Sayfalar

13 Ocak 2011 Perşembe

Milföylü, Yufkalı, Kıymalı Börek.

kıymalı, yufkalı,milföy.


Bu böreyi ilk kez pişirdim, biraz risk aldım, fakat deydi. Geçen hafda  çok sevdiğim ve değer verdiğim arkadaşlarımı misafir ettim. Değişik bir börek pişireyim dedim, google de arama yaptım. Tariflere göz attım, hemen hemen tariflerin hepsi aynıydi. Bende kendime göre bir tarif denedim. Misafirlerim çok beyendi, tarifi bloga yüklerim dedim fakat geçkaldım. Geç olsunda güç olmasın diyelim ve tarife geçelim.

Börek fırından çıktığında.


6 yaprak dikdöretgen milföy.
4 tane hazır yufka.

Kıymalı iç harç:

yarım kg kıyma.
2 orta boy kuru soğan.
yarım demet maydanoz.
2-3 orta boy havuç.
karabiber.
kırmızı biber.
pul biber.
tuz.

Önce havuçlarımızı soyalım ve rendeliyelim, biraz tuz serpip elimizle ovalıyalım ve kenarda bekletelim. Kuru soğanları küçük küçük doğruyalım, kavuralım. Kıymayı ileve edelim, güzelce kavuralım kıymamız suyunu çekene kadar. Baharatlarını ekliyelim, kenarda beklettiğimiz havuçlarımızı ve maydanozlarımızı da ekleyip karıştıralım ve ocağın altını kapatıp soğumaya birakalım.

Sos:

yarım kg kadar yoğurt.
2 yumurta.
1 su bardağı zeytin yağ.
1 su bardağı süt.
tuz.
Malzemelerin hepsini büyükce bir kasede çırpalım.

Önce milföyleri merdane ile açalım, tepsinin altına milföylerin üçünü yerleştirelim. Sos dan üzerine gezdirelim. Yufkaların ikisini parçalayarak milföylerin üzerine yerleştirelim. Bol sos gezdirelim ve kıymalı harçın hepsini soslu yufkaların üzerine serelim. Yine kalan iki yufkayı parçalayarak kıymanın üzerine yerleştrirelim yine bol sos dökelim. En üst kata kalan üç milföyü yerleştirelim ve kalan sosu üzerine sürelim. 1-2 saat bekletelim sonra pişirelim ( Akşamdan hazırlayıp, buz dolabında bekletebiliriz) ikram öncesi istediğimiz zaman pişirebiliriz.
Afiyet olsu

iç harçı, serilmiş hali.
 sos sürülmeden önce
Böreğimizi fırına vermeden önce, mutlaka istediğimiz büyüklükde keselim.( Altında ve üzerinde milföy olduğu için piştikden sonra keserken dağalabilir.)
 

11 yorum:

  1. çıtır çıtır gel beni ye diyor, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. OOOhhhhh Emelcim cayin yanina ne güzel gider simdi bu börekler.Citir citir..

    YanıtlaSil
  3. Nefisss
    en sevdiğim börek kıymalı bu şekliylede harika gözüküyor.
    ellerine sağlık .

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel olmuş Nefis görünüyor. ellerine sağlık Emelcim.

    YanıtlaSil
  5. eline sağlık canım bende keçi peynirlisini yapmıştım.Afiyetler olsun:)

    YanıtlaSil
  6. sevgili emel mutlu bir haftasonu ve hayırlı cumalar diliyorum arkadaşım.hiç milföyü bu haliyle denemedim.çok leziz görünüyor.ellerine sağlık arkadaşım.sevgiler

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık:)
    börekleriniz nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
  8. Emelciğim elerine sağlık canım....

    YanıtlaSil
  9. Nefis elinize saglik...Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Emel,
    Ellerine saglik. Cok leziz gorunuyor. Milfoy nasil da bir citirlik katmis. Ic harci da mukemmel olmus,
    Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  11. ellerinize sağlık... bu aralar blogların popüler tariflerinden: ) ben peynirlisini denemiştim ama kıymalısını tercih ederi... afiyetler olsun..

    YanıtlaSil