19 Haziran 2013 Çarşamba

Mercimek Köftesi.

Mercimek köftesi.


Mercimek köftesi çok sevdiğim, genelde çay davetlerimde oldukca sık hazırladığım bir tarif. Söylediğim gibi çay sofralarına çokda yakışıyor. Her hazırladığımda misafirlerim ve ev halkı tarafından çok beğeniliyor. Bu nedenden dolayı herkeze tavsiye edebilirim.
Ben hep aynı tarifle hazırlıyorum, yıllardır ve hiç hayal kırıklığına uğramadım diyebilirim. Tabi bu kullandığımız mercimeğin, bulgurun lezzeti ve mercimeğin haşlandığındaki kıvamı ilede alakalı.

Malzemeler :

2 su bardağı kırmızı mercimek.
5 su bardağı su.
2 su bardağı ince bulgur.

3 tane orta boy kuru soğan.
2 diş sarımsak ( isteğe bağlı )
1,5 çorba kaşığı biber salçası.
1 çorba kaşığı domates salçası.
maydanoz.
taze soğan sapı.
kimyon.
pulbiber.
tuz.
1 adet limon suyu.
nar ekşisi. ( isteğe bağlı )

Servis için :
Marul yaprakları.


Mercimek köftesi.


Öncelikle tenceremize 5 su bardağı su, biraz tuz koyalım ve aynı bardakla 2 su bardağı mercimeğimizi de ilave edip mercimeklerimiz iyice suyunu çekip, haşlanıncaya kadar pişirelim.
Mercimeğimizin piştiğine emin olunca, yine aynı bardakla 1 bardak bulgur koyalım ve güzelce
karıştıralım. ( Eğer kıvamda sorun olursa biraz daha bulgur ilave edebiliriz.)
Bulgurun şişmesine ve biraz soğumasını bekliyeleim.


Bu arada tavamıza biraz sıvı yağ koyalım ve kuru soğanlarımızı minik doğrayıp içine ekleyelim ve güzelce kavuralım. Salçalarımızı ilave edelim, kavurmaya devam edelim ve sarımdak, baharatlarımızı, biraz daha tuz koyalım.

Tavamızdaki karışımı ve tenceremizdeli karışımı birbirine ekleyelim. Elimizle güzelce karıştıralım
 ( yoğuralım). Kıvamından emin olduğumuz zaman, minik doğradığımız maydonoz ve taze soğan saplarımızıda ekleyelim ve limonumuzu sıkalım, isteğe bağlı olarak bir miktar nar ekşisi ilave edebiliriz.
Mercimekli köfte karışımımızın kıvamı ve tadı tam olarak yerindeyse istediğimiz büyüklükde köfteler yapalım ve marul yapraklarının üzerinde servis yapalım...

Afiyet olsun...










6 yorum:

  1. Her zaman olsa yerim ellerine sağlık sevgiler :)

    YanıtlaSil
  2. Selamunaleykum su bardaginiu kac ml lik su bardagi? Ona göre kullanayim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam ben normal standart su bardagi kullandım. Önemli olan tüm malzemeyi aynı bardakla ölçmek. Yani suyu, mercimeğ, bulguru. Birde tariftede belirttiğim gibi, mercimeğin ve bulgurun cinsi önemli. Risk almak istemezseniz, çok az mercimek ve bulguru fazlalaştırın. Mesela 1-2 çorba kaşığı. Ben ( duru) marka kullanıyorum, oldukca memnunum.

      Sil
  3. Tarifiniz cok küzel ve aynen benimde misafirlerim, parmaklarini yaladi vallah,
    ben icersine ayrica bir kahve kasigi taze rendelenmis ZENCEFIL koydum suyuna,,
    ayrica eger tencereleriniz,daha kaliteli ve uzun ömürlü olmasini isterseniz,
    TUZ'unuzu, suyunuz kaynadiktan sonra koyun, yoksa zamanla celige zarar vermekte,,
    hürmetler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam tarifi deneyip beğendiğinize sevindim. Zencefil evimde her daim bulunur, birdahaki sefere bende zencefilli deniyeceğim. Teşekkürler...

      Sil
  4. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...