Sayfalar

12 Kasım 2013 Salı

Gulaş ( Kul Aşı )

Gulaş - Kul aşı.


Günüm yemeği, Macaristan diyarından. Malumunuz olduğu üzere, kız kardeşim Macaristan, Budapeşte de yaşıyor. Oralara ziyarete gittiğimizde duymuştum methini, yöresel yemekleri olduğunu.
Hata ve hatta bu yemeğin asıl sahipleri Osmanlı askerleriymiş. Yemek, askerlere pişirilip dağatılıyormuş, bu nedenlede ( Kul aşı) denirmiş adına. Uzun lafın kısası Macarlara bu güzel yemek müslümanlardan miras kalmış.

Asıl yemeği pişirmemdeki sebep, dün televizyon seyrederken görmüş olmam. Bir Alman kanalında bu yemek konuşuluyordu. Güzel olan tarafı Gulaş yemeğinin üç ülkede nasıl pişirildiğini ayrı ayrı uygulamalı gösterdiler. Macaristan, Polonya ve Almanya versiyonu. Tabiki bende zevkle seyrettim.
Bence en güzel tarif ( Orjinal olması sebebiyle) Macar tarifiydi ve bende o tarifi uygulayarak pişirdim yemeğimi.

Gulaş - Kul aşı.


Malzemeler :

yarım kg kırmızı et.
3 büyük baş kuru soğan. ( bol soğanlı olmalı.)
2 orta boy kırmızı biber.
2 orta boy yeşil biber.
3-4 diş sarımsak.
1 çorba kaşığı tereyağ.
sıvıyağ.
tuz.
taze çekilmiş karabiber.
kekik.
biberiye.
1 corba kaşığı sirke.
1 çorba kaşığı tatlı kırmızı toz biber. ( iyi kalite olmalı, bu yemekte salça kullanılmıyor.)
1 tatlı kaşığı pulbiber.
kimyon.( isteğe bağlı )
 etsuyu. ( yoksa et bulyon + sıcak su.)

Ben düdüklü tencere kullandım yemeğimi hazırlarken, daha çabuk pişirdim yemeğimi.
Tenceremizi ocağımıza koyalım ve kızmasını sağlayalım. Bir miktar sıvı yağ koyalım ve iri doğradığımız etlerimizi ilave edelim. Hızlıca karştıralım, karıştırarak kavuralım. Bir çorba kaşığı tereyağı, yemeklik doğradığımız soğanlarımızı ve sarımsaklarımızı ilave edelim ve kavurmaya devam edelim. Baharatlarımızdan bolca ilave edelim. Tuz, sirke ve sıcak et suyu  ( Yoksa et bulyon tablet ve sıcak su.) koyalım ve düdüklü tenceremizin kapağını kapatalım.
Yarım saat kadar pişirelim.

Gulaş ( kul aşı )

Afiyet olsun...

2 yorum: