibi aynı lezeti alabilirsiniz.
Aslında soğuk olarakda oldukca lezzetli. İllaki sıcak olmalı demiyorsanız bu şekildede severek tüketelebilinir.
Yada artık daha uzun süre lahmacun göremem diyorsanız. Güzelce paketleyip derin dondurucuda saklayabilirsiniz. İhtiyacınız olduğunda biraz erken çıkartıp ısıtabilirsiniz.
Afiyet olsun...