16 Ağustos 2011 Salı

lor tatlısı.


Pazartesi günü yine derneğimizde iftarda idik. Bizim aile bu gün iftar için tatlı hazırladı, sıradan bir tatlı olsun istemedim. Riskleride göz önünde bulundurarak ilk kez lor tatlısı pişirdim. Lezzetinin nasıl olcağı konusunda hiç bir fikrim yoktu. Fakat denemek istedim, eğer her hangi bir sorun olursa aklımda cabucak hazırlanacak daha önce denenmiş bir tatlı fikri zaten vardı. Tatlımı pişirmeden önce baya bir araştırma yaptım bloglarda. Tarifler hemen hemen aynı idi biriki fark dışında bende kendimce bişeyler katıp karıştırdım. Sonuç  gayet iyi idi, tadanlar çok beğendi hatta hiç kalmadı. benim gibi cesur olan arkadaşlar varsa tarifi hemen  vereyim.

500 gr tuzsuz lor peyniri.
1 su bardağı toz şeker.
4 yumurta.
1 çay bardağı irmik.
2 çorba kaşığı oda sıcaklığında margarin.
1 su bardağı pirinç unu.
1 paket kabartmatozu.
1 paket vanilya şekeri,
1 limon kabuğu rendesi.
aldığı kadar un ( yaklaşık 2 su bardağı kadar)

şerbet:
4 su bardağı toz şeker.
4,5 su bardağı su.
yarım limon suyu.( ben kabuğu ile koydum tencereye)


Yumurtaları ve toz şekeri bir karıstırma kabına koyalım ve mikser ile güzelce çırpalım. Yumurtalar kabarıp şeker de erimiye başlayınca diğer malzemeleri sıra ile koyalım.( Margarin, irmik, vanilya şekeri, pirinç unu, limon kabuğu rendesi ( rendenin küçük tarafı kullanılmalı ) En son kabartma tozu ve un.) Un ayarı konusunda net bir ölçü yazamıyorum hamur elle yuvarlanabilecek kıvamda olmalı ama kesinlikle sert olmamalı.






Hamurumuz hazırlanınca sıkma tornasına yerleştitelim ve belli aralıklarla pişirme kağıdı serdiğimiz tepsimize sıkalım. ( Ben basit bir pasta şiringası kullandım ve oldukca zorlandım.) Eğer ikiside yoksa elimizi ıslatarak yuvarlak şekil verelim.
180c* de pişirelim.

Tatlımıza başlamadan önce şerbetimizi pişirelim. 4 su bardağı toz şekere, 4,5 su bardağı su ekleyelim ve ocağımıza koyalım karıştıralım. Şerbet kaynamaya başlayınca yarım limon sıkalım ve yaklaşık 20 dakika kaynatalım ocaktan alalım ve ılımaya bıralalım.



Fırından çıkarttiğimiz tatlılarımızı  yaklaşık 5 dakika kadar bekletelim ve tencerenizdeki ılık şerbetin içine bırakalım, hırpalamadan biraz karıştırıp bekletelim. Kevgir yardımı ile tatlılarımızı çıkartıp tepsimize yetleştirelim.Pişen tatlılarımızı bu işlemden geçirelim ve kalan şerbetimizi tatlı pepsimizin üzerine orantılı bir şekilde dökelim.

Afiyet olsun.

5 yorum:

  1. ELLERİNİZE SAĞLIK ENFES OLMUŞŞ....

    YanıtlaSil
  2. bir kere yaptım bende bu tatlıdan bir de senin tarifini denemek isterim ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. görüntü çok güzel denemek istettiriyor insanı:)
    tadıda güzeldir
    en iyisi denemek lazım

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    sizi ve tariflerinizi cok severek takip ediyorum. Yeni birseyler denemeyi cok seviyorum. Ben Almanyada kaliyorum. Acaba tatli lor´u nerden bulabilirim? Veya almancasi ne bilgi verebilirmisiniz? Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selam tatlı lor peynirini nereden bulacağınızı sormuşsunuz, geç oldu yanıtlamam kusura bakmayın.
      malesef almanya da bildiğim kadarı ile yok :( ben kız kardeşim orada yaşadığı için budapeşte den temin ettim. ama size lor peyniri yapmanın çok kolay olduğunu söyleyebilirim.
      sütü kaynatın içine ( limon suyu, yoğurt suyu, limon tozu, yada çok az karbonat ) bunlardan evinizde hangisi varsa kllanabilirsiniz. sadece bir tanesini kullanın lütfen :)) katarak sütünüzün kesilmesini sağlayın ve temin bir tülbent yatdımı ile suyunu süzdürün ) böylece tatlı lor elde edebilirsiniz.
      sevgiler, hoşcakalın :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...