5 Kasım 2012 Pazartesi

GRATEN ( Kabak, Patates, Biber, Mantar )

GRATEN. kabak, patates, biber, mantar.

Bu günden bir yemek, yada yemekler desem dada iyi olacak. Dün aksam karar vermiştim, evde bulunan kabaklarımı kabak greten olarak pişirmeyi. Var olan dört kabak gözüme az gelince yanına bir miktar patates eklemek istedim, hazırladığım iç harç fazla gelincede fırın kabıma ikiye bölünmüş dolmalık biber ekledim. Son olarakda buzdolabımda var olan mantarlardan da ilave edince, bir tepside dört çeşit kıymalı sebze graten pişirmiş oldum :)) Çok lezzetli bir akşam yemeği oldu, çocuklarım çok beğendi. banada kendimce tarifimi yazmak düştü.

Graten için kabaklarım.


Graten için sebzelerim.


Malzemeler :
4 küçük kabak. ( kabukları soyulmuş yada kazınmış, iç kısmı çıkartılmış.)
4 küçük patates. ( kabukları soyulmuş, ikiye kesilip iç kısmı oyulmuş.)
1 büyük sarı biber. ( ortadan ikiye kesilmiş, çekirdekleri alınmış.)
5-6 tane küçük mantar. ( temizlenmiş, sap kısımları çıkartılmış. )
zeytinyağ.
tuz.

Sebzelerimizi ayıklayalım, tepsimize dizelim. Üzerine fırça yardımı ile zeytinya sürelim, biraz tuz serpelim ve fırına verelim. Sebzelerimiz yumuşayana kadar fırında pişirelim. ( Normalde kabaklar suda haşlanıyormuş ama ben bu şekilde pişirmeyi uygun gördüm. Çünkü kabaklarım çok taze idi.)

Graten. kabak, patates, biber, mantar.


Kıymalı, sebze graten.


İç harç :

300 gr kıyma.
1 orta boy kuru soğan.
2 diş sarımsak.
1 tane kırmızı biber.
2 tane yeşil biber.
2 tane domates rendesi.
bir tutam maydanoz.
 sıvı yağ.
taze çekilmiş karabiber.
pul biber.
tatlı kırmızı toz biber.

Tavamıza biraz sıvı yağ ve kıymamızı koyalım ve suyunu salıp tekrar çekene kadar kavuralım.  Yemeklik doğradığımız kuru soğanımızı da ekleyip kavurmaya devam edelim. Sırası ile biberlerimizi, domatesimizi, tuzumuzu ve baharatlarımızıda ekleyip pişirelim. Son olarak maydanozumuzu da ilave edip ocağımızın altını kapatalım.
Fırından aldığımız sebzelerimizin içlerini hazırladığımız harcımızla dolduralım. Tekrar fırına verelim.
Bu arada bir miktar beşamel sos hazırlayalım.

Kıymalı, sebze graten.

Beşamel sos malzemesi :
2 corba kasığı un.
biraz sıyı yağ.
biraz tereyağ.
2 su bardağu soğuk süt.
biraz taze çekilmiş karabiber.
biraz pul biber.
muskat cevizi rendesi.
tuz.

Tenceremize sıvıyağ ve unumuzu koyalım ve unun kokusu çıkana kadar kavuralım. Tereyağımızı da ekleyelim ve karıştıralım. Soğuk sütümüzü ilave edelim ve çırpma teli ile hızlıca çırpalım. Baharatlarımızı ve tuzumuzu da ekleyelim ve kaynama noktasına gelene kadar sürekli karıştırarak pişirelim. İstediğimiz kıvama gelince ocaktan alalım.
Fırından aldığımız sebzelerimizin üzerine paylaştırıp, tekrar fırına verelim.
Son olarak üzerine kaşar peyniri serpelim ve üzeri kızarana kadar pişirelim.


Kıymalı sebze graten.


Kabak graten.

Afiyet olsun.


5 yorum:

  1. Harika bir yemek olmuş. hem sunumu çok güzel hem de lezzeti.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. süper görünüyor hepsi de özellikle hepsini bir arada kullanmak iyi fikirmiş. eline emeğine sağlık sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  3. Ellerine saglik cok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  4. Emelcim nefis bir öğün olmuş bu ,eline sağlık.

    YanıtlaSil
  5. ooooo,harika bir görüntü,ellerinize saglik

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...