28 Eylül 2011 Çarşamba

Höşmelim -Höşmerim


höşmerim- höşmelim. 
Mutfak konusunda kendime güvenirim, genelde pişirdiklerim beğenilir. Tadına baktığım bir yiyeceğin içinde neler olduğunu ve hangi şekilde pişirildiğini de az cok kestiririm, genelde tariflere bağlı kalmam bu nedenden dolayı tarif vermek bloğuma tarif yüklemek oldukca zoruma gider. Bu gün galiba kendimi aştım, evimde kendi mutfağımda höşmelim pişirdim. Zor olduğu için değil aksine cok da kolay bir tatlı oldu, sadece biraz cesaret gerektiriyor. Balıkesir in en meşhur tatlılarından biri höşmelim, ben çok severim. Hatta küçüklüğümde en sevdiğim tatlıydı, babam da sağolsun çok sık bu tatlıdan evimize getirirdi. Bizde afiyetle yerdik, üstelik babam her höşmelimide beğenmez, mutlaka koyum sütünden elde edilien peynirden yapılan höşmelimi alıp getirirdi of of harika bir lezzet. Tatmayan varsa Balıkesir ve yakınlarına yolu düşen olursa mutlaka denemeli. Yada benim gibi uzak ülkelerde yaşıyorsanız, yakınınızda varolan çiflikten taze süt alıp mutfağa girmeniz yeterli :))

höşmerim


2 kg taze süt ( Ben inek sütü kullandım aslında koyun sütü ile orjinal tadını yakalamak daha kolay olur)
1 tatlı kaşığı peynir mayası.

5 yumurta sarısı.
4-5  su bardağı toz şeker. ( Az tatlı sevenler 4, tadı yerinde olsun diyenler 5 su bardağu kullanabilir)
2 su bardağu ince irmik.
50 gr margarin yada tereyağı.( ben kullanmadım)

Höşmerim, mayalanmış peynirin kırılmış hali.



kırılmış peynire irmik ve şekerin eklenmiş hali.
Sütümüzü tenceremize dökelim ocağımıza yerleştirelim. Hafif ılıtalım ( kesinlikle kaynamıyacak yani pişmiş süt kullanılmıyor) Yoğurt mayalar gibi, hatta dahada ılık olabilir. Bir tatlı kaşığı peynir mayası döküp karıştıralım, tenceremizin kapağını kapatalım ve yaklaşık yarım saat kenarda bekletelim. Bu sürede peynir mayalanmış olmalı, konturol edelim eğer yoğurt gibi katılaşmışsa olmuştur. Sonrasında bir kepçe ile peynirimizi kıralım üst fotoğrafda olduğu gibi.

 höşmerime tüm malzemelerin katılıp karıştırıldığı hali

Tenceremizdeki peynirimize şekerimizi ve irmiğimizi ilave edelim. 5 yumurta sarısınıda çırpıp ekleyelim. Bütün malzemeyi güzelce çırpalım ve ocağımızın altını açalım  sürekli karıştırarak pişirelim. Karıştırma işlemine önem vermemiz gerekiyor kesinlikle dibine tutmamalı. Koyu muhallabi kıvamına gelince ve kaynama esnasında göz göz baloncuklar olunca pişmiş demektir.


höşmerimin pişmiş hali. 



Afiyet olsun.

4 yorum:

  1. ellerine sağlık ablacımm:))
    sevgiler..
    mutlu akşamlarr..
    deniz-kalpkurabiye

    YanıtlaSil
  2. Canim ellerine saglik.
    Bende cok severim.
    Yumurta kokusu fazla olmuyormu ?
    Gecenlerde starda da yaptilar aynisiydi seninkiyle.
    Sevgiler.Hemserin http://peynirhosmelimi.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  3. tariflerin hepsi birbirinden güzel.İyi bayramlar

    YanıtlaSil
  4. ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR EN YAKIN ZAMANDA DENEYECEĞİM

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...