Sayfalar

30 Aralık 2011 Cuma

Yalancı Paça Çorbası.



Bu çorbayı pişireli uzun zaman oldu, fotoğraf arşivimde görünce bu tarifi paylaşmak istedim.(malum kış mevsimindeyiz) Çok lezzetli ve besleyici bir çorba, eminim beyeneceksiniz.

Kemikli et.( Ben kuban bayramında, kemikleri büyük bir tencerede haşlayıp kenarlarındaki etleri ayıklayıp kullandım.)
 Un. ( Pişireceğimiz tencerenin büyüklüğüne göre un miktarını göz kararı kullanmalıyız.)
1 yumurta sarısı.
yarım limon.
taze çekilmiş karabiber.
pul biber.
kekik.
tuz.
sıvı yağ.
2-3 diş sarımsak.
sirke.

Tenceremizde kemikli etlerimizi güzelce haşlayalım. ( Düdüklü tencerede kullanabiliriz.) İnce bir tel süzgeç yardımı ile et suyumuzu temiz bir kaba süzelim. Kemiklerin kenarındaki etleri güzelce ayıklıyalım, kenarda bekletelim.
Tenceremize sıvı yağ koyalım ve göz kararı unumuzu ekleyelim, unun kokusu çukana kadar güzelce kavuralım. Kavurduğumuz unumuza biraz soğuk su koyalım, tel çırpıcı yadımı ile unun topaklanmasını önlemek için hızlıca çırpalım. Bu aşamadan sonra et suyumuzu göz kararı koyalım ve pişirmeye başlayalım. Çorbamız  istediğimiz kıvama ulaşınca ve  kaynamaya başlayınca tel çırpıcıyı çıkartalım. Kenarda beklettiğimiz etlerimizi çorbamıza ekleyelim ve tahta kepçe yardımı ile yavaş yavaş karıştıralım.
Bu aşamada tuzunu, taze çekilmiş karabiberi, pulbiberi, kekiği ilave edelim. On, onbeş dakika kısık ateşde  pişirelim.
 Bir kapda bir yumurta sarısı ve yarım limon suyunu iyice çırpalım, sonrasında çorbamızın üzerinden etsiz bölümünden kaşıkla alalım ve azar azar karışıma ekleyip hızlıca çırpalım.
Bu karışımı, ocağımızdaki çorbamıza yavaş yavaş ilave edelim ve tahta kepçe ile aynı istikamete karıştıralım.  Ocağimizin altını kapatalım.
2-3 Diş sarımdağı soyalım, biraz tuz ekleyip ezelim. Yarım çay bardağı kadar sirke ile karıştıralım.
Çorbamızı sıcak servis yapalım ve servis aşamasında sirkeli, sarımsaklı sosdan çorbamızın üzerine gezdirelim.




Afiyet olsun...

20 Aralık 2011 Salı

Meyveli Hafif Tatlı. ( Tavada )


Evde kalan meyve leri değerlendirmek için ocağa tavamı koydum ve bu muhteşem lezzet çıktı ortaya. Sadece meyveler değil kıyıda köşede ne tür gıda varsa tavamın içine giriverdi. Daha iki saat önce pişirdim, tadına baktım ve hemen blog sayfamda olmalı diye düşündüm ve işte tarifim...
 Şimdiden afiyet olsun.

malzemeler:
2 tane orta boy elma.
1 tane armut.
2 tane muz.
 1 çay bardağı kuru üzüm.( sıcak suda 2-3 dakika bekletilmiş.)
10 tane hurma ( medine hurması, ramazan dan kalmıştı.)
 3-4 tane kuru incir.( sıcak suda 2-3 dakika bekletilmiş)
1 su bardağı ceviz içi.
3 çorba kaşığı esmer şeker.
1 çorba kaşığı tereyağ.
hazır vanilya sosu.
akça ağaç şurubu.

                                             Servis aşamasında üzerine hazır vanilya sosu döktüm.
                                                        birazda akça ağaç surubu gezdirdim.

                                           Bundan sonrasını  fotoğraflarda ayrıntılı paylaştım
  
                    Elmalarımızı soyalım, doğrayalım, tavamıza koyalım.
                   Üzerine iki çorba kaşığı esmer şeker serpelim ve kavurmaya devam edelim.



Elmalar kavrulmaya başlayınca üzerine soyup doğradığımız armutlarımızı ilave edelim.
kavurmaya devam edelim.
Elma ve armutlar kavrulunca üzerine sıcak suda beklettiğimiz kuru üzüm, kuru incir leri ekleyelim.
İri doğradığımız hurmalarımızı ve ceviz içimizide ilave edelim .
Yarım çorba kaşığı tereyağ ekleyelim ve biraz daha kavurup ocakdan alalım.
Tavamıza soyup dörde böldüğümüz muzlarımızı dizelim.
1 çorba kaşığı esmer şeker serpip,  yarım çorba kaşığı tereyağ koyalım ve kızartalım.
( Muzlarımız çok hassas olduğu için bu işlemi yaparken biraz dikkatlı olmalıyız.)
Sonuç olarak hem sağlıklı ve besleyici  bir tatlı öğünü.
  Hemde evde kalan ve rabet görmeyen gıdalar  değerlenmiş oluyor

.




Damla Çikolatalı Kurabiye.


Bu güzel kurabiyeler hem çok lezzetli, hemde yapimi çok kolay. Mutfağa girip çayın yanına çabucak bir atıştırmalık pişireyim derseniz ideal bir tercih olacakdır. Zira içerisinde damla çikolata olması çoçuklarında severek tüketmelerine vesile oluyor. Tecrübeyle sabitdir...

Damla Çikolatalı Kurabiye.
Malzemeler :

200gr oda sıcaklığında tereyağ. ( margarin de olabilir)
200 gr toz şeker.
2 yumurta.
1 paket kabartma tozu.
1 paket vanilya şekeri.
1 fiske tuz.
damla çikolata.
aldığı kadar un.
1 çay bardağı sıvı yağ. ( tarifte yokdu ben ekledim.)
3-4 çorba kaşiği nişasta.( tarifte yokdu ben ekledim.)

Yağ, yumurta, toz şekeri tel çırpıcı vada mikserle güzelce çırpalım. Un ve kabartma tozu hariç  diğer malzemeleri de katıp karıştıralım. Unumuzu ve kabartma tozumuzu  aşamalı olarak sıvı katışıma koyalım ve elimizle güzelce yoğuralım. Ele yapışmayan çokda sert olmayan bir hamur elde edelim. Enson damla çikolataları ilave edelim. (Mikdari kişinin kendi isteğine bağlı.) Çikolatalaraın hamura iyice girmesi için son kez elimizle yoğuralım. İstediğimiz büyüklükde ve şekilde kurabiye hamurumuzu şekillendirelim, fırın tepsimize aralıklı olarak dizelim.
 Önceden ısıtılmış 180C* Pembe, beyaz arası kalacak şekilde pişirelim. Eğer kurabiyelerimizin kızarmasından endişe ediyorsak, pişirme aşamasında üzerine yağlı kağat serebiliriz.

NOT: Ben kurabiyelerimi baş parmak kalınlığında ve büyüklüğünde yuvarladım, pişirdikden sonrada bir ucunu eritilmiş çokolataya batırdım. Yani tamamen kişinin kendi isteğine bağlı.

Afiyet olsun...


18 Aralık 2011 Pazar

Ay Çöreği.

Ay çöreği.


Bu güzel çörek leri pişireli uzun zaman oldu, yayınlamak bu güne kısmetmiş. Çörekler çok lezzetli ve yapımı oldukca kolay. Mayalı hamur sevenlere ve uğraşmaya vakti olanlara tavsiye ederim. Bu çöreklerin içine istediğimiz haçtan koyabiliriz ( Peynir, kıyma, patates vs.) yada içine tereyağ sürüp katlayıp ay şekli verebiliriz.

Malzemeler:
2 su bardağı ılık süt.
1 kutu (200gr ) çiğ krema (schlagsahne)
8 tatlı kaşığı toz şeker.
2 tatlı kaşığı tuz.
1 maya.
1 su bardağı sıvı yağ.
un, aldığı kadar.

Tarif:
Un hariç malzemelerimizi hamur yoğurma kabına koyalım ve tel çırpıcı ile güzelce çırpalım. Bu karışıma 1 su bardağı un ilave edelim ve çırpalım. Yoğurma kabımızın kapağını kapatalım ve yarım saat bekletelim. Sonra üzerine alabildiğine un ilave edelim ve güzelce yoğuralım, mayalanmasını bekleyelim. Hamurumuzdan küçük yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım ve ister elimizle ister merdane ile açalım. İstediğimiz iç malzemesinden içerisine koyalım vada tereyağı sürelim, yuvarlayıp ay şekli verelim ve tepsimize aralıklı dizelim.
üzerine yumurta sarısı sürelim, susam, çörekotu vada haş haş tohumu serpelim.
Bu hamurdan yaklaşık iki tepsi çörek elde ediyoruz.

Pişirme aşaması:
Hamurlarımızı şekillendirme aşamasında fırınımızı 50C* açalım. İki tepsi çöreğimizi fırına verelim ve 10 dakika bekletelim. Sonrasında tepsimizin birini fırından alalım ve fırın ısımızı normal pişirme derecesine getirelim. (Ben 200-250 C* de pişiriyorum hamurişlerimi.

Ay çöreği.

Afiyet olsun...

17 Aralık 2011 Cumartesi

Aşure (2011 )

(2011) Aşure Allah kabul etsin inşallah.

Bu sene yine derneğimizde imece usulu pişirdik aşuremizi. Allah kabul etsin inşallah.  Çok lezzetli ve bereketli oldu, büyük küçük herkez beğenerek bol bol yedi. Tabiki bitmedi evlerimizede getirdik, fotoğraflarıda evde çektim. Malum havalar erken kararıyor bundan dolayı pişirdiklerimi fotoğraflamakda bande güçlük çekiyorum. Artık olduğu kadar  yapacak fazla birşey yok. Bu post da tarif vermiyeceğim, daha önceki aşure tarifimde ayrıntılı tarif vermişdim. O tarifi bire bir yine uyguladık.
Pişirmek isteyenlere şimdiden Afiyet olsun.


Aşure, Allah kabul etsin inşallah...

AŞURE.

16 Aralık 2011 Cuma

Etli, Çin Makarnası. Nudeln ( Beyza nın Pişirdikleri.)

Çin makarnası bizim evde ilk defa pişti, üstelik ben değil büyük kızım Beyza pişirdi. Çoook lezzetli ve besleyici bir yemek oldu.

etli çin makarnası, (nudeln )

İçerisinde bulunan et ve sebzeler makarnaya okadar çok lezzet kattıki tadı damağımızda kaldı diyebilirim. Ailece çok beğendik ve tekrarını talep ettik, hali hazırda evde bekleyen bir paket daha çin makarnamız var. Beyza cık pişirsin diye bekliyor kilerde, ama ben makarnanın yeni versiyonu tavuklu olmalı diye düşünüyorum. Bakalım ne zaman midemiz bayran yapacak.

çin makarnası (nudeln )






Tarif :
yarım kg minik doğranmış et. ( biz tosun eti kullandık.)
1 tane kırmızı kaliforniya biber.
1 tane sarı kaliforniya  biberi.
1 tane yeşil kaliforniya biberi.
1 küçük demet taze soğan.
2-3 diş sarımsak.
soya filizi. ( evde olmadığı için kullanamadık.)
soya sosu.
taze çekilmiş karabiber.
toz kırmızı biber.
pulbiber.
kekik.
tuz.

Büyükce bir tencereyi kızdıralım ve minik doğradığımız etlerimizi koyalım. Etlerimiz suyunu salıp tekrar çekene kadar orta hararetli ocakda pişirelim. Etlerimizin suyu çekilince bir miktar sıvı yağ koyalım ve kavuralum. Bu arada sarımsak, doğradığımız biberleri, taze soğanları varsa soya filizlerini koyalım ve kavuralım.baharatlarımızı damak tadımıza göre ilave edelim, soya sosumuzu ve tuzumuzu da ekleyip pişirelim.( Çok pişirip sebzeleri eritmeyelim, biraz dişe dokunur olması daha çok lezzet katıyor bence ve sebzelerin vitaminide ölmüyor.)


Etli ve sebzeli sosumuz pişerken bir tarafdan da makarnamızı haşliyalım. Bol kaynamış tuzlu suyun içerisine makarnalarımızı bırakalım. Genelde paketlerin üzerinde pişirme süreleri yazıyor, bu süreye göre makarnalarımızı pişirelim, süzelim. Süzdüğümüz makarnalarımızı hemen etli, sebzeli karışıma bırakalım ve güzelce karıştıralım.sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun.



11 Aralık 2011 Pazar

Sebze Çorbası.( Tavuklu)

kuskus, brokoli ilaveli sebze çorbası

Sebze çorbası özellikle kış aylarında severek içebileceğimiz harika bir çorba. Sağlıklı, besleyici ve lezzetli. Bence hem çorba hemde yemek olarak ikram edebiliriz. bizim çocuklar bu çorbayı çok seviyorlar, bende en az haftada bir kere pişiriyorum. Çorbaya koyacağımız sebzeleri kendi damak tadımıza göre seçebiliriz, yine çorbanın içerisine koyacağımız ana gıdayıda kendimiz seçebiliriz. Mesela ben bu çorbayı, kuskus bakarna, pirinç, bulgur ve arpa şehriye ile pişiriyorum. Her şekilde harika bir lezzet elde ediyorum. Evde kalan sebzeleri değerlendirmek ve harika lezzetler tatmak istiyorsanız şimdiden kolay gelsin...
Not: Birde çorbanın olmazsa olmazları var, bunlar dışında çorbaya ilave yada eksiltme yapabiliriz. ( havuç, kereviz, pırasa, maydanoz, limon.)  Hatta burada yani Almanyada yaşayanlar bilirler marketlerde çorbalık sebzeler paketlenmiş şekilde satılıyot, fiyatıda çok uygun. (Suppengemüse )

pirinç,bezelye ilaveli sebze çorbası.

Malzemeler :
 3 tane tavuk but. ( Ben kemiksiz tavuk but kullandım.)
2 tane orta boy Havuç.
1 tane büyük Pırasa.
Karnıbahar ( Küçük boy karnıbaharın dört de biri.)
Brokoliç ( Küçük boy brokolinin dört de biri.)
Kereviz. ( Ortaboy kerevizin dört de biri.)
Maydanoz.
Tuz.
Taze çekilmiş karabiber. ( Bol kullanılırsa lezzeti oldukca artırıyor.)
Pul biber.( 1 çay kaşığı.)
Limon.( Servis esnasında tabakdaki çorbaya eklenecek.)
İsteğimize bağlı olarakç( pirinç, bulgur, arpa şehriye, kuskus makarna.)


Öncelikle büyükce bir tencerede tavuklarımızı haşlayalım. Bu esnada kullanacağımız sebzelerimizi güzelce yıkıyalım ve minik minik doğrayalım. Tavuklarımız haşlanınca ince tel süzgeçten suyunu süzelim. Tavuklarımızı başka bir tabağa alıp derisini çıkartalım, kemiklerinden sıyıralım ve minik minik ufaltalım. Süzgeç den geçirdiğimiz tavuk suyumuzu çorbayı pişireceğimiz tenceremize koyalım. İçerisine minik doğradığımız sebzelerimizi koyalım ve pişirmeye başlayalım, kaynamaya başlayınca içerisine Kuskus vada Pirinç ilave edelim. Tuzunu, karabiberini, pulbiberini ilave edelim.  Sebzelerin piştiğinden emin olunca da haşlayıp ufalttığımız tavuk etlerini ilave edelim. Tüm malzemeleri birlikde beş dakika kadar kısık ateşte pişirelim ve ocağımızın altını kapatalım. Ayıklayıp, yıkayıp, doğradığımız maydonozlarımızıda  ekleyelim ve karıştıralım. Çorbamız servise hazır dır, sıcak olarak üzerine bol limon sıkılarak servis edelim.
Not: Ben bu çorbada hiç yağ kullanmıyorum, zaten tavuk suyunda doğal olarak yağ bulunuyor. Bana göra bu yeterli. Eğer bu yağ miktarını az bulursanız istediğiniz miktarda sıvı yağ, tereyağ vada zeytinyağ kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun...

3 Aralık 2011 Cumartesi

Patatesli, Patlıcan Oturtma.

Patlıcan oturtma.



Hali hazırda kabak oturtma tarifi yüklemişken blog sayfama, sık sık pişirdiğim ve ailece ( eşim dahil ) çok severek yediğimiz patlıcan oturtma tarifinide yayınlayayım dedim.  Tarif hemen hemen aynı bu yemeğide çiğden pişiriyorum. Bütün aşamalar kabak oturtma tarifindeki gibi, bu nedenle ayrıntılı tarif yazmak istemiyorum. Aşağıdaki fotoğraflarda aşamaları ayrıntılamıştım.
NOT:
 Bu yemeğin içine dereotu koymuyorum.
  Oldukca fazla sarımsak koyuyorum. ( Kişisel damak tadımıza bağlı, ben sarımsak ve patlıcanı çok yakıştırıyorım.)
 Bir ayrıntıda, ben tenceremin tabanına dilimlenmiş patates dizdim, çoçuklar bu şekilde çok seviyorlar.







Afiyet olsun...

30 Kasım 2011 Çarşamba

Kabak Oturtma. ( Zeytinyağlı )

Kabak oturtma.
Hafif ve sağlıklı yemek tercih edenlere mükemmel bir seçenek. Zeytinyağlı ve tamamen çiğ sebzelerden hazırladığım bu yemeği özellikle diyet yapan bayanlara tavsiye ediyorum. Bayanlar diyorum zira erkekler genelde pek kabak yemiyor, tecrübeyle sabittir eşim bu güzel lezzetten kendini alıkoyuyor :)) Ama ben ve kızlarım çok beğenerek yiyoruz. Hazırlaması da çok kolay, mesele akşamdan hazırlayıp dolaba kaldırılap ertesi gün pişirebiliriz. Sıcak, ılık ve hatta soğuk olarak bile tüketilir, her hali ile çok lezzetli bir yemek.

Kabak oturtma.

3-4 tane orta boy ( beyaz sakız ) kabak.
2 orta boy kuru soğan.
3-4 tane sivri yada çarliston biber.
2 tane kırmızı etli biber.
3-4 sap taze soğan.
4-5 tane orta boy domates.
yarım demet maydanoz.
varsa dereotu.
2 diş sarımsak.
yarım çay bardağı zeytinyağ.
tuz.
taze çekilmiş karabiber.
pulbiber.
kırmızı toz biber.



Kabaklarımızı soyalım, halka şeklinde doğrayalım, biraz tuz serpip karıştıralım.  Tuzladığımız kabaklarımızı bol su ile durulayıp güzelce suyunu süzelim. Soğanlarımızı soyalım yemeklik doğrayalım ve bir karıştırma kabına koyalım. Biberlerimizi de ayıklayıp küçük küçük doğrayıp kaba ilave edelim. Taze soğan, sarımsak, domateslerimizide minik doğrayıp aynı kaba ilave edelim. Baharatlarımızı damak zevkimize göre ilave edip, maydanoz ve dereotumuzu da doğrayıp ekliyelim. En son zeytin yağımızı koyalım be güzelce elimizle karıştıralım.
 Tenceremizin  alt tabanına hazırladığımız malzemeden serelim. Üzerine suyunu süzdürdüğümüz kabaklarımızı bir sıra halinde dizelim. Kabaklarımızın üzerine yine hazırladığımız harçtan serelim ve bir sıra daha kabak dizelim. En son kalan harcımızı kabaklarımızın üzerine bolca serelim ve yarım çay bardağı su ilave edelim. Tenceremizi ocağımızın üzerine koyalım ve kapağını kapatalım, orta hararetli ocakda hiç karıştırmadan pişirelim.



Kabaklarımız yumuşayınca ve hacımızdaki malzemeler pişince yemeğimiz pişmiş demekdir.
Afiyet olsun...

21 Kasım 2011 Pazartesi

Fırında Patates Püreli Tavuk.

Fırında pürelı tavuk.
 Yemeğimizi  Ramazan ayında iftara gelen misafirlerimiz için pişirmişdim. Bu yemeğide  tamamen doğaçlama olarak hazırladım, pişirme aşamalarında ortaya ne çıkacağı hakkında pek bilgim yoktu. Neyse lafı uzatmayayım, gerçekten çok lezzetli bir tavuk yemeği üstelik de çok bilinen bir tarzda değil. Bizim misafirlerimiz çok beğendiler, tabiki ev haklıda çok beğendi. Bence davet sofraları için kolay ve gösterişli bir seçim olur diye düşünüyorum ve tavsiye ediyorum, deneyin çok büyük övgüler toplayacaksınız:))) Yemeğimi tabakda fotoğraflayamadım malesef, malum ramazan misafirlerimizi bekletmek olmazdı. sonrasında zaten kalmadı.

Tarif:
8 parça kemiksiz tavuk butu ( Yıkanmış, derileri ayrılmış, muntazam biçimde ortadan ikiye kesilmiş)
2 çorba kaşığı yoğurt.
2 diş sarımsak ( rendelenmiş)
taze çekilmiş karabiber.
pul biber.
kırmızı roz biber.
kekik.
çok az biberiye.
tavuk baharatı ( isteğe bağlı)
köri ( isteğe bağlı)
tuz.

püreli tavuk. (1)

Hazırladığımız tavuklarımızı bir karıştırma kabına koyalım ve kendi damak tadımıza göre baharatlarımızı ilave edelim. Yoğurdumuzu, sarımsağımızı ve tuzumuzu ekleyelim ve güzelce karıştıralım. Kapağını kapatıp, yaklaşık bir saat kadar bu şekilde bekletelim. Sonra yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi, tepsimize dizelim. ( Tepsimize tavuklarımızı sıkıştırarak dizebiliriz, piştikce tavuklarımız küçülecekdir.)

püreli tavuk. (2)

Tavuklarımızı  200-250C* de pişirelim, piştiğinden emin olalım fakat kızartıp, kurutmayalım. Tavuklarımızı fırından alalım ve üzerine patates püremizden bolca paylaştıralım.

patates püresi.

8-10 tane orta boy haşlanmış patates. ( Ben haşlamadan önce patateslerin kabuklarını soydum ve kare kare doğradım) Pişmesi daha kısa sürüyor.
Taze çekilmiş karabiber.
Pulbiber.
Taze çekilmiş muskat cevizi.
Süt. (azar azar ilave edilmeli kıvam ayarı tutana kadar.)
Yarım çorba kaşığı tereyağ ( olmasada olur)
Tuz.

pürali tavuk. (3)


Patates Püresi Tarifi:

Patateslerimizi soyalım, yıkayalım, doğrayalım ve tencetemize koyalım. Üzerini örtecek kadar su ilave edelim, biraz tuz koyalım ve pişirelim. Pişen patateslerimizi süzelim, patates ezeceği vada çatal yadımı ile güzelce ezelim. İçerisine tereyağımızı ve baharatlarımızı damak tadımıza göre ilave edelim. Karıştıralım ve sütümüzü yavaş yavaş ekleyelim. Patateslerimiz püre kıvamına gelince hazır olmuş demekdir.

Hazırladığımız püremizi pişirdiğimiz tavuklarımızın üzerine fotoğrafda görüldüğü gibi paylaştıralım.

püreli tavuk.(4)

Son aşama olarak, püreli tavuklarımızın üzerine kaşar peyniri yerleştirelim. Ben dilimlenmiş kaşar kollandım, rende kaşarda kullanıla bilinir.

Tekrar tavuklarımızı fırına verelim ve kaşar peyniri kızarana kadar pişirelim. ( 200-250C* )

Afiyet olsun...

16 Kasım 2011 Çarşamba

Badem li Kurabiye.

Bademli, hindistan cevizli  kurabiye

Benim gibi kurabiye pişirmeyi ve yemeyi sevenlerin dikkatine. Çok lezzetli ve bir okadarda kolay olan bu kurabiyeleri şiddetle tevsiye ediyorum. Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun...

Tarif:
250 gr  margarin (oda sıcaklığında) tereyağıda kulanabilirsiniz.
125gr pudra şekeri.
1 çay bardağı sıvı yağ.
2 yumurta.
1 paket kabartma tozu.
1 paket vanilya şekeri.
2 çorba kaşığı nişasta.
bir tutam tuz.
un ( göz kararı)

1 çay bardağı tepeleme hindistan cevizi.
1 çay bardağı tepeleme kalem badem. ( kabulsuz ve tuzsuz.)
üzeri için kabuksuz, tuzsuz yarım badem.

Bademli kurabiye.

Büyükce bir hamur yoğurma kabına margarini, yumurtayı, sıvı yağı, pudra şekerini, vanilya şekerini ve bir çimdik tuz koyalım ve elimizle iyice karıştıralım. Karışım krem kıvamına gelince nişasta, kabartma tozu ve unumuzu ekleyelim ve güzelce yoğuralım. Hamurumuz kulak memesi kıvamında olmalı. İçerisine kalem badem, hindistan cevizimizi de ilave edelim yoğuralım. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlıyalım ve tepsimize aralıklarla dizelim. İkiye bölünmüş bademlerimizi de kurabiyelerin üzerine yerleştirip hafif ce bastıralım.
180C* Hafif pembeleşene kadar pişirelim.
Afiyet olsun...

12 Kasım 2011 Cumartesi

Kurban Bayramı Menümüz.

Kurban bayramı menüsü. Nohutlu pilav, sarma, et kavurma.

Bir Kurban bayramını daha geride bıraktık Allah ın izni ile. Çok şükür bayramımız güzel geçti, gerçi gurbetde olanların içindeki o garip alışılamayan duygu her zaman, her bayram yerini korumakda ısrarcı. Küçük ailemizin büyükleri Türkiye de, telefon da bayramlarını kutladık duygulandık. çok şükür saglıklı lar, buda bizler için mutluluk verici.
Her bayram olduğu gibi bol bol bayram ziyeretleri yaptık, misafir ağarladık. Bayramda gelen misafirlerimize nuhutlu pilav, zeytinyağlı sarma ve kurban bayramında olmazsa olmaz et kavurma hazırladık. Tatlı olarak muska tatlısı ve marlenka pastası ikram ettik.
Rabbimiz hiç kimseyi açlık, yoksulluk, sağlık ve sevgisizlikle imtehan etmesin. Bizleri ve bütün inananları rızkı ve şükrü çok olanlardan eğlesin.

Et kavurma:
1kg kuşbaşı süt danası.
2 çorba kaşığı tereyağ.
tane karabiber.
pul biber.
kekik.
tuz.

Etlerimizi tenceremize yerleştirelim, ocağımızın altını açalım, pişirmeye başlayalım. Etlerimiz içindeki suyu salacaktır, biraz karıştıralım tenceremizin kapağını kapatalım, ocağımızı kısalım ve etlerimizi pişmeye bırakalım. (Benim etim süt danası olduğu için çok çabuk pişti.) Etimiz piştikten sonra hala tencerede suyu varsa (Benim tenceremde vardı) suyunu temiz bir kaseye süzelim.( Daha sonra pilav pişirirken kullanabiliriz) Sonra tenceremizi tekrar ocağımıza yerleştirelim, içerisine tereyağı, tuz, karabiber ve pul biber ekleyelim, kavuralım ( Bu aşamada dikkatli olmalıyız, ocak orta hararetli olmalı, karıştırırken etlerin dağalmamasına özen göstermeliyiz, birde baharatların yanmaması lazım) Enson kekik katıp karıştırıp altını kapatalım. Scak sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun.

7 Kasım 2011 Pazartesi

Muska tatlısı ve Marlenka.



Öncelikle bütün islam aleminin kurban bayramını birde blok sayfam aracılığı ile kutlamak isterim.
 Kurban bayramı gelince aklıma Ali Şeriati nin aşağıda paylaştığım cümleleri gelir. Okadar güzel anlatmışki kurban la, insan arasındaki ortak noktaları. Bence bu cümleleri okuyan herkez içinde kendi İsmaillerini bulmalı ve Allah rızası için ondan uzak durmalı.

“O, oğlu İsmail’i kurban etmek için getirmişti. Senin İsmail’in kim veya ne? Mevkiin mi? Şerefin mi? Mesleğin, paran, evin, çiftliğin, araban, aşkın, ailen, bilgin, sosyal sınıfın, sanatın, elbisen, ismin, hayatın, gençliğin, güzelliğin... Hangisi? 


Ben bilemem. Fakat sen kendin bilirsin. Kim ve ne olursa olsun, kurban etmek için getirmelisin. Sana hangisi olduğunu söyleyemem, ama yardımcı olmak iç...in bazı ipuçları verebilirim:


 İnancını ne zayıflatıyorsa, ‘gitmek’ten ne alıkoyuyorsa, sorumluluk kabul etmekten ne geri çeviriyorsa, kendi kendinle olmana ne sebep oluyorsa, çağrıyı duymana ve gerçeği itiraf etmene ne engel oluyorsa, ‘kaçma’ya ne zorluyorsa, rahatın için bahaneler bulmana ne yol açıyorsa, seni ne kör ve sağır ediyorsa... 


İşte budur senin İsmail’in; işte odur kurban edeceğin!..

Onu hayatında arayıp bulmalısın. Eğer Allah’a yaklaşmak istiyorsan, İsmail’ini kurban etmelisin... İsmail yerine bir koyun kesmek kurbandır; ama yalnız kesmek için bir koyun kurban etmek kasaplıktır.”ALİ ŞERİATİ



muska tatlısı, ceviz ve fındık karışımlı.
muska tatlısı, tuzsuz lor peynirli.
Bu bayram tamamen doğaçlama bir tatlı hazırladım. Bu şekilde hazırlanan bir tatlı varmı bilemiyorum, isminede üçken olduğu için muska tatlısı dedim.
Özellikle hazırlaması çok kolay, pişme süresi çok uzun değil, hafif, lezzetli, çıtır çıtır ve gözede hitap ediyor. Daha ne olsun?

Daha nemi olsun. Marlenka olsun, bir Çekoslavakya pastası. Bu bayram misafirlerimize muska tatlısı ve Çek pastası Marlenka ikram ediyoruz.
Buyrun misafirimiz olun ...

Tatlımızın tarifi:

1 paket hazır baklava yufkası. ( Ben Çakıroğlu marka kullandım) oldukcada memnun oldum.
1 paket tereyağı.
yarım çay bardağı sıvı yağ.

İç harç:

1 çay bardağı fındık kırığı.
1 çay bardağı ceviz kırığı.
1 kase tuzsur lor peyniri.

Şerbet:

600gr su.
 600gr toz şeker.
2-3 damla limon suyu.

Su ve şekeri tenceremize koyalım ve kaynatmaya başlayalım. 10 dakika kadar kaynayınca içine limon sıkalım ve kaynatmaya devam edelim, yarım saat daha kaynatalım. Eğer şerbet kıvam almışsa olmuş demektir, soğumaya bırakalım.


Küçük bir tencerede tereyağını eritelim, içerisine sıvı yağ ilave edelim ve bir süre kaynatalım. Kesinlikle rengi değişmemeli, tereyağının içindeki peynirsi tabaka dibe çökmeli. Soğumaya bırakılmalı.

Baklava yufkamızı pakerinden çıkartıp açalım. Tek tek katlarını ayıralım, önümüze bir yufka koyalım. Üzerine silikon fırça yardımı ile erittiğimiz yağdan güzelce sürelim. Yağladığımız yufkamızın üzerine bir yufka daha yerleştirelim ve tekrar yağlayalım. Bu işlemi bütün yufkalar bitene kadar yapalım. Mutfak makası yardımı ile yuflaları küçük kareler şeklinde keselim. Arasına fındıklı ceviz karışımından koyalım ve üçgen şeklinde katlayalım parmaklarımızın ucu ile yan taraflarından hafifce bastıralım, tepsimize sık sık dizelim.
 Ben tepsimin iki sırasını tuzsuz lor kullanarak hazırladım. Sanki biraz şöbiyet tatlısına benzedi, tadanlar çok beğendi, içinde tuzsuz lor olduğunu duyanlar çok şaşırdı.


1paket yufkadan resimde gördüğünüz tepsi doldu.

Önceden ısıtılmış fırında 200C* de 10 dakika pişirelim daha sonra ısı ayarını 180C* ye düşürelim. Altı üstü kızarana kadar pişirelim.

Tatlımızı fırından çıkaralım 5-10 dakika bekletelim ( Ben tatlımın tepsisi soğuyana kadar bekliyorum) daha sonra oda sıcaklığındaki şerbetimizi yavaş yavaş ve aşamalı bir şekilde tatlımızın üzerine dökelim.

Tepsimizin ağzını kapatmayalım.
                                                            MARLENKA.

Tatlımızın yanında servis yaptığımız tadanların çok beğendiği Marlenka pastası. Çekoslovakya ya vada Budapeşteye yolunuz düşerse mutlaka tadına bakın ve sevdillerinize de tatdırmak için yanınızda getirin.

Pasta bizede hediye, arkadaşımız Gülay ve eşinden. Çok teşekkür ediyoruz ve her  ikram edişde  onlarıda anıyoruz.


Sonbahar tatilimizi Budapeşte de kızkardesimde geçirdik. Çok güzel bir tatil oldu bizim için, ayrıntıları zaman içinde paylaşmak istiyorum. Eğer fotoğrafları arşivimde kaybetmezsem.

Kızkardeşim Aslı ya, çok değerli eşi Hasan a ve tatilimizi tadından yenmez hale koyup güzelleştiren benim tatlı yeğenim Ömer Sinan Baycan a çok teşekkür ederiz.

19 Ekim 2011 Çarşamba

Çiğ kremalı, Elmalı, Bademli Kek.




Tek kelime ile mükemmel bir lezzet. Uzun zamandır pişirmediğim bir tarifi biraz değiştirdim ve ortaya bu harika kek çıktı. Orjinal tarifide en kısa zamanda pişirip blog sayfama yüklemem lazım. Değişiklik olarak tarife elma ekledim birde pişirme aşamasında değişiklik yaprım, malzemeler hemen hemen aynı. Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun.



Malzemeler :

1 kutu çiğ krema ( 200 gr)
1 su bardağı toz şeker.
3 yumurta.
1 paket vanilya şekeri.
1 buçuk paket kabartma tozu.
yaklaşık 4 su bardağı un.( kek hamurundan oldukca koyu bir hamur olmalı.)

5-6 tane elma ( soyulmuş, çekirdekleri çıkartılmış, parmak kalınlığında dilimlenmiş.)
1 çorba kaşığı esmer şeker.( elmaların üzerine serpmek için)( normal toz şekerde olabilir)


Tarif:
1 Paket çiğ kremayı çırpma kabina koyalım ve mikserle güzelce çırpalım. ( Kremşanti kıvamına gelene kadar çırpalım.) Üzerine toz şeker, yumurta, vanilya şekeri koyalım ve çırpalım. Un ve kabartma tozunu azar azar ekleyelim ve koyu kıvamlı bir kek hamuru elde edelim. Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye güzelce yayalım. Spatula yardımı ile üzerini düzlüyelim. Dilimleyip şekerde beklettiğimiz elmalarımızı hamurumuzun üzerine yerleştirelim.
Önceden ısıtılmış 200C* 10 dakika pişirelim. Isı ayarını 180C* düşürelim ve yaklaşık 30 dakika daha pişirelim.
Sonra üzerine tereyağ da kavrulmuş bademlerimizi serpelim.

Kavrulmuş bademli sos :

125ğr tereyağı.
100gr dilim badem.
100ğr kalem badem.
yarım su bardağı toz şeker.
6-7 yemek kaşığı süt.

 Yapılışı aşağıda ayrıntılı fotoğraflarda :))


Tavamıza tereyağımızı ve şekerimizi koyalım.



Bademlerimizi ilave edelim, orta hararetli acağımızda sürekli karıştırarak kavuralım.



Bademler pembeleşene kadar kavuralım, üzerine 6-7 çorba kaşığı süt ilave edelim.




Kavrulma işi biten bademlerimizi fırında pişirdiğimiz elmalı kekimizin üzerine orantılı bir şekilde yayalım. Sonra tepsimizi tekrar fırına verelim ve 10 dakika daha pişirelim.


Afiyet olsun...