Sayfalar

24 Mayıs 2013 Cuma

Kuru Pasta.

Kuru pasta.

Bu gün hazırladım bu minik kuru pastaları. Tarif arkadaşım Sevim Yılmaztürk den. Bir sohbet sırasında bu kuru pastalardan bahsetti bana ve sıkı sıkı tembih etti. Dene çok beğeneceksin, çok güzel ve lezzetli olduğunu söyledi. O arada tarifi aldım, cep telefonuma kaydedttim. O gün bu gündür gördükce tamam ilk işim bu kurabiyeleri pişirmek diyorum fakat bir türlü başına geçemiyordum.
Bu gün bu kuru pastalarla birlikte dört çeşit kurabiye pişirdim. Çok sevdiğim arkadaşım Güler in oğlu Berkan ın sünnet merasimi için hazırladım. Gün boyu gelen konuklarına ikram etsin istedim.
Şimdi şunu söylemeliyimki arkadaşım iyiki bu tarıfi alelacele vermiş. Ben geçte olsa pişirmişim, çok güzel ve lezzetli kıyır kıyır kuru pastalarım oldu. Bu tarz atıştırmalıkları seviyorsanız şiddetle tavsiye ediyorum. Deneyin.....

Kuru pasta.

Malzemeler :

1 yumurta ( sarısı hamurun içine, beyazı üzerine.)
250 gr  tereyağı. ( oda sıcaklığında )
1 su bardağının yarısı sıvı yağ, yarısı su olacak.
2,5 yemek kaşığı toz şeker. ( tepeleme olacak )
1 tatlı kaşığı tuz. ( silme olacak )
1 paket kabartma tozu.
Aldığı kadar un. ( yumuşak bir hamur olacak )

Üzeri İçin :
Susam.
Çörek otu.


Un ve kabartma tuzu hariç diğer malzemeleri karıştırma kabına koyalım ve güzelce karıştıralım. Daha sonra kabartma tozunu ve aşamalı olarak unumuzu ilave edelim. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. ( Kesinlikle hamurumuz sert olmamalı. )


Kuru pasta.

Kuru pasta.


Hamurumuzu ister merdane ile ister elimizle inceltelim. İstediğimiz büyüklükdeki kalıplarla keselim ve tepsimize yerleştirelim. Üzerine yumurta beyazı sürelim ve susam, çörek otu serpelim.
200- 250C*altı, üstü iyice kızarana kadar pişirelim.


Kuru pasta.

Afiyet olsun...


Maş Fasulyesi Salatası.

Maş fasulyesi salatası.


Bu hafta gelen misafirlerim için hazırladığım ikramlıklarımdan birisi maş fasulyesi salatası. Ben çok seviyorum, ama maş fasulyesi ile tanışmam geçen sene oldu. Tesadüfen duydum adını, uzmanların dediğine göre çok sağlıklı ve şifalı bir baklagilmiş. Eee merak buya hemen baklagil reyonlarında aramaya koyuldum ve bulmamda çok zor olmadı. Tabiki hemen aldım ve ilk fırsadda denedim.
 Bu salatayı  ikinci hazırlayışım. Ben çok beğendim, ama tabiki herkezin damak tadı farklı oluyor. Konuklarım genelde şaşırdılar, buda nedir böyle diyenler bile oldu. Bende dilim döndüğünce, bildiğim kadarı ile konuklarıma tanıttım. Çok beğendiler diyemem ama şifa niyetine baya yediler diyebilirim :))
 Ben kendi adıma henüz denemeyenler varsa tavsiye ederim, aslında bir çeşir 'piyaz' ve gerçekten çok sağlıklı.


Maş fasulyesi salatası.



Malzemeler:
2 su bardağı Maş fasulyesi.
 ( Önceden ıslatılırsa daha çabuk pişer. Fasulyelerimizi güzelce haşlayalım, çok fazla haşlarsak fasulyeler patlıyor, dikkat etmeliyiz. Yaklaşık 20 dakika yeterlidir diye düşünüyorum.
Haşladığımız fasulyelerimizi süzelim ve güzelce yıkayalım. Fasulye oldukca kara bir su bırakıyor.)

Taze soğan.
Taze maydanoz.
Taze nane.
Taze dereotu.
Pulbiber.

Sos:
1 diş sarımsak.
2 çorba kaşığı sirke.
zeyrinyağ.
nar ekşisi.
yarım taze limon.
tuz.

Haşladığımız fasulyelerimizi kapaklı bir kaba koyalım. Yeşilliklerimizi güzelce yıkayalım ve minik doğrayıp fasulyelerimize ilave edelim. Sos bölümündeki malzemeleri karıştıralım ve fasulyelerimize ekliyelim.
Güzelce karıştıralım, kabımızın kapağını kapatalım ve buzdolabına kaldıralım. Arada kapaklı kabımızı sallayarak fasulyelerimizn sosunu iyice çekmesini sağlayalım.
Servis tabağımıza yerleştirip ikram edelim...
Afiyet olsun.


20 Mayıs 2013 Pazartesi

Tiramisu.

Tiramisu.


Namı değer tiramisu :) çok severiz ailece. Uzun zaman önce bir iki kere hazırlamıştım. Ama çok sık yaptığım bir pasta değil dir. Bu hafra içinde tam üç kez hazırladım ve konuklarıma ikram ettim. Çok beğenildi, ikinci porsiyonu isteyenlerde oldukca fazlaydı.


Tiramisu

Tarif Nuray Sönmez ablamızdan. Bizler onun tiramisu su üzerine başka tiramisu tanımayız :))

Malzemeler :

500 gr mascarpone.
2 kutu schlagsahne. ( çiğ krema )
4 yumurta.
1 su bardağı toz şeker.
2 paket vanilya şekeri.
4 paket krema sertleştirici. yada (  San- apart ) bir çeşir krema sertleştirici yaklaşık  3-4 çorba kaşığı.

kedi dili bisküvi.
granür kahve.


Tiramisu.


Öncelikle kahve karışımını hazırlamalıyız. 2-3 su bardağı sıcak suya 3-4 çorba kaşığı granür kahve ekleyip iyice soğumasını bekliyelim ve bir miktar isteğe bağlı olarak süt ilave edebiliriz.
 Biz bu karışımı Espresso ile hazırladık, hazırladık derken eşim hazırladı. Kendisi bu konuda biraz uzman ulurda :) Bu vesileyle kendisi tiramisu hazırlamayıda öğrenmiş oldu. Bana olan yardımlarını göz ardı edemem. Teşekkür ederim Murat bey ;)


İtalya dan gelen espresso maschine si ve kahvesi.


Kedi dili bisküvi ve kahveli 


Krema hazırlama aşaması.
Öncelikle üç tane ayrı karıştırma kabı alalım.  Bir tanesine 4 yumurta beyazını koyalım ve kar haline gelene kadar mikser yardımı ile çırpalım.

Diğer kabımiza çiğ kremalarımızı ve 2 paket krema sertleştiricimizi koyalım ve mikser ile güzelce çırpalım iyice katılaşana kadar.

Diğer bir kabımıza yumurta sarılarını, mascarpone, toz şekeri, vanilya şekeri ve diğer krema sertleştiricilerini koyalım ve güzelce çırpalım.

Ve son olaral üç kaptaki karışımlarımızı bir birine karıştıralım ve bunu yavaş hareketlerle yumurta bezaylarını söndürmeden yapmalıyız. ( Kesinlikle bu aşamada mikser kullanmamalıyız.)
Tiramisumuzun krema bölümü hazır hale gelmiştir.


Tiramisu.

Kedi dili bisküvilerimizi kahveli karışıma hemen batırıp çıkartalım. Kesinlikle içinde bekletmeyelim. ve borcam tepsimize dizelim.

Tiramisu

Krema karısımının yarısını  bisküvilerimizin üzerine yayalım. Kremanın üzerine bir kat daha kahveli karışıma batırılmış bisküvülerimizi dizelim.

Tiramisu.

Kalan kremamızı ikinci kat bisküvilerimizin üzerine orantılı bir biçimde yayalım. Ve streç kağıt ile üzerini  kapatalım ve buzdolabina kaldıralım.

Tiramisu.

Tiramisu muzu mutlaka akşamdan hazırlamalıyız. Akşamdan hazırlayıp buzdolabında bekletmeliyiz.

Tiramisu.

Servisten az önce siyah kakaomuzu serpelim ve dilimleyerek soğuk servis yapalım.

Afiyet olsun...


18 Mayıs 2013 Cumartesi

Çocuklu Bayanlar Toplandık ;)

Çocuklu bayanlar toplandık ;)



Geçen hafta perşembe günü burada, yani Almanya da resmi tatil vardı. Bende o gün kahvaltıya misafir davet etmiştim. Okulların tatil olduğunu tamamen unutmuşum :) Sonrasında farkettim, kahvaltımızda çocuklarımızda olacaktı, tabiki bu da biraz kaos yaratacaktı. Neyse dedim başa gelen çekilir...
Korktuğum kadar olmadı, gayet güzel bir kahvaltı yaptık. Ardından da bol sohbet ve bol gülme eksik olmadı.
Çocuklarımızda olacağı için, kahvaltı masam biraz renkli olsun istedim. Evimdeki imkanlarla bu sofra çıktı ortaya.
Konuklarım da zaten yabancı değildi, oldukca sık görüştüğüm arkadaşlarım. Hanımlar en kısa zamanda yine gelin, yine buyurun ;)

Çocuklu bayanlar toplandık ;)

Soframızın fotoğraflarını biraz acele cekmiştim. Tam istediğim kareleri yakalıyamamışım :(
Ama olsun bu sofranın konukları ve sohbeti yeter. Sofram arşivimde olmalı, ve ben ömrüm olursa yıllar sonra  blog sayfamdaki fotoğraflara baktıkca o güzel günü ve dostlarımı hatırlamalıyım...

Çocuklu bayanlar toplandık ;)


Kolaylıklar diliyorum...


12 Mayıs 2013 Pazar

Çay Sofrası.

Çay sofram.


Bu hafta baya yoğun geçti bizim için. Bol bol misafir ağarladık, bol bol misafirliğe gittik. Bu sofrayıda çok sevdiğim ve benim için çok değerli olan arkadaşlarım için hazırladım. Çok güzel ve eğlenceli  zamanlar geçirdik. Allah  en kısa zamanda takrarını nasip etsin....


Çay sofram.
Soframda nelermi vardı :

Peynirli, maydanozlu tepsi böreği.
Pizza poğaca.
Ev yapımı fırıncı simiti.
Zeytin yağlı yaprak sarma.
Mısır unlu taze fasulye tavası.
Havuç yoğurtlaması.
Kuru biber, patlıcan, fasulye yoğurtlaması.
Yesil salata.


Çay sofram.


Çay sofram.




Kolaylıklar diliyorum.


9 Mayıs 2013 Perşembe

Patatesli, Salata Pastası :)

Patatesli, salata pastası.


Bu hafta bir arkadaşıma giderken hazırlayıp götürdüm bu pasta şeklindeki salatayı :) İlginç bir salata oldu, tadı, tuzu, lezzeti tam yerinde ve kıvamında oldu. Tadanlar çok beğendi, hatta lezzetli bir pasta kadar ilgi çekti ve iltifat topladı, tabiki bende öyle :)  İyiki bu salatayı hazırlamışım diye düşünmeden edemedim.
Eğer sizde henüz patetes salatanızı bu şekilde hazırlamadıysanız, deneyin ve konuklarınızı şaşırtın ;)


Patatesli, salata pastası.

Malzemeler :
2 kg patates. ( haşlanmış ve püre haline getirilmiş.
tuz.
karabiber.
pulbiber.
2 tane limon suyu.
biraz zeytinyağ.

Ben patateslerimi önce soyuyorum ve kare kare doğrayıp biraz tuz ilave edip öyle haşlıyorum. Daha çabuk pişiyor ve eziliyor.

Haşlanmış patateslerimizin içine diğer malzemeleri koyup elimizle üzelce karıştıralım.
bu karışımı üç parçaya ayıralım.


Patatesli, salata pastası sosu.


Sos malzemeleri :

yarım kg yoğurt.
1 çorba kaşığı mayonez.
2 çorba kaşığı zeytinyağ.
pulbiber.
2 diş sarımsak.
tuz.
malzemelerin hepsini güzelce karıştıralım...

Diğer malzemeler :

yarım kg kadar havuç.
3-4 sap taze soğan.
yarım demet taze maydanoz.
yarım demet taze nane.
2 orta boy salatalık.
4/1 göbek marulu.
yarım kutu konserve mısır.



Patatesli, salata pastası.

Öncelikle kek kalıbımıza streç muşamba ile kaplayalım.
Havucumuzu rendeleyelim, biraz sıvı yağ ve biraz tuz ile kavuralım.
Üçe böldüğümüz patatesimizin bir bölümüne karıştıralım.
Kek kalıbımızın tabanına yerleştirelim, kaşık yardımı ile bastıralım.
Yoğurt ile hazırladığımız sos la üzerini kaplayalım.

Taze soğan, maydonoz, nane mizi yıkayıp minik minik doğrayalım ve patatesimizin diğer bölümü ile karıstıralım.
Kek kalıbımıza orantılı bir şekilde yerleştirip, kaşık yardımı ile bastıralım.
Yoğurt sosumuzdan yine üzerini örtecek şekilde kaplayalım.


Patatesli salata pastası.


Patates karışımımızın kalan bölümünede yarım kutu konserve mısır ilave edelim ve karıştıralım.
Patates pastamızın üçüncü katını oluşturalım, kek kalıbımıza yerleştirelim ve kaşık yardımı ile bastıralım.

Patates salatası pastası.


Rendelediğimiz salatalıklarımızı, son patates karışımımızın üzerine serelim.


Patatesli, salata pastası.


En üst sırasınada ince doğradığımız göbek marulumuzu serelim.


Patatesli, salata pastası.


Üzerini streç muşamba ile kaplayalım ve buzdolabımıza koyalım.
Yaklaşık 1-2 saat bekletelim.
Servis tabağımıza ters çevirip, üzerini istediğimiz şekilde süsleyelim.
Afiyet olsun...



7 Mayıs 2013 Salı

Dostlarla Kahvaltı.

Dostlarla güzel bir kahvaltı.


Bu hafta sonu çok şirin dört konuğumuz vardı. Hemde öyle böyle değil :) Konuklarımızın ikisi İtalyan asıllı gençlerdi. Giacomo ve Isabella biz onları çok sevdik. Türkiye den gelen konuklarımız da Ceylan ve Emine. Biz artık onlara kızlarımız da desek olur. Çok tatlı, kendi alanlarında çok başarılı hanım hanımcık genç Nimarlarımız. Beraber gezdik, yedik, içtik, güldük ve bol bolda fotoğraf çektirdik.
E daha ne olsun :) sağlık ve afiyet olsun.



Dostlarla kahvaltı.
Konuklarım güzel ve çok değerli olunca bende biraz özendim soframı kurarken. Hemende sayfamda baylaşmak istedim. Sofra kurmayı ve güzel sofralarda dostlar ve arkadaşlarla güzel sohbetler etmeyi seviyoruz ailece :)

Dostlarla kahvaltı.
Hep dua ediyorum Rabbimiz evimizin bereketini artırsın ve bizi hep iyi insanlarla karşılaştırsın...


Dostlarla kahvaltı.




Kolaylıklar diliyorum...

3 Mayıs 2013 Cuma

Zeytinli, Peynir Kavurması.

Zeytinli, peynir kavurması.


Bu sabah kahvaltı için ne yapsam diye düşünürken, doğaçlama olarak çıktı ortaya bu güzel lezzet. Bende hemen gün bitmeden blog sayfamda yayınlamak istedim. Bu şekilde doğaçlama hazırladığım ve beğenerek tükettiğimiz bir çok lezzeti kaybediyorum malesef. Peynir seviyorsanız, helede kızarmışını seviyorsanız mutlaka deneyin derim.
Kahvaltı için seçenek arayan takipcilerime duyurulur. Harika, çok kolay ve bir okadarda lezzetli :)

Malzemeler :

Kızartmalık peynir. ( ben gazi marka kullandım )
Çekirdeksiz siyah zeytin.
1 tatlı kaşığı tereyağı.
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı.
Bir tutam kekik.
Bir tutam pulbiber.
Bir tutam biberiye.

zeytinli, peynir kızartması.


 Tavamıza tereyağı ve zeytinyağını koyalım, peynirlerimizi kare kare doğrayıp içine bırakalım ve kavurmaya başlayalım. Peynirlerimizi bir süre kavurdukran sonra zeytinlerimizi ilave edelim. Zeytin ve peynirler istediğimiz kıvamda kavrulunca baharatlarımızı ilave edelim ve karıştırıp ocağımızdan alalım.
Sıcak sıcak, ekmeğimizi yağına banarak kahvaltıda tüketelim :)



Afiyet olsun...