5 Aralık 2010 Pazar

Kavala Kurabiyesi yada ( Edirne nin ) Bademli Kurabiyesi...


Kavala kurabiyesi.

Kurabiye sevenlerin dikkatine, hala Kavala kurabiyesini denemediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz. Bu güzel kurabiyeleri ne zaman yapsam tadanlardan tam not alıyor ve tabiki övgüler, tebrikler ve her tadan murlaka tarifini almak istiyor. Ben tarifi anlarmaya başladığımda aman çok zormuş biz bununla uğraşamayız deyip topu bana atıyorlar:))) Yani sen pişir biz seve seve tüketiriz diyorlar. Bende halimden pek şikayetci değilim, çünkü bu kurabiyeleri çok seviyorum ve sık sık yapıyorum. Uzun süre tazeliğini koruyor olması benim için avantaj. Bu kurabiyeleri bayram için pisirdim, baklava kadar ilgi gördü diyebilirim:)) Israrla tavsiye ediyorum, deneyin bayılacaksınız:))

Kavala kurabiyesi, kolay bir kurabiye değil. Ben ön hazırlık bölümünü akşamdan yapıyorum, ozaman çok kolay oluyor tavsiye ederim.

Ön Hazırlık:
1 kg kadar unu büyükce bir tencere veya tavada hafif kavuralım ( Bu işlemi sürekli karıştırarak orta hararetli ocakda yepmalıyız. Kavrulmuş unun kokusu gelene kadar, hafif renk değiştirene kadar)
1 kg unun hepsini kullanmak zorunda değilsiniz, artarsa başka bir kurabiyedede kullana bilirsiniz.
 Yaklaşık 200-300 gr bütün bademi bıçak yardımı ile 3-4 parçaya bölelim. (İri kıyılmış badem ) yine büyükce bir tavaya bademleri koyalım, orta hararetli ocakda bademlerimizi güzelce kavuralım.
   Un ve bademler soğuk olmalı.
Eğer bademiniz yoksa ceviz veya fındıkla da yapabilirsiniz. Belki orjinal olmaz ama ben denedim gerçekden çok lezzetli oluyor.

Kavala kurabiyesi, fırından çıkmış hali.

Tarif:
250gr tereyağı yada margarin (oda sıcaklığında) ben tereyağı kullandım.
1,5 su bardağı pudara şekeri.
1 yumurta akı.(ben tüm koydum)
2 çorba kaşığı yoğurt. (ben cream fresh) de  koyuyorum yoğurt yerine  varsa.
1 çay bardağı sıvı yağ.
1 paket kabartma tozu.
1 paket vanilye şekeri.
yereri kadar kavrulmuş un.
 kavrulmuş badem.

Büyükce bir yoğurma kabına yumuşak tereyağ, pudra şekeri, yumurta, yoğurt, sıvı yağ, vanilya şekeri koyalım ve güzelce karıştıralım. Yavaş yavaş un ve kabartma tozunu ekliyelim  ve yoğuralım. Kurabiye kıvamını aldığında kavrulmuş bademleri ekliyelim tekrar yoğuralım bademler ve hamur iyice karışmalı. Hamur kulak memesi yumuşaklığında olmalı. Bardak yardımı ile ay şekli verelim tepsiye aralıklarla dizelim ve 180c* hafif pembeleşene kadar pişirelim.
Kurabiyeler ılık iken bol pudra şekeri serpelim, altı üstü bol pudra şekeri ile kaplansın.
NOT: Bu kurabiyeleri bu kadar lezzetli yapan, içerisine konulan  kavrulmuş un ve kavrulmuş badem. Bu kurabiyeleri yapmak istiyenler murlaka unu ve bademi kavurmalı, özellikle kavrulmuş un kurabiyeye helva lezzetide veriyor,  hatta hamura şekil verirken helva gibi göründüğü için azınıza bir parça atmak isteyebilirsiniz:)))
Kavala kurabiye  pişmeden önce.

Afiyet olsun.            

18 yorum:

  1. Kavrulmuş badem ve mis gibi tereyağı!
    Kavala kurabiyesini işte bu yüzden çok seviyorum.Pişerken evi 'pastane kokusu' ruhu ise 'lezzet' sarıyor.Ellerinize,gönlünüze sağlık.Çok hoş görünüyor.
    Kalbi selamlarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaptım çok güzel oldu emeğinize gönlünüze sağlık ve esenlikler

      Sil
  2. Enfes görünüyor.Ellerinize sağlık.Yalnız 1kg un çokmu olur acaba diye düşünmüyor değilim..

    YanıtlaSil
  3. Emelcim bayılırım kavala kurabiyesine .Ama ben de şimdiye kadar evde hiç denemeyip çok şey kaybedenlerdenim. En kısa zamanda Senin tarifinden denemeliyim . sEVGİLERİMLE . ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. pembetatlar.blogspot.com5 Aralık 2010 20:42

    En sevdiğim kurabiş çeşidi..

    Ellerine sağlık emelciğim...

    YanıtlaSil
  5. nefisss...
    ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
  6. Emelciğim bugün pişti olduk seninle bendede kavala kurabiyesi var benim tarifimde un kavrulmuyor gerçektende çok nefis bu kurabiyeler bayatlamıyor da .ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Günaydınlar Sevgili Emel, nefis bir kurabiye olmuş ve biz ailece bunu çok severiz eskiden eşim hep getirtirdi, Ama artık bende evde yapar oldum.. ayrıca birçok şarküteride satılıyormuş.. eline sağlık ne de özenli yapılmışlar.. görüşmek üzere sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Emelcim yorumun icin cok tesekkürler..Okurken güldürdün beni...
    Lütfen kendine haksizlik etme...En az benim kadar sende hamaratsin...Ben sadece cok arastiriyor ve hosuma gidenleri yapip sizlerle paylasiyorum.Misyonum bu....
    Kurabiylerinde cok güzel olmus.Ellerine saglik..Su siralar Hasretin düzenledigi "kurabiye "etkinligi var..Bu tarifinle katilsana...
    SERAP

    YanıtlaSil
  9. Tatlım,kurabiyeleri görünce,yemeği filan bırakıp,hemen yapasım geldi :)
    Öyle güzel anlatmışsın ki..
    ÇOK GÜZEL

    YanıtlaSil
  10. Kurabiyeler harika görünüyor,eminim tadi harikadir.Ellerinize saglik.....

    YanıtlaSil
  11. katilimina cok sevindim emelcim, bu vesiylede tanismak, hos sohbetlerde bulusmak ne mutlu, bu güzellige vesile olan sevgili arkadasimiz serapada gönülden tesekkürler.!
    kurabiyelerin nefiss görünüyor.. bu kadar övüldükten sonrada baya bir meraklandim :) denemem gerekenlerin listesine hemen aliyorum ;)
    ellerine, emegine, gönlüne saglik canim..
    sicacik sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  12. selamlar arkadaşım.hicri yılbaşın hayırlı olsun inşallah.
    bugün sevdiğim blogları takip kontrol turuna çıktım.çünkü hiç farkında olmadan yazıştığım ve çok sevdiğim bir çok bloğu takip etmeyi unutuuğumu farkettim.ne kötü kayıp.hemen telafi ettim tabi.bunlardan biri de sensin sevgili arkadaşım.gelip te ismimi izleyenlerin arasında göremeyince kaldım öylece.

    bence kavala kurabiyesi demek daha hoş geliyor kulağa ki tadı da enfes görünüyor.ellerine sağlık arkadaşım.senin maharetli ellerinden çıkmış ne de olsa.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Ellerinize sahlik,yarin misafirim geliyor,bu yapisimin ikincisi..herkesin cok hosuna gitti.. :))

    YanıtlaSil
  14. Ellerinize sahlik,yarin misafirim geliyor,bu yapisimin ikincisi..herkesin cok hosuna gitti.. :))

    YanıtlaSil
  15. Beş yıl öncee Edirne'ye yaptığımız gezide caminin alt sokağındaki küçük pastane sahibi amca ikram etmişti gruba bu harika lezzetten. Tadı damağımda kalmıştı ve bu lezzeti bir daha tadamayacağım için üzülmüştüm ki iyi ki internet ve google var:) Tarifi aldım ve en kısa zamanda yapacağım inşallah..

    YanıtlaSil
  16. Denedim ve çok güzel oldu! sadece belirttiğiniz gibi yumurtanın sarısını koymadım, margarin kullandım(tereyağ kullansaydım nasıl olacaktı kimbilir:) bide pudra şekerini 2 bardağa yakın koydum. Tarif için teşekkürler!

    YanıtlaSil
  17. bu kurabiye tarifini değil başka tarifi denedim aynıydı tek kelimeyle dehşet bi kurabiye:) mutlaka deneyin inanın pişman olmayacaksınız.tekirdağa geldiğimiz günden beri müptelası oldum bu edirne kurabiyelerinin

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...