12 Ekim 2010 Salı

Çiğ Börek...

çiğ börek

Çiğ börek sevdiğimiz fakat uzun aralıklarla yaptiğımız bir lezzet. Bu börekleri Türkiye de, köy de Sibel  ablamla yaptık. Hemde ilk köye geldiğimiz gün yerleşmeden, yorgun, argin. Ne pişirelim diye düşünürken ablam çiğ börek yapalim dedi, bende güldüm:)) Şaka yapiyor zannettim meğer çok ciddimiş. Ben içini hazirladim, ablam hamuru yogurdu. Ablam hamuru actı, ben içini sürdüm, eniştem pişirdi, çocuklar da kapış kapış yediler yani tam bir aile  dayanişmasi oldu.

yeterikadar un.
                  su.
                 tuz.
cok az siviyağ.

Malzemeleri birleştirip kulak memesi yumusaklığında bir hamur yuğuralim. Hamuru bezeliyelim üzerine nemli  bir bez örtelim, biraz dinlendirelim. Daha kolay aciliyor.

İc malzemesi:
yarim kg kıyma.
2 orta boy soğan.
3-4 tane taze biber( kırmızı yeşil ) olabilir.
4-5 tane domates.
yarim demet maydanoz.
1 tatlı kaşiği karabiber.
1 tatlı kaşiği kırmızıbiber.
tuz.

Bizim köy de mutfak robotumuz olmadığı için tahtanin üzerinde minik minik kiydik soğanlari, biberleri, domatesleri, maydanozlari. Tarifi denemek istiyenler varsa mutfak robotu kullansinlar, malum büyük kolaylik. Dogradigimiz malzemelere kiymayi,  baharatlari ve tuzunu ekleyip güzelce karistiralim. Bu kiymali karisim rahatlikla hamurun üzerine sürülecek kivamda olmali. Eger cok katı ise biraz su ekliyebiliriz.

Bezelediğimiz hamurlarımızı istediğimiz büyüklükde açalım ne cok ince nede kalın olmalı, yuvarlak hamurumuzun yarısına iç harcimizdan yeterince sürelim. Hamurun boş kalan tarafını kıymalı tarafın üzerine kapatıp kenarlarını parmaklarımızla bastıralım. Kızgın sıvıyağ da iki tarafınıda pişirelim.

Kıymalı sevmiyenler için peynir ve maydonozlu da yaptık. Gercekten peynirlide çok güzel oluyor, tavsiye ederim.
Afiyet olsun.

9 yorum:

  1. mmm nefis,cok severim bende annemde güzel yapardi,artik hamur isi yapmiyor,malum yaslilikta zararli,ama ben olsa simdi iki üc tane yerdim,sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Süper,en sevdiğim böreklerden biridir:)
    Ellerinize sağlık,sevgi ve selamlarımla

    YanıtlaSil
  3. ellerinize saglık. harika görünüyor.

    YanıtlaSil
  4. afiyet şifa olsun tadı güzelde yapması zahmetli

    YanıtlaSil
  5. annemin elinden yemesi bir başkadır :)
    çok güzel yapar ben onun gibi yapamıyorum açıkçası
    sizinkilerin görüntüsüde çok güzel ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  6. hep beraber yapilan yemeklerin tadina doyum olmaz,afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  7. Siğara böreği ve çiğ börek en çok sevdiğim böreklerdendir..Fakat evde sadece ben sevdiğim için hiç yapmıyoruz..Hani şöyle bir kalabalık ortamda ben de bulunsam da kana kana yesem diyorum..Ellerinize sağlık,afiyet şeker olsun sizlere..))

    YanıtlaSil
  8. geçen gün ben de yaptım. ellerinize sağlık. lezzetli görünüyor.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...