Sayfalar

26 Haziran 2012 Salı

Kahvaltı Sofram...

Kahvaltı sofram...



Pazar günü gelen misafirlerim için hazırladım soframı... Güzel ve eğlenceli vakit geçirdik, konuklarım genç
ve yeni evli oldukları için samimi ve neşeli sohpetler yaptık.  Teşekkür ederiz gençler, yine gelin, yine bekleriz...


Kahvaltı sofram.



Konuklarımın isteği üzerine, çok fazla uğrastıran ve kokusu ağır olan yiyecekler hazırlamadım.

Kahvaltı için hazırladıklarım :

karnıyarık böreği.
domates soslu biber kızartması.
sade sucuk kavurması.
ev yapımı çemen.
haşlanmış yumurta.
söğüş domates, salatalık, biber.
peynir çeşitleri.
zeytin çeşitleri.
reçel çeşitleri.
meyve.

Kahvaltı sofrası.




kolaylıklar diliyorum...

25 Haziran 2012 Pazartesi

Çilek Reçeli...

Çilek Reçeli.


Reçel pişirmek aslında çokda zor değil, reçelimizin güzel olmasını istiyorsak kullandiğimiz meyvaların mevsiminde, olgun, çürüksüz olmasına özen göstermeliyiz. Birde pişirme ayarı ve süresini iyi ayarladıkmı, sorunsuz, kusursuz, lezzetli reçeller yapabiliriz...

Malzemeler :

1 kg çilek. ( ayıklanmış, güzelce yıkanmiş.)
1 kg toz şeker. ( ben 4 su bardağı kullandım. )
1 tatlı kaşığı limon suyu. ( yada çok az limon tuzu. )

Tarif :

Çileklerimizi tenceremize yerleştirelim, şekerimizi üzerine serpelim. Tenceremizin kapağını kapatıp akşamdan buzdolabına kaldıralım.
Tenceremizi ocağımıza alalım, altını açalım. Yüksek ısıda karıştırarak pişirmeye başlıyalım, bu arada üzerine çıkan köpükleri tahta kepçe yardımı ile toplıyalım. ( Reçelimize metal kaşık deydirmiyoruz.)
Reçelimizi 5-10 dakika kadar karıştırarak kaynatalım. Sonrasında altını kısalım, limonumuzu ekliyelim, arada karıştırarak pişirelim. Bu sürede yaklaşık 5- 10 dakika kadar sürüyor.

Not : ( Kesinlikle reçelimizi uzun süre kaynatmıyoruz, pişme süresi uzun olursa reçelimizin rengi pekmezimsi olur ve tadı kokusu kaçar. )
Ben reçel tenceremi murfak camımın önüne koyuyorum ve bir gün güneşte bekletiyorum, arada karıştırıp kıvamına bakıyorum. Reçelim piştiği tencerede durdukca biraz daha koyulaşıp kıvam alıyor...

Çilek Reçeli.


Afiyet olsun...

21 Haziran 2012 Perşembe

Elmalı Kek...

Elmalı kek...


Bu güzel elmalı keki, Dünya pasta ve kekler günü için pişirmiştim. Kekimden bir parça paketleyip ilginç bir mekanda fotoğraflamaya gidecektim... Ama olmadı :((  Evde gelişi güzel fotoğraflayıp ailece yedik, misafirlerimize ikram ettik, misafirliğe giderken yanımızda gütürdük. Yani çok bereketli bir kek olmustu, tadanlardan tam not aldık, kekim ve ben :))

Aslında bu kekin orjinal tarifi yuvarlak kelepçeli kalıp için idi. Ama o küçük kalıplar bana yetmiyor. ( Ben bu tarz tatlı, kek, kurabiye pişirdiğimde herkez tatsın istiyorum ). Bu nedenden dolayı  malzemeleri çoğaltıp tepsilerde pişiriyorum keklerimi, birde pişme süresi daha kısa oluyor...

İlk önce orjinal tarifi yazacağim, sonra kendi tarifimi...

Yuvarlak kelepçeli kalıp için :

3 yumurta.
150 gr erimiş margarin.
1 çay bardaği madensuyu. ( asitli su )
1 çay bardağı süt.
1 paket kabartmatozu.
1 paket vanilya şekeri.
1,5 su bardağı toz şeker.
yeterince elma.

Malzemeleri kek gibi sıra ile çırpalım.
Elmalarımızı soyalım, ayıklayalım, yarım ay şelkinde doğrayalım.
Kalıbımızın altını yağlıyalım ve elmalarımızı dizelim, kek hamurumuzun yarısını elmaların üzerine dökelim ve spatula yardımı ile yayalım. Bir sıra daha elma dizelim, kalan kek hamurumuzu elmalarımızın üzerine yayalım. Son olarak kekimizin üzerini elma dilimleri ile kaplayıp, üzerine file badem serpelim.
 180C* 50 Dakika kadar pişirelim...


Elmalı kek.


Elmalı kek.


Bu tarifde benim katıp karıştırdığım :))

4 yumurta.
2 su bardağı toz şeker.
150 gr erimiş margarin.
1 çay bardağı sıvı yağ.
1 çay bardağı süt.
1 su bardağı madan suyu. ( olmasada olur )
1 paker kabartma tozu.
1 paket vanilya şekeri.
1 limon kabuğu rendesi ve suyu.
1 su bardağı kuru üzüm ( sicak suda bekletilmiş ve suyu süzdürülmüş. )
un. göz kararı.
tuz. minicik.

Elmalı kek.


Malzemelerimizi sıra ile çırpalım, yani yumurta ve toz şekerle başlayıp, un ve kabartmatozu ile bitirelim.
Daha önce hazırladığımız elmalarımızı tepsimizin altına yerleştirelim. ( Elmalarımızı soyalım, ayıklayıp, yarim ay şeklinde doğrayıp, üzerine 1-2 çorba kaşığı şeker serpip bekletelim.) Kek hamurumuzu elmalarımızın üzerine yayalım, kalan elmalarımızıda kek hamurumuzun üzerine yerleştirelim. Son olarak file badem serpelim ve fırına verelim...
Önce 200 C* de 10 dakika, sonra 180 C* yarım saat kadar pişirelim.


Elmalı kek.


Afiyet olsun...

19 Haziran 2012 Salı

Kıymalı Karnıyarık Böreği...

Kıymalı karnıyarık böreği.



Evet ilginç bir börek, karnıyarık böreği ... Daha önce bir iki arkadaşımda yemiştim ve çok beğenmiştim, bu güzel böreği.  Pişirmek daha yeni nasip oldu. Hazırladım bir kısmını derin dondurucuya kaldırdım, bir kısmınıda pişirip afiyetle yedik. Tek kelime ile muhteşem bir lezzet, tadıp beğenmiyen olacağınıda düşünmüyorum :)) Hala pişirip tadına bakmayan varsa deneyin diyorum...

Karnı yarık böreği, pişmeden önce...


Malzemeler :

Yufka. ( Yeteri kadar )

Sos :
2 yumurta.
1 su bardağı süt.
1 su bardağı sıvı yağ.
1 su bardağı süt.
tuz.

Malzemelerin hepsini derin bir karıştırma kabında güzelce karışrıralım.

Kıymalı Harç :

yarım kg kıyma.
4-5 tane orta boy kuru soğan.
pulbiber.
taze çekilmiş karabiber.
toz kırmızı biber.
tuz.
yarım demet maydanoz.

Kuru soğanlarımızı soyalım, rondo dan irice çekelim. Yada minik minik doğrayalım. Tavamıza soğanlarımızı koyalım, sıvı yağ ilave edelim ve kavurmaya başlıyalım. Soğanlar kavrulmaya başlayınca kıymamızı ilave edelim ve güzelce sürekli karıştırarak kavuralım. Tuzumuzu ve baharatlarımızı ilave edelim karıştıralım ve tavamızı ocağımızdan alalım. Harcımızın sıcaklığı gidene kadar bekleyelim, doğradığımız maydanozlarımızı ilave edelim ve karıştıralım. İç harcımız artık hazır...

Karnıyarık böreği.





Yufkamızın bir tanesini serelim ve bolca hazırladığımız sos dan sürelim, diğer yufkamızıda üzerine yerleştirelim yine bol ve orantılı bir şekilde sosumuzdan sürelim.  ( Ben iki yufka kullandim, benim yufkalarım biraz kalındı. Eğer yufkalarınız inceyse üç yufka da kullanabilirsiniz. )
Hazırladığımız yufkalarımızı dört parçaya bölelim, kıymalı harcımızdan ortasına yerleştirelim...


Karnıyarık böreği hazırlık aşaması.

Hazırladığımız yıfkalarımızı kalın sigaraböreği gibi saralım. Tepsimize yerleştirelim, ortasından bıçak yardımı ile derin olmayacak şekilde keselim. Kalan sosumuzdan böreklerimizin üzerine bolca sürelim, böreklerimizin kesilen yerine bir parça domates, biber yerleştirelim, susam serpelim ...
200C* de Altı, üstü kızarana kadar pişirelim.

Afiyet olsun.

17 Haziran 2012 Pazar

Fırında Nar Gibi Kızarmış Tavuk But :)




Bizim evde tavuk severek tüketilen bir gıda... Eğer günün yemeği konusunda sıkıntı yaşıyorsam, tavuk çeşileri benim için kurtarıcıdır. Ev halkı tavuğun her çeşitini severek yiyor, bir şatla mutlaka çok iyi pişmesi lazım... Bende yemeklerimi hazırlarken onların memnuniyetlerine öncelik veriyorum ve bol bol övgü topluyorum :))

Tarif :
4 tane tavuk but. ( güzelce yıkanmış, fazla derileri kesilmiş, bıçakla etli kısımlarına çizik atılmış.)
1 çorba kaşığı yoğurt.
1 tatlı kaşığı biber salçası.
2 diş sarımsak rendesi.
pul biber.
taze çekilmiş karabiber.
kekik.
biberiye.
çok az köri ( olasada olur )
tuz yada tavuk tuzu.



Tavuk hariç diğer malzemeleri güzelce karıştıralım. Bu karışımı tavuk butlarımıza güzelce sürelim. yaklasık 1-2 saat kadar buzdolabında bekletelim ki sosumuz ve tavuk butumuz iyice lezzetlensin.
Fırın tepsimize yerleştirelim, isteğe güre,  yanına bol baharatlı patates yerleştirelim ve 200- 250 C* Nar gibi olana kadar pişirelim.




Afiyet olsun...

8 Haziran 2012 Cuma

Fırında Kuşkonmaz ( Spargel Auflauf )

Fırında kuşkonmaz- spargelauflauf.

Uzun bir aradan sonra blog sayfama yeniden tarif yazmaya vakit bulabildim :)) Bu ara neler yaptım neler...Çok yoğun ve yorucu bir süreç gecirdik ailece. Çok şükür saglığımız, sıhatimiz yerinde. Tarif bu günden, bugün pişirdim. Afiyetle yedik, çok beğendik, vakitte bulmuşken hemen blog da yerini alsın istedim...




Kızlarımın ve benim çok severek, beğenerek yediğimiz, çok sağlıklı ve besleyici  bir bitki kuşkonmaz. Burada yani Almanya da bizler spargel diyoruz. Fotoğraftaki  kuskonmazları ( Yeşil renkde olan kuskonmazı ilkkez pişirdim.) Çok taze ve lezzetliydi, marketten alıp eve getirdiğimde uzun uzun düşündüm hangi yöntemle, ne şekilde pişirsem diye. En sonunda  patatesle fırında pişirmeğe karar verdim. Çok da iyi bir karar vermişim, cok beğendik ve bu bitkiyi sevenlere mutlaka bu yöntemle denemelerini tavsiye ederim.



Kuskonmazlarımın traşlanmış hali.


Malzemeler:
2 demet kuskonmaz.
2 tane kesme şeker.
1 çorba kaşığı kadar tereyağ.
1 tatlı kaşığı tuz. ( tuz ayarı kişinin kendi damak tadına göre ayarlanmalı.)
yarım limon ve kabuğu.


Tencereme yerleşmiş hali.




Haşlamaya hazır hali.


Yemeğimin pişirme aşamalarını ayrıntılı fotoğrafladım. Tarifde bir sıkıntı, anlamadığınız bir yer olursa fotoğrafları takip edebilirsiniz...

Önce kuşkonmaz larımızı güzelce yıkayalım, dış yüzeyini dikkatli bir şekilde tıraşlayalım. ( Ben kabuklarımı atmadım ve tenceremin alt kısmına yerleştırdim. Kabuğundaki vitaminlerinde sebzelerimin suyuna geçmesini istedim. Bu haşlama suyunu zaten sos olarak kullandım.) Tencereye yerleştirdiğimiz kuşkonmazlarımızı yumuşayana kadar haşlayalım.


Sos aşamasina geçme zamanı.


Sos : ( Beşamel sos yada Hollandez sos )

3-4 çorba kaşığı un.
bir miktar sıvı yağ. ( unu kavurmak için.)
yarım limon suyu.
zencefil. ( küçük bir parça )
muskat cevizi.( taze çekilmiş.)
karabiber. ( taze çekilmiş. )
süt.
hasladığımız kuşkonmazların suyu.
pulbiber.
tuz.
tereyağ.

Yazdığım malzemelerle beşamel sos yapalım. ( Süt ve sebze suyu ayarını yarı yarıya yapalım. )

Bu arada irtediğimiz miktarda  patateslerimizi soyalım, istediğimiz büyüklükde doğrayalım ve  haşlayalım. Suyunu süzelim ve pişirme kabımıza yerleştirelim.
Patateslerimizin üzerine kuşkonmazlarımızı yerleştirip, hazırladığımız sos dan bolca dökelim.

Sosu ile buluşma hali.



Fırına girmeden önce.


Son olarak yemeğimize bol kaşar peyniri serpelim ve fırına verelim. Üzeri kızarana kadar pişirelim.

Fırından sonraki hali.



Servis zamani :))


Genelde kuşkonmazı balık, tavuk yada et yemeklerinin yanına yakıştırıyorlar. Eminim çok yakışıyordur, ama makarnanın yanında da harika oldu :))

Afiyet olsun...