5 Mart 2010 Cuma

Anneanne Tarifi Firinda Kabak.



Bu yemegi biz kücükken rahmetli anneannem yapardi.Bizim köyde ekmegi bayanlar yapar,haftada yada on günde bir büyük ekmek teknelerinde hamur yogrulur.Bahce deki büyük firin tutusturulur,önce günün yemegi secilir,genellikle firinda pisecek bir yemekdir.Sonra ekmek hamurundan hemen yemek icin basit ici bos pideler yapilir.Cay demlenir,kahvaktilik lar hazirlanir.Bu arada iki kisi pideler firindan cikinca ekmekleri firina verir,firinin kapagi kapatilir,ekmekler uzun uzun pismeye birakilir.Hep birlikde teze pide ve cay esliginde yorgunluk atilir.Kimin kismeti varsa bu pidelerden buyur edilir.
.Anneannem vefat edeli yaklasik 14 sene oldu,dayim ve yengemde vefat ettiler Allah rahmet eylesin.Simdi ücüncu kusak yani dayimin oglu ve yengem bu evde yasiyorlar ve biz her sene izine gittigimizde bütün aile bu evde toplanip bu merasimi yasiyoruz.Vefad edenleri Rahmet le aniyoruz.Yani bütün torunlar, torunlarin cocuklari, uzak akrabaglar, komsular.Öyle güzel ve eylenceli geciyorki anlatilmaz yasanir.
.Bu yemegi anneannem o günlerden birinde yapmisdi, bizde severek yemisdik.Yillar sonra evde bulunan kabaklari pisitmek icin mutfaga gittim, ne yapsam diye düsünürken bu yemek aklima geldi.Hemen anneme telefon edip tarifi aldim,pisirdim kabak sevenler icin muhtesem bir lezzet tavsiye ederim.
ben genellikle bayan misafirlerim caya geldiginde yapiyorum.simdiye kadar deneyip de beyenmiyen olmadi.

.Gelelim tarife:
1 kg kabak (cinsi önemli degil)
200gr cig krema(normalde köyde kaymak ile yapiliyor)
2-3 corba kasigi un.
Tuz.
Dere otu.
Taze cekilmis kara biber.
Cok az pul biber.

Kabaklarimizi yikayalim,kabuklarini soyalim,karistirma kabina yuvarlak dogruyalim ve tuzluyalim.(Tuz ayari damak tadimiza göre olmali kabaklarimizi sonradan yikamayacagiz).Yaklasik yarim saat bekletelim,kabaklar suyunu salana kadar.Kabaklar suyunu salinca unumuzu üzerine serpelim elimizle cok hirpalamadan unu kabaklara yedirelim.Cig kremayi kabaklara ekliyekim,karabiber,pul biber dökelim.Dere otlarini yikayip kücük kücük dogtuyalim.güzelce karistiralim tepsiye yerlestirelim.
.200c*kizarana kadar pisirelim.
Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. emelim çok güzel anlatmışsın.O mutlu anları tekrar yaşadım.Bu arada kabaklarda harika görünüyor çok canım istedi bende yapacağım.

    YanıtlaSil
  2. Söylemeyi unuttum biz bunu sarmısaklı yoğurt olmadan yiyemeyiz.Yoğurt bu temeye çok yakışır.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...