26 Nisan 2013 Cuma

Fırında Bol Soslu kuzu.

Fırında bol soslu kuzu.



Bu yemeğin hikayesi oldukca ilginç :) Yemeği çalıştığım pansiyonun mutfağında pişirdim.
O dönemlerde Kilis' den bir gurup misafir ediyorduk ( Tarım ) gurubu. Gelen konuklardan bir tanesi kurban kesmek istemiş ve bir şekilde bunu gerçekleştirmiş. Bana pişirebilirmisiniz diye sorulduğunda zaten bütün bir kuzuyu önüme koymuşlardı bile :) Ne yapalım, başa gelen çekilir dedim. Üstelik bizim mutfakta kuzuyu parçalamak için satır bile yokdu. Neyse abiler yardım etti, normal bıçakla biraz sorunluda olsa parçaladık.
Ben hiç kuzu pişirmemiş birisi olarak ( Hemde bütün bir kuzu ) karşımdaki manzaraya uzun uzun bakarak bir müddet düşündüm. Ve öncelikle kuzu etlerini yıkayıp büyük bir tencereye yerleştirdim.
( Bu aşamada daha geçpişecek etleri tancerenin altına dizmemiz gerekiyor. Bu önemli yoksa orantılı pişmeyebilir, mesela ben kaburga bölümlerini tencerenin üst tarfına yerleştirdim.) Sabah kahvaltı hazırlamak için gelen ablaya güzelce haşlamasını söyledim.
Akşam eve geldim ve baya bir araştırma yaptım...



Fırında soslu kuzu.


Sonrasında kuzuyu pişirdim, suyunada harika bir plav pişirdim. Mükemmel olmuştu, yaklaşık 50 kişi yedi ve çok beğendiklerini söyleyip beni tebrik ettiler. Tabiki bende çok mutlu oldum, nede olsa bütün bir kuzuyu parçalayarak da olsa pişirmiştim ve tadanlardan tam not almıştım.
Kendi kendime, yemek konusunda artık kimse beni tutamaz  dediğimi hatırlıyorum :))



Fırında bol soslu kuzu.



Malzemeler :

1 adet kuzu. ( Büyükce parçalanmış ve bol suda  yeteri kadar tuz ilave ederik haşlanmış.)

Sos İçin :
Miktarlarını hatırlayamadığım için sadece ne koyduğumu yazacağım. Zaten sosunuz fazla gelirse kalan sosu derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Sos için, her zaman et ve tavuk yemeklerimde kullandığım malzemeleri terciğ ettim. Bu lezzeti zaten biliyordum, risk almak istemedim.

Yoğurt.
Sarımsak.
Biber salçası. ( tatlı )
Biber salçası. ( acı )
Domates püresi. ( yoksa bir miktar domates salçası.)
Karabiber.
Pulbiber.
Kekik.
Biberiye.
Tuz.
Sıvı yağ.

Fırında bol soslu kuzu.



Bütün malzemeleri mutfak robutuna koydum ve iyice karışmasını sağladım.

Sonrasında yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi kuzu etlerimizi iyice ve bol bol sosladım. Tepsimize  yeyerleştirdim ve yaklasık bir saat kadar beklettim ki sos etlerin içine iyice işlesin.


Fırında soslu kuzu.



Soslanmış ve bekletilmiş kuzu etlerimizi 250 C* altı, üstü kızarana kadar pişirdim. Etlerimiz önceden haşlandığı için fırında çok da uzun tutmamıza gerek kalmadı.

Afiyet olsun...



4 yorum:

  1. Elinize sağlık çok güzel olduğu belli de malzemeleri okurken " 1 kuzu" yu görünce şok oldum. :)) Tabi ki ev ölçülerine indirgenebilir. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Çok lezzetli gözüküyor, sos tarifi de benim için iyi oldu en kısa zamanda denemek isterim...

    YanıtlaSil
  3. Haşlanma suresi konusunda bilgi verebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam haşlama süresi hakkında şöyle bir bilgi verebilirim. Bu tamamen pişireceğiniz etin miktari ile alakalı. Etinizi tencereye koyun, üzerini tamamen örtecek kadar su koyun ve ocakda pişmeye bırakın. Ara ara catal yardımı ile konturol edin, etler kemiklerinden neredeyse ayrılacak kadar pişmedi. Bu fırında kalma süresini kısaltıyor. Yinede size kalmış, sevgiler...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...