Sayfalar
▼
30 Aralık 2011 Cuma
Yalancı Paça Çorbası.
Bu çorbayı pişireli uzun zaman oldu, fotoğraf arşivimde görünce bu tarifi paylaşmak istedim.(malum kış mevsimindeyiz) Çok lezzetli ve besleyici bir çorba, eminim beyeneceksiniz.
Kemikli et.( Ben kuban bayramında, kemikleri büyük bir tencerede haşlayıp kenarlarındaki etleri ayıklayıp kullandım.)
Un. ( Pişireceğimiz tencerenin büyüklüğüne göre un miktarını göz kararı kullanmalıyız.)
1 yumurta sarısı.
yarım limon.
taze çekilmiş karabiber.
pul biber.
kekik.
tuz.
sıvı yağ.
2-3 diş sarımsak.
sirke.
Tenceremizde kemikli etlerimizi güzelce haşlayalım. ( Düdüklü tencerede kullanabiliriz.) İnce bir tel süzgeç yardımı ile et suyumuzu temiz bir kaba süzelim. Kemiklerin kenarındaki etleri güzelce ayıklıyalım, kenarda bekletelim.
Tenceremize sıvı yağ koyalım ve göz kararı unumuzu ekleyelim, unun kokusu çukana kadar güzelce kavuralım. Kavurduğumuz unumuza biraz soğuk su koyalım, tel çırpıcı yadımı ile unun topaklanmasını önlemek için hızlıca çırpalım. Bu aşamadan sonra et suyumuzu göz kararı koyalım ve pişirmeye başlayalım. Çorbamız istediğimiz kıvama ulaşınca ve kaynamaya başlayınca tel çırpıcıyı çıkartalım. Kenarda beklettiğimiz etlerimizi çorbamıza ekleyelim ve tahta kepçe yardımı ile yavaş yavaş karıştıralım.
Bu aşamada tuzunu, taze çekilmiş karabiberi, pulbiberi, kekiği ilave edelim. On, onbeş dakika kısık ateşde pişirelim.
Bir kapda bir yumurta sarısı ve yarım limon suyunu iyice çırpalım, sonrasında çorbamızın üzerinden etsiz bölümünden kaşıkla alalım ve azar azar karışıma ekleyip hızlıca çırpalım.
Bu karışımı, ocağımızdaki çorbamıza yavaş yavaş ilave edelim ve tahta kepçe ile aynı istikamete karıştıralım. Ocağimizin altını kapatalım.
2-3 Diş sarımdağı soyalım, biraz tuz ekleyip ezelim. Yarım çay bardağı kadar sirke ile karıştıralım.
Çorbamızı sıcak servis yapalım ve servis aşamasında sirkeli, sarımsaklı sosdan çorbamızın üzerine gezdirelim.
Afiyet olsun...
20 Aralık 2011 Salı
Meyveli Hafif Tatlı. ( Tavada )
Evde kalan meyve leri değerlendirmek için ocağa tavamı koydum ve bu muhteşem lezzet çıktı ortaya. Sadece meyveler değil kıyıda köşede ne tür gıda varsa tavamın içine giriverdi. Daha iki saat önce pişirdim, tadına baktım ve hemen blog sayfamda olmalı diye düşündüm ve işte tarifim...
Şimdiden afiyet olsun.
malzemeler:
2 tane orta boy elma.
1 tane armut.
2 tane muz.
1 çay bardağı kuru üzüm.( sıcak suda 2-3 dakika bekletilmiş.)
10 tane hurma ( medine hurması, ramazan dan kalmıştı.)
3-4 tane kuru incir.( sıcak suda 2-3 dakika bekletilmiş)
1 su bardağı ceviz içi.
3 çorba kaşığı esmer şeker.
1 çorba kaşığı tereyağ.
hazır vanilya sosu.
akça ağaç şurubu.
Servis aşamasında üzerine hazır vanilya sosu döktüm.
birazda akça ağaç surubu gezdirdim.
Bundan sonrasını fotoğraflarda ayrıntılı paylaştım
Elmalarımızı soyalım, doğrayalım, tavamıza koyalım. Üzerine iki çorba kaşığı esmer şeker serpelim ve kavurmaya devam edelim. |
Elmalar kavrulmaya başlayınca üzerine soyup doğradığımız armutlarımızı ilave edelim. kavurmaya devam edelim. |
Elma ve armutlar kavrulunca üzerine sıcak suda beklettiğimiz kuru üzüm, kuru incir leri ekleyelim. İri doğradığımız hurmalarımızı ve ceviz içimizide ilave edelim . |
Yarım çorba kaşığı tereyağ ekleyelim ve biraz daha kavurup ocakdan alalım. |
Sonuç olarak hem sağlıklı ve besleyici bir tatlı öğünü. Hemde evde kalan ve rabet görmeyen gıdalar değerlenmiş oluyor | . |
Damla Çikolatalı Kurabiye.
Damla Çikolatalı Kurabiye. |
200gr oda sıcaklığında tereyağ. ( margarin de olabilir)
200 gr toz şeker.
2 yumurta.
1 paket kabartma tozu.
1 paket vanilya şekeri.
1 fiske tuz.
damla çikolata.
aldığı kadar un.
1 çay bardağı sıvı yağ. ( tarifte yokdu ben ekledim.)
3-4 çorba kaşiği nişasta.( tarifte yokdu ben ekledim.)
Yağ, yumurta, toz şekeri tel çırpıcı vada mikserle güzelce çırpalım. Un ve kabartma tozu hariç diğer malzemeleri de katıp karıştıralım. Unumuzu ve kabartma tozumuzu aşamalı olarak sıvı katışıma koyalım ve elimizle güzelce yoğuralım. Ele yapışmayan çokda sert olmayan bir hamur elde edelim. Enson damla çikolataları ilave edelim. (Mikdari kişinin kendi isteğine bağlı.) Çikolatalaraın hamura iyice girmesi için son kez elimizle yoğuralım. İstediğimiz büyüklükde ve şekilde kurabiye hamurumuzu şekillendirelim, fırın tepsimize aralıklı olarak dizelim.
Önceden ısıtılmış 180C* Pembe, beyaz arası kalacak şekilde pişirelim. Eğer kurabiyelerimizin kızarmasından endişe ediyorsak, pişirme aşamasında üzerine yağlı kağat serebiliriz.
NOT: Ben kurabiyelerimi baş parmak kalınlığında ve büyüklüğünde yuvarladım, pişirdikden sonrada bir ucunu eritilmiş çokolataya batırdım. Yani tamamen kişinin kendi isteğine bağlı.
Afiyet olsun...
18 Aralık 2011 Pazar
Ay Çöreği.
Ay çöreği. |
Bu güzel çörek leri pişireli uzun zaman oldu, yayınlamak bu güne kısmetmiş. Çörekler çok lezzetli ve yapımı oldukca kolay. Mayalı hamur sevenlere ve uğraşmaya vakti olanlara tavsiye ederim. Bu çöreklerin içine istediğimiz haçtan koyabiliriz ( Peynir, kıyma, patates vs.) yada içine tereyağ sürüp katlayıp ay şekli verebiliriz.
Malzemeler:
2 su bardağı ılık süt.
1 kutu (200gr ) çiğ krema (schlagsahne)
8 tatlı kaşığı toz şeker.
2 tatlı kaşığı tuz.
1 maya.
1 su bardağı sıvı yağ.
un, aldığı kadar.
Tarif:
Un hariç malzemelerimizi hamur yoğurma kabına koyalım ve tel çırpıcı ile güzelce çırpalım. Bu karışıma 1 su bardağı un ilave edelim ve çırpalım. Yoğurma kabımızın kapağını kapatalım ve yarım saat bekletelim. Sonra üzerine alabildiğine un ilave edelim ve güzelce yoğuralım, mayalanmasını bekleyelim. Hamurumuzdan küçük yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım ve ister elimizle ister merdane ile açalım. İstediğimiz iç malzemesinden içerisine koyalım vada tereyağı sürelim, yuvarlayıp ay şekli verelim ve tepsimize aralıklı dizelim.
üzerine yumurta sarısı sürelim, susam, çörekotu vada haş haş tohumu serpelim.
Bu hamurdan yaklaşık iki tepsi çörek elde ediyoruz.
Pişirme aşaması:
Hamurlarımızı şekillendirme aşamasında fırınımızı 50C* açalım. İki tepsi çöreğimizi fırına verelim ve 10 dakika bekletelim. Sonrasında tepsimizin birini fırından alalım ve fırın ısımızı normal pişirme derecesine getirelim. (Ben 200-250 C* de pişiriyorum hamurişlerimi.
Ay çöreği. |
Afiyet olsun...
17 Aralık 2011 Cumartesi
Aşure (2011 )
(2011) Aşure Allah kabul etsin inşallah. |
Bu sene yine derneğimizde imece usulu pişirdik aşuremizi. Allah kabul etsin inşallah. Çok lezzetli ve bereketli oldu, büyük küçük herkez beğenerek bol bol yedi. Tabiki bitmedi evlerimizede getirdik, fotoğraflarıda evde çektim. Malum havalar erken kararıyor bundan dolayı pişirdiklerimi fotoğraflamakda bande güçlük çekiyorum. Artık olduğu kadar yapacak fazla birşey yok. Bu post da tarif vermiyeceğim, daha önceki aşure tarifimde ayrıntılı tarif vermişdim. O tarifi bire bir yine uyguladık.
Pişirmek isteyenlere şimdiden Afiyet olsun.
Aşure, Allah kabul etsin inşallah... |
AŞURE. |
16 Aralık 2011 Cuma
Etli, Çin Makarnası. Nudeln ( Beyza nın Pişirdikleri.)
Çin makarnası bizim evde ilk defa pişti, üstelik ben değil büyük kızım Beyza pişirdi. Çoook lezzetli ve besleyici bir yemek oldu.
İçerisinde bulunan et ve sebzeler makarnaya okadar çok lezzet kattıki tadı damağımızda kaldı diyebilirim. Ailece çok beğendik ve tekrarını talep ettik, hali hazırda evde bekleyen bir paket daha çin makarnamız var. Beyza cık pişirsin diye bekliyor kilerde, ama ben makarnanın yeni versiyonu tavuklu olmalı diye düşünüyorum. Bakalım ne zaman midemiz bayran yapacak.
Tarif :
yarım kg minik doğranmış et. ( biz tosun eti kullandık.)
1 tane kırmızı kaliforniya biber.
1 tane sarı kaliforniya biberi.
1 tane yeşil kaliforniya biberi.
1 küçük demet taze soğan.
2-3 diş sarımsak.
soya filizi. ( evde olmadığı için kullanamadık.)
soya sosu.
taze çekilmiş karabiber.
toz kırmızı biber.
pulbiber.
kekik.
tuz.
Büyükce bir tencereyi kızdıralım ve minik doğradığımız etlerimizi koyalım. Etlerimiz suyunu salıp tekrar çekene kadar orta hararetli ocakda pişirelim. Etlerimizin suyu çekilince bir miktar sıvı yağ koyalım ve kavuralum. Bu arada sarımsak, doğradığımız biberleri, taze soğanları varsa soya filizlerini koyalım ve kavuralım.baharatlarımızı damak tadımıza göre ilave edelim, soya sosumuzu ve tuzumuzu da ekleyip pişirelim.( Çok pişirip sebzeleri eritmeyelim, biraz dişe dokunur olması daha çok lezzet katıyor bence ve sebzelerin vitaminide ölmüyor.)
Etli ve sebzeli sosumuz pişerken bir tarafdan da makarnamızı haşliyalım. Bol kaynamış tuzlu suyun içerisine makarnalarımızı bırakalım. Genelde paketlerin üzerinde pişirme süreleri yazıyor, bu süreye göre makarnalarımızı pişirelim, süzelim. Süzdüğümüz makarnalarımızı hemen etli, sebzeli karışıma bırakalım ve güzelce karıştıralım.sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun.
etli çin makarnası, (nudeln ) |
İçerisinde bulunan et ve sebzeler makarnaya okadar çok lezzet kattıki tadı damağımızda kaldı diyebilirim. Ailece çok beğendik ve tekrarını talep ettik, hali hazırda evde bekleyen bir paket daha çin makarnamız var. Beyza cık pişirsin diye bekliyor kilerde, ama ben makarnanın yeni versiyonu tavuklu olmalı diye düşünüyorum. Bakalım ne zaman midemiz bayran yapacak.
çin makarnası (nudeln ) |
Tarif :
yarım kg minik doğranmış et. ( biz tosun eti kullandık.)
1 tane kırmızı kaliforniya biber.
1 tane sarı kaliforniya biberi.
1 tane yeşil kaliforniya biberi.
1 küçük demet taze soğan.
2-3 diş sarımsak.
soya filizi. ( evde olmadığı için kullanamadık.)
soya sosu.
taze çekilmiş karabiber.
toz kırmızı biber.
pulbiber.
kekik.
tuz.
Büyükce bir tencereyi kızdıralım ve minik doğradığımız etlerimizi koyalım. Etlerimiz suyunu salıp tekrar çekene kadar orta hararetli ocakda pişirelim. Etlerimizin suyu çekilince bir miktar sıvı yağ koyalım ve kavuralum. Bu arada sarımsak, doğradığımız biberleri, taze soğanları varsa soya filizlerini koyalım ve kavuralım.baharatlarımızı damak tadımıza göre ilave edelim, soya sosumuzu ve tuzumuzu da ekleyip pişirelim.( Çok pişirip sebzeleri eritmeyelim, biraz dişe dokunur olması daha çok lezzet katıyor bence ve sebzelerin vitaminide ölmüyor.)
Etli ve sebzeli sosumuz pişerken bir tarafdan da makarnamızı haşliyalım. Bol kaynamış tuzlu suyun içerisine makarnalarımızı bırakalım. Genelde paketlerin üzerinde pişirme süreleri yazıyor, bu süreye göre makarnalarımızı pişirelim, süzelim. Süzdüğümüz makarnalarımızı hemen etli, sebzeli karışıma bırakalım ve güzelce karıştıralım.sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun.
11 Aralık 2011 Pazar
Sebze Çorbası.( Tavuklu)
kuskus, brokoli ilaveli sebze çorbası |
Sebze çorbası özellikle kış aylarında severek içebileceğimiz harika bir çorba. Sağlıklı, besleyici ve lezzetli. Bence hem çorba hemde yemek olarak ikram edebiliriz. bizim çocuklar bu çorbayı çok seviyorlar, bende en az haftada bir kere pişiriyorum. Çorbaya koyacağımız sebzeleri kendi damak tadımıza göre seçebiliriz, yine çorbanın içerisine koyacağımız ana gıdayıda kendimiz seçebiliriz. Mesela ben bu çorbayı, kuskus bakarna, pirinç, bulgur ve arpa şehriye ile pişiriyorum. Her şekilde harika bir lezzet elde ediyorum. Evde kalan sebzeleri değerlendirmek ve harika lezzetler tatmak istiyorsanız şimdiden kolay gelsin...
Not: Birde çorbanın olmazsa olmazları var, bunlar dışında çorbaya ilave yada eksiltme yapabiliriz. ( havuç, kereviz, pırasa, maydanoz, limon.) Hatta burada yani Almanyada yaşayanlar bilirler marketlerde çorbalık sebzeler paketlenmiş şekilde satılıyot, fiyatıda çok uygun. (Suppengemüse )
pirinç,bezelye ilaveli sebze çorbası. |
Malzemeler :
3 tane tavuk but. ( Ben kemiksiz tavuk but kullandım.)
2 tane orta boy Havuç.
1 tane büyük Pırasa.
Karnıbahar ( Küçük boy karnıbaharın dört de biri.)
Brokoliç ( Küçük boy brokolinin dört de biri.)
Kereviz. ( Ortaboy kerevizin dört de biri.)
Maydanoz.
Tuz.
Taze çekilmiş karabiber. ( Bol kullanılırsa lezzeti oldukca artırıyor.)
Pul biber.( 1 çay kaşığı.)
Limon.( Servis esnasında tabakdaki çorbaya eklenecek.)
İsteğimize bağlı olarakç( pirinç, bulgur, arpa şehriye, kuskus makarna.)
Öncelikle büyükce bir tencerede tavuklarımızı haşlayalım. Bu esnada kullanacağımız sebzelerimizi güzelce yıkıyalım ve minik minik doğrayalım. Tavuklarımız haşlanınca ince tel süzgeçten suyunu süzelim. Tavuklarımızı başka bir tabağa alıp derisini çıkartalım, kemiklerinden sıyıralım ve minik minik ufaltalım. Süzgeç den geçirdiğimiz tavuk suyumuzu çorbayı pişireceğimiz tenceremize koyalım. İçerisine minik doğradığımız sebzelerimizi koyalım ve pişirmeye başlayalım, kaynamaya başlayınca içerisine Kuskus vada Pirinç ilave edelim. Tuzunu, karabiberini, pulbiberini ilave edelim. Sebzelerin piştiğinden emin olunca da haşlayıp ufalttığımız tavuk etlerini ilave edelim. Tüm malzemeleri birlikde beş dakika kadar kısık ateşte pişirelim ve ocağımızın altını kapatalım. Ayıklayıp, yıkayıp, doğradığımız maydonozlarımızıda ekleyelim ve karıştıralım. Çorbamız servise hazır dır, sıcak olarak üzerine bol limon sıkılarak servis edelim.
Not: Ben bu çorbada hiç yağ kullanmıyorum, zaten tavuk suyunda doğal olarak yağ bulunuyor. Bana göra bu yeterli. Eğer bu yağ miktarını az bulursanız istediğiniz miktarda sıvı yağ, tereyağ vada zeytinyağ kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun...
3 Aralık 2011 Cumartesi
Patatesli, Patlıcan Oturtma.
Patlıcan oturtma. |
Hali hazırda kabak oturtma tarifi yüklemişken blog sayfama, sık sık pişirdiğim ve ailece ( eşim dahil ) çok severek yediğimiz patlıcan oturtma tarifinide yayınlayayım dedim. Tarif hemen hemen aynı bu yemeğide çiğden pişiriyorum. Bütün aşamalar kabak oturtma tarifindeki gibi, bu nedenle ayrıntılı tarif yazmak istemiyorum. Aşağıdaki fotoğraflarda aşamaları ayrıntılamıştım.
NOT:
Bu yemeğin içine dereotu koymuyorum.
Oldukca fazla sarımsak koyuyorum. ( Kişisel damak tadımıza bağlı, ben sarımsak ve patlıcanı çok yakıştırıyorım.)
Bir ayrıntıda, ben tenceremin tabanına dilimlenmiş patates dizdim, çoçuklar bu şekilde çok seviyorlar.
Afiyet olsun...